Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jeśli chodzi o dachówkę to nam bardzo polecali CREATONA i rzeczywiście jakościowo wygłada bardzo dobrze , niestety cena nie jest konkurencyjna. Na szczęście nie mogliśmy zdecydować się na kolor (w grę wchodził antracytowy angobowany) dlatego decyzja o zakupie została odłożona.

katharise może powinniście pomyśleć o piecu na ekogroszek. Co prawda zajmuje więcej miejsca niż gazowy ale mniej niż na pelety. Niestety też musieliśmy powiększyć kotłownie żeby zmieścil się piec na ekogroszek (zresztą robił to ten sam architekt z Legnicy). Oczywiście najwygodniejszym rozwiązaniem jest piec gazowy, tak jak było przewidziane w oryginalnym projekcie, ale w naszej gminie nie ma szans na sieć gazową przez conajmniej następne 15-20 lat.

Ciagle walczymy z robotami przygotowawczymi ale największy problem robi się z dojazdem. Mam nadzieję że pod koniec marca da się się zdjąc humus i rozpocząć wykopy.

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

jesteśmy po podjęciu ważnej decyzji - czyli kolor okien :) - orzech i mamy już firmę, która nam te okna dostarczy łącznie z drzwiami wejściowymi i brama garażową.

A jeśli chodzi o dachówkę to będzie to jednak Roben czarno- brązowy. Zrobiliśmy projekt tego połączenia i wydaje się być ok.

Natomiast jeśli chodzi o piec z ekogroszkiem jest jeszcze ten problem, że jego zapasy zajmują sporo miejsca i jest bardziej "brudny" niż pelety. Wiemy też że jego mielenie przed spaleniem jest dość głośne, dlatego prawdopodobnie będziemy robić wejście do domu z garażu od strony schodów a nie przez kotłownie jak jest to teraz. a mówiąc o architekcie masz na myśli genialnego Pana Wiktora??:)

Co do gazu to nawet nie ma co marzyć, my nawet wody nie możemy się doprosić mimo, iz mamy określone warunki przyłącza, ale o tym to może pogadalibyśmy u nas zapraszamy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w pierwszych pracach.

Witam

My jutro jedziemy na mały rekonesans po hurtowniach, żeby ostatecznie podjąć decyzje w temacie dachówki i okien.

Pytaliśmy naszego kierownika budowy o Robena i mówi, że dachówka jest naprawdę dobra, a ekipa od dachu mówi, że jest to jedna z lepiej dopasowujących się dachówek, więc łatwo się kładzie.

Natomiast jeśli chodzi o okna to w domu, w którym obecnie mieszkamy mamy okna w kolorze złoty dąb firmy Budvar i wszyscy nas pytali czy są drewniane, bo świetnie je "udają", ale do ciemnego dachu są zbyt "rude"

A ja mam dziś pytanie związane z tematem ogrzewania, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z piecami na pelety?

Będę wdzięczna za opinie.

Pozdrawiam

Witam jeśli chodzi o piec to na ekogroszek bardzo brudzi u Nas będzie piec na pelet w pomieszczeniu gospodarczym jest mało miejsca a chcemy go umieścić za drzwiami (przejście z pomieszczenia gospodarczego do garażu) ale znalazłam z mężem firmę która robi na każdy wymiar jaki sobie kto chce.

i w tym piecu można palić czym się chce...

Podaję linka:

http://www.kotly.falenczyk.4b.pl/

Witam jeśli chodzi o piec to na ekogroszek bardzo brudzi u Nas będzie piec na pelet w pomieszczeniu gospodarczym jest mało miejsca a chcemy go umieścić za drzwiami (przejście z pomieszczenia gospodarczego do garażu) ale znalazłam z mężem firmę która robi na każdy wymiar jaki sobie kto chce.

i w tym piecu można palić czym się chce...

Podaję linka:

http://www.kotly.falenczyk.4b.pl/

Firma mieści się w NOWEJ WSI WIELKIEJ KOŁO BYDGOSZCZY

Jest to jakieś rozwiązanie i nie trzeba przerabiać projektu a u Nas jest to udogodnienie i blisko ponieważ mieszkamy w Bydgoszczy.

Pozdrawiam

katharise jak się nazywa ta firma od okien? I mam jeszcze pytanie czy robiliście projekt kolorystyczny komputerowo jeśli tak to jaki to program?

