Vickey 30.07.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Z przeniesieniem komina moze byc problem nie tylko techniczny (krokwie) ale tez estetyczny Ja zrezygnowałem z komina na tarasie i zrobiłem dwuskrzydłowe drzwi w tym miejscu. Rzeczywiście masz racje sam też zastanawiałem się jak przeniesiony komin będzie wyglądał z zewnątrz. Chciałbym jednak zrobić ogrzewanie kominkowe a mój wykonawca doradził, że w takim wypadku najlepiej sprawdziłby się komin w centrum domu. Może ktoś z Was robił takie ogrzewanie nie przenosząc komina? My jak większość z Was zamierzamy podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki, dodatkowo zmniejszamy okno w gabinecie i spróbujemy powiększyć pomieszczenie gospodarcze kosztem łazienki na parterze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 31.07.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Z przeniesieniem komina moze byc problem nie tylko techniczny (krokwie) ale tez estetyczny Ja zrezygnowałem z komina na tarasie i zrobiłem dwuskrzydłowe drzwi w tym miejscu. Rzeczywiście masz racje sam też zastanawiałem się jak przeniesiony komin będzie wyglądał z zewnątrz. Chciałbym jednak zrobić ogrzewanie kominkowe a mój wykonawca doradził, że w takim wypadku najlepiej sprawdziłby się komin w centrum domu. Może ktoś z Was robił takie ogrzewanie nie przenosząc komina? My jak większość z Was zamierzamy podnieść ściankę kolankową o 2 pustaki, dodatkowo zmniejszamy okno w gabinecie i spróbujemy powiększyć pomieszczenie gospodarcze kosztem łazienki na parterze. Pozdrawiam 2 pustaki to bardzo dużo - szczególnie jeżeli chcesz zachować proporcję bryły tj. linię okapu na równi z płytami balkonu. 20-25 cm jeszcze da się podnieść i ukryc to wydłużając krokwie i tym samy okap (robi sie szeroki). W innym wypadku estetyka bryłu, która jest bardzo ładna - zniknie. Mimo skosów pokoje na piętrze są bardzo duże i ustawne, wiec warto sie dobrze zastanowić, czy ulegać ślepo "modzie" na podnoszenie dachu - szcególnie gdy wybrało się projekt o dużych walorach estetycznych (zewnętrznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 31.07.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 na forum są dostępne zdjęcia gdzie ściana kolankowa domu była podniesiona o 33 cm, robi się na poddaszu więcej miejsca a z zewnątrz nie zmienia to specjalnie wyglądu domu http://foto.onet.pl/f1hlj,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 31.07.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Bullish Masz rację, trochę obawiam sie tego, że dom utraci swój urok . Ale z tego to widzę większość Tytanowców podnosi ściankę i nie wygląda to tak źle . Mój wykonawca doradza to samo. Piszesz, że można wydłużyć krokwie, co sprawi, że podniesiony dom nie straci bryły - czy taką zmianę musi nanieść projektant? Ajur Bardzo podoba mi się Twoje powiększone okno w salonie, chciałbym zrobić podobne w swoim Tytanie. Czy zachowałeś oryginalną szerokość tego okna? A tak wygląda Tytan z poddaszem podniesionym o 2 pustaki (niestety nie mój ). Jak Wam się podoba??? Pozdrawiam http://images34.fotosik.pl/330/6e03c496036c3698.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 01.08.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam! Odpowiadam na twoje zapytanie Vickey. W tym roku zaczęliśmy i jestem na etapie fundamentów. Zmiany w projekcie na obecnym etapie to: piwnica pod garażem i wejście do niej od strony klatki schodowej. Mamy wylane ławy fundamentowe (schodkowo do piwnicy). Jestem umówiony z murarzami na wtorek lub środę, będą murować ściany fundamentowe z bloczków betonowych, mam nadzieję, że pogoda nie pokrzyżuje mi planów Ponieważ ostatnio zamiast piwnicy miałem basen. Dzisiaj mam "fachowców" od wody i kanalizacji. Co dotyczy się dalszych planów to wszystko zależy od pogody i kolejnych ekip budowlanych. Mam nadzieję, że uda mi się do zimy postawić w stanie surowym zamkniętym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin1919 02.08.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Stosowal ktos szalunki styropianowe na nadproza lukowe nad oknami.Moze znacie jakies inne rozwiazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_pedros 04.08.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 To również Natura - tak jak okna.... wykonane według mojego pomysłu. Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam, Ajur Cześć Ajur, na jakiej wysokości od podłogi masz okno w kuchni? W projekcie jest 80 cm, a blat kuchni z tego co nam powiedziała firma meblarska, jest na wysokości ok. 87cm. Coś jest nie tak. Stolarz sugeruje, aby okno posadowić na 90 cm od podłogi. Czy zrobiłaś tutaj taka zmianę? Ze zdjęcia widać, że okno masz chyba tak jak w projekcie czyli na 80cm. Boje się, że podniesienie okna o 10cm lub jego zmniejszenie w pionie zepsuje mi elewacje. Proszę poradź mi coś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_pedros 04.08.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 W dniu dzisiejszym ( niedziela) po godz. 21 zadzwonił do mnie mój wykonwaca, który robi także więźbe dachowa. Zasadniczo trochę dach już zrobił ale dach Tytana, go trochę zaskoczył (przyznał że jak się godził na jego wykonanie to się specjalnie nie przyjrzał informacji o krokwiach naożnych. W więc w sobotę wciągneli te krokwie narożne na dach w 5 (musze przyznać rozmiar ich robi wrażenie), ale już do ich zamontowania musza użyć dzwigu. Ale nie w tym problem. Powiedział że jest to dość ryzykowne że dach więźba jest dość ciężka, jak do tego dojdzie dachówka cementowa oraz deskowanie ( bo mam zamiar zrobić) to mury mogą nie wytrzymać i się mogą rozejsć Zasadniczo trochę się zestrachałem, więć pytam Was którzy już mają Tytana dach za sobą, czy zmienialiście wielkość krokwi na mniejsze, czy wstawialiście dodatkowe słupy które by to podtrzymywały, jak Wasi wykonawcy sobie radzili z budową więźby. Przyznam zalezy mi na czasie bo nie chcę żeby stali na budowie i nic nie robili. Osobiście uważam że skoro tak jest w projekcie to wielkośc tych krokwi (18 cm na 28 cm) powinna zostać bez zmian. Prosze o pomoc Witam, kierownik budowy doradził mi, aby kupić szersze krokwie, tzn. 20cm zamiast 18 cm ponieważ do ocieplenia dachu zaleca się wełnę mineralna o grubości właśnie 20cm. Przy krokwiach 18cm wełna byłaby układana na ścisk, co zdecydowanie nie jest zalecane. Wełna pomiędzy krokwiami ma mieć ponoć luz. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 05.08.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Cześć Ajur, na jakiej wysokości od podłogi masz okno w kuchni? W projekcie jest 80 cm, a blat kuchni z tego co nam powiedziała firma meblarska, jest na wysokości ok. 87cm. Coś jest nie tak. Stolarz sugeruje, aby okno posadowić na 90 cm od podłogi. Czy zrobiłaś tutaj taka zmianę? Ze zdjęcia widać, że okno masz chyba tak jak w projekcie czyli na 80cm. Boje się, że podniesienie okna o 10cm lub jego zmniejszenie w pionie zepsuje mi elewacje. Proszę poradź mi coś. Pozdrawiam Okno mam na wysokości 83 cm. Jeżeli chodzi o wysokośc mebli kuchennych to mam zamiar zrobić je na taką właśnie wysokość. W obecnym mieszkanku mam mebelki na 82 cm. Pozdrawiam, Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 05.08.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam, kierownik budowy doradził mi, aby kupić szersze krokwie, tzn. 20cm zamiast 18 cm ponieważ do ocieplenia dachu zaleca się wełnę mineralna o grubości właśnie 20cm. Przy krokwiach 18cm wełna byłaby układana na ścisk, co zdecydowanie nie jest zalecane. Wełna pomiędzy krokwiami ma mieć ponoć luz. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam U mnie wełna pomiędzy krokwiami oraz dodatkowo 5 cm pomiędzy stelażem pod płyty gk. Pozdrawiam, Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 04.09.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 lucascom Wysłany: Pią, 25 Lipiec 2008 13:59 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Kinia_Z1 może zrobisz blog z budowy tego domu ? wystarczyło by tam wrzucać kilka fotek z każdego etapu pracy i mały komentarz, no i można też koszty wrzucać każdego etapu budowy Tak oczywiście, Stan zero - zakończony 30/08/2008 wygląda tak w przybliżeniu: bloczki - 8 tys. beton - 10 tys. piasek - 5 tys. inne (folie, koparki, rury i inne dodatki) - 6 tys. robocizna- 11 tys. kier. budowy do stanu zero - 1000 zł jak już będą jakieś mury (zaczynają 08/09) to wstawię zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 08.09.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Cześć Ajur, na jakiej wysokości od podłogi masz okno w kuchni? W projekcie jest 80 cm, a blat kuchni z tego co nam powiedziała firma meblarska, jest na wysokości ok. 87cm. Coś jest nie tak. Stolarz sugeruje, aby okno posadowić na 90 cm od podłogi. Czy zrobiłaś tutaj taka zmianę? Ze zdjęcia widać, że okno masz chyba tak jak w projekcie czyli na 80cm. Boje się, że podniesienie okna o 10cm lub jego zmniejszenie w pionie zepsuje mi elewacje. Proszę poradź mi coś. Pozdrawiam Okna mam na wysokości 83 cm od wykończonej podłogi. Blat kuchenny w obecnym mieszkanku mam na takiej właśnie wysokości i to mi bardzo pasuje. Ważne, aby wszystkie okna i drzwi miały taką samą wysokość licząc od górnej krawędzi. Dolną możesz sobie regulować. Możesz dać odrobinę niższe okno, ale zagrać wyższym parapetem lub opaską, Osobiście myślę, że zmiana wysokości okna nie wpłynie znacząco na całą bryłę i wygląd budynku. Pozdrawiam, Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AiK-krak 10.09.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Mili Państwo, budujemy Atlasa z tej samej pracowni, a zatem rozwiązania konstrukcyjne podobne. Pytanie za 100pkt - gdzie zamawialiście kotwy? Będziemy wdzięczni za podpowiedź na priv: [email protected] lub oczywiście na forum.pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 21.09.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam! Zwracam się z prośbą do wszystkich forumowiczów, którzy choć po części mogą mi pomóc. Fundamenty i podpiwniczenie pod garażem gotowe, jeszcze tylko ocieplenie fundamentów i przymierzam się do murowania ścian. Nasuwa mi się kilka pytań związanych z tym etapem budowy a mianowicie. 1) Jak rozwiązaliście problem grilla zewnętrznego? Według mnie to nie ma tam miejsca na postawienie pełnowymiarowego grilla w przypadku wymurowania przewodów kominowych od podstaw fundamentu (np. ujęty w projekcie firmy Schiedel). Dowiadywałem się już w firmach kominkowych i wszyscy wykonawcy twierdzili, że bez zlikwidowania wejścia od strony jadalni na taras nie będzie praktycznie możliwe tam jego umiejscowienie (wymiar grilla 100x60cm). Dzwoniłem również do "Dobrych domów" i rozmawiałem z jednym z Architektów i tyle co się dowiedziałem to to, że wizualizacja niekiedy powstaje pierwsza a projekt robi się do niej Cokolwiek to ma oznaczać to nie jest to dla mnie żadną pomocą w rozwiązaniu problemu. Na wizualizacji pokazany jest przewód spalinowy od kominka i od grilla "jakby zawieszony" od góry a nie "ciągnięty" od fundamentów co wskazywało by na to, że wyczystka kominka musi być od strony np:. pokoju lub jadalni tzn. przewód grilla i kominka będzie się zaczynał na pewnej wysokości od poziomu "0". W takim razie jak to technicznie rozwiązać? Czy jedynym wyjściem jest nie robienie wyjścia na taras z jadalni (lub "wymodzenie" grilla podobnego jak na wizualizacji)? 2) Następne pytanie to: jak poradziliście sobie z ogrzewaniem kominkowym? Czy przewód "grzewczy" od kominka do wentylatora na stryszku uda się ukryć sensownie w łazience na górze? Tam na środku pomieszczenia wychodzi komin, jak dołożę jeszcze te 20 cm na obłożenie przewodu przy kominie (wykończenie płytą G-K) to i tak już nie zostaje wiele miejsca od wejścia do łazienki? 3) Skąd najlepiej doprowadzić świeże powietrze do kominka - pod spodem w podłodze? Czy moze wlotem od strony okna w salonie? 4) Czy ktoś planował pozostawienie otworu do okapu kuchennego w stropie, jeżeli tak to jak został on wyprowadzony ponad dach (którędy)? Będę bardzo wdzięczny za udzielone odpowiedzi. Na każdym etapie rodzą się pytania, na które warto znać odpowiedź by nasi świetni „fachowcy” nie stworzyli coś, co po nocach nie da mi spać Bardzo proszę o umieszczenie również fotografii jeżeli koś takie posiada, a które mogą rozwiać moje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 22.09.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 1. na Twoim miejscu zlikwidował bym gril na zewnątrz, po co Ci on ? nie lepiej zrobić na ogródku ? Te drzwi od strony jadalni, które wychodzą na taras też bym zlikwidował, niepotrzebne dodatkowe koszty i straty ciepła Tak w ogóle to jakie przeróbki robisz w domu względem orginalnego projektu ? i moje tradycyjne pytanie które kieruje do wszystkich, nie chciał byś zrobić bloga z budowy tego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 23.09.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 1. na Twoim miejscu zlikwidował bym gril na zewnątrz, po co Ci on ? nie lepiej zrobić na ogródku ? Te drzwi od strony jadalni, które wychodzą na taras też bym zlikwidował, niepotrzebne dodatkowe koszty i straty ciepła Tak w ogóle to jakie przeróbki robisz w domu względem orginalnego projektu ? i moje tradycyjne pytanie które kieruje do wszystkich, nie chciał byś zrobić bloga z budowy tego projektu ? Witam! Widzisz lucascom, z tym kominkiem to nie zastanawiamy się już czy go robić, czy nie, tylko jak go zrobić? On powstanie, tylko szukam racjonalnego rozwiązania jak postawić kominy by zajęły jak najmniej miejsca na tarasie. Wznoszę ściany z betonu komórkowego 24x24x59, więc posadowienie komina względem ściany w projekcie, zmienia się o ponad 12 cm co daje mi troszkę więcej miejsca. Wynika to z szerokości pustaka Ytonga i zastosowanego u mnie wymiaru 24cm (+ izolacja termiczna). Trzeba tylko uważać, ponieważ komin przechodzi pomiędzy krokwią narożną i krokwią na dachu w bardzo małej odległości od nich (w przypadku jego przesunięcia max do ścian). Kominy mam systemowe firmy CJ Blok. Co do drzwi od jadalni zastanawialiśmy się nad tym by je zlikwidować i to jest jeszcze do przedyskutowania (zastanawiam się czy ktoś je zlikwidował z obecnych na forum?). Z przeróbek względem projektu to: -piwnica pod garażem i wejście do niej od strony klatki schodowej, -kotłownia w piwnicy, -zmieniam wejście do łazienki na - od strony klatki schodowej i tym samym nieznaczne ją powiększam (4,8 m2). Powstanie wnęka od strony hall-u do zabudowy o powierzchni 1,22m2 z dawnej garderoby, -zmiana konstrukcji ściany na: pustak bet. kom. 24 + styropian, -w planie podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki, co skutkować będzie powiększeniem pomieszczeń na górze. To chyba wszystkie zmiany jakie mi przychodzą teraz do głowy. Co dotyczy się bloga - to niestety, ale na to trzeba poświęcić sporo czasu a tego u mnie niestety brakuje. Praca, dom i budowa "systemem gospodarczym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 23.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 http://foto.onet.pl/f1hlj,24okk4vkokko,cka0d,u.html#cmgyq tutaj masz fotkę miejsca gdzie ma być gril,buduje ten dom forumowicz Ajur z nim możesz się skonsultować w tej sprawie A miał byś możne możliwość pocykania fotek z zewnątrz i wewnątrz domu i umieszczenie tego na necie tak jak zdobił to Ajur ? bardzo to pomaga w zorientowaniu się jak to w realu wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 24.09.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Czy ktoś stosował kosze z blachy 14mm na krokwie narozne? Jak to obeszliście? Witam! orka2020 pytała kiedyś o te nieszczęsne kosze z blachy. Sam się nad tym zastanawiam i udało mi się coś takiego odnaleźć na bratnim forum Atlasa http://foto.onet.pl/1qtg,w1gcw7ao3vgg,5vi8i,u.html#5vi8s Mam nadzieję, że wielu osobom wyjaśni to sprawę i powagę prawidłowego wykonania mocowania krokwi narożnych. Wracając do odpowiedzi Lukaskom. Dziękuje za link do albumu Ajur, był to już wcześniej prze zemnie "wnikliwie wertowany" album na tym forum i dzięki niemu sporo moich wątpliwości zostaje rozwianych, choć jak i widzisz, również się pojawiają Szczególne podziękowania należą się Ajur za rzetelne przygotowanie i posegregowanie albumu związanego z budową, bo jest to niewątpliwie źródło do "podpatrzenia" jak i solidny bodziec do wytężonej pracy Mam nadzieję, że każdy z nas jak najszybciej doczeka się tak pięknego i solidnie wykonanego domu. Ajur czy mogę prosić o jakieś podpowiedzi w związku z wcześniejszymi pytaniami? Co do albumu z fotografiami to przymierzam się do tego i na pewno w wolnej chwili umieszczę link na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 24.09.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Super, jak jeszcze Ty zrobisz taki album jak Ajur to bardzo ułatwisz życie wszystkim budującym według tego projektu zawsze jest to jednak wielkie ułatwienie podczas budowy jeśli są dobre zdjęcia porobione, a i milej popatrzeć jak będzie własny dom po zakończeniu wyglądał patrząc na fotki innych domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kip 10.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Czy ktoś stosował kosze z blachy 14mm na krokwie narozne? Jak to obeszliście? Witam! orka2020 pytała kiedyś o te nieszczęsne kosze z blachy. Sam się nad tym zastanawiam i udało mi się coś takiego odnaleźć na bratnim forum Atlasa http://foto.onet.pl/1qtg,w1gcw7ao3vgg,5vi8i,u.html#5vi8s Mam nadzieję, że wielu osobom wyjaśni to sprawę i powagę prawidłowego wykonania mocowania krokwi narożnych. Gdzie w okolicach Wrocławia można kupić lub zamówić takie okucia? Czy można kupić je jako elementy gotowe czy robi się je tylko na zamówienie? Jaki jest ich koszt? Proszę o namiary na firmy. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts