Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam,

U mnie wełna pomiędzy krokwiami oraz dodatkowo 5 cm pomiędzy stelażem pod płyty gk.

Pozdrawiam,

Ajur

Ajur,

jak rozwiązane masz mocowanie krokwi narożnych do wieńca? W projekcie są specjalne okucia (kosze), które trzeba chyba robić na indywidualne zamówienie z bardzo grubej blachy. Z tego co wiem to jest spory koszt. Napisz coś na ten temat prosze.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam zrobione specjalne wzmocnienia w narożach z drewna tak, aby rozłożyć ciężar krokwi narożnych na jak największą powierzchnię i odsunąć od narożnika. Widać to na zdjęciach.

Pozdrawiam,

Ajur

Czy Wasz kierownik bez problemu to zaakceptował? Czy sprawdzaliście wcześniej czy to na pewno bezpieczny i pewny sposób na mocowanie dachu namiotowego?

Jeszcze kwestia węzła jętek z wieszakiem... Widzę na zdjęciach, ze tego chyba tez nie ma. Jak ominęliście ten problem?

Pozdrawiam

Cześć Ajur,

mam powazny i pilny problem z wyczystkami do kominów, tych dwóch obok siebie umieszczonych na tarasie. Fachowcy właśnie zabrali się do ich montowania. Gdzie umieściłaś te wyczystki w swoim domu? Np. komin obsługujący kominek wewnętrzny z dwóch stron ma ściany, z jednej jest drugi komin a od strony tarasu jest obudowa od grila. Nie mam pojęcia od której strony mam umieścić wyczystkę tak, aby z niczym nie kolidowała. Podobnie jest z kominem do grilla na zewnątrz. Proszę o pomoc. Podeślij mi proszę jakieś zdjęcia jeżeli masz.

Dzieki

Pozdrawiam

Cześć Ajur,

mam powazny i pilny problem z wyczystkami do kominów, tych dwóch obok siebie umieszczonych na tarasie. Fachowcy właśnie zabrali się do ich montowania. Gdzie umieściłaś te wyczystki w swoim domu? Np. komin obsługujący kominek wewnętrzny z dwóch stron ma ściany, z jednej jest drugi komin a od strony tarasu jest obudowa od grila. Nie mam pojęcia od której strony mam umieścić wyczystkę tak, aby z niczym nie kolidowała. Podobnie jest z kominem do grilla na zewnątrz. Proszę o pomoc. Podeślij mi proszę jakieś zdjęcia jeżeli masz.

Dzieki

Pozdrawiam

Witam!

My zdecydowaliśmy się na wyczystki od strony tarasu - zarówno dla kominka jak i grilla. Umieściliśmy je jak najniżej poziomu przyszłego tarasu, żeby nie wyszło wysoko palenisko przy grillu.

Pozdrawiam

mam pytanie, czy ktoś może planuje bądź ma piec kondensacyjny z wyprowadzeniem spalin przez ścianę ? i czy ktoś ma lub planuje wentylacje mechaniczną ?

Co myślicie o takich nowinkach jak rekuperator ?:)

Witam,

ja się zdecydowałem na rekuperator, choć miałem wątpliowści. Decyzję także podjąłem dość późno i z pewnością mógłym zrezygnować może z niektórych kominów.

Natomiast z tego co mi mówił wykonawca rekuperatora Tytan jest przyjazny do rozprowadzenia instalacji, i rury nie są zbyt widoczne, można je łatwo zabudować

Czy wykonywał już ktoś stalowe okucia krokwi narożnych na zamówienie w okolicach Wrocławia lub na Dolnym Śląsku? Proszę o namiary na solidny zakład, który podejmie się takiego zlecenia.

Witam!

Myślę Kip, że z tymi stalowymi okuciami na krokwie narożne to będzie trochę problemu a mianowicie z ich wykonaniem. Trzeba znaleźć dobrego rzemieślnika i spawacza, bo w firmach wołają straszne pieniądze za wykonanie tego. Wykonawcy od dachu - a pytałem już w kilku firmach i żaden z takim rozwiązaniem się nie spotkał. Każdy z nich odradzał mi "takie rozwiązanie", przedstawiając "jedynie słuszne" - swoje. Oczywiście dostawiając słupy wewnątrz :) Wolę dmuchać na zimne i nie wyzbywać się tych mocowań i wykonać dach zgodnie z projektem, ewentualnie podpierając dodatkowo więźbę (tylko gdzie - praktycznie nie ma miejsca do jej podparcia chyba, że na ścianach nośnych i na podciągu????).

Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć dobrego wykonawcę tych mocowań.

Ciekawi mnie kto z "Tytanowców" wykonał dach zgodnie z projektem?

Pozdrawiam

Hej,

czy komin wentylacyjny w pomieszczeniu gospodarczym idzie już od poziomu zero czy dopiero od stropu? Fundament jest poszerzony co wskazuje na to, że komin powinien iść od samego dołu natomiast w projekcie na rysunku parteru komin wentylacyjny narysowany jest linią przerywaną a dopiero na poddaszu linią ciągłą. Jak Wy to macie zrobione? Nie za bardzo rozumiem.

Hej,

czy komin wentylacyjny w pomieszczeniu gospodarczym idzie już od poziomu zero czy dopiero od stropu? Fundament jest poszerzony co wskazuje na to, że komin powinien iść od samego dołu natomiast w projekcie na rysunku parteru komin wentylacyjny narysowany jest linią przerywaną a dopiero na poddaszu linią ciągłą. Jak Wy to macie zrobione? Nie za bardzo rozumiem.

Witam Kip!

Powinien iść od samego dołu (poziom "0"). Kratki wentylacyjne masz mieć na parterze w łazience, pomieszczeniu gospodarczym i garażu. Czwarta jest w łazience na poddaszu. Ja mam piwnicę więc u mnie wygląda to troszkę inaczej - kotłownie przeniosłem z gospodarczego pomieszczenia na dół do piwnicy. Bloczki wentylacyjne mam prefabrykowane.

Jakie zatem inne rozwiązania mocowania krokwi narożnych zastosowaliście w swoich Tytanach (oprócz Ajur, która opisała już swoje rozwiązanie)? Czy zastosował ktoś może słupy podpierające? Podzielcie się proszę swoimi pomysłami.

Tak wyglądają prawidłowo i zgodnie z projektem wykonane "okucia" więźby w Tytanie.

http://www.photoshark.org/images/lNT61479.jpg

http://www.photoshark.org/images/1WK61446.jpg

http://www.photoshark.org/images/mc161211.jpg

• 3 weeks później...

Witam wszystkich:)

Tak się składa, iż od niedawna bardzo zainteresowałem się tym projektem. Sądząc po Waszych zdjęciach domek w realu wygląda jeszcze piękniej niż w wizualizacji:)

Chcielibyśmy postawić dom w wersji z podwójnym garażem. Na górze chcemy zlikwidować ściankę, tak by powstała nad garażem duża łazienka. Jedyne co nas martwi, to kwestia komfortu korzystania z takiej łazienki. Dach nad garażem daje wewnątrz łazienki dwustronne skosy. To pewnie spore utrudnienie. Obawiam się czy podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki rozwiąże problem... Jakie są Wasze doświadczenia z korzystania z tej łazienki? Może ktoś też wybudował dom z podwójnym garażem?

Czy jest ktoś z Podlasia kto zbudował lub buduje Tytana?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)

Chcielibyśmy postawić dom w wersji z podwójnym garażem. Na górze chcemy zlikwidować ściankę, tak by powstała nad garażem duża łazienka. Jedyne co nas martwi, to kwestia komfortu korzystania z takiej łazienki. Dach nad garażem daje wewnątrz łazienki dwustronne skosy. To pewnie spore utrudnienie. Obawiam się czy podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki rozwiąże problem... Jakie są Wasze doświadczenia z korzystania z tej łazienki? Może ktoś też wybudował dom z podwójnym garażem?

http://foto.onet.pl/f1hlj,ubw60fngjkjw,en94z,u.html#en94z tak wygląda łazienka w zwykłym tytanie z pojedynczym garażem ze ścianą kolankowa podniesioną o 33cm, tylko tam jest łazienka o połowę węższa od tej w tytan II. http://foto.onet.pl/f1hlj,u.html tutaj jest cały albumik tytana. To album forumowicza Ajur, poproś go to może zrobi dla Ciebie więcej zdjęć do albumu i odpowie na Twoje pytania :)