monika_mo1 01.11.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Na razie walczymy o pozwolenie na budowę, ale zaczynam się już stresować przyszłą budową. Musimy znaleźć dobrych wykonawców:-) Wykonawcy są bardzo ważni jak nie najważniejsi znam inwestorów którzy podkusili się tanią ekipą - tatuś, synuś i szwagierek - i niestety zmieniali wykonawców na cała budowę z 5 razy przez co stracili czas, pieniądze (wyszło ich tyle samo a może więcej co porządna ekipa budowlana) oraz nerwy!!! Nie warto na tym oszczędzać a ekipa z doświadczeniem sporo pomoże, doradzi i przede wszystkim wykona wszystko o czasie bez zbędnego stresu czy będą dziasiaj na budowie czy nie - bo i tak bywa. Nam doradzili kilka zmian w projekcie, podpowiedzieli gdzie kupować materiały - bo najtaniej i bez opóźniej w dostawie - co jest również bardzo ważne, bywają hurtownie które nie wywiązują się z terminów i są opóźnienia w dostawie materiałów nawet i dwa tygodnie (warto dogadać się z jedną lub dwiema co do ceny i terminów, w końcu pustaków nie kupujecie 100 sztuk tylko jakieś 1100). Takie szczegóły ułatwią Wam przejść to wszystko bezboleśnie będziecie tylko zaglądać na działkę rekreacyjnie, żeby popatrzeć i porobić zdjęcia, tak jak my no i do hurtowni trzeba czasem zaglądać by zapłacić fakturę . Życzę powodzenia P.S. Piwnica jest SUPER sprawą, jakbyśmy tylko mogli bez względu na koszty również byśmy mieli, niestety teren nam na to nie pozwolił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 01.11.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Zmiany w projekcie, które jakoś znacząco nie zmieniają wyglądu domu nie musisz mieć pozwolenia,wszystko jest napisane szczegółowo w projekcie, jak go kupicie na pierwszych stronach jest opisane na co zezwala projektant warto to przeczytać.Między innymi te zmiany, które my wprowadziliśmy - opisałam je wyżej, nie potrzebowały zgody projektanta. My zrezygnowaliśmy z jednego okna połaciowego, ze względów oszczędnościowych - 1100zł do przodu no i według nas zbędnego otworu, zmiany można wprowadzać między czasie. Przy adaptacji nasz kierownik doradził nam żebyśmy nie rezygnowali z pewnych rzeczy bo takie zmiany można wprowadzać podczas budowy. Na pewno wszystko pójdzie dobrze warto poczytać troszkę informacji na temat technologii i prawa budowlanego, ale i tak wszystkiego nauczycie się podczas budowy. Jak będziecie budować drugi dom pójdzie lepiej wszyscy tak mówią Polak mądry po szkodzie a budowa nie należy do łatwych rzeczy i na pewno czegoś będziecie żałować coś byście zrobili inaczej, takie wnioski nasuwają się jak skończycie już budowę My jesteśmy na etapie dumy z naszych decyzji ale...właśnie, to dopiero pierwszy miesiąc po skończonej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immorti 02.11.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 My wybraliśmy ceramiczną ROBENA - betonowe czyli cememntowe strasznie zachodzą mchem i mało ładnie to wygląda, ceramiczna też zajdzie ale po kilku dobrych latach cementowa juz po dwoch, trzech zachodzi. Jeśli chodzi o kolor to w ogóle nie braliśmy pod uwagę jak w projekcie, dachówka w kolorze gorzkiej czekolady, struktura - kość słoniowa Właśnie bardzo nam zależy na tym, aby dachówka nie zachodziła mchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immorti 02.11.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 1. podnoszenie poddasza, o ile się nie mylę to nie ma z tym problemu, to nie wpływa w żaden sposób parametry wytrzymałościowe ścian czy dachu, a rezultaty są widoczne w pomieszczeniach, chyba większość osób na forum podnosiła dach Też wydaje mi się, że wszyscy budujący Tytana podnoszą dach, stąd także moja chęć pójścia w ich ślady:-) 2. okna to mostki termiczne, gorsze właściwości termiczne i cena, niestety okna dachowe trochę kosztują, wywalając kilka zaoszczędzisz trochę kasy. Będziemy musieli przemyśleć z których okien będziemy rezygnować w poddaszu. 3. Jeśli planujecie w piwnicy umieścić urządzenia grzewcze to proponuje je umieścić gdzieś pod salonem, wówczas będziecie budować jeden komin zamiast dwóch Planujemy umieścić piec węglowy pod piecem gazowym, który w projekcie jest umieszczony w pomieszczeniu gospodarczym 1/10 tak aby się podpiąć do tego samego komina. 4. Odnośnie wentylacji mechanicznej, wymagane jest wówczas aby kominek w salonie był z zamkniętą komorą spalania, czyli dopływ powietrza z zewnątrz rurą do kominka. Fajna sprawa bo macie zapewnioną poprawną wentylację każdego pomieszczenia. Jeśli będziecie sprawdzać cennki to proponuje wybór rekuperatora na prąd stały, zużywa dużo mniej energii, przez co koszty eksploatacji są niskie. Poza tym mając wentylację z rekuperatorem nie potrzebujecie kominka z płaszczem wodnym bo i tak całe ciepło z kominka zostanie rozprowadzone przez tą wentylację. W każdym razie wentylację w kotłowni będziecie musieli zrobić zwykłą, ze względu na piec na węgiel, bo z tego co wiem nie ma takich pieców z zamkniętą komorą spalania Rozplanowanie wentylacji radzę zrobić przed rozpoczęciem budowy, wówczas unikniecie niepotrzebnych dodatkowych kosztów. Gdzie umieścić rekuperator? Na stryszku na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immorti 03.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Na razie walczymy o pozwolenie na budowę, ale zaczynam się już stresować przyszłą budową. Musimy znaleźć dobrych wykonawców:-) Wykonawcy są bardzo ważni jak nie najważniejsi znam inwestorów którzy podkusili się tanią ekipą - tatuś, synuś i szwagierek - i niestety zmieniali wykonawców na cała budowę z 5 razy przez co stracili czas, pieniądze (wyszło ich tyle samo a może więcej co porządna ekipa budowlana) oraz nerwy!!! Nie warto na tym oszczędzać a ekipa z doświadczeniem sporo pomoże, doradzi i przede wszystkim wykona wszystko o czasie bez zbędnego stresu czy będą dziasiaj na budowie czy nie - bo i tak bywa. Nam doradzili kilka zmian w projekcie, podpowiedzieli gdzie kupować materiały - bo najtaniej i bez opóźniej w dostawie - co jest również bardzo ważne, bywają hurtownie które nie wywiązują się z terminów i są opóźnienia w dostawie materiałów nawet i dwa tygodnie (warto dogadać się z jedną lub dwiema co do ceny i terminów, w końcu pustaków nie kupujecie 100 sztuk tylko jakieś 1100). Takie szczegóły ułatwią Wam przejść to wszystko bezboleśnie będziecie tylko zaglądać na działkę rekreacyjnie, żeby popatrzeć i porobić zdjęcia, tak jak my no i do hurtowni trzeba czasem zaglądać by zapłacić fakturę . Życzę powodzenia P.S. Piwnica jest SUPER sprawą, jakbyśmy tylko mogli bez względu na koszty również byśmy mieli, niestety teren nam na to nie pozwolił Właśnie zdaję sobie sprawę, że wybór wykonawców decyduje o zdrowiu psychicznym podczas budowy:-) Jaki mieliście teren? My defacto nie przeprowadzaliśmy żadnych badań geodezyjnych jeszcze, ale założyliśmy, że będzie możliwe zrobienie piwnicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immorti 03.11.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Zmiany w projekcie, które jakoś znacząco nie zmieniają wyglądu domu nie musisz mieć pozwolenia,wszystko jest napisane szczegółowo w projekcie, jak go kupicie na pierwszych stronach jest opisane na co zezwala projektant warto to przeczytać.Między innymi te zmiany, które my wprowadziliśmy - opisałam je wyżej, nie potrzebowały zgody projektanta. Projekt już kupiony, zanim sfinalizowaliśmy transakcję dopytaliśmy się o zakres zmian, które nie wymagają zgody architekta - autora projektu. Chodziło mi raczej o aspekt pozwolenia na budowę i zmian dozwolonych, aby potem dom został odebrany. My zrezygnowaliśmy z jednego okna połaciowego, ze względów oszczędnościowych - 1100zł do przodu no i według nas zbędnego otworu, zmiany można wprowadzać między czasie. Przy adaptacji nasz kierownik doradził nam żebyśmy nie rezygnowali z pewnych rzeczy bo takie zmiany można wprowadzać podczas budowy. Na pewno wszystko pójdzie dobrze warto poczytać troszkę informacji na temat technologii i prawa budowlanego, ale i tak wszystkiego nauczycie się podczas budowy. Jak będziecie budować drugi dom pójdzie lepiej wszyscy tak mówią Polak mądry po szkodzie a budowa nie należy do łatwych rzeczy i na pewno czegoś będziecie żałować coś byście zrobili inaczej, takie wnioski nasuwają się jak skończycie już budowę My jesteśmy na etapie dumy z naszych decyzji ale...właśnie, to dopiero pierwszy miesiąc po skończonej budowie Właśnie też nasz architekt adaptujący projekt doradził, żeby niektóre zmiany mogą być po prostu wpisane w dzienniku budowy i nie ma sensu ich nanosić już w projekcie składanym razem z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę. Etap kształcenia budowlanego jeszcze przede mną. Przez zimę będę musiał się wyedukować w tym aspekcie:-) Chciałbym jak najlepiej poradzić sobie z budową pierwszego domu, drugiego w najbliższym czasie nie zamierzam stawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 03.11.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 immorti napisał:Projekt już kupiony, zanim sfinalizowaliśmy transakcję dopytaliśmy się o zakres zmian, które nie wymagają zgody architekta - autora projektu. Chodziło mi raczej o aspekt pozwolenia na budowę i zmian dozwolonych, aby potem dom został odebrany. Jeśli chodzi o takie zmiany to patrz na warunki zabudowy tam również masz wszystko opisane jakiej wysokości, szerokości i dlugości dom dostałeś pozwolenie, nic innego nie powinni wymagać niż to co jest napisane w warunkach i pozwoleniu na budowę. Wystarczy, że na wszystko inne będziesz miał pozwolenie projektanta i masz podkładkę, raczej nie wolno rozszerzać, wydłużać, spłaszczać etc a jeśli masz jakieś wątpliwości zawsze pytaj swojego kierownika budowy to Twoja prawa ręka i w końcu tu on ma największe doświadczenie, na pewno wybudował nie jeden dom a Ty za to mu płacisz. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 03.11.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Właśnie zdaję sobie sprawę, że wybór wykonawców decyduje o zdrowiu psychicznym podczas budowy:-) Jaki mieliście teren? My defacto nie przeprowadzaliśmy żadnych badań geodezyjnych jeszcze, ale założyliśmy, że będzie możliwe zrobienie piwnicy.... Podczas wykopów pod fundamenty koparka się nie napracowała, bo po nie całych 40cm pokazała się woda, więc nasz kierownik budowy podjął decyzje, że dom trzeba dość podnieść w górę niż wkopać . Doświadczenie naszych sąsiadów wyeliminowało również nasze marzenia o piwnicy, też nie sprawdzili terenu, później myśleli, że odprowadzą wodę różnymi nowymi technologiami i raczej za wiele to się nie zdało, gdyż teraz wchodzą w kaloszach do piwnicy . Nie ma co zakładać najgorszego, u nas podobno woda gruntowa obniża się bo inny sąsiad ma stawek w ogrodzie i z każdym nowo wybudowanym domem woda w stawku obniża się, nie wiem ile w tym prawdy, ale pewnie coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 03.11.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Rekuperator najlepiej umieszczać w takim miejscu gdzie będzie do niego łatwy dostęp, myślę, że firma, która zakłada rekuperatory sama doradzi, często są one montowane w pomieszczeniach gospodarczych czy nawet w garażu Myślę, że najlepiej by było gdybyście przeczytali trochę informacji na necie o rekuperatorach, może jakieś dyskusje na forach, opinie osób, które już używają takiej wentylacji no i samemu potem wyrobić sobie opinię na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel232 19.11.2009 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam Czy ma ktos juz wybudowanego tytanka w okolicach woj. pomorskiego ew. kujawsko-pomorskiego? chetnie bysmy sie z zona przejechali i zobaczyli jak wygladaja rzeczywiste pomieszczenia.my skonczylismy wlasnie piwnice Tytana II (lustro) i nastepny etap na wiosne. pozdrawiam marcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas-82 09.12.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Witam, posiada ktos kosztorys w formacie XLS?? exel?? jesli tak to prosze bardzo mi przeslac na poczte [email protected] z góry diekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 18.12.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 No cóż, nikt się nie odzywa ciekawa jestem jak tam Wasze budowy?? My właśnie skończyliśmy ocieplenie zewnętrzne - na razie bez struktury, bo nie zdążyliśmy-mrozy przyszły i do centrum, ale styropian i klej zarzucony (szkoda tylko że nie zagruntowaliśmy-teraz musimy odczekać). Mamy tez okna i drzwi garażowe - wejściowe nie dotarły :/ Elektryka prawe skończona, i tu mam pytanko do Ktosiów kto się zna, zakłada bądź zakładał u siebie alarm, czy macie jakiś plan albo swoje propozycje, ciekawe rozwiązania odnośnie alarmów?? jeśli macie coś większego piszcie na e-maila: [email protected] Czekam na jakieś podpowiedzi ten proponowany w materiałach pomocniczych system alarmowy pochłonął by straszne pieniądze. a tu liczy się każdy grosz teraz Pozdrawiam Wszystkich Tytanków no i piszcie czasami co u Was!!! A juz niedługo na onecie w moim albumie będą nowe zdjęcia, zapraszam pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 25.12.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 monika_mo1, domek Twój rośnie w oczach, przydało by się więcej nowych fotek na Twoim blogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vickey 01.01.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 07.01.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Rośnie hihi troszeczkę poszliśmy do przodu mamy stan zamknięty, instalacje elektryczne założoną - oprócz alarmu i anten - oraz hydraulika cz.1 -kanalizacja i c.o. A zdjęcia na pewno się ukażą w ten weekend hihi więc zapraszam a reszta co tak milczy, nic nie wiadomo jak Wasze budowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes26 23.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam dawno mnie tu nie bylo zima zasypała mnie hehe. A u Nas na jesień zakończyły sie prace nad fundamentami i tak jest do dziś niestety zima zaskoczyła...na wiosne ruszamy dalej...oj nie mogę się już doczekać... A co tam u Was Tynamowcy coś się tu ostatnio nic nie dzieje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Marekz6 25.02.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam Do miłośników domu Tytan, znalazłem ostatnio bloga http://www.monika_mo1.mybudujemy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia_Z1 10.03.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam wszytskich po długiej przerwie Jestem juz szczęśliwym posiadaczem Tytanka w stanie surowym zamknietym. Jestem własnie przed etapem instalacji wewnętrznych. Proszę wszytskich o informacje jakie to są mniej-więcej koszty. Interesują mnie tez podłogi i ściany. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_mo1 10.03.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam Do miłośników domu Tytan, znalazłem ostatnio bloga http://www.monika_mo1.mybudujemy.pl Hejka, chyba mówisz o moim blogu miło jest też mój album na onecie oto link: http://foto.onet.pl/o221s,u.html i nie trzeba sie logowac - tylko że mam tam trochę zaległości hihi piszcie komentarze tytanki, czekam na podpowiedzi Pozdrawiam byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muniek1983 03.04.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam Wszystkich Jestem na etapie wyboru projektu i po pół rocznym przeglądaniu już prawie zdecydowałem się na budowę wg projektu Tytan. Widzę osoby których mają już spore doświadczenie z budowy Tytana, więc chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia i zapytać się o kilka szczegółów związanych z tym projektem. Przesyłam moje rozmieszczenie pomieszczeń (będzie najprościej) jakie sobie wyobraziłem i moje zapytanie/prośba o spojrzenie na to okiem wybudowanego domku - czy da się wogóle w ten sposób przerobić pomieszczenia - czy aby moja wizja nie upadnie już na rozrysowaniu w Paint'cie:-) Oczywiście wymiary są podanie +/-.http://zapodaj.net/c04de8820dd3.jpg.html Pozdrawiam i życzę spokojnych i radosnych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts