husarz 05.05.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 No to mi kamień (a może cegła ) z serca spadł. Widzę że myślimy podobnie tzn też niezbyt przejmuję się poddaszem, co prawda robię je dla dzieci które już mam ale jeszcze minie trochę czasu zanim poddasze będzie naprawdę potrzebne. Najważniejsze jest już się wprowadzić. Z meblami się nie przejmuję ponieważ od dłuższego czasu myślałem o własnym domu i gromadziłem meble pod tym właśnie kątem, więc chyba nie będzie najgorzej. Cieszę się że będziesz informować o postępach ja ze swojej strony także solennie zobowiązuję się do tego. Jak już mówiłem na jesień planuję wylanie fundamentów, mówie to wszystkim ponieważ lubię dotrzymywać obietnić a to mnie napewno zdopinguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ST 05.05.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam!Projekt Tytan to nowy projekt więc wybudowanych jest bardzo mało i wszystkie doświadczenia zapewne będą to tylko nasze osobiste zmagania z tym projektem. Mówicie o kwocie 200 tyś. Ja myślę że chyba można się zamknąć w dużo niższej kwocie kwestia tylko z jakich materiałów chcecie budować i jaką technologią. Bardzo drogie są obróbki no i kwestia jak drogao Was skasują majstrzy!!! A ceny są różne. Rospiętości w samej stali są między dealerami ogromne. Mi zaproponowano stal za 2400 za to 12 żebrowanej a ja kupiłem za 1800 za tonę. Więc już tu widać jak dużo można zaoszczędzić. Każdy majster będzie polecał hurtownie i materiały ale jaką macie gwarancję że właściciel hurtowni to nie ich koleś? Ja staram się rozważnie podchodzić do zakupów i sprawdzam wszystko w paru miejscach. Zakupy na szybko to kiepska droga do oszczędności!PZDR Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 06.05.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 WItam A liczył juz ktoś ile wchodzi na domek sztuk pustaków max ? bo w projekcie jest przewidziany Ytong, a on ma zupełnie inne wymiary. cena za maxa jaką wynegocjowalismy to 1,34 zł za szt. My w środę ruszamy już z dokończeniem fundamentów bloczkami betonowymi, dzisiaj bylismy juz zamówić transport i piasek, cement i jeszcze inne drobiazgi. Poza tym kupiliśmy specjalnie na budowe garaż blaszak, bo nie mamy gdzie pochowac wszytskich rzeczy. Ja też sądzę, ze spokojnie zamkniemy się w dużo nizszej kwocie. I faktycznie trzeba jeździc i szukać w kilku miejscach materiałów. Targowanie się w żaden sposób nie przeszkadza Mamy już też zamówione okna dachowe Roto i blachodachówkę - ceny po znajomosci Ponoc najgorzej jest zacząć budowę, a jak się juz zacznie to leci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 06.05.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 06.05.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 18.05.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam wszystkich Tytanowców, napiszcie proszę, jaki przewidujecie koszt wykonania tego grila/kominka zewnętrznego, z jakich materiałów, no i oczywiście na co mam zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 28.05.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Moi kochani, przesyłam zdjecie fundamentów Tytanka http://img83.imageshack.us/my.php?image=fund21vc.jpg i prawie parteru Tytanka - zdjecie zrobione wczoraj http://img210.imageshack.us/my.php?image=domek28lc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 02.06.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 No co tu tak cicho ? czyżby wszyscy budowali Tytanka ? Ja dziś oblewałam wiechę Zrobiłam w koło i w środku zdjęcia Tytanka z dzisiejszego dnia. Jedno z nich przesyłam: http://img236.imageshack.us/my.php?image=p60100013gn.jpg W połowie przyszłego tygodnia zbroja i zalewają strop. Odezwijcie się coś, ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwier 03.06.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Jaki jest przewidywany koszt wybudowania Tytana w stanie surowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parafawel 07.06.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 WitajcieMam pytanie do wszystkich - W jakiej strefie wiatrowej i śniegowej znajduje się Wasza działka, jeżeli w drugiej to czy robiliscie adaptację więżby dachowej?Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 07.06.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 parafawel, o co chodzi z tą strefą wiatrową i śniegową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parafawel 07.06.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Całe obliczenia dachu , fundamentów są zrobione przy założeniu, że działka znajduje się w pierwszej strefie klimatycznej (chodzi o siłę wiatru,opady ilościowe śniegu,przemarzanie gruntu)i do tego są dobierane współczynniki do obliczeń sił działających na dach .Są trzy strefy , jeżeli się dobrze orientuję, i niestety moja działka leży w drugiej strefie dlatego muszę zrobić adaptację projektu dachu , czyli wyliczenie wszystkich sił działających na niego i obliczenie grubości przekrojów więżby muszą być zrobione od nowa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parafawel 07.06.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Porawka - jest pięć stref klimatycznych a moja działka znajduje się w trzeciejPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ST 09.06.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witam Wszystkich!!!Tak, tak, wszyscy zajęci są robotą i stąd taka cisza na forum.Ja aktualnie zalewałem fundamenty i jadę z kostką fundamentową piwnicę do góry. Trochę problemów z kostką bo firmy produkujące mają takie zejście materiału że wszystko na świeżo sprzedają. No ale jakoś radę dajemu i już koń czę piwnicę. 26 czerwca mam kłaść płyty na strop nad piwnicą. W pierwszej chwili miałem zalewać TerivąII ale koszt płyt jest tańszy, materiał tak samo mocny a robocizna o wiele tańsza i można zaraz lecieć dalej z murami. Widzę ża najszybciej jedzie Ivonne no ale u mnie zatrzymuje mnie dorobienie podpiwniczenia. Zresztą wylewam od razu posadzki w piwnicy i ocieplam fundament wiec roboty się trochę wydłużają. No w końcu to budowanie domu a nie zabawa w piaskownicy i stawianie zamków z piasku!!!!Pozdrawiam wszystkich!!!Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki_k 10.06.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 U mnie piwnica na calosci zrobiona i ocieplona, parter juz jest a dzisiaj ukladaja strop na pietro. Odnosnie tych plyt to nie beda one "glosniejsze" (jak ktos bedzie chodzil na gorze po nich) od terivy? Pytam bo rozmawialem z sasiadem, ktory bedzie tez z tych plyt robil strop. A zmian (oczywiscie na lepsze) od groma. Jednak tak jak mowia wszystko wyjdzie na budowie.PZD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 12.06.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Hej, U mnie dzis zbroją strop i jutro, najdalej pojutrze zalewają a potem 2 tygodnie urlopu w tym czasie strop bedzie sechł. Mamy zmiany stropu z Treiva na wylewany - i tu problemy w postaci zamiennego projektu samego stropu, bo zmienia sie konstrukacja i zbrojenie. Kierwonik budowy namieszął jak nie wiem co. Wychodzi mi teraz wysokosc parteru na 2,85 cm i tak ma byc, powiedział. Ciekawe czy mi dołozy do ogrzewania On kazał tak, a murarze mieli swoja koncepcję i w sumie wszystko by było dobrze po ich mysli. No to posłuchali kierownika no bo to kierownik. To nasza pierwsza, powazna wpadka budowlana, tak to moge nazwać chyba, bo nie podoba nam sie ta wysokosc stropu i nie bardzo da sie juz coś z tym zrobic. jedynie mozna jeszcze przy wylewkach coś pokombinować. ech.... Ponadto dostałam pismo z nadzoru budowlanego, ze przychodza do mnie na KONTROLĘ budowy. Dowiedziałam się przez znajomego, który podpytał w nadzorze, ze to zwykła rutynowa kontrola i nie jest to robota kogoś "życzliwego" Uff..... Sąsiadów nie mam wkoło i generalnie nikomu nie zaszliśmy za skórę. No cóż, muszą wypelniać swoją pracę. Acha, nie robię balkonu z lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luzik 13.06.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Witam wszystkich tytanowców!!!!Kupiłem już projekt domku i załatwiam właśnie koncowe formalności potrzebne do złozenia wniosku o pozwolenie na budowę. Byłem właśnie wczoraj u projektanta, w celu zlecenia zagospodarowania działki, jednakże zwrócił mi szczególną uwagę na dośc niską ścianę kolankową. Co myślicie na ten temat, czy jest sens podnoszenia dachu. Powiedziano mi ze warto byłoby dodać 3 rzędy cegieł i podnieść dach o 0,5m do góry żeby lepiej zagospodarować powierzchnię podłóg. Natomiast sam dach w związku z tym iż będę miał pokrycie dachówka ceramiczną powinien być podparty słupami. (podobno nie do końca sprawdzone są dach samonośne w naszej sferze klimatycznej (zalegający śnieg itp.). Czy ktoś z was może zrobił podobne przeróbki a może kończycie właśnie budowę i mozna byłoby podpatrzeć jak to wyszło w praktyce. Może ktoś z was buduje taki domek w okolicach Sulejówka.Pozdrawiam wszystkich budującychMichał[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwier 07.07.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Izuniu jak tam Wasz projekt - już macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 08.07.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Hej, a co tu taka cisza ? Ja już po zalaniu stropu, urlopie i kontroli z nadzoru budowlanego. Strop zalany, teraz za tydzień przychodzą do budowy reszty czyli poddasza a za 2 tygodnie przychodzą robic dach. Kontrola tak jak pisałam - rutynowa i nawet się cieszę, ze byli bo przynajmniej wiem teraz, ze wszystko jest OK! Gość z kontroli zwrócił mi uwagę, zebym zbierała atesty na amteriały budowlane z których buduję, bo te atesty będą potrzebne przy odbiorze domu. Pozdrawiam w ten upał i piszcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonne76 18.07.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 hello, ale tu cisza Co z Wami ? czyżby wszyscy się budowali ? Przesyłam najnowsze zdjęcie Tytanka: http://img290.imageshack.us/my.php?image=p1010001bc7.jpg Odezwijcie się coś, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts