Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Czesc wszystkimm po dlugim zimowym snie!!

Ja dzisiaj dzwonilem do swojego wykonawcy i chcialem uzgodnic termin. Powiedzial, ze jak tylko snieg stopnieje ruszamy! Jeszcze nie mam elektryki doprowadzonej ale mam nadzieje, ze jakos sie z sasiadem dogadam. Fajnie, ze wiecej jest Tytanowcow na grupie!!

Pozdrawiam

miki_k

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PARAFAWEL!!

Napisałeś że budujesz z keramzytu. Nie znam tego materiału. Czy mógłbys napisać dlaczego go wybrałeś i jakie parametry posiada ten pustak? Jaka ścianę budujesz 1W czy 2W? Oglądałem strone optirocu ale nigdzie nie znalazłem wartości U dla tego materiału? Jak go porównać do innych? Oczywiscie interesująca będzie cena tego pustaka. ja mysle że 24 pustak + wełna to wystarczy. Bede wdzięczny za sugestie.

PZDR. Tomek.

• 2 weeks później...

Witaj Tomku

Z Żonką zdecydowaliśmy się na budowę w systemie PRAEFA z fundamentem LEGALETT.

Dlaczego tak? Bo ani ja ani Żonka nie mamy w rodzinie żadnego fachowca budowlanego , nasz system pracy nie pozwala nam na częste przebywanie na budowie, no i oczywiście szybkość budowy domu, posumowując - czas , czas, czas.

Jeżeli chodzi o parametry ścian jakie podaje producent :

Ściany zewnętrzne o grubości 15 cm + styropian 12 cm - U=0,256 W/m2K

Ściany działowe mają grubość 10 cm , nie trzeba tynkowć , tylko gładż i malowanie ,więc zwiększa się powierzchnia domu , ciut ciut ale zawsze.

Jeżeli chodzi o pustaki to opinie są różne, przede wszystkim trzeba uważać na producentów , bo można trafić na pustak który tylko w nazwie zawiera keramzyt , oczywiście ma w sobie keramzyt ale jego zawartość wynosi max. 50-60 %. Dobranie proporcji jest bardzo ważne .

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem , oczywiście jeżeli będę potrafił bo fachowcem nie jestem.

pozdrawiam

Dziękuję za info!!! Technologia ciekawa i myślę że warta zachodu. Wnisek natomiast nasuwa sie sam!! Wszędzie trzeba uważać bo można dać się zrobić w jajo :) Rozważałem Ytong ale boję się że w razie jakiegokolwiek technologicznego błędu minie się z celem stosowanie tej technologii i chyba jednak tradycyjnie zostanie mi budować z pustaka. Wtedy pokuszę się o porządne docieplenie z wełny. Po świetach chcę ruszyć z budową bo wtedy będę miał dopiero oświdczenie kierownika budowy więc muszę się wstrzymać zdo tego czasu. Natomiast pomału gromadzę już materiały. Zakupiłem już stal i mam już poskrecane zbrojenie ław. Po świętach wykopki!!! Czy w srodku robisz jakieś zmiany?

PZDR. Tomek

Witam!

U nas zmiany będą także niewielkie.

1. Okno w gaminecie z balkonowego wstawiam normalne.

2. Duże okno w salonie zmieniamy na duże do ziemi

3. Piwnica pod częścią budynku

4. zamykam kuchnię

5. Likwiduję na górze jedną łazienkę.

6. Też myślałem o tej łazience na dole i powiększeniu holu o te wnęki (chyba niepotrzebne)

7. Zona wymyśliła zejście po schodkach do salonu ale bronię się przed tym bo to spora zmiana.

Czy likwidacja tego słupa jest skomplikowana?

U mnie robota juz ruszyla w sobote. Tez myslelismy o zlikwidowaniu slupa w kuchni ale ponoc go nie mozna skasowac (uczony mowil). A z oknem do samej ziemi to zmieniales cos w projekcie czy podczas budowy kierownik Ci zmiany naniesie? Tak sie wlasnie z zona zastanawialismy bo sasiad co obok nas buduje ma takie i musze przyznac calkiem, calkiem to wyglada.

PZD

miki_k

Cześć!

Co do okna to zmiany nanosił projektant ponieważ jest to zmiana dotycząca wyglądu elewacji. Dlatego też już na etapie przygotowania i adaptacji projektu zrobiliśmy tą zmianę. Ale być może można to przeskoczyć tak jak napisałeś. Pewnie kierownik bedzie wiedział to najlepiej. Co do tego słupa to chyba nie zmieniam bo tak do końca on mi nie przeszkadza. U nas roboty stoją do po świętach. Wtedy myślimy coś zacząć. Pomimo wszystkiego nie będę mocno gnał do przodu bo raz że budujemy z własnych środków a dwa inne inwestycje nie pozwalają się rozpędzić. Poza tym Nasza ekipa ma tyle roboty że nie możemy ich oderwać od tego gdzie będzie zarabiać pieniądze. No tak sie złożyło że to ekipa z Naszej firmy budowlanej. Na szczęście na razie mamy gdzie mieszkać !!!

Pozdrawiam!

Tomek

Akurat jestem w drodze i nie mam możliwości zajrzeć do projektu ale jeśli dobrze pamiętam to zmianiła się wysokość i chyba jest teraz 230. Ale nie jestem przekonany.Jutro bedę w domu to zerknę i Ci podam. Po prostu ono na wysokość, jeśli spojrzysz na elewację, jest takie samo natomiast sięga po prostu podłogi i o ta wysokość jest zmiana. Jeśli masz pod reką swój projekt to zerknij i na pewno cos wywnioskujesz. Co do majstra to rzeczywiście!!! Jak kręci i nie bardzo jest za zmianami to grzeje na skróty i nie liczy sie z Twoimi opiniami. Jak przejżysz Nasze forum to była kiedyś mowa o piwnicach i chyba Betus Pytała o zejście do piwnicy w Tytanie z klatki schodowej. Projektant powiedział jej że sie nie da a ja właśnie mam tak zrobione i sie dało.

Pozdrawiam.

Czyli szerokosc okna pozostala bez zmian? A z tym projektantem to dobrze mowisz bo sam czegos takiego doswiadczylem i opisywalem to tez gdzies na poczatku tego watku. Powiesic takich za jaja bo kase biora i jeszcze problemy jakie stwarzaja. Dobra nie bede sie rozwodzil bo juz jestem poddenerwowany ;)

Pozdrawiam

Witam sympatyków TYTANA. :)

Należę do jednych z nich, bo budujemy te dom. Na razie mamy fundament w ziemi i po świętach kończymy go bloczkami betonowymi i potem z paką do góry.

Też nie obeszło się bez zmian w projekcie:

- zmiana wymiarów okien i kształtu np. balkonowe z łukami zamieniamy na proste,

- rezygnacja z kominka na zewnątrz,

- zmiana kształtu tarasu,

- zamiast dachówki, blachodachówka,

- niestety rezygnacja z okien w garażu na poczet wymiarów działki i zastapienie je luksferami,

- zmniejszenie okien dachowych,

- zamiast Ytonga - pustak max.

Mamy wąską a długą działkę (szer. 19 m, dł. 50 m.) i pewne zmiany były konieczne.

Cieszę sie, ze jest ten wątek i że możemy się tu wspierac i wymieniać doświadczenia.

Chętnie popatrzylibysmy na zdjecia z realizacji domu, w rzeczywistości człowiek ma lepszy punkt widzenia. Jakby ktoś już miał jakieś fotki to proszę o link albo wysłac mailem. Z góry dzięki.

Pozdrawiam i życzę zdrowych, pogodnych Świąt i spełnienia marzeń o własnym domu.

Witam po Świętach,

Zapomniałam dodać, że na materiał na dach wybieramy blachodachówkę. Z obu stron tzn. od północy i południa mamy lasek i dachówka nie bardzo sie sprawdzi ze względu na duże zazielenieni a co za tym idzie, większe ryzyko porastania dachówki mchem - tak nam powiedzieli fachowcy. Zresztą sprawdziliśmy domki w pobliżu i faktycznie tak jest. Więc szkoda marnowac kasy. Blachodachówki sa teraz takie ładne i do koloru do wyboru.

Dom mamy ułożony: wjazd do domu od strony północnej.

A tu na forum cisza :(

Hej Parafawel !

Budujemy w Tarnowie, to jest pomiedzy Krakowem a Rzeszowem. Tak jak wpsomniałam, mamy dopiero fundamenty w ziemi ale ostro ruszamy już za 2 tygodnie.

Natomiast jest u nas w okolicy 2 domy "Manuela" z Archipelagu - http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=23&CanBack=1

Jest ona bardzo podobna bryłą do naszego TYTANka.

Pozdrawiam

Iwona

Witam wszystkich starych i nowych Tytanowców po dłuuuugiej, zimowej przerwie :)

Uwaga, znowu powraca największa gaduła na tym wątku :lol:

BEATKO!!!!

CO NOWEGO U CIEBIE??

DECYZJE ZAPADŁY??? JAK TAM PRZEKONYWANIE MĘŻA???

U mnie już woda tryska na działeczce (mam studnię, mam studnię, mam studnię... :D - chociaż po tej zimie było jej i bez tego pod dostatkiem :roll: ),

a z budową to mnie mocno z tyłu odstawicie, bo mi urzędasy daja popalić :evil:

Mam nadzieję, że jak ich wszystkich odstrzelę, to wreszcie ruszę tak z kopyta, że... wprowadzę się pierwsza :p

A co do męża, to chce być wierny groszkowi (buuu)

Aaa... i troszkę się zminiaturyzowałam, bo u mnie max co się zmieści na dziełeczce, to Perła, ale przerabiam ją na Tytana Juniora :lol:

Słuchajcie, mam pytanie:

- jak sprawuje się grillek na tarasie? (bo ja się na takiego w Perle zamiast okna upieram i nie wiem, czy słusznie.)

Witaj Betus!!!

No super !!! Cieszę się bardzo że masz już swoje własne źródełko!!! Ja niestety jestem jeszcze w proszku bo zawsze coś tam się opóźni i nie ma jak ruszyć. Miło że perłe adaptujesz do wyglądu Tytanka!!! Co do kominka to już kiedyś rozbieraliśmy tę sprawę na czynniki pierwsze i oczywiście warto!!! Koszt nie jest taki duży bo jest to kominek zewnętrzny i nie ma w nim drogich wkładów i takich tam podobnych. Komin i cegła szamotowa. Efekt murowany!!! Imprezka, znajomi, a tu ogień na zewnątrz na tarasie!!! Myślę że super!!! Co do zmagania z urzędasami to niestety o pomstę do nieba!!! Całe szczęście że ja mam to już za sobą !!! Wspólczuję i życzę wytrwałości w zmaganiach. W poniedziałek zgłaszam oświadczenie kierownika budowy do starostwa i wtorek - środa biore geodetę do wyznaczenia domu. W piątek przyjeżdża stal i o wbiciu pierwszej łopaty poinformuję na forum.

Pozdrawiam i sił do walki życzę!!!

Tomek

• 2 weeks później...

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich sympatykow Tytana.

Naprawde ciesze sie ze jest takie miejsce gdzie mozna spotkac ciekawe opinie i informacje.

Mieszkam w Poznaniu i bede budowal sie w jego poblizu tuz za Swarzedzem Mam juz ziemie wkrotce bede mial zakupiony projekt. Tu mam jednak pewna obawe czy bedzie mnie stac na postawienie takiego domu? Czy myslicie ze jestem wstanie zamknac sie w kwocie 200 tys zl?

Mam na mysli pelne wykonczenie parteru ,poddasze moze poczekac.

Ile Was wynioslo postawienie domu?

Jesli wszystko pojdzie po mojej mysli to w tym jeszcze roku chce aby stanely mury a juz w nastepnym chcialbym sie wprowadzac. Czy jest ktos na forum z Wielkopolski kto postawil Tytana?

Witam,

Ja też mam nadzieję, ze 200,000 zł wystarczy na wybudowanie tego domu do zamieszkania. Tyle wzięlismy kredytu z banku. O poddasze mi nawet tak bardzo nie chodzi, tzn. chcielibysmy w miarę tam urządzić, zeby nie było w domu bałaganu - ściany pomalowane, połozone panele i tyle. Meble nam nie są na razie tam potrzebne.

Kierownik budowy mniej wiecej liczył i powinniśmy się zmieścić budując oczywisćie systemem gospodarczym. Zamieniamy pewne elementy domu na tańsze np. dachówkę na blachodachówkę. No zobaczymy co i jak. Będziemy informować na bieżąco.

Piszcie, co u Was Tytanowcy ?