kulibob 06.08.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Hybrydowe grzanie podłogówką i klimatyzacją.Zastanawiam się jak te dwie rzeczy pogodzić. Tzn teraz mam podłogówkę na termostatach mierzą temperaturę powierza na wysokości 1,5m.I zastawiam się czy nie lepiej byłoby sterować nie temperaturą powietrza tylko podłogi. Tzn przykleić czujnik taśmą alu do podłogi gdzieś pod szafą aby nie przeszkadzała. I na termostacie ustawić 23,5-23,7* na parterze i 23* na piętrze. Moc grzewcza będzie znikoma a powinno pozwolić to utrzymać przyzwoity komfort dla stóp. Klima odwali główną robote.Można by jeszcze cudować z grzaniem taryfowym i pogodowym tzn odpalać podłogę jak na zewnątrz będzie koło 0. Z tym że całkowita pojemność wylewek jest u mnie dość mała. 5-6kWh/K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Ja mam termostat w podłogówce w łazience w podłodze jest ok. Jaką masz moc grzałki do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2020 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Ja mam termostat w podłogówce w łazience w podłodze jest ok. Jaką masz moc grzałki do podłogówki? 3kw Chodzi mi o to czy lepiej termostat powietrza na wysokości 1,5m czy termostat temperatury podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 3kw Chodzi mi o to czy lepiej termostat powietrza na wysokości 1,5m czy termostat temperatury podłogi A masz możliwość zmiany lokalizacji bez rujnowania? Moim zdaniem może być i na ścianie to kwestia znalezienia ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.08.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Moje termostaty godzą jedno i drugie...Mam ustawioną minimalną temperaturę podłogi na 23,5* na całym dole domu i minimalną temperaturę podłogi w łazience na 25*...Tyle podłogi mają zawsze a jak temperatura w domu spada poniżej 22* to dodatkowo termostaty i tak załączają ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2020 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 A masz możliwość zmiany lokalizacji bez rujnowania? Moim zdaniem może być i na ścianie to kwestia znalezienia ustawienia. Naparterzerze tak na piętrze trochę gorzej ale jedną listwę póściłbm w kierunku podłogi i tyle. W sypialni może być takie coś. goże j z samym czujnikiem bo musiałbym przykleić go taśmą do podłogi ale to gdzieś pod meblami więc też problemu niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2020 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Moje termostaty godzą jedno i drugie... Mam ustawioną minimalną temperaturę podłogi na 23,5* na całym dole domu i minimalną temperaturę podłogi w łazience na 25*... Tyle podłogi mają zawsze a jak temperatura w domu spada poniżej 22* to dodatkowo termostaty i tak załączają ogrzewanie... OK Mi bardziej chodzi o uzyskanie komfortu stóp przy minimalnym koszcie. Główne grzanie ma zapewniać klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts