lucascom 05.09.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 monika_mo1 budujecie tytan I czy tytan II? budujecie na tarasie kominek? nie myśleliście o zlikwidowaniu balkonu wychodzącego na bok domu i zmniejszeniu ilości okien połaciowych - bo np. po co podwójne okno w łazience lub po co dawać okna do garderoby? Nie myśleliście może nad systemem mechanicznej wentylacji z odzyskiwaniem ciepła, tzw. rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 06.09.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Siemka nasz Tytan to I z jednym garażem,a wentylacji nie będziemy mieli sporo kosztuje taka przyjemność, ale za to zdecydujemy sie na płaszcz wodny - no właśnie co Wy o tym sądzicie?? my cały czas zastanawiamy się nad tym - niestety znamy zwolenników jak i przeciwników, sami nie wiemy czy będziemy z tego korzystali cóż pożyjemy zobaczymy. a co ze stronkami z dziennikami z budowy, znacie jakieś?? jeszcze jedno czy drzwi do pokoi i łazienek zostawiacie 90-tki? strasznie mnie to zdziwiło w projekcie, uroku nie dodaje i na pewno nie odejmie jak będą to 80-tki i 70-tki...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 06.09.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 monika_mo1 budujecie tytan I czy tytan II? budujecie na tarasie kominek? nie myśleliście o zlikwidowaniu balkonu wychodzącego na bok domu i zmniejszeniu ilości okien połaciowych - bo np. po co podwójne okno w łazience lub po co dawać okna do garderoby? Nie myśleliście może nad systemem mechanicznej wentylacji z odzyskiwaniem ciepła, tzw. rekuperator? jeśli chodzi o taras i kominek - to chyba nie jest dobry pomysł - widziałam dom z takim kominkiem troszkę brudno wokół całej tej sprawy było, ale kwestia gustu i upodobań. Jesli chodzi o balkony to z żadnego nie rezygnujemy, to nam się właśnie podobało w nim, że nikt nie jest pokrzywdzony - brakiem balkonu (wówczas mieliśmy drugie dziecko w drodze ) poza tym stracił by chyba swój urok a okien - owszem - pozbyliśmy się jednego w garderobie, ale w tej mniejszej resztę zostawiamy, lepiej mieć za dużo o jedno niż załować że go nie ma no to chyba wszystkie odpowiedzi na pytania jakie zostały zadane Pozdrawiam i jateraz czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 07.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Ta propozycja z oknami i balkonem i kominkiem to tylko po to by obniżyć koszty, zawsze to kilkanaście tysięcy taniej wyjdzie Płaszcz wodny nad kominkiem fajna sprawa o ile będziecie często palić w kominku, ale sprawa jest tu skomplikowana, można stosować tam np. bufory wodne z 2 zbiornikami w środku (zbiornik w zbiorniku), wymienniki ciepła, można to łączyć nawet z systemem solarnym, są bardzo różne systemy, ciężko wybrać ten najlepszy. Ale jeśli będziesz zakładać taki system wybierz bufor z dodatkową wężownicą, która pozwoli Ci dołączyć w przyszłości np. system solarny http://www.tanie-ogrzewanie.pl/download.php?file=swiat_kominkow.pdf http://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki_abc/46.html http://www.watt.pl/gfx/pdf/82.pdf A dziennik z budowy możesz prowadzić tutaj: http://www.mojabudowa.pl , wysyłałem Ci już wiadomość na prv z tą informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 14.09.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 czy ktoś tu jeszcze zagląda?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 15.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 hehe wszyscy zajęci budowaniem Tytanka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 16.09.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 zastanawiam się na co zdecydowała się monika_mo1, bo materiały dostarczyłem z których wynika, że nie opłaca robić się kominka z płaszczem wodny no i teraz cisza, 0 odzewu a chciałem jeszcze żeby poprowadziła bloga. Za niedługo powinienem mieć nowe zdjęcia od jasina, dom już jest wykończony jak będę je miał to wrzucę na neta i poinformuje wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 16.09.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 lucascom to super czekam na fotki bo u mnie dzis zakończyli fundamenty... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 16.09.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 mam pytanko jak dodaje sie fotke do swojego profilu (w okienku swojego profilu) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 16.09.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 o właśnie! Ty zaczynasz budować dom, możesz zrobić bloga! http://www.mojabudowa.pl zakładaj tu konto i działaj wystarczy jak raz w tygodniu coś dodasz tylko załóż, bez żadnych wymówek :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin1919 17.09.