Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam

Tomku ja podniosłem ściankę o 35 cm i żałuję że nie więcej ze względu na łazienki

na górze, po zamontowaniu ścian kolankowych naprawdę trzeba się napocić żeby sensownie rozmieścić wszystkie elementy, do tego bardzo przeszkadza słup i murek(w łazience do której wejście jest z holu u góry) , ja zlikwidowałem jedno i drugie. podniesienie o 35 cm ścianki nie zmieniło w widoczny sposób kąta nachylenia dachu , podniósł się tylko szczyt domu o jakieś

20 cm, no i wyszedł na super strych :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!!

No właśnie. To podniesienie to poważna sprawa! Mój tesc który jest budowlańcem twierdzi że należałoby podnieść o trzy pustaki i zmienić kat nachylenia dachu i przedłużyć okapy dachowe. Mam dylemat i pytanie jak uważasz - o ile powinno sie podnieść żeby to miało ręce i nogi ? Jeśli masz zdjęcie swojego piętra gdzie widać to podniesienie to bardzo prosze o przesłanie. U mnie roboty ruszyły i juz perwsze trzy warstwy są ułożone. Buduję z Ytonga i mam nadzieję że jutro dołożą kolejne cztery.

PZDR. Tomek

Witam

Jeżeli chodzi o zdjęcia to niestety nie mam , a teraz jest za póżno żeby zrobić bo już mam karton-gips :(

Wydaje mi się że wystarczy podnieś o około 40 cm , ale tylko ze względu na łazienki , jeżeli chodzi o pokoje to oczywiście podniesienie czy zostawienie ścianek nie ma żadnego wpływu - są naprawdę ustawne

I jeszcze jedno jeżeli tylko masz możliwość likwidowania słupa i murku w łazience u góry to to zrób.

Pozdrawiam

Witam

Jeżeli chodzi o zdjęcia to niestety nie mam , a teraz jest za póżno żeby zrobić bo już mam karton-gips :(

Wydaje mi się że wystarczy podnieś o około 40 cm , ale tylko ze względu na łazienki , jeżeli chodzi o pokoje to oczywiście podniesienie czy zostawienie ścianek nie ma żadnego wpływu - są naprawdę ustawne

I jeszcze jedno jeżeli tylko masz możliwość likwidowania słupa i murku w łazience u góry to to zrób.

Pozdrawiam

Cześć!!!

O jaki słupek i murek chodzi?????

Ja jestem na etapie dopieszczania detali. Domek ogólnie ładny tylko ta łazienka ogólna na górze tak mnie ddddrrraażżżni. Już myślałam ,że ją jakoś rozplanowałam a tu widze klopsik!!!!! :( :( !!!!

nieee ciiierrrpieeee kłopooociików :evil:

Witam

Przyglądnij się dokładnie na planie , chodzi o słup i murek w łazience, jak to napisałeś , ogólnej na górze. o ile się orientuję to są to wsparcia dla krokwi.

Ta łazieneczka w rozplanowaniu jest jeszcze ok, gorzej z tą obok sypialni

Pozdrawiam

Wg. projektu konstrukcja dachu jest "samonośna" tzn. nie występują żadne słupy popierające. Chyba, że wykonawca Ci zmienił samowolnie na łatwiejsze ale mniej estetyczne wykonanie podpierając całą konstrukcję dachu na słupach.

Co do murka w łazience to wystepuje w projekcie i jest on właśnie efektem obrania takiego rozwiązania konstrukcji dachu (duże siły rozpierające na trzpienie narożne). Jeżeli masz słupy, to jest inny rozkład sił i mozna pewnie wtedy zrezygnować z tego murka.

Co do podnoszenia scianki kolankowej, to więcej niż 20 cm bez zmiany kąta dachu spowoduje popsucie całej bryły, w której linia okapu powinna być na równi z balkonami. Przy 20 cm da się jeszcze trochę powycągać krokwie ale wtedy jest głebszy okap i więcej cienia.

Witam

na pewno masz rację , nie wiem jak , ale mój konstruktor przeliczył to tak że nie mam ani słupa(na dole też został zlikwidowany) ani murka .

Pozdrawiam

Witajcie ludziska!!!!!!1 :D

dzięki za wyjaśnienia , teraz wiem o co chodzi i też usunę te przeszkody , bo w tym akurat miejscu zaplanowałam sobie wanne w stropie.

a przy okazji życzę wszystkim bogatego zająca i wesołych świąt

ankos

No cóż..

Ja niestety należę do tych osób, które muszą kupować materiały budowlane za wyższą cene. Takie życie. Budowa ruszyła. Na razie... zdjety humus, na działce pojawiła się studia głębinowa i geodeta wytyczył budynek, a ponadto działka przypomina krajobraz księżycowy a to za przyczyną kilkudziesięciu kup piachu, które posłużą do podniesienia terenu. I to na razie tyle. Za parę dni ... wbicie pierwszej łopaty. Nie mogę się doczekać takiego stanu jak na Waszych budowach.

Seth... Jaka firma tworzyła Ci stolarkę okienną??

Ajur

Podaję namiary na galerię zdjęć z mojej budowy....

W końcu ruszyła...

http://foto.onet.pl/f1hlj,463gb8zw8qak,u.html

Ajur

Gratulacje!

A umnie też już pooowoli idzie :oops: . Na razie ławy, które podlewam. Mam nadzieję, ze niedługo wyjdę już z ziemii :-)

A z materiałami to tak naprawdę są tylko trzeba trochę podzwonić no i niestety brać po cenie dnia :evil:

A umnie też już pooowoli idzie :oops: . Na razie ławy, które podlewam. Mam nadzieję, ze niedługo wyjdę już z ziemii :-)

Bulish,

Dawali Ci izolację pod fundamenty??

Ajur

Ławy do wykopu. Grunta mam lity wiec mam rowno i sie nie obsypywało nic.

Izolacji ławy od spodu i chudziaka nie ma. Za to ława jest głebsza ok. 40 cm. Na ławie bedzie izolacja pozioma - papa termozgrzewalna 1 x i na to sciana fundamentowa z bloczków.

Moim zdaniem izlacja pod samą ławę (jezeli o to Ci chodzi) jest bez sensu, jezeli nie izolujesz równiez boków.

Ławy do wykopu. Grunta mam lity wiec mam rowno i sie nie obsypywało nic.

Izolacji ławy od spodu i chudziaka nie ma. Za to ława jest głebsza ok. 40 cm. Na ławie bedzie izolacja pozioma - papa termozgrzewalna 1 x i na to sciana fundamentowa z bloczków.

Moim zdaniem izlacja pod samą ławę (jezeli o to Ci chodzi) jest bez sensu, jezeli nie izolujesz równiez boków.

U mnie identycznie

Ława, izolacja pozioma, ściana z bloczków betonowych szer. 24 cm izolowana od zewnątrz oczywiście. Rezygnacja z chudziaka pod ławą. Zbrojenie dystansowane jest cegłami.

Pozdrawiam,

Ajur

• 2 weeks później...