Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Jestem na etapie wyboru projektu i po pół rocznym przeglądaniu już prawie zdecydowałem się na budowę wg projektu Tytan.

Widzę osoby których mają już spore doświadczenie z budowy Tytana, więc chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia i zapytać się o kilka szczegółów związanych z tym projektem.

Przesyłam moje rozmieszczenie pomieszczeń (będzie najprościej) jakie sobie wyobraziłem i moje zapytanie/prośba o spojrzenie na to

okiem wybudowanego domku - czy da się wogóle w ten sposób przerobić pomieszczenia - czy aby moja wizja nie upadnie już na rozrysowaniu w Paint'cie:-)

Oczywiście wymiary są podanie +/-.

http://zapodaj.net/c04de8820dd3.jpg.html

Pozdrawiam i życzę spokojnych i radosnych świąt.

Witaj,

wiesz co to zupełnie inny projekt :) jakoś tak nie mogę się w nim znaleźć. Po pierwsze nie ma tyle miejsca w Tytanie za garażem żebyś mógł zrobić tam pokój a przed tym łazienkę...jeśli chcesz się pobawić w pain'cie mogę ci przesłać na maila skan dołu i góry Tytana z projektu, będzie ci łatwiej sobie to wyobrazić ;) jeśli chcesz obejrzeć sobie zmiany jakie wprowadzają w tym projekcie inni inwestorzy, mogę Ci zaproponować jeden album wykończonego Tytanka :) http://foto.onet.pl/f1hlj,0lz6wkzswmy2,m1ioo,u.html#m1ioo

Życzę powodzenia :)

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź - jest niezwykle cenna.

Wiem że zmian dość sporo wprowadziłem dlatego chciałem zapytać się jak to wygląda od strony praktycznej.

Małe zmiany to:

1. Powiększenie salonu o gabinet

2. Dodanie wykurza w jadalni.

Co do większych zmian to dodanie gabinetu kosztem garażu tzn. klatka schodowa zmieni położenie tak aby po przeciwnej stronie zmieściły się drzwi od gabinetu (tak jak było to w oryginale lecz po przeciwnej stronie). A funkcjonalność garażu zrobiłbym na zasadzie wydłużenia o te 2 metry zabrane na gabinet. Łazienka natomiast zostaje w tym samym miejscu.

Mi się wydawało to realne - ale to tylko na podstawie projektu pokazanego na www.

"Mogę ci przesłać na maila skan dołu i góry Tytana z projektu" - jeśli mogę prosić to będę wdzięczny:) [email protected]

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam.

Od dłuższego już czsu szukamy dla siebie najlepszego projektu. Przeszliśmu już przez Librę, Manuelę i Emanuelę i od paru miesięcy zakochaliśmy się w Tytanie II (chcemy podwójny garaż).

Szukaliśmy raczej domu do 150m2 ale Tytan okazał się tak funkcjonalny i ciekawie zaprojektowany, że nie wyobrażamy sobie już żadnego innego.

Jeszcze nie kupiliśmy projektu. Jestem na etapie wyliczeń i kalkulacji. Mamy przeznaczone na dom 450 tys zł i za tą kwotę chcielibyśmy się wprowadzić, może bez szaleństw, ale zamieszkać:)

I tutaj mamy obawy, czy przy tym projekcie nam się to uda. Rozważam budowę metodą gospodarczą. Napewno do stanu surowgo zamkniętego nie chcę za bardzo brać się za jakieś prace (materiały raczej chciałbym kupować sam), ale już przy wykończeniówce sporo mogę zrobić sam.

Budowę planujemy na jesień - zimę tego roku, na razie jesteśmy na etapie podziału działki. Budować będziemy w okolicach Wrocławia.

I tu pytania.

1.Jak szacujecie koszty budowy takiego domu? Do stanu surowego zamkniętego chciałbym się zamknąć w kwocie 200 - 220 tys zł.

