Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Miło mi że śledziłaś moje posty! To fakt mam działkę z wjazdenm od południa -ale my mamy działkę w prostokącie 25*40 -wjazd ma być z tego dłuższego boku-więc ciezko mi to opisać ale dom postawię wg stron świata tak żeby wjazd do garażu był od wchodu a bramę wjazdową zrobię od południa-taki zabieg o ile jest możliwy -będzie nas drożej kosztował -bo zrobimy sobie dłuższą dróżkę ale cóż ja uważam że warto-cała budowa domu kosztuje nie ma -ale jeśli mam się już budować to wolę tak jak mi się podoba -niż zrobić byle jak byle było tani i mówić że mam sój domek :)

To tyle osobistych wywodów :) nie wiem czy dobrze Ci wytłumaczyłam ta moją drogę bo cieżko tak bez rysunku-ale dodam jeszcze że my mamy drogę od strony południowej i wg planu tam wjazd zaplanowany - i drogę od wschodu bo to działka rogowa- więc jeśli się da to możemy zrobić tam sobie wjazd-nie wiem tylko co na to urzędnicy i jak wygląda walka o takie zmiany.

No i prosutję u mnie gotuję ja -mąż niestety nie da się do takich rzeczy zmusić -chyba że od wielkiego świeta coś wyszykuje :))

Powiem szczerze że ta Perła też niczego sobie nie jest -oczywiście pomijając górę gdzie troszeczkę pokoje msuiałby sie zmienic -ale to tylko ścianki działowe wiec nie ma problemu :)

Natomiast co do Oliwki to nie domek akurat dla nas -bo nam się nie podobają domki z dachem 2 spadowym -choć o wiele tańszym -ale juz taka nasza natura :)

Co do rozmyślania to fakt że ja już planuje jak urządze sobie ten dom i w Prometeuszu jedynym moim promelmem jest salon i ustawienie TV ale pewnie i na to znajdę radę.-jeśli masz ochotę pogadać o jakiś szczególach to zapraszam na gg 1580548

A co do tej promocji na materiały to dzięki -dobrze weidzieć -choć jeszcze nie wiem z czego będziemy ostatecznie budować :)

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Tyatnowców!!!

Ściany, ściany!!!

Ja dalej bedę drążył ten temat i postaram sie coś sensownego tu sprzedać. Co do Ytonga to trochę też popytałem!!! Wnioski? Ci co docieplają Ytong to po prostu nie do końca dokładnie mają postawione te domy!!! Tak, tak!!!

1. Wszystkie belki nadprożowe maja lane z kształtek U i nie docieplali wewnątrz styropianem tego elementu. A z tego co ja wiem to bardzo duży błąd. Pomimo ciepłej ściany 1W budynek w częściach nadprożowych ma potężne straty ciepła. Czyli po prostu niedokladna robota majstrów bądź niewiedza że ten element się dociepla!!! Inwestor "laik" bo przecież nie wszystko wiemy jeśli chodzi o budowlankę, nigdy się o tym nie dowie a pierwsze oznaki zimna poczuje zima jak zacznie grzać.

2. Co do tego gazu Beato to myślę że generalnie żeby nagrzać gazem to naprawdę trzeba mocno mieć temperaturę podkreconą w domu żebuy osiągnąć pożądane ciepło. Nikt rozsądny tego nie robi bo ogrzewanie gazem jest drogie. Każdy pali na minimum a jak pali ostrzej to krótko, więc tak naprawde to mury nie nagrzewają się do odpowiedniej temperatury. Stygną a później jest opinia że Ytong jest zimny. W pustaku ocieplonym też bedzie zimno jak będziemy grzali gazem na minimum.

3. Dużo ludzi narzeka na Ytong ale jak porozmawiałem z fachowcami, którzy o Ytongu wiedzą wszystko to Ytong jest bardzo dobry tylko ekipy które go kladą to po prostu tylko w gadce wiedzą jak go się kładzie. Zimny Ytong jest wynikiem tylko błędów przy budowaniu. Ja już jestem przekonany co do tego faktu.