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 witam wiecie moze ile metrow klntrlat i lat potrzeba na tytana.bo nie wiem ile mam zamowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.09.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 zastanawiam się na co zdecydowała się monika_mo1, bo materiały dostarczyłem z których wynika, że nie opłaca robić się kominka z płaszczem wodny no i teraz cisza, 0 odzewu a chciałem jeszcze żeby poprowadziła bloga. Za niedługo powinienem mieć nowe zdjęcia od jasina, dom już jest wykończony jak będę je miał to wrzucę na neta i poinformuje wszystkich Witam, ja należe do tych zajętych budowaniem Tytanka hihi. No a tak przy okazji to przepraszam że zaniedbywałam Ktos (tylko nie pamiętam kto ) prosił mnie o kilka zdjęć na prywatnego maila ze zdejciami z budowy, wysłałam kilka chciałam poprowadzic dziennik budowy z naszego "placu boju" hihi ale jakos czasu na wszytsko mi brakuje Mąż za granicą, dwoje dzieci no a wszyscy mają mnóstwo pytań - bo tu koniec budowy i wiele pytań nasuwa się już na tym etapie. Jeśli chodzi o płaszcz wodny, no cóż tu decyzja należy raczej do mojego męża on jest na tyle dociekliwy że wyszuka odpowiednie rozwiazanie dla nas, poza tym zobaczymy jak to kosztowo się ma. W tym tygodniu, tak jak wcześciej pisałam, wiele się działo. Okazało się, że w projekcie jest kolejny błąd (pierwszy odkryliśmy na etapie więźby dachowej) w orynnowaniu a dokładniej w ilości spływów - jednej brakuje tzn na rysunku dachu nie jest wrysowany spływ choć na elewacjach jest narysowany no i kolejna moja pięta achillesowa wentylacja, ale dobrze że mój mąż jest oczytany i troszke mnie podszkolil jak mam rozmawiac z panami specami od dachow itp no i pana kierownika trzeba pochwalic bo też swietnie się spisał Wielkie dzięki za link lukascom skorzystałam, zalogowałam się mam swoją stronke www. ale niestety nie moge (czyt.nie potrafię ) dodać zdjeć strasznie długo to trwa albo poprostu nie tak to robię. Chętnie pokazałabym Wam jak wygląda nasz Tytanek, ale niestety nie potrafię wkleić, tutaj również, zdjęcia więc musicie mi wierzy jest śliczny, z wielkimi oknami (które są drogie, ale za to jakie piękne i ile światła dają). Wybraliśmy ciemny-brąz dachówkę i robi to wrażenie - ale co ja tu będę Wam mówiła, sami doskonale wiecie jaki jest piękny, w końcu dlatego się tu spotykamy Pozdrawim wszystkich miłośników tego domku i czekam na podpowiedzi jak mam to cholerstwo - czyli zdjęcie - tutaj wkleić pa[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 18.09.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 możesz mi dać na maila te fotki, a ja wsadzę na neta jesteś na etapie stan surowy zamknięty jak dach skończysz? powiedz mi czy wiesz może ile do teraz kosztowała Cię budowa domu (pomijając koszty działki) P.S. ja osobiście odradzam ten kominek z płaszczem wodnym, no chyba, że zamierzacie ciągle tam palić, ale to się strasznie będzie brudzić w salonie. Radził bym zainwestować może w system solarny. A, jak będą robić kanały wentylacyjne, te krótkie są między pomieszczeniem na poddaszu a dachem to przyuważ jaką taśmą obklejają rury w miejscu w którym przechodzi przez folie dachową bo już widziałem kilka przypadków na forach gdzie były obklejane zwykłą taśmą to pakowania a nie tą specjalną mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi, nie umiem profesjonalnie wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.09.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 możesz mi dać na maila te fotki, a ja wsadzę na neta jesteś na etapie stan surowy zamknięty jak dach skończysz? powiedz mi czy wiesz może ile do teraz kosztowała Cię budowa domu (pomijając koszty działki) P.S. ja osobiście odradzam ten kominek z płaszczem wodnym, no chyba, że zamierzacie ciągle tam palić, ale to się strasznie będzie brudzić w salonie. Radził bym zainwestować może w system solarny. A, jak będą robić kanały wentylacyjne, te krótkie są między pomieszczeniem na poddaszu a dachem to przyuważ jaką taśmą obklejają rury w miejscu w którym przechodzi przez folie dachową bo już widziałem kilka przypadków na forach gdzie były obklejane zwykłą taśmą to pakowania a nie tą specjalną mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi, nie umiem profesjonalnie wytłumaczyć Wszystko ci powiem otóż w tej chwili nam doradzono żebyśmy zostawili stan surowy ale bez okien i drzwi - zabijamy dechami wszystkie otwory - i tak sobie przezimować - jakos tak w luty marzec założymy okna - wówczas są dobre ceny okien - następnie powoli prace wykończeniowe (chociaż są plany żeby kable rozprowadzić w grudniu, wówczas mój mąż elektryk mógłby to zrobić podczas wolnego). Jeśli chodzi o koszt to myślę i mam nadzieję (oby nie więcej), że stan surowy zamknięty zamknie nam 200 000zł. W tej chwili czekamy na wlanie tarasów - tu pójdzie trochę betonu (podobno jakieś 15metrów) i jeszcze nie mamy faktury na resztę dachu i róznych takich drobiazgów, ale z założenia wychodzi nam że 200 000zł będzie my mamy dodatkowy koszt podsypania terenu - mieliśmy straszny dołek i trzeba nawieźć ziemi co tez troche kosztuje a będzie tego i ze 20 wywrotek ale tego nie liczę podaj mi proszę swój adres mailowy to ci wyślę kilka Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.09.