Kinia_Z1 16.07.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Mam pytanko, zaczynam budowę Tytana- wylane zostały dopiero ławy, mam nadzieję, że na jesień stanie zadaszony Czy 300 tys. to realna cena do wprowadzenia się? z podłogami, kafelkami itp. ? Wiem oczywiście, że nie bedzie tam żadnych luksusów ale czy np. ocieplę go już w tych pieniążkach? Nie liczę tu mebli! Dzięki za wszytskie odpowiedzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 16.07.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Mam pytanko, zaczynam budowę Tytana- wylane zostały dopiero ławy, mam nadzieję, że na jesień stanie zadaszony Czy 300 tys. to realna cena do wprowadzenia się? z podłogami, kafelkami itp. ? Wiem oczywiście, że nie bedzie tam żadnych luksusów ale czy np. ocieplę go już w tych pieniążkach? Nie liczę tu mebli! Dzięki za wszytskie odpowiedzi..... IMHO wystarczy jedynie na zamkniecie domu, elewację oraz naprawdę podstawową instalację. Wykończenie to obecnie pewnie dodatkowe 70-100% tej kwoty w zależnosci od jakości ale wiadomo, jak się chce to zawsze można taniej - tylko po co decydowac się taki kosztowny projekt, jak Tytan. Moim zdaniem cięzko jest tanio zbudowac ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 16.07.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 ten TYTAN ?http://dobredomy.pl/?id_project=49 nie wiem jak u ciebie z przylaczami, ale 300zl to wg mnie niezbedne minimum, zeby sie wprowadzic, i to wlasciwie zamieszkac na budowie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 17.07.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Dzieki za odpowiedż, tak chodzi o tego "Tytana" Przyłącza wszystkie juz mam, nie liczę juz tutaj wszytskich kosztów związanych z projektami, pozwoleniami itp. - bo to juz jest załatwione. Chodziło mi to to czy w tych 300 tys. da się zamieszkać, czyli zrobic jakieś kafelki, panele (meble liczę osobno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 17.07.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Mam pytanko, zaczynam budowę Tytana- wylane zostały dopiero ławy, mam nadzieję, że na jesień stanie zadaszony Czy 300 tys. to realna cena do wprowadzenia się? z podłogami, kafelkami itp. ? Wiem oczywiście, że nie bedzie tam żadnych luksusów ale czy np. ocieplę go już w tych pieniążkach? Nie liczę tu mebli! Dzięki za wszytskie odpowiedzi..... Stan deweloperski (z wszystkimi instalacjami, uzbrojoną kotłownią) - ok. 500 tys. zł. Wykończeniówka- jeszcze nie wiem....?????? AJUR Plus wykończeniówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.07.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 NIe sądzę, żebyś się zmieściła w 300 000 tys. Sam dach będzie bardzo drogi, do tego trzy balkony, mnóstwo okien. O wykończeniówce nie piszę, bo to już inna sprawa. Myślę, że zbyt optymistycznie szacujesz koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 17.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 super!!! 500 tys. to rzeczywiście sporo, ale ja pytam osób, które nie dysponują aż taką gotówka czy 300 tys. wystarczy na wybudowanie tego domu do stanu takiego aby się wprowadzić, przecież nie wierzę, że tu wszyscy budują domy tylko za 500 i powyżej..... Jak przeczytałam wczesniej można kupic kafle za 150 za metr i mozna za 40 zł..... Dlatego pytam......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin1919 17.07.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 300 tys wytarczy na budowe i proste wykonczenie!! wszystko zalezy od tego jakim systemem budujesz,jakich materialow uzyjesz.Budujac z glowa sie zmiescisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 18.07.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 super!!! 500 tys. to rzeczywiście sporo, ale ja pytam osób, które nie dysponują aż taką gotówka czy 300 tys. wystarczy na wybudowanie tego domu do stanu takiego aby się wprowadzić, przecież nie wierzę, że tu wszyscy budują domy tylko za 500 i powyżej..... Jak przeczytałam wczesniej można kupic kafle za 150 za metr i mozna za 40 zł..... Dlatego pytam......... Nie chcę nikogo martwić i zniechęcać ale ten dom jest ciężko wybudować "pod klucz" za 300 000. Barierą nie są moze materiały i ich koszt, bo ten mozna obniżyć wyszukujac odpowiednich dostawców oraz używając tańszych. Problem to usługi i ich koszt. O ile na etapie stanu surowego masz murarzy, cieśli i dekarzy, którzy postawią dom za powiedzmy 50 000 zł, to potem zaczyna być gorzej. Tak więc jeżeli zrobi się większość prac własnym nakładem, to koszt budowy można znacznie obniżyć - w innym wypadku - koszt jaki szacujesz jest prawie nierealny. BTW patrząc na koszt wykończeniówki radzę kalkulować z głową, bo np. m2 taniej glazury to 40 zł ale jak doliczysz koszt kleju, fug, silikonu i pracę glazurnika to okazuje się, ze pozostałe koszty są 2xwyższe i sumie trzba liczyćnp. 100 zł z m2 wykończonej podłogi. Jeszcze drożej jest przy parkiecie - tu zasada jest np. tani parkiet parkiet 60, kleje, lakiery 60, parkieciarz 60 Reasumujac - podstawa to wkład własnej pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 20.07.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 mi się wydaje że spokojnie za około 350 tys. można wybudować, to wszystko zależy od tego ile zapłacimy robotnikom, jakie ogrzewanie zrobimy, jakie wykończenie chcemy mieć. W sumie można by wykończyć dół, a na górze np. sypialnie zrobić i łazienkę przy niej, a resztę wykańczać w miarę możliwości w późniejszym czasie, oczywiście jeśli tylko będzie się mieszkać maks w 2 osoby Prawda jest taka że cena zależy bardzo od rejonu kraju, bo np. pod warszawą wypadnie robocizna na pewno dużo więcej niż budując np. na wschodzie kraju Mam mały apel, czy mógłby ktoś założyć blog ze swojej budowy na stronie http://www.mojabudowa.pl/ i tam pokazywać każdy etap prac ? jest tam pełno blogów a nie ma ani jednego z budowy tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 23.07.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 300 tys wytarczy na budowe i proste wykonczenie!! wszystko zalezy od tego jakim systemem budujesz,jakich materialow uzyjesz.Budujac z glowa sie zmiescisz. dzięki za słowa otuchy... Po podliczeniu wszytskich kosztów myslę, że się zmieszczę . W tej chwili ceny materiałów poszły trochę w dól. W marcu porotherm 30cm był za 7,90 zł a w tej chwili mam ofertę 5,70. Może nie będzie luksusów ale np. panele położymy sami, sami tez pomalujemy ściany...reszta przyjdzie z czasem zaczynam stan zero w poniedziałek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 25.07.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Kinia_Z1 może zrobisz blog z budowy tego domu ? wystarczyło by tam wrzucać kilka fotek z każdego etapu pracy i mały komentarz, no i można też koszty wrzucać każdego etapu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PABLOS11 27.07.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 W dniu dzisiejszym ( niedziela) po godz. 21 zadzwonił do mnie mój wykonwaca, który robi także więźbe dachowa. Zasadniczo trochę dach już zrobił ale dach Tytana, go trochę zaskoczył (przyznał że jak się godził na jego wykonanie to się specjalnie nie przyjrzał informacji o krokwiach naożnych. W więc w sobotę wciągneli te krokwie narożne na dach w 5 (musze przyznać rozmiar ich robi wrażenie), ale już do ich zamontowania musza użyć dzwigu. Ale nie w tym problem. Powiedział że jest to dość ryzykowne że dach więźba jest dość ciężka, jak do tego dojdzie dachówka cementowa oraz deskowanie ( bo mam zamiar zrobić) to mury mogą nie wytrzymać i się mogą rozejsć Zasadniczo trochę się zestrachałem, więć pytam Was którzy już mają Tytana dach za sobą, czy zmienialiście wielkość krokwi na mniejsze, czy wstawialiście dodatkowe słupy które by to podtrzymywały, jak Wasi wykonawcy sobie radzili z budową więźby. Przyznam zalezy mi na czasie bo nie chcę żeby stali na budowie i nic nie robili. Osobiście uważam że skoro tak jest w projekcie to wielkośc tych krokwi (18 cm na 28 cm) powinna zostać bez zmian. Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 28.07.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 W dniu dzisiejszym ( niedziela) po godz. 21 zadzwonił do mnie mój wykonwaca, który robi także więźbe dachowa. Zasadniczo trochę dach już zrobił ale dach Tytana, go trochę zaskoczył (przyznał że jak się godził na jego wykonanie to się specjalnie nie przyjrzał informacji o krokwiach naożnych. W więc w sobotę wciągneli te krokwie narożne na dach w 5 (musze przyznać rozmiar ich robi wrażenie), ale już do ich zamontowania musza użyć dzwigu. Ale nie w tym problem. Powiedział że jest to dość ryzykowne że dach więźba jest dość ciężka, jak do tego dojdzie dachówka cementowa oraz deskowanie ( bo mam zamiar zrobić) to mury mogą nie wytrzymać i się mogą rozejsć Zasadniczo trochę się zestrachałem, więć pytam Was którzy już mają Tytana dach za sobą, czy zmienialiście wielkość krokwi na mniejsze, czy wstawialiście dodatkowe słupy które by to podtrzymywały, jak Wasi wykonawcy sobie radzili z budową więźby. Przyznam zalezy mi na czasie bo nie chcę żeby stali na budowie i nic nie robili. Osobiście uważam że skoro tak jest w projekcie to wielkośc tych krokwi (18 cm na 28 cm) powinna zostać bez zmian. Prosze o pomoc Czytaj projekt i wymagaj od wykonawcy jego realizacji! Konstrukacja dachu jest bez słupów podpierajacych (inaczej niz większość wykonawców robi zazwyczaj), co skutkuje tym, ze narożniki budynku, na które będą działały duże siły rozpierające muszą być wzmocnione dodatkowym zbrojeniem). Krokwie narożne są kotwione do ściany kolankowej za pomoca stalowych okuć. Podobnie wygląda wiązanie całej konstrukcji za pomocą jętek. Jezeli jest robione dokłądnie wg. projektu to nic się nie rozejdzie. Jeżeli natomiast murarze dali d*** na etapie wieńca ściany kolankowej to rzeczywiście moze być problem z "posadowieniem" tej konstrukcji. Zostaje wtedy koniecznośc zastosowania słupów - co w przypadku tego projektu moze być problematyczne nie tlko konstrukcyjnie ale też estetycznie (słup na wprost drzwi w łazience na górze. Ale co ja tam wiem... masz kierownika więc niech on się martwi ps. mój ciesla nie był zaskoczony choć nie koniecznie zadowolony A dżwig to ułatwienie dla ekipy i dla ich bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 28.07.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Kinia_Z1 może zrobisz blog z budowy tego domu ? wystarczyło by tam wrzucać kilka fotek z każdego etapu pracy i mały komentarz, no i można też koszty wrzucać każdego etapu budowy Ok, może to i dobry pomysł... w chwili obecnej mam wylane ławy, a jutro zaczynają kłaść bloczki i czwartek powinień byc stan "0". Mam troche zdjęć ze zrobionych etapów i chętnie je później wkleję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 28.07.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Witam Tytanowców Mam małe pytanie czy ktoś z Was przenosił komin w salonie w inne miejsce? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 29.07.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam wszystkich TYTAN-owców! Właśnie zaczęliśmy budowę naszego wymarzonego domku. Forum śledzę już od roku, ale dopiero teraz zdecydowałem się w nim "zaistnieć" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 29.07.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam wszystkich TYTAN-owców! Właśnie zaczęliśmy budowę naszego wymarzonego domku. Forum śledzę już od roku, ale dopiero teraz zdecydowałem się w nim "zaistnieć" Pozdrawiam Witaj Himek My budujemy w Rzeszowie więc do Łańcuta mamy rzut beretem, napisz na jakim jestes etapie, my w tym roku chcemy zrobić fundamenty. Planujesz może jakieś zmiany w projekcie? Jeśli jesteś zainteresowany to gotowy piękny Tytan stoi w Budziwoju. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PABLOS11 29.07.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 W dniu dzisiejszym ( niedziela) po godz. 21 zadzwonił do mnie mój wykonwaca, który robi także więźbe dachowa. Zasadniczo trochę dach już zrobił ale dach Tytana, go trochę zaskoczył (przyznał że jak się godził na jego wykonanie to się specjalnie nie przyjrzał informacji o krokwiach naożnych. W więc w sobotę wciągneli te krokwie narożne na dach w 5 (musze przyznać rozmiar ich robi wrażenie), ale już do ich zamontowania musza użyć dzwigu. Ale nie w tym problem. Powiedział że jest to dość ryzykowne że dach więźba jest dość ciężka, jak do tego dojdzie dachówka cementowa oraz deskowanie ( bo mam zamiar zrobić) to mury mogą nie wytrzymać i się mogą rozejsć Zasadniczo trochę się zestrachałem, więć pytam Was którzy już mają Tytana dach za sobą, czy zmienialiście wielkość krokwi na mniejsze, czy wstawialiście dodatkowe słupy które by to podtrzymywały, jak Wasi wykonawcy sobie radzili z budową więźby. Przyznam zalezy mi na czasie bo nie chcę żeby stali na budowie i nic nie robili. Osobiście uważam że skoro tak jest w projekcie to wielkośc tych krokwi (18 cm na 28 cm) powinna zostać bez zmian. Prosze o pomoc Czytaj projekt i wymagaj od wykonawcy jego realizacji! Konstrukacja dachu jest bez słupów podpierajacych (inaczej niz większość wykonawców robi zazwyczaj), co skutkuje tym, ze narożniki budynku, na które będą działały duże siły rozpierające muszą być wzmocnione dodatkowym zbrojeniem). Krokwie narożne są kotwione do ściany kolankowej za pomoca stalowych okuć. Podobnie wygląda wiązanie całej konstrukcji za pomocą jętek. Jezeli jest robione dokłądnie wg. projektu to nic się nie rozejdzie. Jeżeli natomiast murarze dali d*** na etapie wieńca ściany kolankowej to rzeczywiście moze być problem z "posadowieniem" tej konstrukcji. Zostaje wtedy koniecznośc zastosowania słupów - co w przypadku tego projektu moze być problematyczne nie tlko konstrukcyjnie ale też estetycznie (słup na wprost drzwi w łazience na górze. Ale co ja tam wiem... masz kierownika więc niech on się martwi ps. mój ciesla nie był zaskoczony choć nie koniecznie zadowolony A dżwig to ułatwienie dla ekipy i dla ich bezpieczeństwa. Witam, sytuacja uratowana Jeżeli chodzi więźbę to rośnie i ma sie dobrze. Dzwig pomógł. Wykonwacy nie spotkali się z takim dachem (nie wiem czy to dobrze Wieńce były zrobione według projektu więc mam nadzieję że się nie rozejdzie za rok W każdym razie dzięki bullish za pomoc. No i fajnie że się forum ożywiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 30.07.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Z przeniesieniem komina moze byc problem nie tylko techniczny (krokwie) ale tez estetyczny Ja zrezygnowałem z komina na tarasie i zrobiłem dwuskrzydłowe drzwi w tym miejscu. Witam Tytanowców Mam małe pytanie czy ktoś z Was przenosił komin w salonie w inne miejsce? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts