PrzemekTaki 08.08.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Cześć, mam nadzieję na uzyskanie porady w kwestii zakupu okien. Dostałem kilka wycen, które chciałbym przedstawić:1.Producent Oknostyl - profil Schuco LivIng MD wraz z okuciem Roto 11 600 zł.2.Producent Pagen - Exclusive Line - profil 7-komorowy Schuco o szer. 82 mm, okucia Winkhaus - cena 10350 zł.3.Producent Sonarol - profil 6-komorowy Perfectherm, okucia Maco - cena 9500zł4.Decco83 - profil 7-komorowy Decco o szer. 81 mm, okucia Maco - cena 8600 zł. inna wycena 10200zł.5.Premium Line - profil 6-komorowy Salamander o szer. 82 mm, okucia Winkhaus - cena 8600 zł. Proszę o jakieś porady, opinie, wskazówki co do wyboru okien.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.08.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Witaj. Również jestem na etapie wyboru okien i również jedna z ofert dotyczy okien Sonarol Prefectherm, okucia Maco Mutlimatic z tego co dobrze pamiętam. Druga propozycja to okna na profilu Veka 82mm 6-komorowe. Między jednymi i drugimi różnica około 1000zł. Ja naprawdopodobniej zdecyduje się na Sonarol ze względu na zaokrąglony profil zewnętrzny.Rozmawiałem z właścicielem firmy, która to właśnie robiła mi tą ofertę i powiedział, że jeśli Sonarol bardziej mi odpowiada wizualnie to nie ma się nad czym zastanawiać bo jakościowo oba okna są praktycznie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 08.08.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Mamy okna sonarola , funkcjonalność jeszcze nie zbadana bo okna już 3 sezon ale dom nadal wykańczany.Dopłacaliśmy do koloru z obu stron , do profilu 3 uszczelkowego , pakiet 3 szybowy 4 16 4 16 4 o Ug = 0.53 , ciepłe ramki w kolorze okleiny , i do okuć z dodatkowymi grzybkami antywyważeniowymi , wszystkie RU pełne okucia, klamki Secustik.ogólnie fajne gdyby nie dwie reklamacje , niestety ich kontrola jakości dała d... były pęknięcia na zgrzewach , kolor ramki przy szybowej był o odcień inny niż okleina okien. reklamacja uznana przyjechał serwisant firmowy z nowymi ramkami i ramami okien z czego znowu nowa rama była pęknięta , sam serwisant jak to zobaczył to cisło mu się niecenzuralne słowo na język, jak takie coś można było spakować i wysłać na reklamację z tego samego powodu.no i przyjechał drug raz już z dobrymi ramami okien. Okna fajne za te pieniądze ale ryzyko że przyjdzie towar wadliwy bo kontrola jakości puści bubla , no chyba że coś się przez te 3 lata zmieniło . nadal się zastanawiam czy dobrze zrobiłem bo mogłem dołożyć 1 tyś i mieć okna z adamsa lub zapłacić 3 tyś mniej i mieć inne / nie pamiętam nazwy , wtedy sprzedawca monter Adamsa miał nowość , inna firma wchodziła na rynek tylko że profile były na 2 uszczelkach ale szyby te same/ Sprawdź opinie , Patrzę teraz na ranking https://oknotest.pl/ranking-okien-pro-quality niby sonarol 18 miejsce , nie jest złe wtedy top 1 był i jest nadal Vetrex , top 2 był adams którego nie widzę na liście ale ponoć poszedł w stronę sprzedaży hurtowej , a nie pojedynczych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.08.2020 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Sonarol. Lider rynku ceny. Wszystko byleby wyprodukować taniej i nie są to tylko "korzyści skali"/w sensie że duży może więcej/. Trudno oczekiwać by handlarz oferujący tą markę przyznał "no słabe są ale za to tanie";) . Zapytajcie ich o coś lepszego: zwykle mają w ofercie ale boją się proponować bo droższe. Zapytajcie o coś tańszego: nie da się już bardziej zubożyć okna. Link do świeżego tematu na fb:https://www.facebook.com/100001528180111/posts/1203509699982872/?substory_index=7 Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez finlandia Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 09.08.2020 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Osobicie skłaniałem się ku oknom Pagen lub Sonarol. Co do okien firmy Sonarol, niestety miłem obawy przez opinie z google i z tego co widzę w pełni zasadne. finlandia Link nie działa, wchodząc w link wyskakuje: "Niestety, ta treść jest obecnie niedostępnaByć może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz." A co do innych okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.08.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Mamy okna sonarola , funkcjonalność jeszcze nie zbadana bo okna już 3 sezon ale dom nadal wykańczany. Dopłacaliśmy do koloru z obu stron , do profilu 3 uszczelkowego , pakiet 3 szybowy 4 16 4 16 4 o Ug = 0.53 , ciepłe ramki w kolorze okleiny , i do okuć z dodatkowymi grzybkami antywyważeniowymi , wszystkie RU pełne okucia, klamki Secustik. ogólnie fajne gdyby nie dwie reklamacje , niestety ich kontrola jakości dała d... były pęknięcia na zgrzewach , kolor ramki przy szybowej był o odcień inny niż okleina okien. reklamacja uznana przyjechał serwisant firmowy z nowymi ramkami i ramami okien z czego znowu nowa rama była pęknięta , sam serwisant jak to zobaczył to cisło mu się niecenzuralne słowo na język, jak takie coś można było spakować i wysłać na reklamację z tego samego powodu.no i przyjechał drug raz już z dobrymi ramami okien. Okna fajne za te pieniądze ale ryzyko że przyjdzie towar wadliwy bo kontrola jakości puści bubla , no chyba że coś się przez te 3 lata zmieniło . nadal się zastanawiam czy dobrze zrobiłem bo mogłem dołożyć 1 tyś i mieć okna z adamsa lub zapłacić 3 tyś mniej i mieć inne / nie pamiętam nazwy , wtedy sprzedawca monter Adamsa miał nowość , inna firma wchodziła na rynek tylko że profile były na 2 uszczelkach ale szyby te same/ Sprawdź opinie , Patrzę teraz na ranking https://oknotest.pl/ranking-okien-pro-quality niby sonarol 18 miejsce , nie jest złe wtedy top 1 był i jest nadal Vetrex , top 2 był adams którego nie widzę na liście ale ponoć poszedł w stronę sprzedaży hurtowej , a nie pojedynczych inwestycji. Kuzyn jesienią montował okna Adamsa i i na 8 okien wymieniał 3 szyby. Mam do wyboru właśnie Adamsa lub Sonarol o te drugie są o 1000 zł tańsze. Prócz tej reklamacji wszystko ok z tym oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 09.08.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Tak jak pisałem dom na etapie wykańczania, okna otwierane sporadycznie ale żadnych więcej usterek nie zauważyliśmy jeszcze i oby ich więcej nie było Biorąc pod uwagę że ja mam " szczęście " do towarów z usterkami to te okna nie odbiegają od średniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 10.08.2020 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 U mnie jest Veka. Na razie bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2020 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Kuzyn jesienią montował okna Adamsa i i na 8 okien wymieniał 3 szyby. Mam do wyboru właśnie Adamsa lub Sonarol o te drugie są o 1000 zł tańsze. Prócz tej reklamacji wszystko ok z tym oknami? Zakładam że masz więcej niż jedno czy dwa okna (bo wtedy różnica tysiąc złotych byłaby faktycznie wysoka, ale realna ) Także wychodzi że Adams jest policzony tanio a Sonarol drogo, bo różnicy spodziewałbym się znacznie większej. Na papierze Sonarol nie wygląda źle. Ale każdy serwisant powie co innego. Przykład: deweloper w moim mieście: ramy pogięte w każdą możliwą stronę. Drugi? Okna u znajomej w innym mieście, białe w bloku: mają 2 lata. Wieje przez nie podobnie jak przez stare, 20letnie które wymieniła a sprzedawca dalej mówi że są dobre i tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.08.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Zakładam że masz więcej niż jedno czy dwa okna (bo wtedy różnica tysiąc złotych byłaby faktycznie wysoka, ale realna ) Także wychodzi że Adams jest policzony tanio a Sonarol drogo, bo różnicy spodziewałbym się znacznie większej. Na papierze Sonarol nie wygląda źle. Ale każdy serwisant powie co innego. Przykład: deweloper w moim mieście: ramy pogięte w każdą możliwą stronę. Drugi? Okna u znajomej w innym mieście, białe w bloku: mają 2 lata. Wieje przez nie podobnie jak przez stare, 20letnie które wymieniła a sprzedawca dalej mówi że są dobre i tak ma być. A o jakim typie profila rozmawiamy? Ja cały czas o perfectherm. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja żadnego producenta ani nie polecam ani nie ganie. Poprostu mi te okna się podobają a brak połączeń ramy na mikro coś tam mi nie przeszkadza. Aha i okien mam można powiedzieć, że 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Nie doktoryzuję się z oferty tanich producentów. Sporadycznie się z nimi spotykam. Kupuj. Twoja sprawa. To jeden z większych producentów w kraju. Nie jedyna branża, w której dominuje rynek ceny. Absolutnie nie patrzę na zgrzewy bezwypływkowe, cienkie i inne cuda estetyczne. Dla mnie okno ma być mocne, trwałe, niezawodne. A gdy się gnie w sposób niekontrolowany już takie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 10.08.2020 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Nie doktoryzuję się z oferty tanich producentów. Sporadycznie się z nimi spotykam. Kupuj. Twoja sprawa. To jeden z większych producentów w kraju. Nie jedyna branża, w której dominuje rynek ceny. Absolutnie nie patrzę na zgrzewy bezwypływkowe, cienkie i inne cuda estetyczne. Dla mnie okno ma być mocne, trwałe, niezawodne. A gdy się gnie w sposób niekontrolowany już takie nie jest. Wybrał byś któreś okna z tych pięciu o które pytałem? Bardzo ciekawią mnie opinie na temat firmy PAGEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.08.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Z tego co podałeś rozważałbym między Pagen a Oknostyl. Jedna i druga firma ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Pagen - stara firma, z rok czy dwa lata temu widoczne działania marketingowe przesunęły tą firmę w stronę okien premium. Swego czasu zachwalał ich w sieci niejaki pan M. ale dość szybko przeszedł do "opozycji" - widocznie nie chcieli śpiewać jak ona chciał. Oknostyl - jeden z najtańszych producentów na Schueco. W sumie to złego o nich nie słyszałem mimo że najtaniej w dobie dzisiejszej konkurencyjności musi oznaczać oszczędności. Poz. 4 i 5 - wymieniłeś tylko nazwy profili. To nic nie mówi. Mogą to być dobrzy producenci z ekstra dopieszczonym produktem jak i chałturnicy bazujący jedynie na nazwie profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 10.08.2020 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Z tego co podałeś rozważałbym między Pagen a Oknostyl. Jedna i druga firma ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Pagen - stara firma, z rok czy dwa lata temu widoczne działania marketingowe przesunęły tą firmę w stronę okien premium. Swego czasu zachwalał ich w sieci niejaki pan M. ale dość szybko przeszedł do "opozycji" - widocznie nie chcieli śpiewać jak ona chciał. Oknostyl - jeden z najtańszych producentów na Schueco. W sumie to złego o nich nie słyszałem mimo że najtaniej w dobie dzisiejszej konkurencyjności musi oznaczać oszczędności. Poz. 4 i 5 - wymieniłeś tylko nazwy profili. To nic nie mówi. Mogą to być dobrzy producenci z ekstra dopieszczonym produktem jak i chałturnicy bazujący jedynie na nazwie profili. 4.Decco83 - profil 7-komorowy Decco o szer. 81 mm, okucia Maco - cena 8600 zł. inna wycena 10200zł. PRODUCENT ORTIS - gdybym wcześniej zauważył to bym nawet nie pytał 5.Premium Line - profil 6-komorowy Salamander o szer. 82 mm, okucia Winkhaus - cena 8600 zł. A tutaj PRODUCENTEM jest też PAGEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts