Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Tytanowców :lol: !

Ja również jestem heh bo można to tak nazwać Tytanką ponieważ zakupiliśmy z mężem projekt i jesteśmy zakochani w Tytanku. Jesteśmy na etapie adaptacji i wiosną jak tylko uporamy się z papierami zaczynamy wylewać fundamenty :lol: .

Pozdrawiam Was serdecznie i czekam na nowe wiadomości o Waszych budowach :wink:

Ps. My budujemy Tytana II LUSTRZANE ODBICIE czy ktoś może go buduje w kujawsko- pomorskim ? :D Czekam na info.

Witaj Agnes26, my budujemy Tytana II w Dobrczu, a Ty w jakiej miejscowości? Może się spotkamy w celu wymiany doświadczeń odnośnie budowy Tytanka? Na jakim etapie jesteście? My w tym tygodniu kończymy budowę piwnicy, reszta w przyszłym roku. Pozdrawiamy.

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

monika_mo1, a myślałem, że to trochę więcej wyjdzie ten koszt budowy ;) mam nadzieje, że fundamenty masz ocieplone i że taras jak i schody od frontu nie będą przylegać bezpośrednio do domu, ale będą oddzielone od niego styropianem ;) Wiesz, te mostki termiczne, tyle się o tym mówi, ale nie wszyscy dbają o to na początkowych etapach budowy domu :) No nic, na bloga Cię chyba nie namówię, może ktoś inny się skusi :] Powodzenia przy budowie i czekam na fotki, maila masz na wiadomosci prywatnej ;)

:) tak jak obiecałam na blogu mybudujemy.pl wkleilam kilka fotek tytanka - ciąg dalszy w niedlugim czasie. Sporo pracy z tym wklejaniem (trzeba zmniejszyć rozmiar każdego pokolei zdjęcia :-? ). Pozdrawiam wszytskich miłośników tego domku jest piękny - wiem co mówię oglądam go codziennie i jestem coraz bardzjej nim zauroczona :)

Witam!!!

Ciesze sie iz moge dolaczyc do grona budujacych Tytana :p :p :p

Wlasciwie nasza przygoda z budowa zaczela sie w maju 2008.

Do dnia dzisiejszego Tytanek juz sobie stoi i cierpliwie czeka na wykonczeniowke.

Jestesmy obecnie na etapie kanalizacji oraz c.o.(jedna z drozszych inwestycji) :wink:

Wprowadzilismy kilka zmian a mianowicie:

- na gorze jest tylko jedna lazienka

- druga lazienke na gorze zamienilismy na garderobe

- likwidacja garderoby w sypialni, przez co mamy piekna i duza sypialnie

- zmiana ksztaltu tarasu

- zmiana ksztaltu okna w gornej lazience

Teraz czas na kilka fotek:

http://images46.fotosik.pl/193/ec21433f99850946med.jpg

http://images44.fotosik.pl/194/0b5d1f5a76fefe03med.jpg

http://images40.fotosik.pl/135/2c30672631002354med.jpg

Witaj Agnes26, my budujemy Tytana II w Dobrczu, a Ty w jakiej miejscowości? Może się spotkamy w celu wymiany doświadczeń odnośnie budowy Tytanka? Na jakim etapie jesteście? My w tym tygodniu kończymy budowę piwnicy, reszta w przyszłym roku. Pozdrawiamy.

Witam my z mezem budujemy jakieś 6 km od Bydgoszczy w miejscowości Łochowo skończyliśmy fundamenty i czekamy do wiosny aby ruszyc dalej. Dobry pomysł z tym spotkaniem... :lol:

Witam,

powstaje nasza galeria zdjęć z budowy Tytana na stronie http://www.mybudujemy.pl - żeby obejrzeć zdjęcia trzeba się zalogować, ale bez zobowiązań więc zapraszam do mojej galerii. Co niektórzy użytkownicy tego forum już tam są i oglądali :)

Pracuję również nad albumem z budowy na ogólnej stronie onet.pl jak skończę również dam znać ;)

Pozdrawiam i wklejajcie proszę zdjęcia swoich pomysłów na wykończenie, Poszukuję ciekawych pomysłów głównie na schody, sypialnie i garderoby. Odwdzięcze się tym samym w swoich galeriach. Tu niestety nie wychodzi mi to wklejanie (mimo że zdjęcia już są zmniejszone) więc poddając się stworzyłam dwie galerie tam gdzie jest to prostrze ;)

Jutro wylewają tarasy i wejście do domu - inne niż w projekcie. Okna dopiero styczeń - luty :( ale i tak jest piękny ten nasz domek :) mówię tak bo wszystkim nam podoba się tytan ;) hihi

• 2 weeks później...

Hejka, co tak tu cicho?? Nasz Tytanek skończony hihi walczymy teraz z ogrodzeniem i z zielskiem które wrosło w naszą ziemię :x efekt końcowy będzie widoczny na zdjęciach w moim albumie na onecie http://foto.onet.pl/o221s,u.html

Czy ktoś ma już za sobą bądź jest w trakcie ogrzewania, kominków i pieca?? Interesuje mnie ile tak biorą za robociznę?? My planujemy ogrzewanie podłogowe na dole i częściowo na górze do tego dochodzi kilka grzejników i byłam troszkę zaskoczona ceną :o

Doradźcie jakiś piec na gaz ?? każdy chwali swoje, proponują nam Junkersa i jakiś piec niemiecki - nie pamiętam nazwy, a co wy chwalicie?? Może warto podkreślić że cena odgrywa rolę ;) więc nie interesują mnie piece za 30 000zł :(

Pozdrawiam Tytanków no i odzywajcie się :)

hehe, od jakiegoś czasu nikt tu prawie nic nie pisze ;) a ja zacząłem się interesować ostatnio projektem Benedykt2 :D mega fajny :D tylko fotek mało :(

nie wolisz zrobić w całym budynku podłogowego a grzejnik tylko w łazience? Ceny nie powinny być większe od kosztów zwykłego ogrzewania, tylko zaznacz, że chcesz te grzejniki podłączać bez mieszalnika, wtedy będzie w nich temperatura wody koło 50 stopni max. Z mieszalnikiem i drożej wychodzi całe ogrzewania i mniej ekonomiczniej bo piecyk dogrzewa wodę zamiast np. do 50 do do 80 stopni i to specjalnie tylko dla tych kilku grzejników.

tematy odnośnie pieców i ogólnie cen podłogówki pojawiają się na forach i muratora i budujemy dom, wiec tam możesz poszukać :)

Doradźcie jakiś piec na gaz ??

U mnie podłogówka prawie na całym dole + kaloryfer tam gdzie jest drewno na podłodze. W podłodze rurki też w łazience na górze. Generalnie, podłogówka jest to dobre rozwiązanie. Jeżeli miałby wszędzie terakotę to zrobiłbym tak cały dom.

Piec kondensacyjny Vaillant (wiszący)+ sterowanie pogodowe + polski zasobnik (Biawar). 2 obiegi, mieszacz etc. Po 1 roku grzania średnimiesięczny koszt gazu wyniósł ok. 300-350 zł (temp w domu była utrzymywana na dość wysokim poziomie, jak to po przeprowadzce z bloku:)

Sam piec i zasobnik nie była aż tak drogi - zobacz ceny na ich stronie i odejmij 20-30%, bo po tyle policzył mi go fachowiec, który robił wszystkie instalacje (ale to była kompleksowa robota i płaciłem za całą usługę, a nie tylko sam piec).

Dzięki wielkie za odpowiedź, w końcu coś zaczęło się dziać tutaj :)

Powiedzcie czy Wy również macie beton jakiś nie przemakalny na tarasach ??

dziś byłam zapłacić za beton no i mała niespodzianka oprócz betonu zwykłego wzięli jakiś niezwykły :/ niespodzianka podwójna bo i kwota faktury mnie zaskoczyła ;) ale oby to było na prawdę dobre !!!

hehe, od jakiegoś czasu nikt tu prawie nic nie pisze ;) a ja zacząłem się interesować ostatnio projektem Benedykt2 :D mega fajny :D tylko fotek mało :(

Siemka lucascom :)

Obejrzałam oczywiście Pana Benedykta hihi duży domek no i duży dach hihi nam by się na działce nie zmieścił no i pewnie ceramika nie wchodziłaby w grę przy tylu metrach dachu :( ale środek fajny - chociaż ja bym troszkę pozmieniała (w Tytanku również pozmieniałam kilka rzeczy) ogólnie ładny duży domek wszędzie wyjście na balkon na górze chociaż mniejsza ilość balkonów ;)

Kiedyś nam się podobał Hermes :) obejrzyj sobie też jest coś podobnego - nam zabrakło 70cm działki :x ale mamy teraz Tytanka i też nam się podoba :)

powodzenia w poszukiwaniu swojego domku :)

Hermes mi się nie podoba ze względu na pojedynczy garaż, zbyt bardzo otwartą kuchnie i z powodu braku drugiej łazienki na piętrze dedykowanej do jednej sypialni. Tytan i Benedykt mają te rzeczy, a Benedykt ma przewaga nad tytanem z powodu dużego pomieszczenia nad garażem, które można fajnie zaadoptować :) Powiesz mi proszę jaka jest powierzchnia dachu w Twoim tytanie? to tytan z pojedynczym garażem o ile pamiętam?

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

W przyszłym roku mam nadzieję dołączyć do budujących domy wg. projektu Tytan stąd jestem gorąco zainteresowany dobrymi radami od was wszystkich, którzy przeszli już do fazy robót w realu. My z żoną już dwa lata temu zakupiliśmy wymarzoną działkę w okolicach Krakowa i teraz jesteśmy na etapie kończenia formalności. Nasz projektant obiecuje, że będziemy mieli uprawomocnione pozwolenie na budowę w styczniu 2010. W związku z tym chciałem skorzystać z waszych doświadczeń, moje dopiero będą się wykuwały w fazie budowy. W związku z tym, że nasza działka jest bardzo długa, ale za to ma tylko 27 metrów szerokości zdecydowaliśmy się na wersję Tytan II (z podwójnym garażem). Do tego poprosiliśmy naszego projektanta o dorysowanie piwnicy pod całością domu z zejściem/schodami w garażu. Widziałem na forum, że w Tytanie I wiele osób wprowadza także inne mniej lub bardziej skomplikowane zmiany, więc chciałem podpytać jakie są wasze doświadczenia z tymi zmianami. Część osób podwyższa ścianę kolankową o jeden pustak, powiększa salon, powiększa lub likwiduje okna etc. My obecnie planujemy tylko podpiwniczenie i może powiększenie okna w salonie. Żonę także niepokoją drzwi w gabinecie/pokoju na parterze stąd myślimi nad zamianą ich na okno. Innych zmian wewnątrz na chwilę obecną nie przewidujemy. Z technicznych spraw chciałem się spytać z czego budujecie ściany w swoich domkach? Ja chciałbym zamienić bloczki betonowe na Maksa plus styropian. Jakie są wasze doświadczenia z tym związane? Także dachówkę (w projekcie cementowa) planujemy położyć ceramiczną. Poza tym na chwilę obecną innych zmian technicznych też nie przewidujemy (poza dołożeniem podpiwniczenia pod całością domu).

Jeśli ktoś buduje Tytana I lub II w okolicach Krakowa czy będę mógł się wprosić i spojrzeć z daleka na budowę? W takiej sytuacji prosiłbym o kontakt na priva.

Pozdrawiam

Zdzisław

1. podniesienie poddasza o 2 pustaki

2. na dole zrobić tylko ubikacje z drzwiami otwieranymi w kierunku salonu, dzięki temu zyskacie garderobę na parterze w miejscu gdzie były wcześniej drzwi do łazienki.

3. zmiana drzwi na okno w gabinecie jest ok i tak pewnie był by rzadko używane, można też pomyśleć o połączeniu gabinetu z salonem, uzyskamy wówczas dużą przestrzeń

4. likwidacja okien w garażu, likwidacja okna dachowego w garderobach 8 i 4 oraz pozostawienie jednego okna w łazience 2 :)

5. na pietrze likwidacja balkonu w sypialni nr.5, ewentualnie, można by pomyśleć o naprawdę energooszczędnym domu, ale wówczas wymagało by to pozbycia się balkonów i piwnic :D piwnice strasznie wam podniosą koszt domu ;)

A ściany może ściany Ytong klasa PP2 300mm + styropian TERMO ORGANIKA GOLD-ŚCIANA 160mm =460mm grubości i daje to przenikalność ciepłą na poziomie U=0,15.

Można też pomyśleć o coraz modniejszej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, koszt to 14-20 tys, bardzo komfortowy i oszczędny patent, a ostateczny koszt wyjdzie niższy bo nie trzeba budować kominów wentylacyjnych. Jeśli ogrzewanie będzie gazowe to możecie wypuścić rurę spalinową przez ścianę garażową, wówczas w ogóle odpadnie koszt budowy jednego komina co da oszczędności rzędu 5-7 tys (o ile pamiętam taki patent możliwy jest w piecach o mocy do 18KW).

Witam Wszystkich,

W przyszłym roku mam nadzieję dołączyć do budujących domy wg. projektu Tytan stąd jestem gorąco zainteresowany dobrymi radami od was wszystkich, którzy przeszli już do fazy robót w realu. My z żoną już dwa lata temu zakupiliśmy wymarzoną działkę w okolicach Krakowa i teraz jesteśmy na etapie kończenia formalności. Nasz projektant obiecuje, że będziemy mieli uprawomocnione pozwolenie na budowę w styczniu 2010. W związku z tym chciałem skorzystać z waszych doświadczeń, moje dopiero będą się wykuwały w fazie budowy. W związku z tym, że nasza działka jest bardzo długa, ale za to ma tylko 27 metrów szerokości zdecydowaliśmy się na wersję Tytan II (z podwójnym garażem). Do tego poprosiliśmy naszego projektanta o dorysowanie piwnicy pod całością domu z zejściem/schodami w garażu. Widziałem na forum, że w Tytanie I wiele osób wprowadza także inne mniej lub bardziej skomplikowane zmiany, więc chciałem podpytać jakie są wasze doświadczenia z tymi zmianami. Część osób podwyższa ścianę kolankową o jeden pustak, powiększa salon, powiększa lub likwiduje okna etc. My obecnie planujemy tylko podpiwniczenie i może powiększenie okna w salonie. Żonę także niepokoją drzwi w gabinecie/pokoju na parterze stąd myślimi nad zamianą ich na okno. Innych zmian wewnątrz na chwilę obecną nie przewidujemy. Z technicznych spraw chciałem się spytać z czego budujecie ściany w swoich domkach? Ja chciałbym zamienić bloczki betonowe na Maksa plus styropian. Jakie są wasze doświadczenia z tym związane? Także dachówkę (w projekcie cementowa) planujemy położyć ceramiczną. Poza tym na chwilę obecną innych zmian technicznych też nie przewidujemy (poza dołożeniem podpiwniczenia pod całością domu).

Jeśli ktoś buduje Tytana I lub II w okolicach Krakowa czy będę mógł się wprosić i spojrzeć z daleka na budowę? W takiej sytuacji prosiłbym o kontakt na priva.

Pozdrawiam

Zdzisław

Witaj w gronie Tytanków

My budujemy w centrum Polski, ale jakbyś miał ochotę zapraszamy do nas :)

Jeśli chodzi o zmiany mogę Ci powiedzieć jakie my wprowadziliśmy :) troszkę ich było i zacznę od parteru:

1. łazienkę zmniejszyliśmy do minimum (dla własnej wygody-mniej szorowania;) ) - czyli powiększyliśmy pomieszczenie gospodarcze i zrezygnowaliśmy z garderoby (za to mamy szafę wnękową w wiatrołapie) w tej chwili mierzy sobie łazienka 1,70 szerokości i 2m długości i będzie tam prysznic dla gości, umywalka oraz wc(z całym szacunkiem dla naszych gości,ale tam będzie ich bałagan ;) no i będzie wygodniej dla wszystkich oczekujących na swoją kolej do kąpieli :D )

2. we wspomnianym wcześniej wiatrołapie poszerzyliśmy scianę boczną lewą na 60cm - żeby można było tam wbudować szafę :) - i tu niestety kosztem spiżarni, spiżarka ma dziwny kształt :-? (żeby nie zmniejszać kuchni) i jest teraz malutka, ale weki będą trzymane w pomieszczeniu gospodarczym, więc wszystko się pomieści ;)

3. jesli chodzi o okno tarasowe w pokoju gościnnym (czy gabinecie jak niektórzy nazywają) - nie rezygnowałabym z niego jeśli chcecie mieć taki pokój na dole (salon jest na prawdę spory więc warto zostawić ten pokoik dodatkowy, ale jak kto lubi) - ja tu pomyślałam o gościach palących ;) sama nie palę i nie pozwalam palić u nas w domu więc takie wyjście jest idealne (poza tym widziałam w podobnym projekcie zmienione to okno na zwykłe - nie wygląda to ciekawie) - a jeśli chodzi o okno w salonie jest na prawdę wielkie :) no i piękne

4. My podnieśliśmy ścianę kolankową o 1,5 pustaka tyle uważam, że wystarczy inaczej traci swój urok, a pokoje na górze są wystarczająco duże

5. no i jeszcze otwory drzwiowe zmniejszyliśmy na 80 tylko w wiatrołapie zostawiliśmy 100 (jak w projekcie)

A teraz góra:

1. rezygnacja z łazienki w sypialni - w tym miejscu będzie garderoba a tam gdzie miała być garderoba jest mój kącik oraz schowek na nasze wszystkie dokumenty i inne ;) - ale tu szczerze polecam rezygnację z tej ścianki działowej i zrobienie sobie SUUUPER dużą sypialnie z widokiem na gwiazdy ;) (bo wypada że nad łóżkiem mieści się okno połaciowe), my mieliśmy taki pomysł na początku w trakcie jednak ja zapragnęłam mieć swój kącik i pomieszczenie to zostało

2. w sypialni mniejszej z garderobą zrezygnowaliśmy z okna połaciowego - to jest jedyne okno z którego zrezygnowalismy (oprócz garażowych, które zamieniliśmy na luksfery 3Xpo 6 sztuk)

3. no i zagospodarujemy stryszek na rupieciarnię i składowisko wszystkiego 8)

4. wydłużyliśmy troszkę balkony - tak nam doradzili z naszej firmy budowlanej i rzeczywiście lepiej to wygląda :) - o 15cm

5. no a okna balkonowe na górze zostawiamy wymiary jakie są tylko kształt sprostowaliśmy ;) - są dużo tańsze okna kwadratowe i to samo zrobiliśmy z okienkami nad garażem i w pomieszczeniu gospodarczym mamy kwadraciki

Jeśli jesteście ciekawi jak taki dom wygląda kiedy powstaje zapraszam do naszego albumu na onecie, adres podałam kilka postów wcześniej ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia, ja bym nie zamieniła Tytanka na żaden inny (może też dlatego że nasza działka jest jeszcze węższa od Waszej bo 20 metrów szerokości ale za to dłuuuga 50 metrów)

pa

A ściany może ściany Ytong klasa PP2 300mm + styropian TERMO ORGANIKA GOLD-ŚCIANA 160mm =460mm grubości i daje to przenikalność ciepłą na poziomie U=0,15.

Można też pomyśleć o coraz modniejszej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem, koszt to 14-20 tys, bardzo komfortowy i oszczędny patent, a ostateczny koszt wyjdzie niższy bo nie trzeba budować kominów wentylacyjnych. Jeśli ogrzewanie będzie gazowe to możecie wypuścić rurę spalinową przez ścianę garażową, wówczas w ogóle odpadnie koszt budowy jednego komina co da oszczędności rzędu 5-7 tys (o ile pamiętam taki patent możliwy jest w piecach o mocy do 18KW).

Koszty wentylacji mechanicznej z piwnicą i przy takim metrażu to koszt 30tysięcy - niestety.

A jeśli chodzi o ściany: my mamy solbet do tego będzie styropian 150mm i ciepło będzie jak u Pana Boga za piecem ;) mamy świetnego kierownika budowy doradził nam żebyśmy nie przesadzali a 15 cm w zupełności wystarczy to samo usłyszelismy od naszych wykonawców (budują ok 60 domów rocznie-chyba znają się na rzeczy;) ), fundamenty styrodur i jest ok :)

No i polecam do kominka płaszcz wodny to spora oszczędność a koszt jednorazowy i wcale nie taki ogromny :) jest forum poświęcone na temat płaszcza wodnego :)

pozdro i miłej lektury :D

16 czy 15 cm styropianu to żadna różnica :) A odnośnie wentylacji mechanicznej, hmm z piwnicami to może parę tys więcej wyjdzie, ale sam nie wiem czy piwnice się wentyluje w taki sposób, nigdy aż tak nie zagłębiałem się w ten temat. Kominek z płaszczem wodnym fajnie, kilak tys wydatek, zwraca się po kilkudziesięciu latach, no chyba, że urządzimy w salonu kotłownię :D stronę z przeliczeniami tego już podawałem ;) lepiej chyba było by wydać te pieniądze na solarke :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi:-)

Jeśli chodzi o podnoszenie poddasza, czy to wymaga naniesienia jakichś zmian w projekcie czy jest to w zakresie zmian dozwolonych, które potem nie przyniosą problemów przy odbiorze domu? Jeśli chodzi o sugerowaną likwidację okien dachowych, czy jest to związane z oszczędnością kosztów (zakup okien) oraz lepszym ociepleniem (okna to niestety okna mostki termiczne etc.)?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że piwnica podniesie znacząco koszt budowy, ale jednak chcielibyśmy ją mieć:-) Planujemy alteternatywne ogrzewanie węglem, więc kotłownia, składzik węgla oraz rupieciarnia będzie w piwnicach.

Jeśli chodzi o wentylację będę się zastanawiał nad mechaniczną z rekuperatorem, pytanie znowu czy muszę coś zmieniać w projekcie czy mogę to zmienić podczas budowy nie ryzykując problemów z odbiorem:-)

Nie planujemy na razie zmian w rozmieszczeniu pomieszczeń (poza wspomnianą wcześniej piwnicą), garderoby pozostają tak jak są zastanawiamy się jedynie nad zwiększeniem łazienki 1/9 kosztem garderoby 1/8. Pokój na dole na pewno pozostawiamy, planuję tam zrobić gabinet:-)

Na razie walczymy o pozwolenie na budowę, ale zaczynam się już stresować przyszłą budową. Musimy znaleźć dobrych wykonawców:-)

1. podnoszenie poddasza, o ile się nie mylę to nie ma z tym problemu, to nie wpływa w żaden sposób parametry wytrzymałościowe ścian czy dachu, a rezultaty są widoczne w pomieszczeniach, chyba większość osób na forum podnosiła dach :)

2. okna to mostki termiczne, gorsze właściwości termiczne i cena, niestety okna dachowe trochę kosztują, wywalając kilka zaoszczędzisz trochę kasy.

3. Jeśli planujecie w piwnicy umieścić urządzenia grzewcze to proponuje je umieścić gdzieś pod salonem, wówczas będziecie budować jeden komin zamiast dwóch :)

4. Odnośnie wentylacji mechanicznej, wymagane jest wówczas aby kominek w salonie był z zamkniętą komorą spalania, czyli dopływ powietrza z zewnątrz rurą do kominka. Fajna sprawa bo macie zapewnioną poprawną wentylację każdego pomieszczenia. Jeśli będziecie sprawdzać cennki to proponuje wybór rekuperatora na prąd stały, zużywa dużo mniej energii, przez co koszty eksploatacji są niskie. Poza tym mając wentylację z rekuperatorem nie potrzebujecie kominka z płaszczem wodnym bo i tak całe ciepło z kominka zostanie rozprowadzone przez tą wentylację. W każdym razie wentylację w kotłowni będziecie musieli zrobić zwykłą, ze względu na piec na węgiel, bo z tego co wiem nie ma takich pieców z zamkniętą komorą spalania ;) Rozplanowanie wentylacji radzę zrobić przed rozpoczęciem budowy, wówczas unikniecie niepotrzebnych dodatkowych kosztów.

Chciałbym także skorzystać z waszych doświadczeń jeśli chodzi o dobór dachówki. Planujemy zmienić proponowaną w projekcie dachówkę cementową Braasa (Grecka) na dachówkę ceramiczną dalej w kolorze czerwonym. Jakie dachówki kładliście w swoich domkach?

My wybraliśmy ceramiczną ROBENA - betonowe czyli cememntowe strasznie zachodzą mchem i mało ładnie to wygląda, ceramiczna też zajdzie ale po kilku dobrych latach cementowa juz po dwoch, trzech zachodzi. Jeśli chodzi o kolor to w ogóle nie braliśmy pod uwagę jak w projekcie, dachówka w kolorze gorzkiej czekolady, struktura - kość słoniowa :)