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 No i jeszcze jeśli masz ochotę dokadnie wiedzieć ile nas kosztowały poszczególne materiały i etapy mogę Ci wysłac nasz osobisty rachunek sumienia z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.09.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 możesz mi dać na maila te fotki, a ja wsadzę na neta jesteś na etapie stan surowy zamknięty jak dach skończysz? powiedz mi czy wiesz może ile do teraz kosztowała Cię budowa domu (pomijając koszty działki) P.S. ja osobiście odradzam ten kominek z płaszczem wodnym, no chyba, że zamierzacie ciągle tam palić, ale to się strasznie będzie brudzić w salonie. Radził bym zainwestować może w system solarny. A, jak będą robić kanały wentylacyjne, te krótkie są między pomieszczeniem na poddaszu a dachem to przyuważ jaką taśmą obklejają rury w miejscu w którym przechodzi przez folie dachową bo już widziałem kilka przypadków na forach gdzie były obklejane zwykłą taśmą to pakowania a nie tą specjalną mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi, nie umiem profesjonalnie wytłumaczyć wiem o co chodzi z tą taśmą mamy super ekipę która raczej nie szczędzi nam kosztów ale za to super radzi i podpowiada nam co możemy a czego nie i chyba woleliby nas naciągnąć niż zaoszczędzić na takim bzdurnym materiale Ciesze się niezmiernie, że istnieją takie profesjonalne firmy jak nasza :)i każdemu z Was szczerze życzę takiej ekipy, zaczęliśmy 29 lipca a między czasie mieli tygodniowe wolne więc policzcie sami w ile dni roboczych zbudowali nam chałupkę (wcale nie taką prostą jak się okazuje) Pozdrawiam i życzę powodzenia Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.09.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 witam wiecie moze ile metrow klntrlat i lat potrzeba na tytana. bo nie wiem ile mam zamowic Wszystko masz w projekcie marcin1919, a poza tym jak zawieziesz projekt do tartaku, oni zazwyczaj dają 10% od siebie (bezpłatnie) na "w razie czego" tak słyszałam i dlatego też pewnie nam zostało jakieś 10% ale można to spokojnie wykorzystać a na pewno ci nie zabraknie. Poza tym musisz wiedzieć, że te nasze dachy Tytana mają strasznie grube krokwie - wogóle wszystkie te kawałki drzewa sa ogromiaste (porównywałam z innymi więźbami to nasz słynął na cała okolicę) ale warto w to zainwestować wystarczy obejrzeć wiadomości i my już nie żałujemy, przynajmniej będziemy spać spokojnie jak będą wichury Powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 18.09.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 monika_mo1, a myślałem, że to trochę więcej wyjdzie ten koszt budowy mam nadzieje, że fundamenty masz ocieplone i że taras jak i schody od frontu nie będą przylegać bezpośrednio do domu, ale będą oddzielone od niego styropianem Wiesz, te mostki termiczne, tyle się o tym mówi, ale nie wszyscy dbają o to na początkowych etapach budowy domu No nic, na bloga Cię chyba nie namówię, może ktoś inny się skusi :] Powodzenia przy budowie i czekam na fotki, maila masz na wiadomosci prywatnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 19.09.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Jak to nie namówisz ja juz sie zapisałam i próbuję coś stworzyć - jakiś dziennik budowy ale niestety jakoś te zdjęcia mi nie wchodzą. Poza tym jeśli Ty jesteś już na tym blogu powinieneś mnie znaleźć. Wysłałam Ci prywatnego maila z propozycją oczywiście budowlaną, no i czekam na adres mailowy, to powysyłam zdjęcia. Pozdrawiam pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 19.09.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 ja nie mam tam konta, tylko przeglądam blogi innych a zdjęcia, hmmm, może są za dużo i dlatego nie chcą wejść? albo moze mają polskie znaki, nie wiem, pokombinuj, a jak się nie będzie dało rady to w ostateczności dasz mi tam login i hasło i ja coś popróbuje potem Ci podam kilka linków do innych blogów, bo niektórzy mają fajne pomysły na wykończenie wnętrza a maila mojego Ci wysłałem w wiadomości prywatnej nie chce go bezpośrednio na forum wklejać bo potem różne programy odwiedzają fora, spisują maile i potem pełno spamu przychodzi ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts