Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ulozyc kafelki w lazience

goniaa

Recommended Posts

witam,

mam problem z rozmieszczeniem kafelkow w lazience. z jednej strony podobaja mi sie lazienki w czasopismach w ktorych sciany nie sa wykafelkowane od podlogi do sufitu z drugiej obawiam sie, ze to co sobie wymyslilam bedzie wygladalo nie najlepiej. dlatego prosze o rade.

moja lazienka jest mala 3,9m2, wymiary 2,4 x 1,62, drzwi po srodku dluzej sciany. w lazience po prawej stronie na krotszej scianie bedzie wanna 1,6 obok umywalka (na przeciwko drzwi), obok umywalki w rogu wc, musi rowniez zmiescic sie pralka, ktora zaplanowalam postawic w lewym rogu przy drzwiach. myslalam aby kafelki polozyc do wys ok 2 m nad wanna, na pozostalych do wys ok 1m. kafelki beda jasno bezowe. (mam nadzieje, ze moj opis choc troche jest jasny :))

czy lepiej wylozyc kafelkami czesc scian czy moze lepiej nie kombinowac i wykafelkowac calosc? gdzies nawet czytalam, ze w malych lazienkach lepiej wylozyc kafelkami wszystkie sciany bo to optycznie powieksza pomieszenie..

z gory dziekuje za info.

pzdr

gonia

Z Twojego opisu - wygląda to dokładnie jak moja łazienka w starym mieszkaniu :)

A kafle masz wszystkie w jednym odcieniu? Masz jakieś dekory? Bo jeżeli cała łazienka będzie w jednym odcieniu beżu, może to trochę mdło wyglądać - wtedy polecałabym Ci łączenie kafli ze scianą pomalowaną. Kafle na całości są praktyczne, ale łazienki łączone są ciekawe... Poza tym łatwo za jakiś czas zmienić całkowicie klimat łazienki przemalowując ścianę - szczególnie jak kafle masz w neutralnym odcieniu.

A żeby powiększyć optycznie łazienkę - polecam duże lustro na całą szerokość ściany na wprost drzwi :)

A myślałaś o położeniu kafli poziomo? Przy delikatnym pionowym deseniu może to bardzo fajnie wyglądać... ciemniejsza obudowa wanny i wc - jak najbardziej - będzie urozmaicenie :) Ja generalnie za dekorami nie przepadam - więc nie namawiam Cię...

A jakie to kafle? Są gdzieś w internecie?

Goniaa, podaj mi swojego maila, to wyślę Ci zdjęcie mojej nowej łazienki - na razie "łysej" bez dodatków, właśnie a podobnej kolorystyce jak piszesz, tyle, że kafle są do samego sufitu...

prawie na 100% zdecydowalam sie na kafelki chalet firmy venus http://www.venusceramica.com/. niestety na ich stronie jest mizerny pdf z tymi kafelkami - zupelnie inaczej wygladaja w rzeczywistosci...

myslale rowniez o kafelkach 'istria' z opoczna.

pzdr

gonia

Rzuć okiem na moją łazienkę. Ma 4 m.kw. Kafle do sufitu, duże lustro, cała jasna tylko dwa akcenty ciemne.

Może akurat Ci podejdzie...kto wie...:)

http://foto.onet.pl/upload/23/31/_331631_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/1/80/_331630_n.jpg

PS. Przepraszam za jakość zdjęć i słaby porządek w łazience :)