Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

monika_mo1 budujecie tytan I czy tytan II? budujecie na tarasie kominek? nie myśleliście o zlikwidowaniu balkonu wychodzącego na bok domu i zmniejszeniu ilości okien połaciowych - bo np. po co podwójne okno w łazience lub po co dawać okna do garderoby? :) Nie myśleliście może nad systemem mechanicznej wentylacji z odzyskiwaniem ciepła, tzw. rekuperator? :)

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siemka :)

nasz Tytan to I z jednym garażem,a wentylacji nie będziemy mieli :( sporo kosztuje taka przyjemność, ale za to zdecydujemy sie na płaszcz wodny - no właśnie co Wy o tym sądzicie?? my cały czas zastanawiamy się nad tym - niestety znamy zwolenników jak i przeciwników, sami nie wiemy czy będziemy z tego korzystali :roll: cóż pożyjemy zobaczymy.

a co ze stronkami z dziennikami z budowy, znacie jakieś??

jeszcze jedno czy drzwi do pokoi i łazienek zostawiacie 90-tki? strasznie mnie to zdziwiło w projekcie, uroku nie dodaje i na pewno nie odejmie jak będą to 80-tki i 70-tki...??

monika_mo1 budujecie tytan I czy tytan II? budujecie na tarasie kominek? nie myśleliście o zlikwidowaniu balkonu wychodzącego na bok domu i zmniejszeniu ilości okien połaciowych - bo np. po co podwójne okno w łazience lub po co dawać okna do garderoby? :) Nie myśleliście może nad systemem mechanicznej wentylacji z odzyskiwaniem ciepła, tzw. rekuperator? :)

:) jeśli chodzi o taras i kominek - to chyba nie jest dobry pomysł - widziałam dom z takim kominkiem :( troszkę brudno wokół całej tej sprawy było, ale kwestia gustu i upodobań. Jesli chodzi o balkony to z żadnego nie rezygnujemy, to nam się właśnie podobało w nim, że nikt nie jest pokrzywdzony - brakiem balkonu (wówczas mieliśmy drugie dziecko w drodze ;) ) poza tym stracił by chyba swój urok :)

a okien - owszem - pozbyliśmy się jednego w garderobie, ale w tej mniejszej resztę zostawiamy, lepiej mieć za dużo o jedno niż załować że go nie ma ;)

no to chyba wszystkie odpowiedzi na pytania jakie zostały zadane ;)

Pozdrawiam i jateraz czekam na odpowiedzi :D

Ta propozycja z oknami i balkonem i kominkiem to tylko po to by obniżyć koszty, zawsze to kilkanaście tysięcy taniej wyjdzie :) Płaszcz wodny nad kominkiem fajna sprawa o ile będziecie często palić w kominku, ale sprawa jest tu skomplikowana, można stosować tam np. bufory wodne z 2 zbiornikami w środku (zbiornik w zbiorniku), wymienniki ciepła, można to łączyć nawet z systemem solarnym, są bardzo różne systemy, ciężko wybrać ten najlepszy. Ale jeśli będziesz zakładać taki system wybierz bufor z dodatkową wężownicą, która pozwoli Ci dołączyć w przyszłości np. system solarny :)

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/download.php?file=swiat_kominkow.pdf

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki_abc/46.html

http://www.watt.pl/gfx/pdf/82.pdf

A dziennik z budowy możesz prowadzić tutaj: http://www.mojabudowa.pl , wysyłałem Ci już wiadomość na prv z tą informacją :p

zastanawiam się na co zdecydowała się monika_mo1, bo materiały dostarczyłem z których wynika, że nie opłaca robić się kominka z płaszczem wodny no i teraz cisza, 0 odzewu :D a chciałem jeszcze żeby poprowadziła bloga. Za niedługo powinienem mieć nowe zdjęcia od jasina, dom już jest wykończony :) jak będę je miał to wrzucę na neta i poinformuje wszystkich :)

zastanawiam się na co zdecydowała się monika_mo1, bo materiały dostarczyłem z których wynika, że nie opłaca robić się kominka z płaszczem wodny no i teraz cisza, 0 odzewu :D a chciałem jeszcze żeby poprowadziła bloga. Za niedługo powinienem mieć nowe zdjęcia od jasina, dom już jest wykończony :) jak będę je miał to wrzucę na neta i poinformuje wszystkich :)

Witam, ja należe do tych zajętych budowaniem Tytanka hihi. No a tak przy okazji to przepraszam że zaniedbywałam :oops: :oops:

Ktos (tylko nie pamiętam kto :( ) prosił mnie o kilka zdjęć na prywatnego maila ze zdejciami z budowy, wysłałam kilka chciałam poprowadzic dziennik budowy z naszego "placu boju" hihi ale jakos czasu na wszytsko mi brakuje :(

Mąż za granicą, dwoje dzieci no a wszyscy mają mnóstwo pytań - bo tu koniec budowy i wiele pytań nasuwa się już na tym etapie.

Jeśli chodzi o płaszcz wodny, no cóż tu decyzja należy raczej do mojego męża on jest na tyle dociekliwy że wyszuka odpowiednie rozwiazanie dla nas, poza tym zobaczymy jak to kosztowo się ma.

W tym tygodniu, tak jak wcześciej pisałam, wiele się działo. Okazało się, że w projekcie jest kolejny błąd (pierwszy odkryliśmy na etapie więźby dachowej) w orynnowaniu a dokładniej w ilości spływów - jednej brakuje tzn na rysunku dachu nie jest wrysowany spływ choć na elewacjach jest narysowany :-?

no i kolejna moja pięta achillesowa wentylacja, ale dobrze że mój mąż :D jest oczytany i troszke mnie podszkolil jak mam rozmawiac z panami specami od dachow itp no i pana kierownika trzeba pochwalic bo też swietnie się spisał :)

Wielkie dzięki za link lukascom skorzystałam, zalogowałam się mam swoją stronke www. ale niestety nie moge (czyt.nie potrafię ) dodać zdjeć strasznie długo to trwa albo poprostu nie tak to robię.

Chętnie pokazałabym Wam jak wygląda nasz Tytanek, ale niestety nie potrafię wkleić, tutaj również, zdjęcia :( więc musicie mi wierzy jest śliczny, z wielkimi oknami :) (które są drogie, ale za to jakie piękne i ile światła dają).

Wybraliśmy ciemny-brąz dachówkę i robi to wrażenie :) - ale co ja tu będę Wam mówiła, sami doskonale wiecie jaki jest piękny, w końcu dlatego się tu spotykamy :D

Pozdrawim wszystkich miłośników tego domku :) i czekam na podpowiedzi jak mam to cholerstwo - czyli zdjęcie - tutaj wkleić ;)

pa[/img]

możesz mi dać na maila te fotki, a ja wsadzę na neta :) jesteś na etapie stan surowy zamknięty jak dach skończysz? powiedz mi czy wiesz może ile do teraz kosztowała Cię budowa domu (pomijając koszty działki) :)

P.S.

ja osobiście odradzam ten kominek z płaszczem wodnym, no chyba, że zamierzacie ciągle tam palić, ale to się strasznie będzie brudzić w salonie. Radził bym zainwestować może w system solarny.

A, jak będą robić kanały wentylacyjne, te krótkie są między pomieszczeniem na poddaszu a dachem to przyuważ jaką taśmą obklejają rury w miejscu w którym przechodzi przez folie dachową ;) bo już widziałem kilka przypadków na forach gdzie były obklejane zwykłą taśmą to pakowania a nie tą specjalną :D mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi, nie umiem profesjonalnie wytłumaczyć :D

możesz mi dać na maila te fotki, a ja wsadzę na neta :) jesteś na etapie stan surowy zamknięty jak dach skończysz? powiedz mi czy wiesz może ile do teraz kosztowała Cię budowa domu (pomijając koszty działki) :)

P.S.

ja osobiście odradzam ten kominek z płaszczem wodnym, no chyba, że zamierzacie ciągle tam palić, ale to się strasznie będzie brudzić w salonie. Radził bym zainwestować może w system solarny.

A, jak będą robić kanały wentylacyjne, te krótkie są między pomieszczeniem na poddaszu a dachem to przyuważ jaką taśmą obklejają rury w miejscu w którym przechodzi przez folie dachową ;) bo już widziałem kilka przypadków na forach gdzie były obklejane zwykłą taśmą to pakowania a nie tą specjalną :D mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi, nie umiem profesjonalnie wytłumaczyć :D

Wszystko ci powiem :)

otóż w tej chwili nam doradzono żebyśmy zostawili stan surowy ale bez okien i drzwi - zabijamy dechami wszystkie otwory - i tak sobie przezimować - jakos tak w luty marzec założymy okna - wówczas są dobre ceny okien ;) - następnie powoli prace wykończeniowe (chociaż są plany żeby kable rozprowadzić w grudniu, wówczas mój mąż elektryk mógłby to zrobić podczas wolnego).

Jeśli chodzi o koszt to myślę i mam nadzieję (oby nie więcej), że stan surowy zamknięty zamknie nam 200 000zł. W tej chwili czekamy na wlanie tarasów - tu pójdzie trochę betonu (podobno jakieś 15metrów) i jeszcze nie mamy faktury na resztę dachu i róznych takich drobiazgów, ale z założenia wychodzi nam że 200 000zł będzie :) my mamy dodatkowy koszt podsypania terenu - mieliśmy straszny dołek i trzeba nawieźć ziemi co tez troche kosztuje a będzie tego i ze 20 wywrotek :( ale tego nie liczę :)

podaj mi proszę swój adres mailowy to ci wyślę kilka :)

Pozdro

P.S.

:) wiem o co chodzi z tą taśmą ;) mamy super ekipę która raczej nie szczędzi nam kosztów ale za to super radzi i podpowiada nam co możemy a czego nie i chyba woleliby nas naciągnąć niż zaoszczędzić na takim bzdurnym materiale ;)

Ciesze się niezmiernie, że istnieją takie profesjonalne firmy jak nasza :)i każdemu z Was szczerze życzę takiej ekipy, zaczęliśmy 29 lipca a między czasie mieli tygodniowe wolne ;) więc policzcie sami w ile dni roboczych zbudowali nam chałupkę (wcale nie taką prostą jak się okazuje)

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Pozdro

witam

wiecie moze ile metrow klntrlat i lat potrzeba na tytana.

bo nie wiem ile mam zamowic

Wszystko masz w projekcie marcin1919, a poza tym jak zawieziesz projekt do tartaku, oni zazwyczaj dają 10% od siebie (bezpłatnie) na "w razie czego" tak słyszałam i dlatego też pewnie nam zostało jakieś 10% ;) ale można to spokojnie wykorzystać a na pewno ci nie zabraknie. Poza tym musisz wiedzieć, że te nasze dachy Tytana mają strasznie grube krokwie - wogóle wszystkie te kawałki drzewa sa ogromiaste (porównywałam z innymi więźbami to nasz słynął na cała okolicę) ale warto w to zainwestować wystarczy obejrzeć wiadomości i my już nie żałujemy, przynajmniej będziemy spać spokojnie jak będą wichury :o

Powodzenia i pozdrawiam

monika_mo1, a myślałem, że to trochę więcej wyjdzie ten koszt budowy ;) mam nadzieje, że fundamenty masz ocieplone i że taras jak i schody od frontu nie będą przylegać bezpośrednio do domu, ale będą oddzielone od niego styropianem ;) Wiesz, te mostki termiczne, tyle się o tym mówi, ale nie wszyscy dbają o to na początkowych etapach budowy domu :) No nic, na bloga Cię chyba nie namówię, może ktoś inny się skusi :] Powodzenia przy budowie i czekam na fotki, maila masz na wiadomosci prywatnej ;)

Jak to nie namówisz :) ja juz sie zapisałam i próbuję coś stworzyć - jakiś dziennik budowy ale niestety jakoś te zdjęcia mi nie wchodzą. Poza tym jeśli Ty jesteś już na tym blogu powinieneś mnie znaleźć. Wysłałam Ci prywatnego maila z propozycją ;) oczywiście budowlaną, no i czekam na adres mailowy, to powysyłam zdjęcia.

Pozdrawiam pa

ja nie mam tam konta, tylko przeglądam blogi innych ;) a zdjęcia, hmmm, może są za dużo i dlatego nie chcą wejść?:) albo moze mają polskie znaki, nie wiem, pokombinuj, a jak się nie będzie dało rady to w ostateczności dasz mi tam login i hasło i ja coś popróbuje :) potem Ci podam kilka linków do innych blogów, bo niektórzy mają fajne pomysły na wykończenie wnętrza :) a maila mojego Ci wysłałem w wiadomości prywatnej :) nie chce go bezpośrednio na forum wklejać bo potem różne programy odwiedzają fora, spisują maile i potem pełno spamu przychodzi ;(