Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w studni głębinowej

gorog85

Recommended Posts

Witam,

Czy pompa w studni głębinowej wymaga serwisu? Mam obawy, że na filtrze mógł zostać ograniczony przepływ przez odkładający się kamień, a w konsekwencji może dojść do uszkodzenia pompy. Zaś wyciągnięcie pompy do przedsięwzięcie - 36 m głębokości i późniejsza dezynfekcja (filtry RO do wymiany). Pompa pracuje od 4 lat.

Witam,

Czy pompa w studni głębinowej wymaga serwisu? Mam obawy, że na filtrze mógł zostać ograniczony przepływ przez odkładający się kamień, a w konsekwencji może dojść do uszkodzenia pompy. Zaś wyciągnięcie pompy do przedsięwzięcie - 36 m głębokości i późniejsza dezynfekcja (filtry RO do wymiany). Pompa pracuje od 4 lat.

Czym te obawy są uzasadnione? Bo złe wieści są takie, że skoro kamień w zimnej wodzie się odłożył na pompie ograniczając przepływ, to to samo dzieje się we wszelkich rurach doprowadzających. A wymieiać wszelkie rury po 4 latach.....

A czy tak się stało, nie dowiesz się dopóki nie zajrzysz. Woda wodzie nie równa. Dosyć nieprzewidywalna chemia tam siedzi. Kamień kotłowy nazywa się kotłowy, bo dużo chętniej wytraća się w odzie gorącej. W zimnej raczej nie występuję ten problem nagminnie. Ae żęby już po 4 latach?

Ja z jakichś tam powodów wyciągałem swoją pompę po ~5latach (dom + ogród). I pompa była czysta. Rura pompowa w okolicy żwierciadła wody miała odłożone delikatny nalot z żelaza i manganu. Rura 1" doprowadzającą wodę z hydroforu (z otwartą poduszką powietrzną) do odżelaziacza, była po 6 latach prawie zaczopowana utlenionym żelazem. Zatkać się możę wszystko i z różnych powodów. Nie koniecznie odpowiedzialny musi być kamień. Pompą w studni, z wodą o stałych parametrach specjalnie bym się nie przejmował dopóki studnia nie daje zbyt dużo piasku.

Edytowane przez Jastrząb

Patrząc na wskazówki wodomierza podczas napełniania hydroforu wydaje mi się, że dawniej obracały się szybciej. Może to tylko mylne wrażenie. Piasku nie ma, ale filtr papierowy w RO po 3 miesiącach jest brązowy. To z kolei chyba normalne w studni.

Niezbyt precyzyjny test :-/

Pompa potrafi się zużyć i działać mniej sprawnie. Są pompy które działają wiele lat, są takie o "dobrym stosunku jakości do ceny", które tracą sprawność szybko.

Brązowy filtr prawdopodobnie oznacza żelazo. Nadmiar żelaza jest w 90% studni głebinowych. Takie same, utlenione brązowe żelazo może zapychać rury. doprowadzające wodę ze studni do hydrofora. Badałeś tą wodę wogóle?

Coś może być oczywiście na rzeczy, ale kamień odłożony na pompie, to ostatnia rzecz w której bym się dopatrywał źródła spadku wydajności.