Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fundmenty prawie skończone... jeszcze tylko trzeba nawieźć piasek odczekać az się uleży ubić i zalać betonem..

Na razie idzie chyba w miarę.. fachowcy budują sprawnie równo, choć mają własne zdanie i dwie rzeczy nie poszły po mojej myśli.

Na ławie nie położyli papy, jak przyjechałm i to zobaczyłem to już było za późno żeby zrywać bloczki więc jak wyrównali do równej wysokości to połozli papę na bloczkach tuż poniżej gruntu. (ława zaczyna się na poziomie -1.50)

Druga rzecz, którą im przypominałem to folia kubełkowa, pamiętajcie kubełkami do śrdodka, szansa na popsucie 50-50. No i oczywiście położyli kubełkami od zewnątrz...ehhh częśc już była zasypana więc odpuściłem.

No ale te minusy nie przesłaniają nam plusów, robota idzie sparwie, na budowie porządek co podkresla mój sąsiad (budowlanie od lat) i ekipa też porządna. Wiec z nadzieją patrze w przyszłosć ale nie zapeszam..

No i tu pytanie

czy tzw. chudziak musi być równo z ostatnią linią bloczków

no i jaka powinna być grubość styropianu, bo chyba ta z projektu to za mała jezli chce się mieć ogrzewanie podłogowe

jak powinno być pod kominkiem, gruboćś wylewki czy dawać styropian

Pozdrawiam

P

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Zamierzam zrobić podłogówkę w łazience na poddaszu ale jednocześnie nie chcę podnosić ścianki kolankowej w stosunku do projektu. Słyszałem, że podłogówka wymaga zwiększenia wysokości posadzki przez co zmniejszy mi się wysokość pomieszczenia. Czy bez podniesienia ścianki kolankowej będzie to duży problem? Proszę o radę wszystkich, którzy byli w podobnej sytuacji. Napiszcie jak rozwiazaliście ten problem.

• 2 weeks później...

a nie lepiej podłogówke zrobić na całym parterze a na poddaszu tylko kaloryfery ?:)

Mam pytanie, czy ktoś podnosił może ściany kolankowe ? i czy jest możliwość dostania od kogoś dokładnych fotek wszystkich pomieszczeń ? strasznie jestem ciekawy jak to wszystko wygląda, te fotki na forum niestety nie oddają mi dokładnego wyglądu :) jaką grubość styropianu stosujecie do ocieplenia ścian ?

wydaje mi się że na podłogówke styknie 5 cm styropianu + około 5 cm wylewki, czyli podłoga podniesie się o 10 cm. Dlaczego nie podniesiesz ściany kolankowej ? będziesz miał większą przestrzeń na górze.

Tak, ale wtedy dom z zewnatrz brzydko wyglada, ma zbyt wysokie ściany w stosunku do dachu. To jest jak ktoś z bardzo długimi nogami i nieproporcjonalnie krótkim tułowiem.

Witam wszystkich forumowiczow budujacych Tytana.

Przymierzamy sie do kupna tego projektu, ale po przeczytaniu wszystkich postow w tym temacie chcielibysmy zrobic kilka zmian w projekcie. W zwiazku z tym chcialam zapytac, czy moglibyscie mi polecic dobrego architekta najlepiej z W-wy lub okolic, ktory nie mial by problemu z wprowadzeniem zmian takich jak: podniesienie scianki kolankowej, podpiwniczenie garazu, naniesienie schodow betonowych z zejsciem do piwnicy.

Piechcia

Witam wszytskich budujących TYTANA,

bardzo prosze o informację czy zmieszczę się w 300 tys. zł z budową tego domu? Chodzi mi o możiwość wrowadzenia się.

Czy zrobię juz w tym elewację?

dziękuję za wszytskie informacje i pozdrawiam budujących z całej Polski, a szczególnie z okolic Wrocławia. :D