Więc jakie wnioski:

1. Nie buduj z Ytonga jak nie masz pewnej na 1000% ekipy, która wie co się z tym robi bo szkoda Twoich, Moich pieniędzy materiał, który oni zmarnują!!!!!

2. Ocieplanie Ytongu to podobno duży błąd ze względu na paroprzepuszczalność ale jeszcze nie mam wiedzy jeśli chodzi o ten temat.

3. Jeśli portfelik jest ograniczony to trzeba budować systematycznie z tańszych materiałów.

Sam chyba bedę budował 2W, aczkolwiek ekonomia jest za Ytongiem.

PZDR.

(...) dom postawię wg stron świata tak żeby wjazd do garażu był od wchodu a bramę wjazdową zrobię od południa (...)

doskonale wiem, o co Ci chodzi- my robimy dokladnie tak samo, tyle tylko, że nie mamy możliwości zrobienia w żaden sposób bezpośredniego wjazdu od wschodu i niestety w takim układzie zimą będę jadła za dziesięciu chłopa, bo będę sobie odśnieżała prawie 20 metrów! :(

Co do Waszego zjazdu - myślę, że jak tylko troszkę pochodzicie (jak zwykle urzędasy- bleee), to gmina Wam się zgodzi na wykonanie zjazdu z boku działki, ale musicie każde zapytanie kierować na piśmie. Jutro się dowiem, jak to dokladnie u nas wygląda...

A co do projektów- też nie zachwyciłabym sie Oliwką - to mój mąż realista chce dwuspadowy dach, ale ja nie ustąpię!

1. Nie buduj z Ytonga jak nie masz pewnej na 1000% ekipy, która wie co się z tym robi bo szkoda Twoich, Moich pieniędzy materiał, który oni zmarnują!!!!!

To jest dokładnie to, czego się obawiam!!! Bo znając życie, to nawet jak u kogoś nie spartolili, to pierwszy raz może zdarzyć sie u Ciebie...:(

I dlatego u nas też chyba będzie 2w.

Tomek, napisz mi coś więcej, co wiesz o ogrzewaniu gazem... Czy naprawdę to jest takie drogie? Bo mój mąż "wynajął" znajomego, żeby mnie do tego przekonał, a on twierdzi, że 120 m2 ogrzewał poprzedniej zimy za 2 800 + średnio raz na tydzień / 2 tygodnie (tak przy sobotnich posiadówkach) zapalił sobie rekreacyjnie w kominku...

Beatko!!!

Ja myślę że Ty sama sobie udzieliłaś już odpowiedzi!!! Jeżeli ten znajomy opalił 120 m2 za prawie trzy tysiące złotych to albo jest za przeproszeniem głupi albo bardzo bogaty!!! We wcześniejszych postach pisałem że ludzie u których byłem w firmie oglądać piece do palenia zrębkami, peletem i brykietem spalili brykietu za 1500 zł przez zimę i opalili 300 m2 w tym dom, garaż i jakieś jeszcze dodatkowe pomieszczenie!!! Ja osobiście obecnie mam dwa alternatywne sposoby ogrzewani: gaz i piec na węgiel. Gazu użyłem tylko raz na dwa lata!!!! Powód oczywiście czysto ekonomiczny.

Proponuję ci wejść na jakąkolwiek stronę z bio paliwami a tam znajdziesz informację porównawczą jeśli chodzi o kaloryczność surowców energetycznych. Dla mnie sprawa jest prosta. Paląc gazem zawsze masz zimno bo jego kaloryczność jest niższa niż węgla. Oczywiście to tylko przykład z własnej autopsji. Natomiast jeśli będziesz chciała tak naprawde przygrzać gazem to lepiej trzymaj się zza portfel. Nie jest to źródło ekonomiczne aczkolwiek bardzo wygodne w użytkowaniu. Na koniec powiem Ci tak. Dobrze gaz mieć w razie godziny "W", ale palić nim w 150m2 Tytana to zabójstwo i czysta niegospodarność!!!!

Wrócę do tego Ytongu Twojej znajomej. Oni zapewne też mieli zimno bo palili tylko, tylko, bo jakby przygrzali to mieliby ciepło ale "echo" w portfelu.

PZDR.

Tomek

Dzięki Tomku- wiem już jakiego argumentu używać...

I jak możesz, to napisz mi jeszcze czy ogrzewanie toną brykietu drzewnego jest porównywalne z toną węgla (takie info mam ja i chcę je skonsultować)?

Wszystkie dane potrzebne Ci żeby przekonać męża są na stronach o eko energi bądź bio paliwach. Tych stron jest mnóstwo więc jak tylko znajdę jakieś to zaraz dam znać . Ja na własne oczy widziałem jaka na jednej ze stron było napisane że tona brykietu ma takie wartości opałowe jak tona węgla ale o wyższej jakości!!!! Czyli taki zwykły "wągel" odpada. podparte to bylo jakimś papierem z instytutu techniki, ale nie mogę tego znaleźć. Mój kumpel będzie na tą zimę stawiał piec na brykiet a ma świeżo postawioną chatę więc będę mógł sprawdzić jak to w rzeczywistości jest. Poza tym to firmy zawsze zachwalają swój towar i jak zobaczę u kolegi to będę wiedział na 100% jak to się sprawdza bo sam mam ochote na taki piec + kominkowe DGP.

Niech Twój mąż nie łyka wszystkiego co mu opowiadają i najpierw policzy. Wszystko jest piękne u kogoś a później.....

PZDR

Niedaleko ode mnie jest firma-producent brykietu drzewnego za 180 zł za tonę.

Więc sami widzicie. Ostatnio kupiłem węgiel za 415/t !!!

Ja pamiętam jak to pisałeś... :)

Tyle, że u nas jest troszkę inny przelicznik - jak już znajdziesz brykiet, to jest w cenie powyżej 300 zł., pelety ok. 500 zł. :(

Ale za to węgiel jest taniej niż u Ciebie (320-350 zł.)...

Chyba będę do Ciebie jeździła po brykiet i na ploteczki :lol:

• 2 weeks później...

Witaj Miki_k,

musisz iść popytać we wszystkich bankach wtedy, kiedy chcesz wziąść kredyt- jeszcze ze 2 miesiące temu BOŚ (Bank Ochrony Środowiska) miał bardzo fajną ofertę i z tego, co wiem będzie miał znowu coś ciekawego gdzieś końcem lutego albo początkiem marca - ale teraz jest chyba najdroższym...

warto tez przeanalizować mbank i millenium...

a jeśli gdzieś w pobliżu masz PTF Bank, to zobacz sobie co oni oferują...

Jeśli chodzi o ten okres, to ja bym się zdecydowała w PTF z wersją ubezpieczenia spłaty kredytu na 5 lat wliczoną w ratę (bardzo fajna sprawa - popytaj czy to oferuja również w innych bankach).

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich TYTANOWCÓW

Widzę , że sen zimowy trwa nadal :D , zacznijcie się powoli przebudzać bo wiosna niedługo i trzeba ruszać na place budowlane :) .

Właśnie zakupiliśmy z żonką projekt , wczoraj został dostarczony , teraz w te zimowe, jeszcze, wieczory będziemy siedzieć i zastanawiać się jakie zmiany wprowadzić. Walka z papierami i zezwoleniami trwa nadal

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

my z mężem też mamy zamiar budować Tytana. Na razie projekt leży u architekta i czekamy na dokonanie kilku zmian. Chcemy dodać piwnicę, poszerzyć garaż na 2 samochody i trochę powiększyć gabinet na dole. Zaczęliśmy też walczyć z papierkami, strasznie długo trwają formalności. Jesteśmy na początku załatwiania ich. Z Waszych doświadczeń ile trwa załatwianie wszystkich papierów? Czy może ktoś z Was buduje Tytana gdzieś w okolicach Warszawy?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Nic się tutaj nie dzieje od jakiegoś czasu - a wiosna zapasem.

Mam projekt na "wykończeniu" u architekta - tytan z atlasem w jednym, z częściowym podpiwniczeniem, zmniejszonym podcieniem i jednym kominem spalinowym- do zastanowienia jeszcze ściana kolankowa - 1 pustak czy 3 wiecej. Szukam kosztorysu. Nie mam ekipy, nie mam jeszcze zamówionych materiałów a jest marzec - pozwolenie myślę, że będzie do maja najpóźniej. Budowa czerwiec-lipiec aż do pewnie przyszłego lata . Buduję w okolicach Świecia w kujawsko-pomorskim. Widziałem w okolicy Manuele-Emanuele, Libry - ale nie Tytana. Może ktoś z województwa się zgłosi z wymianą doświadczeń. Chcę budować z ceramiki ale teść namawia mnie na bk z Solca - bo lepiej się docina i wszyscy budują - znaczy tani jest. Technologia ścian 2W, styropian 12 lub więcej - tyle wiem. Szukam dobrej ekipy z doświadczeniem - zwłaszcza jeśli chodzi o dach. Może ktoś mi podpowie jak jest z poddaszem - połączenie więźby ze słupami (podporami) - czy to dobre rozwiązanie - w projekcie z Domusa jest rozwiązanie droższe ale bez tych podpór.

To na tyle. Pozdrawiam wszystkich tytanowców.

• 2 weeks później...

dzien dobry

ciesze sie ze dom tytan cieszy sie taka popularnoscia i moge byc w gronie osob ktore go beda budowac

ja planuje zaczac z budowa w lipcu

mam nastepujace pytania

1 czy ktos buduje w okolicach kielc

2 planuje budowac z pustakow szer 24 plus styropian czy ktos tez tak buduje

3 zastanawiam sie nad stropem teriva czy jest to dobre rozwiazanie i rzeczywiscie stosunkowo tanie

4 jak wyglada cenowo roznica miedzy oknami polokraglymi a prostokatnymi takze jezeli chodzi o nadproza

5 planuje dachowke cementowa jaka jest godna polecenia

6 w jakiej kolorystyce buduja panstwo swojego tytana

dziekuje z gory za wszelkie info

pozdrawiam

kevin

Witaj Kevin

Ja mam zamiar budować z keramzytu, jeżeli chodzi o okna to w wypadku tytana jesteśmy skazani na drewniane.

Niestety drzwi łukowe i te dwa okienka okrągłe są do wykonania tylko w technologii drewnianej i nie chodzi o to , że się nie da w plastikach , wszystko się da tylko czy warto ryzykować póżniejsze odkształcanie się profili.

Poczytaj sobie na forum http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2695&postdays=0&postorder=asc&start=1620

Pozdrawiam

dzieki za odpowiedz

twoja uwaga jest sluszna

daje do myslenia ... no i odkladania na drozsze okna drewniane

ale mysle ze w dluzszej perspektywie warto dolozyc

z reszta w mieszkaniu mam pcv i po okolo 5 latach kwalifikuja sie do kolejnej wymiany

pozdrawiam i czekam na kolejne uwagi

kevin

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Już wiosna i widze że po mału atmosfera sie zagęszcza i ruszacie nie tylko z tematami na forum ale także z załatwianiem formalności. Cieszę się że Tytan przez zimę znalazł więcej zwolenników!!! Dzięki temu więcej doświadczeń będzie możliwych do wymiany. Obecnie czekam na zejście śniegu i zaraz ruszam z robotą!!! Myslę że trzeba już kupować stal i gromadzić materiały. Czas wbicia 1 łopaty? - chyba zaraz po świętach!!!

Pozdrawiam tych co przez zimę myśleli o projekcie!!!

Czekam na podpowiedzi!!