Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam serdecznie :D

Słuchajcie mi równiez spodobał się bardzo projekt o którym piszecie, a jak zobaczyłam zdjęcia juz prawie gotowych Waszych domków, to właściwie decyzja zapadła :wink: Bedzie kolejny Tytan :wink: Chociaz nie powiem bardzo fajny jest tez niezmiernie podobny do Tytana - Atlas z tej samej pracowni Dobredomy. Co sądzicie na temat tego drugiego domku? No i jak jest z kosztami budowy? Może jeden z projektów jest dużo tańszy, a moze koszty sa porównywalne bo przeciez domy sa bardzo podobne. Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas podobny etap jak u Ciebie Ajur,z tym,że jeszcze pozostalo izolowanie fundamentów.Nic nie słyszałam o tym,że trzeba ocieplac fundamenty od razu,czy to konieczne,czy mozna poczekac?

Ajur,widze,ze sporo wyciągnęliście fundamenty-tak zaniżony teren macie?U nas też jest dosyc nisko wzgledem drogi,zrobiliśmy na pięc bloczków,zobaczymy co na to projektant powie.

Katka,domki rzeczywiście bardzo podobne,Atlas ma wykusz,za to nie ma drugiej łazienki na górze,i jest niecały metr szerszy od Tytana,tak więc koszty będą porównywalne.Możesz zadzwonic do biura projektowego,tam na pewno wiecej wiedzą na temat kosztorysów obu domów.My wybraliśmy Tytana ze wzgledu na ograniczenie jakim była szerokośc działki,a tak w ogóle mnie bardzo sie podoba projekt Beta2 z pracowni MTM Styl,ale niestety już za późno,poza tym i tak jest za szeroki:),Może to i dobrze:)

Pozdrawiam.

U nas podobny etap jak u Ciebie Ajur,z tym,że jeszcze pozostalo izolowanie fundamentów.Nic nie słyszałam o tym,że trzeba ocieplac fundamenty od razu,czy to konieczne,czy mozna poczekac?

Ajur,widze,ze sporo wyciągnęliście fundamenty-tak zaniżony teren macie?U nas też jest dosyc nisko wzgledem drogi,zrobiliśmy na pięc bloczków,zobaczymy co na to projektant powie.

Pozdrawiam.

Ja mam 12 bloczków fundamentowych. Działka była mocno zaniżona w stosunku do drogi, ale już wyszliśmy prawie na równo z drogą.

Jeśli chodzi o ocieplenie fundamentów to szkoły są różne. Wiem jedno fundamenty powinny być ocieplone do poziomu przemarzania gruntu. Jest to w zależności os strefy klimatycznej od 0,9 d0 1,3 m od poziomu terenu. Ja ocieplałam od razu, bo równałam działkę.

Pozdrawiam,

Ajur

Witam

U mnie skończył się najdłuższy etap budowy , w którym jest dużo roboty a efektów widać mało, czyli gipsowanie i kładzenie gładzi.

Nie ominęła mnie również przykra sprawa z elektrykami , których musiałem pożegnać . Teraz siedzą nowi i poprawiają wszystko po tamtych.

Pozdrawiam

Witam Tytanowców

Dziś mieliśmy okazję oglądać Tytana z bliska w stanie surowym otwartym i zrobił na nas ogromne wrażenie, potwierdziły się tylko nasze przypuszczenia że ten projekt jest super i że chcemy budować właśnie ten dom :D

Zastanawiamy się nad budowaniem z maxa w związku z tym napiszce prosze ile materiału Wam poszło, będziemy róznież dzielić się swoimi doświadczeniami i postępami w budowie

Pozdrawiamy

Witam wszystkich forumowiczów Tytana!

Budowa ruszyła! Kilka zaległych fotek w załączeniu. Dziś układają stemple pod strop.

Zdecydowaliśmy się na dachówkę z Creatona "Terra harmonica" kolor weinrot angobowana, wstępnie miała być z Robena kolor kasztan ale problemy z dostawą w Krakowie...a Creaton był na promocji:) I nie ma co ukrywać wykonanie Creatona umywa się do naszego polskiego Robena! (widać to gołym okiem)

Teraz szukamy okien - firma Dako czy to komuś coś mówi? Wstępna wycena okien PCV 18.000zł kolor orzech lub mahoń, jeszcze nie zdecydowaliśmy. Do tego brama garażowa segmentowa, z pełną automatyką około 3.200zł. Czy to dobra cena??

http://foto.onet.pl/fh9w2,kfgg3e647g4p,8qoks,u.html

• 2 weeks później...

Właśnie zakupiłem projekt TYTAN (http://www.dobredomy.pl/?id_project=49) i chce się z niego pozbyć balkonów. Balkony te są moim zdaniem nie przydatne. Jeżeli są na tym forum architekci to bardzo proszę o poradę jakim rozwiązaniem można zastąpić te balkony tak, aby projekt nie stracił swojego uroku. Czy jest jakiś sposób na to, aby likwidacja balkonów nie zeszpeciła TYTANA? Problem dotyczy głównie strony frontowej, gdzie nad drzwiami wejściowymi balkon spełnia również rolę zadaszenia. Jego likwidacja w tym miejscu to kolejny problem.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż mam tylko tydzień na przygotowanie koncepcji tych przeróbek. Z góry dziękuje.

Ajur - Okna firmy PAMO-PLAST, drewniane z red meranti

Ja jestem prawie zdecydowana na okna "Natura"... ale są strasznie drogie. Muszę już zamawiać, bo czeka się teraz 8-10 tygodni.

