Vickey 02.03.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Pyrtki My również ruszamy na wiosnę jak tylko pogoda się ustabilizuje. Fundamenty zrobiliśmy w tamtym roku, zostały częściowo zasypane piaskiem, teraz będziemy się zabierać za rozprowadzenie kanalizacji itd. Jeśli chodzi o materiał na ściany to dylemat mieliśmy wielki . Ale w zasadzie braliśmy pod uwagę tylko ceramikę. I w końcu w tamtym tygodniu kupiliśmy pustak - padło na Maxa z Wienerbergera. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Teraz czekamy tylko na wiosnę , oby przyszła jak najszybciej bo już mam serdecznie dosyć zimna, śniegu, chlapy itd. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie Vickey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 03.03.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Pyrtki a nie powiększasz salonu kosztem pokoju obok ? była by duża otwarta przestrzeń ta piwnica strasznie zawyży wam koszty budowy a na ścianę Ytong klasa PP2 365mm przenikalność ciepła U=0,29 do tego styropian TERMO ORGANIKA GOLD-śCIANA 100mm U=0,38 licząc z tynkiem cała ściana będzie mieć U=0,16 montujecie okna zaraz na skraju ściany tak aby okno było na równo z powierzchnią ściany, wówczas ocieplając ścianę pozbędziecie się mostków termicznych przy oknach można by też zlikwidować okna w garażu, to nie potrzebne koszty myśleliście może o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 03.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A tak z ciekawości zapytam tych Tytanowców, którzy już wybudowali swoje domki - ile kosztował Was dach?? (robocizna plus materiał). Wszyscy mnie straszą, że dach w Tytanie jest strasznie skomplikowany i wychodzi bardzo drogo, ciekawa jestem jak jest naprawdę. Pozdrawiam Vickey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 03.03.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A tak z ciekawości zapytam tych Tytanowców, którzy już wybudowali swoje domki - ile kosztował Was dach?? (robocizna plus materiał). Wszyscy mnie straszą, że dach w Tytanie jest strasznie skomplikowany i wychodzi bardzo drogo, ciekawa jestem jak jest naprawdę. Pozdrawiam Vickey Pod pojęciem dach-u można podciągnąc b.dużo - musisz być bardziej konkretny: Dach to: Koszt konstrukcji (drewno impregnowane jak?, mocowania ze stali) + robota cieśli + ew. dźwig bo krokwie narożne są gigantyczne Wstępne krycie (foli czy deski i papa) + robota Pokrycie (dachówka (ceramika czy cement), blachodachówka, blacha do obróbki, rynny, stopnie, ławki kominiarskie etc. ) + Robota dekarzy. Jeżeli zrobisz dach zgodnie z projektem tj, zachowasz wszystkie przekroje i sposób mocowania krokwii etc., drewno impregnowane ciśniniowo, deskowanie + dachówka ceramiczna to w sumie musisz lekko założyć ok. 100 tys zł. Sama robocizna to około 30 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 03.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Pyrtki a nie powiększasz salonu kosztem pokoju obok ? była by duża otwarta przestrzeń Nawet bez powiekszania salonu kosztem pokoju - "otwartość" i przestrzeń pzred salonem jest naprawdę duża. Jak zlikwidujesz pokój to wyjdzie ci salon "kiszkowaty" - chyba, ze zamienisz wogóle ścianę nośną na słupy. Co do zmian w projekcie to polecam szczególnie powiększenie górnej łazienki kosztem pokoju tj. przesuniecie ściany ok. 90 - w ten sposób powstaje doskonałe miejsce na kabinę prysznicową - wnęka za kominem i aranżacja łazieni jest łatwiejsza. Jako namiastka podpiwniczenia może być mała piwniczka pod schodami ok. 1m poniżej poziomu posadzki. Wejście obok pokoju po schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrtki 03.03.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Pyrtki a nie powiększasz salonu kosztem pokoju obok ? była by duża otwarta przestrzeń ta piwnica strasznie zawyży wam koszty budowy a na ścianę Ytong klasa PP2 365mm przenikalność ciepła U=0,29 do tego styropian TERMO ORGANIKA GOLD-śCIANA 100mm U=0,38 licząc z tynkiem cała ściana będzie mieć U=0,16 montujecie okna zaraz na skraju ściany tak aby okno było na równo z powierzchnią ściany, wówczas ocieplając ścianę pozbędziecie się mostków termicznych przy oknach można by też zlikwidować okna w garażu, to nie potrzebne koszty myśleliście może o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ? Lucascom bylismy we wnetrzy tytana i stwierdzamy,ze nie ma potrzeby powikszania salnou, gdyz jest on wystarczajacej wielkosci i wydaje sie bardzo przytulny, zreszta na etapie budowy mozna sobie zobaczyc czy zrobic scianke miedzy salonerm a gabinetem ,czy nie. na dzis stwierdzamy,ze zostawimy gabinet. z ta piwnica ti wiemy,ze koszta sie zwikesza,ale nie mieslismy za specjalnie wyjscia,b o kotlownia jest za mala na ekogroszek ,a gazem palic nie mozmey. wiec piwnica byla jedynym ratunkiem (czesciowe podpiwniczenie). dzieki za info co do scian. Mąż rzeczywiscie mysli o rekuperatorze i solarach oraz o centralnym odkurzaczu. co o tym myslicie? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 03.03.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja myślę że solar można zainstalować w późniejszym czasie, no chyba że ma się na to pieniądze, ale wiadomo jak to jest przy budowie domu, zawsze brakuje kasy. Solar sprawdza się dobrze ale jak mieszkają tak powyżej 3 osób w domu, wtedy się szybko zwraca, w lecie jest straasznie dużo ciepłej wody można mieć bojler taki na kilkaset litrów żeby zmagazynował tą ciepłą wodę, starcza wtedy na całą noc A odkurzacz centralny, hmmm, moim zdaniem poręczna sprawa, ale czy aż tak potrzebna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 12.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A tak z ciekawości zapytam tych Tytanowców, którzy już wybudowali swoje domki - ile kosztował Was dach?? (robocizna plus materiał). Wszyscy mnie straszą, że dach w Tytanie jest strasznie skomplikowany i wychodzi bardzo drogo, ciekawa jestem jak jest naprawdę. Pozdrawiam Vickey Witam, mogę Ci podac moje koszty. Listopad-grudzień 2008 Kantówki ok. 9000 PLN Cieśla 7000 PLN Gwoździe plus pręty gwintowane coś około 200 PLN Dachówka, blachy, rynny, okna dachowe, gwoździe, taśmy kalenicowe itp cos około 42 000 Dekarz ok 16 000 Razem ok. 75 200 pozdrawiam jasina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 16.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ja mam dachówkę ceramiczną (dobrą) + robocizna+ okna dachowe+ wszystkie dodatki, więźba - ok. 60 tys. Stan na marzec 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 16.03.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi. Mamy nadzieję, że zmieścimy się w 60 000 zł tak jak ty Kinia - z jakiego regionu jesteś??? Pozdrawiam Vickey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 16.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam serdecznie wszystkich Tytanowców ! Ja również jestem heh bo można to tak nazwać Tytanką ponieważ zakupiliśmy z mężem projekt i jesteśmy zakochani w Tytanku. Jesteśmy na etapie adaptacji i wiosną jak tylko uporamy się z papierami zaczynamy wylewać fundamenty . Pozdrawiam Was serdecznie i czekam na nowe wiadomości o Waszych budowach Ps. My budujemy Tytana II LUSTRZANE ODBICIE czy ktoś może go buduje w kujawsko- pomorskim ? Czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 16.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ja tez buduję Tytan II lustrzane odbicie, ale w mazowieckim koło Sulejówka jasina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 17.03.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi. Mamy nadzieję, że zmieścimy się w 60 000 zł tak jak ty Kinia - z jakiego regionu jesteś??? Pozdrawiam Vickey z Dolnego Śląska. Mogę tylko powiedzieć, że kosztorys to jedno, a stan faktyczny to drugie. Ale z oknami powinnam się zmieścić w 240 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 17.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja tez buduję Tytan II lustrzane odbicie, ale w mazowieckim koło Sulejówka jasina Jasina na jakim etapie jesteście? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 17.03.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Czesc. Juz po instalacjach, tynkach i wylewkach, to udało mi sie zrobic w zimie. Wczoraj weszli na budowe fachowcy od ocieplenia poddasza, jak skończą przechodzą na elewacje i podpbitkę. Zacząłem tez porządkowanie działki, wywiozłem śmieci, nawiozłem ziemi, za jakieś dwa tygodnie chcę zacząć robić ogrodzenie. pozdr. jasina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 17.03.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam Kinia i Jasina może wrzucicie jakieś fotki z budowy . dla nas początkujących jest to bardzo, bardzo pomocne . Agnes miło Cie powitać na forum, wybraliście sobie piękny domek . Pozdrawiam Vickey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 17.03.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Bardzo chętnie, niestety nie wiem jak :) Ostatnio lucascom umieszczał moje zdjęcia w jakims albumie Ale moge przesłac mailem. Za dzień, dwa powinienem mieć aktualne - wybieram się zobaczyć jak ida postępy przy ocieplaniu poddasza Przeslij mi adres na priv to wyslę. jasina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HIMEK 17.03.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam! Mam pytanie do tych którzy mają już dach na swoich Tytankach. Czy montowaliście okna dachowe o wymiarze tak jak z projektu czyli 160x78? Zastanawiam się nad oknami o wymiarze 140x78. Obecnie gdzie mieszkam mam wymiar okien dachowych 118x78 i szczerze mówiąc są one wystarczające przy podobnym spadku dachu. Długość okna 160 - to wydaje mi się lekko przesadzona. Może macie opinie na ten temat i swoje spostrzeżenia? Następny dylemat to rura spustowa po lewej stronie (rynna), patrząc od strony wjazdu do garażu, widziałem, że w niektórych Tytanach jest ona wyprowadzona na schody wejściowe do domu. Nie bardzo to widzę w ten sposób. W projekcie jest to tak przedstawione na wizualizacji również (w dolnej części zasłonięte kwiatkiem ). Myślę, że nie jest to zbyt trafne rozwiązanie. Czy ktoś z was inaczej to rozwiązał? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasina 17.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 HIMEK, Ja zamontowałem okna takie jak są w projekcie czyli 160x78 i muszę Ci powiedzień, że wcale nie sa za duże. Nie mam co prawda porównania z mniejszymi oknami, ale te z projektu są jak najbardziej ok. Natomiast sprawę rynny z przodu rozwiązał mi dekarz. Przesunął tę rurę w na ścianę z drzwiami garażowymi. Zrobił mi symetrycznie tak samo z obu stron i jest super. pozdr.jasina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 18.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam Kinia i Jasina może wrzucicie jakieś fotki z budowy . dla nas początkujących jest to bardzo, bardzo pomocne . Agnes miło Cie powitać na forum, wybraliście sobie piękny domek . Pozdrawiam Vickey Vickey mi równiez jest bardzo miło i bardzo sie ciesze że mogę z Wami tu pisać i czytać cenne informacje o naszych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts