Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

W sierpniu rozpoczęliśmy budowę Tytanka - na ten roku zaplanowliśmy tylko fundamenty. Z ciekawością śledzimy komentarze na temat tego domku oraz zmiany jakie w nim zaplanowaliście.

W najbiższym czasie postaram się przesłać kilka fotek z naszej budowy :lol:

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Anulka, wiem jak cieszą takie widoki - sama to przeżyłam i nadal przeżywam. Informuj nas na bieżąco o Waszych postępach. A gdzie dokładnie budujecie Tytanka ?

U mnie na razie budowa stoi, czekam na dostawę okien i jak się troszkę ociepli to pewnie je zamontujemy ;). Chcemy wejść do środka i zacząć robic instalacje.

Pozdrawiam wszystkich Tytanowców :)

Witam wszystkich sympatyków TYTANA!

U nas narazie trwają prace zwiazane z wyrównywaniem terenu i tymczasowym ogrodzeniem, ale w przyszłym roku mam nadzieję że już ruszymy z budową, zwłaszcza że jeszcze musimy przesunąć wodociąg a chcemy to już zrobić za jednym zamachem z przyłączem do domu.

Anulka a gzdzie dokładnie budujecie ten domek i z jakiego materiału?

Mam również pytanko do Parafawel, pisałeś że budujesz domek w okolicach Krakowa, wię czy byłaby możliwość zobaczyć go w stanie surowym, bo mój mąż nie jest przekonany co do pokoi na poddasz, chodzi o to czy nie będą za ciemne i za niskie? Kolega wybudował teraz podobny domek oszczedzając na oknach dachowych i nie wygląda to za ciekawie, pokoje są strasznie ciemne. Pozdrawiem Dorota

Witam serdecznie w ten ponury poranek!!

Budujemy Tytanka w okolicach Wieliczki. Najprawdopodobniej bedziemy budować z Termoporu. Jest to bardzo dobry materiał /tak nam doradzono/ i w przystepnej cenie :wink: Jeszcze nie zakupiliśmy materiału na budowę ale myślę,że w okresie zimowym zamówimy ceramikę a co do reszty to jeszcze zobaczymy, poniewaz zabardzo nie mamy gdzie go przechowywać.

Pozdrawiam serdecznie

Anulka

• 2 weeks później...

Cześć,

wiosną przyszlgo roku planuje rozpoczecie budowy domu wg projektu Tytan z Domusa. Czy moze ktos z Was buduje lub juz wybuowal Tytana? Chcialabym zobaczyc fotki lub jesli to mozliwe dom na zywo. Wszystkie informacje nt. tego projektu są dla mnie cenne.

Gorąco pozdrawiam

Cześć,

wiosną przyszlgo roku planuje rozpoczecie budowy domu wg projektu Tytan z Domusa. Czy moze ktos z Was buduje lub juz wybuowal Tytana? Chcialabym zobaczyc fotki lub jesli to mozliwe dom na zywo. Wszystkie informacje nt. tego projektu są dla mnie cenne.

Gorąco pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36684&highlight=tytan

bullish, wielkie dzięki za przeslany link!

Czy udalo Ci się obejrzec Tytana w okolicach Warszawy? Ja będę budować w Józefowie i rozwazam projekt Tytan. Ale ostatnio widzialam apolonię (poprzedniczka Tytana) i pojawily sie wątliwości co do parteru (za mala jadalnia, za maly salon, za duży hol) Chcialabym w realu zobaczyć te slupy przy jadalni w Tytanie.

Co do poddasza - podniesienie ścianki kolankowej o 50 cm dalo piekne duże pokoje - rewelacja.

Mam nadzieje na info o Tytanie w okolicy W-wy,

pzdr.

m

bullish, wielkie dzięki za przeslany link!

Czy udalo Ci się obejrzec Tytana w okolicach Warszawy? Ja będę budować w Józefowie i rozwazam projekt Tytan. Ale ostatnio widzialam apolonię (poprzedniczka Tytana) i pojawily sie wątliwości co do parteru (za mala jadalnia, za maly salon, za duży hol) Chcialabym w realu zobaczyć te slupy przy jadalni w Tytanie.

Co do poddasza - podniesienie ścianki kolankowej o 50 cm dalo piekne duże pokoje - rewelacja.

Mam nadzieje na info o Tytanie w okolicy W-wy,

pzdr.

m

Niestety nie widziałem na zywo Tytana.

Co do Twoich obaw o wielkośc salonu i jadalni, to nie jest tak zle, choć salon mogłby byc oczywiscie większy o kilka m2. Ale w tych wymiarach domu naprawdę cezko jest cos ciekawego znaleźć, szczególnie, jak chcesz miec dodatkowy pokoj na parterze.

Dla mnie wazne było np. ze wyjscie na taras jest z jadalni oraz rozplanowanie parteru. Ścianke kolankową też podnosimy (30-50 cm).

Z pozostałych istotnych zmian to likwidacja kominka na tarasie i poszerzenie wyjscia z jadalni na taras, likwidacja lewego balkonu, wysuniece garazu o 60 cm.

Jak chcesz to moge Ci podesłac podstawowe skany rzutów, jakie otrzymałem z pracowni zanim zamówiłem.

Jak wszystko bedzie dobrze to na wiosnę ruszamy z budową :-)

No to szukam dalej Tytana wybudowanego, dam znac jak znajde.

Proszę przeslij mi skany, o których piszesz. Szczegolnie interesuje mnie umiejscowienie slupów na parterze. Myslę o takich samych zmianach jak Twoje (z wyjątkiem garażu), dodatkowo robię piwnicę.

pzdr.

m.

No to szukam dalej Tytana wybudowanego, dam znac jak znajde.

Proszę przeslij mi skany, o których piszesz. Szczegolnie interesuje mnie umiejscowienie slupów na parterze. Myslę o takich samych zmianach jak Twoje (z wyjątkiem garażu), dodatkowo robię piwnicę.

pzdr.

m.

Ale musisz podac swój email, żebym mógł wysłać :-)

• 2 weeks później...

Witam,

Zastanawiamy sie z zona nad zakupem projektu TYTAN. Bardzo nam sie ten projekt podoba, ale wszyscy nam go odradzaja ze wzgledu na koszty budowy - dach i koszty eksploatacji - ogrzewanie. Czy moglby ktos przeslac nam rzuty z długościami ścian, bo chcielibysmy zbudowac go sobie w programie 3D i "pospacerowac po nim" ;).

Moze ktos juz wybudowal i moglby podac przyblizony koszt stanu surowego zamknietego.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych Tytana

W przyszlym roku mam zamiar rozpocząć budowę Tytana. Mam jeszcze chwilę, aby wprowadzić zmiany do projektu. Mam pytanko...

Co myslicie o dodatkowym oknie w kuchni na sąsiedniej ścianie?

Też o tym myslałem ale pragmatyzm zwyciężył. Jak zrobisz okno to wypadnie część szafek z kuchni, która praktycznie nie ma spiżarki, więc trochę zakrytego miejsca, gdzieś trzeba ulokować.

38500zł, to gdzie jest tak tanio? Z pełnym deskowaniem? i z membraną dachową? z wyłazem komniarskim?Kupiłem w 2004 wycene tego domu i tam same materiały były wycenione na 42000zł wprawdzie z dachówką cementową. W Warszawie za robociznę tego dachu trzeba zapłacić ok. 22000(z podpitką, rynnami, oknami)+materiały. MA ktoś jescze jakiś wyceny tego dachu?