Czy Twoje szprosy są konstrukcyjne czy naklejane? Są dość szerokie i fajnie wyglądają. Widzę, że na szprosy otwierane się nie zdecydowałeś... Ja na początku chciałam taki system - łatwiej myć okna, ale po wizytach w sklepach stwierdziłam, że takie okna nie wyglądają najlepiej.

Pozdrawiam,

Ajur

P.S. Urządzasz??? czy już mieszkasz???

• 4 weeks później...

Witam wszystkich! właśnie zamówiliśmy projekt tytan. Po długich dylematach podjęlismy decyzję.Wczesniej odwiedziliśmy chyba z pięć tytanów i myslimy ze to jest to czego szukamy, chociaż znajomi twierdzą że w domu jest za mały salon. Czekamy na projekt i zastanawiamy sie nad wprowdzeniem zmian, zamierzamy dodać po stopniu na schody , bo sa ponoć zbyt strome i przenieść kominek w róg ścian od gabinetu i holu. zastanawiamy sie czy i ile podnieśc scianke kolankową, chcemy też połowę domu podpiwniczyć. Jeżeli macie jakieś spostrzeżenia to podzielcie się z nami. prosimy

MARTA

Witaj Errory

My również chcemy budować Tytana w okolicach Rzeszowa :D, może nawet gdzieś blisko Was :). Narazie jesteśmy na etapie załatwiania formalności. Też myślimy żeby wprowadzić kilka zmian w projekcie m.in usuwamy drzwi prowadzące na taras z pokoju na dole oraz jedne z salonu, oba zastąpimy dużymi oknami .W garderobach na górze rezygnujemy z okien dachowych, no i oczywiście na dole likwidujemy tę małą garderobę żeby powiększyć łazienkę. A tak przy okazji może orientujecie się ile materiału potrzeba na zbudowanie tego pieknego domku :). Pozdrawiamy serdecznie.

[/img]

Witaj Errory

My również chcemy budować Tytana w okolicach Rzeszowa :D, może nawet gdzieś blisko Was :). Narazie jesteśmy na etapie załatwiania formalności. Też myślimy żeby wprowadzić kilka zmian w projekcie m.in usuwamy drzwi prowadzące na taras z pokoju na dole oraz jedne z salonu, oba zastąpimy dużymi oknami .W garderobach na górze rezygnujemy z okien dachowych, no i oczywiście na dole likwidujemy tę małą garderobę żeby powiększyć łazienkę. A tak przy okazji może orientujecie się ile materiału potrzeba na zbudowanie tego pieknego domku :). Pozdrawiamy serdecznie.

[/img]

W kwestii materiałów to warto dokupic kosztrys właśnie ze względu na informację o ilosciach potzrebnych materiałów. A w praktyce i tak zawsze będą różnice, z tym że z mniejsze :-)

witaj Kataka PP

Nie mamy jeszcze danych odnosnie kosztów budowy tytana, poza kosztorysem z http://www.dobredomy.pl - przeraziło mnie ostatnio 360 tys. w stanie pod klucz, bez instalacji wewnętrznych. Moja mama, która pasjonuje się budową domów (ma 3 na swoim koncie), mówi że to przesadzone dane; ovczywiscie dom jest drogi, nie ma sie co oszukiwać, ale zależy od was jak będziecie budować, sysemem gospodarczym będzie taniej, firma jest drozsza no i wykończenie tez rzecz możliwosci finansowych. Uchwyt na mydło może być za 5 albo za 160 zł :lol:Dom jest piekny i juz. My będziemy budować w Rzeszowie na ul. Powstańców listopadowych (za salonem VW). Tytan rulez!

• 2 weeks później...

Witajcie.

Niestety nie wiemy jeszcze jaki będzie koszt piwnicy. A my popiwniczamy pod połową domu, żeby wykorzystać spadek terenu. Mieliśmy przenieść kotłownie na dół, ale to wiązałoby się z dodatkowym kominem, więc zostaje. Natomiast rezygnujemy ze spiżarki i w tym miejscu robimy dodatkowy ciąg wentylacyjny, zeby w kuchni byłu dwie kratki: do okapu i do kuchenki, bo nie mogą być na jednym wyciągu. Zmieniamy tez wejście do łazienki na parterze - będzie od strony klatki schodowej, a w miejscu pierwotnego wejścia - szafa. i dodajemy po 1 schodku bo jest zbyt stromo.

Byliśmy w 4 tytanach i są śliczne. musimy teraz podjąć decyzję z czego budujemy - czy z betonu komórkowego np. ytong (jak zaleca projekt) czy z pustaka maxa. Poradzicie?

Jeśłi podacie adres emailowy, możemy podesłać wizualizację domu z podpiwniczeniem, którą zrobiliśmy w corelu. Pozdrawiamy i życzymy podjęcia decyzji projektowej. Errory

MARTA

• 2 weeks później...
witaj Kataka PP

Nie mamy jeszcze danych odnosnie kosztów budowy tytana, poza kosztorysem z http://www.dobredomy.pl - przeraziło mnie ostatnio 360 tys. w stanie pod klucz, bez instalacji wewnętrznych. Moja mama, która pasjonuje się budową domów (ma 3 na swoim koncie), mówi że to przesadzone dane; ovczywiscie dom jest drogi, nie ma sie co oszukiwać, ale zależy od was jak będziecie budować, sysemem gospodarczym będzie taniej, firma jest drozsza no i wykończenie tez rzecz możliwosci finansowych. Uchwyt na mydło może być za 5 albo za 160 zł :lol:Dom jest piekny i juz. My będziemy budować w Rzeszowie na ul. Powstańców listopadowych (za salonem VW). Tytan rulez!

Przy obecnym poziomie cen usług budowlanych i materiałów zmieszczenie się w kwocie 360 000 zł przy budowie Tytana jest naprawdę nie lada wyczynem.