2.Czy ktoś z Was zbudował lub buduje taki domek w odległości powiedzmy do 150 km od Wrocławia i pozwoliłby na zwiedzanie:)

3.Czy możecie polecić jakieś ekipy budowlane z ok Dolnego Śląska?

Zmiany, które planujemy:

Rezygnacja z drzwi tarasowych w gabinecie na rzecz okna.

Rezygnacja z drzwi tarasowych w jadalni również na rzecz okna i rezygnacja z grila zewnętrznego, w tym miejscu chcielibyśmy wygodną knapę:)

Najważniejsze - chcielibyśmy zmienić schody na proste, jednobiegowe, oczywiście znacznie dłuższe, przylegające do salonu.

- czy ktoś z Was zrobił coś takiego, czy zmieszczą tam się takie schody? Oczywiście pojawia się tu problem wejścia do gabinetu, czy zmieści się ono pod schodami, czy trzeba je będzie dać w salonie.

Raczej nie chcemy podnosić ścianki kolankowej, ale to być może tylko do momentu gdy obejrzymy taki dom na żywo.

Jest jeszcze pomysł zrobienia wejścia do łazienki na dole od strony schodów oraz jej nieznacznego powiększenia, a od korytarza szafa wnękowa na szerokość.

Korciła mnie pompa ciepła, ale koszty raczej za wysokie. Również z rekuperacji chyba zrezygnujemy. Nie wiem jeszcze jak z płaszczem wodnym w kominku.

Ogrzewanie będzie gazowe, piec kondensacyjny z zasobnikiem.

Sciany napewno dwuwarstwowe i raczej beton komórkowy plus styropian, ale może ceramika.

Pomysłów mam dużo jednak niewiedza co do kosztów łącznych budowy troche mnie blokuje i pewnie na każdym kroku będą konieczne spore oszczędności.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.

Będę się również starał dzielić wszystkimi sposrzeżeniami i nabytą wiedzą.

Pozdrawiam,

Daniel

• 2 months później...

Witam, dziś nastąpił ten dzień, w którym z prawomocnym pozwoleniem na budowę zaczynamy realizować swoje marzenie o własnym domu. Budujemy Tytan II w okolicach Legnicy. Dziękujemy za tyle wpisów, które były dla nas cenną wskazówką do przygotowania projektu i będziemy wdzięczni za kolejne. Chętnie wymienimy się naszymi doświadczeniami z każdym kto realizuje ten projekt w niedalekiej odległości.

Pozdrawiamy wszystkich szczęśliwych posiadaczy najpiękniejszego domu :)

Witam serdecznie :)

My właśnie skończyliśmy instalację elektryczną w naszym Tytanku :) i zabieramy się za tynki wewnętrzne, a co u Was???. Napiszcie co słychać na Waszych budowach :).

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i oczywiście witam nowych Budowniczych - gratuluję wyboru !! trafiony w 100% :).

Vickey

Witam wszystkich

a w szczególności Ciebie katharise bo podobnie jak ty bedziemy budowac Tytan II lustro w okolicach Legnicy.

Narazie kompletujemy dokumentację do Pozwolenia na Budowe.

Przeczytałem prawie caly wątek i znalazłem wiele ciekawych informacji

Pozdrawiam

Witam serdecznie Pertus, bardzo się cieszę, że będziemy mogli wymienić się doświadczeniami :)

Napisz proszę coś więcej na maila [email protected], gdzie będziecie się konkretnie budować???

Pozdrawiam

Witam serdecznie po dłuuuugiej przerwie. U mnie dziś było zalewanie stropu (filigran) Chłopaki idą jak burza narazie wszystko idzie z planem... :) Mam pytanko odnośnie dachu czy deskować czy nie deskować???

Czy buduje ktoś w kujawsko-pomorskim ?

Pozdrawiam

Witaj ponownie Agnes 26. Długo nas nie było na forum. My budujemy Tytana II w kujawsko-pomorskim, dokładnie w Dobrczu. Jesteśmy z Bydgoszczy. Napisz na maila swój nr tel. Zadzwonię, spotkamy się porozmawiać o budowach. Mój e-mail: [email protected]. Pozdrawiamy. Pyrtki.

Witam serdecznie po dłuuuugiej przerwie. U mnie dziś było zalewanie stropu (filigran) Chłopaki idą jak burza narazie wszystko idzie z planem... :) Mam pytanko odnośnie dachu czy deskować czy nie deskować???

Czy buduje ktoś w kujawsko-pomorskim ?

Pozdrawiam

Witaj ponownie Agnes 26. Długo nas nie było na forum. My budujemy Tytana II w kujawsko-pomorskim, dokładnie w Dobrczu. Jesteśmy z Bydgoszczy. Napisz na maila swój nr tel. Zadzwonię, spotkamy się porozmawiać o budowach. Mój e-mail: [email protected]. Pozdrawiamy. Pyrtki.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam wszystkich,

przeglądnęłam wszystkie posty z tego tematu i nie ukrywam, że jestem trochę przerażona.... zacznę od początku... a więc tak pragniemy z mężem rozpocząć budowę własnego domu i bardzo spodobał nam się projekt Tytan, jest naprwadę uroczy...ale niestety jak w/w po przeczytaniu 31 stron tego wątku zaczynam mieć wątpliwości czy nas stać na budowę takiego domu, w związku z tym bardzo proszę o pisanie kwot jakie musili państwo wydać na budowę, jeżeli mogłabym prosić na rozbicie na parter, piętro, stan surowy zamknięty, czy dachówka czy blacha itp byłabym bardzo wdzięczna, jeszcze jesteeśmy na etpie, że jeżeli koszty wyjdą bardzo wysokie, albo raczej przekraczające nasze możliwości zmuszeni będziemy poszukać tańszego projektu... nie chodzi mi o stan na najwyższym poziomie, tylko na takim aby się wprowadzić (nie koniecznie na wstępnie mieć wykończone wszystkie pomieszczenie - tzn. nie całą górę). proszę o pomoc w kwestii finansowej... Alina

Witam,

my z zona wlasnie jestesmy na etapie wykanczania dachu - troche nas atak zimy przytrzymal + klopoty z dostawa calosci dachowki ale do swiat nasi budowlancy powinni dac rade.

tytan II w naszym przypadku (lustro) jest dosyc drogim projektem - chyba

na stan surowy otwarty wydalismy 255 tysiecy - zona zapisuje wszystko dokladnie co do zlotowki

dom ma 100m2 piwnicy z bloczka betonowego,

sciany konstrukcyjne ytong 24cm (600)

dzialowki beton komorkowy 12cm

2 x strop terriva

dach deskowany+papa

dachowka Bogen,

rynny,

okna dachowe,

nie mamy kominow wentylacyjnych bo w domu bedzie reku

takze calosc z robocizna jak na razie to wyszlo 255 tys.

calosc po zakonczeniu budowy (z dzialka 2000m2, instalacjmi, lazienkami, urzadzeniem pomieszczen) szacujemy, ze bedzie nas kosztowala okolo 1,1 - 1,2 mln zl - a jak na razie to jeszcze sie nie zdarzylo zebym sie pomylil przy szacowaniu kosztow.

pozdrawiam

marcel

Witam,

my z zona wlasnie jestesmy na etapie wykanczania dachu - troche nas atak zimy przytrzymal + klopoty z dostawa calosci dachowki ale do swiat nasi budowlancy powinni dac rade.

tytan II w naszym przypadku (lustro) jest dosyc drogim projektem - chyba

na stan surowy otwarty wydalismy 255 tysiecy - zona zapisuje wszystko dokladnie co do zlotowki

dom ma 100m2 piwnicy z bloczka betonowego,

sciany konstrukcyjne ytong 24cm (600)

dzialowki beton komorkowy 12cm

2 x strop terriva

dach deskowany+papa

dachowka Bogen,

rynny,

okna dachowe,

nie mamy kominow wentylacyjnych bo w domu bedzie reku

takze calosc z robocizna jak na razie to wyszlo 255 tys.

calosc po zakonczeniu budowy (z dzialka 2000m2, instalacjmi, lazienkami, urzadzeniem pomieszczen) szacujemy, ze bedzie nas kosztowala okolo 1,1 - 1,2 mln zl - a jak na razie to jeszcze sie nie zdarzylo zebym sie pomylil przy szacowaniu kosztow.

pozdrawiam

marcel

Marcel, bardzo dziękuję za odpowiedź, czy wy od początku budowę zleciliście firmie czy też część robót wykonana była systemem gospodarczym. Dokonywaliście jakiś przeróbek czy też budujecie zgodnie z projektem?

Byłabym wdzięczna za wypowiedzi innychuczestników forum, którzy budują bądź wybudowali już swoje domy projekt TYTAN!

Alina

Alina,

Budowe zlecilismy typowej ekipie budowlanej - czyli skonczony dany etap - kasa do reki

mamy ich z 'lapanki' ale jestesmy BAAAARDZO zadowoleni - fakt sa z nich balaganiarze (te 2000m2 dzialki sie przydaje hehe) ale sa dokladni i po skonczonym etapie wszystko ladnie posprzatane.

sami nic przy budowie nie robimy (nawet nie mielibysmy na to czasu)

zmiany:

piwnica pod caloscia procz garazu (wejscie normlanie klatka schodowa)

dodalismy wykurz w 'jadalni' ,

okna w wykurzu sa do samej ziemii

okno w salonie (te pod balkonem od sypialni o szerokosci 2,10m) tez jest do samej ziemii

zrezygnowalismy z gabinetu na dole (jest 1 duuuuzy salon),

przebudowany troche bedzie 'wiatrolap'

garaz wzgledem domu jest obnizony o 50cm przez to strop tej duzej lazienki tez jest obnizony o tyle wzgledem podlogi poddasza - lazienka jest ogromna,

okno nad garazem (duza lazienka) - okragle o srednicy 1m (bedzie pod nim wanna)

rezygnacja z grill'a zewnetrznego - wg nas bez sensu

reszta jak w projekcie

z planowanych instalacji

- ogrzewanie pompa ciepla viessmann z sondami pionowymi - to wymusza podlogowke w calym domu (parter+poddasze) - wszedzie na podlogach beda kafle

- solary do CWU

- kominek z plaszczem

- rekuperacja

- klimatyzacja (fuji multisplit 8kW grzanie/chlodzenie), osobne unit'y w kazdym pomieszczeniu (tunelowe -beda schowane w podwieszanych sufitach)

na razie to tyle

w razie jakichkolwiek pytan daj znac

pozdrawiam

marcel

Edytowane przez marcel232

Alina,

Budowe zlecilismy typowej ekipie budowlanej - czyli skonczony dany etap - kasa do reki

mamy ich z 'lapanki' ale jestesmy BAAAARDZO zadowoleni - fakt sa z nich balaganiarze (te 2000m2 dzialki sie przydaje hehe) ale sa dokladni i po skonczonym etapie wszystko ladnie posprzatane.

sami nic przy budowie nie robimy (nawet nie mielibysmy na to czasu)

zmiany:

piwnica pod caloscia procz garazu (wejscie normlanie klatka schodowa)

dodalismy wykurz w 'jadalni' ,

okna w wykurzu sa do samej ziemii

okno w salonie (te pod balkonem od sypialni o szerokosci 2,10m) tez jest do samej ziemii

zrezygnowalismy z gabinetu na dole (jest 1 duuuuzy salon),

przebudowany troche bedzie 'wiatrolap'

garaz wzgledem domu jest obnizony o 50cm przez to strop tej duzej lazienki tez jest obnizony o tyle wzgledem podlogi poddasza - lazienka jest ogromna,

okno nad garazem (duza lazienka) - okragle o srednicy 1m (bedzie pod nim wanna)

rezygnacja z grill'a zewnetrznego - wg nas bez sensu

reszta jak w projekcie

z planowanych instalacji

- ogrzewanie pompa ciepla viessmann z sondami pionowymi - to wymusza podlogowke w calym domu (parter+poddasze) - wszedzie na podlogach beda kafle

- solary do CWU

- kominek z plaszczem

- rekuperacja

- klimatyzacja (fuji multisplit 8kW grzanie/chlodzenie), osobne unit'y w kazdym pomieszczeniu (tunelowe -beda schowane w podwieszanych sufitach)

na razie to tyle

w razie jakichkolwiek pytan daj znac

pozdrawiam

marcel

Witam

Widzę podobne decyzje co do zmian projektowych - dodanie wykurza, rezygnacja z gabinetu.

Mam zapytanko - można prosić o jakieś rzuty, scany, porady - jestem na etapie rysowania projektu i coś by się dodatkowego przydało aby wystrzec się ewentualnych błędów, czy też może dodatkowe porady, rozwiązania praktycznych.

Fajny pomysł z tym garażem - ja natomiast wydłużyłem troszkę garaż.

Swoją wizję przedstawiłem kilka postów wcześniej :

http://zapodaj.net/c04de8820dd3.jpg.html

Interesowała by mnie też adaptacja poddasza - tutaj narazie nie mam sprecyzowanych pomysłów. Może wzór by mi pomógł.

Za wszelkie rady z góry dziękuję. [email protected]

Wszystkim życzę Spokojnych Świąt oraz spełnienia marzeń w 2011r

Muniek,

Co do zmian jakie zrobiles w projekcie to musisz sprawdzic czy biuro projektowe wyraza na nie zgode.

Musisz tez liczyc sie z kosztami takich zmian - patrzylem w poprzednich postach, ze przesuwasz cala klatke schodowa, wydluzasz garaz, itp.

architekt bedzie musial ci przeprojektowac:

- fundamenty (bo sciany okalajace klatke schodowa sa nosnymi, dluzszy garaz, wykurz, itp)

- strop nad parterem bedzie musial byc wyliczony na nowo - bo zmieniaja sie jego wymiary i punkty podparcia

- zmieniajac wymiary obrysu domu wymuszasz przeprojektowanie CALEJ wiezby dachowej lacznie z wykazem materialow do niej ( bo tartak na jakiejs podstawie musi ci drewno przygotowac), zmieni sie kat dachu, po zmiane kata zmieni sie ilosc dachowki jaka bedziesz potrzebowac, itd.

u nas 'adaptacja' czyli obnizenie garazu, dorysowanie piwnicy, dorysowanie wykurza + pare naprawde drobnych zmian kosztowalo 2450zl (i to byla w miare 'tania' oferta)

Patrzac na ilosc i 'glebokosc' zmian chyba taniej by bylo zdecydowac sie na projekt indywidualny niz kupowanie gotowego projektu za 2 tysiace z kawalkiem tylko po to zeby wszystko zmieniac/projektowac od nowa (koszty)

pozdrawiam

marcel

Marcel, mam pytanie z którego biura projektowego kupowaliście projekt i zmiany robili wam w tym samym biurze projektowym czy też wasz projektant? Jeżeli chodzi o wykusz w kuchni to na 100% też planujemy zmienić, i podobnie z oknami czyli w niektórych przypadkach po prostu będą dłuższe, podpiwniczenie też musi być ale to tyle zmian, a czy u was obniżenie garażu wiązało się w ułożeniem terenu i dopasowaniem projektu do mapy stytuacyjno-wysokościowej czy też tak chcieliście?

Alina