Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Niedługo zamierzam ocieplić dach na poddaszu. Ponieważ mam zrobiony nieużytkowy strych i do niego będzie zrobiony wyłaz w postaci opuszczanych schodów, to zastanawiam się jak go ocielić wełną.

W tej chwili mam tylko wycięty otwór w deskowaniu podłogi strychu o wymiarach 0,7 x 1,2 m. Później w to miejsce mam zamiar zabudować opuszczane schody strychowe.

Czy może zostawić ten otwór nie ocieplony.

Poradźcie jak to zrobiliscie u siebie

Pozdrawiam

Wiesiek

https://forum.murator.pl/topic/25634-jak-ociepli%C4%87-na-poddaszu-wy%C5%82az-na-strych-opuszczane-schody/

Jeżeli masz miejsce na strychu to proponuję kupić arkusz sklejki o wymiarach większych niż otwór by ocieplenie otworu nakładało się na ocieplenie stropu.

Przymocować do niego styropian - mniej waży łatwiej potem przesuwać, lub wełnę jeżli zależy Ci na niepalności.

Jeżeli zależy Ci na wygodzie to od spodu do sklejki przykręcasz 4 kółka od foteli i układasz na strychu dwie deski z przybitymi listewkami jako prowadnice.

Otwierasz właz na poddasze, wchodzisz po schodach, odsuwasz ocieplenie na sklejce na bok.

Wracając zasuwasz za sobą.

Adam.

Przede wszystkim kupić wyłaz strychowy już ocieplony.

Zwykle ocieplenie stanowi płyta styrodurowa o grubości około 3-4cm.

Po spuszczeniu (otwarciu) drabinki, jej górna część spoczywa na klapie, co powoduje ograniczenie w usytuowaniu stóp na szczeblach.

Nie można głębiej wsunąć stóp.

Jeśli ocieplimy klapę od góry to jeszcze bardziej zmniejszymy powierzchnie stąpania.

...Niedługo zamierzam ocieplić dach na poddaszu. Ponieważ mam zrobiony nieużytkowy strych i do niego będzie zrobiony wyłaz w postaci opuszczanych schodów, to zastanawiam się jak go ocielić wełną...

Bez przesady ! Też mam dom z poddaszem nieużytkowym i właz ze schodami strychowymi. I wcale włazu nie ocieplałem, a jest OK ! :p Nie rozumię po co chcesz ocieplać dach. Przy takim rozwiązaniu ociepla się strop, a nie dach. :o

Pozdrawiam !

Dzięki wszystkim za informacje.

Buba48 nie zrozumiałaś mnie. Ja ocieplam poddasze a nie strych. Strych mam nieocieplony i nieużytkowy. Poddasze mam użytkowe i chcę je ocieplić. Wyłaz znajduje się w stropie poddasza i jednocześnie podłodze strychu.

Pozdrawiam

Wiesiek