Pozdrawiam :)

witam serdecznie budujacych tytanka

czy ktos posiada meila na priv do "ajur"

katharise jak się nazywa ta firma od okien? I mam jeszcze pytanie czy robiliście projekt kolorystyczny komputerowo jeśli tak to jaki to program?

Pozdrawiam :)

Witam, firma w ktorej zamawiamy okna to Agem, a okna będą firmy Veka i dachowe Fakro.

Jeśli chodzi o nazwę programu, to nie wiem, bo robił to nasz firmowy grafik.

Pozdrawiam

Witam

jesteśmy po podjęciu ważnej decyzji - czyli kolor okien :) - orzech i mamy już firmę, która nam te okna dostarczy łącznie z drzwiami wejściowymi i brama garażową.

A jeśli chodzi o dachówkę to będzie to jednak Roben czarno- brązowy. Zrobiliśmy projekt tego połączenia i wydaje się być ok.

Natomiast jeśli chodzi o piec z ekogroszkiem jest jeszcze ten problem, że jego zapasy zajmują sporo miejsca i jest bardziej "brudny" niż pelety. Wiemy też że jego mielenie przed spaleniem jest dość głośne, dlatego prawdopodobnie będziemy robić wejście do domu z garażu od strony schodów a nie przez kotłownie jak jest to teraz. a mówiąc o architekcie masz na myśli genialnego Pana Wiktora??:)

Co do gazu to nawet nie ma co marzyć, my nawet wody nie możemy się doprosić mimo, iz mamy określone warunki przyłącza, ale o tym to może pogadalibyśmy u nas zapraszamy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w pierwszych pracach.

Jeśli chodzi o składowanie to ekogroszku to korzystajac z okazji, że mamy w miarę dużą działkę wybudujemy garaż wolnostojacy z częścią gospodarczą na tym samym pozwoleniu na budowe co dom. Żeby ograniczyć brudzenie będzie dodatkowe wejście w garażu przy domu. A co do hałasu to trzeba będzie coś pomyśleć o dodatkowej izolacji chociaż pomieszczenie, w którym będzie stał piec jest oddalone od części dziennej(salon jadalnia). Zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości.

Tak pan Wiktor robił nam adaptację z tą różnicą, że u nas jest lustrzane odbicie i też będziemy mieli podobny jak Wy wykusz w jadalni.

OK zadzwonie pod koniec tygodnia to się umówimy bo chętnie zobaczyłbym dom ze zrobionym już stropem

Witam ponownie wszystkich tytanowców:-)

Będę pewnie teraz coraz częściej odwiedzał forum, początek budowy planowany na czerwiec a już teraz musimy podjąć masę decyzji.

Materiały na ściany już kupione (Porotherm 25 P+W plus pustaki szalunkowe na piwnice), stal już kupiona, wykonawcy zamówieni

Teraz decyzje odnośnie dachu - rodzaj dachówki, firma i kolor. Na pewno chcemy ceramiczną angobowaną lub glazurowaną.

Opcje: Wienerberger Renesansowa Universo, Czerwona angoba

Ruppceramika Rubin 13V Kasztan z angoby błyszczącej

Roben MONZAplus - dachówka średzka falista plus miedziana angobowana

Ajun - czy jeszcze zaglądasz na forum? Domek w galerii wygląda super! Jesteśmy ciekawi jaka to dachówka:-)

Dalej musimy się zastanowić już nad oknami dachowymi (Fakro jak w projekcie??) oraz roletami na okna:-)

Nie mówię już o instalacji odkurzacza centralnego, rekuperatorze etc:-)

P.S. czy są jeszcze aktywnie na forum budowniczy z szeroko pojętych okolic Krakowa? Widziałem Oświęcim, Kocmyrzów, Tychy:-)

Jesteśmy bardzo zainteresowani nawiązaniem kontaktu w celu wymiany doświadczeń oraz jeśli to możliwe spojrzenia na Tytanki na żywo:-)

Prosimy o kontakt na [email protected]

Pzdr,

Ola i Zdzisław

Witam ponownie wszystkich tytanowców:-)

Będę pewnie teraz coraz częściej odwiedzał forum, początek budowy planowany na czerwiec a już teraz musimy podjąć masę decyzji.

Materiały na ściany już kupione (Porotherm 25 P+W plus pustaki szalunkowe na piwnice), stal już kupiona, wykonawcy zamówieni

Teraz decyzje odnośnie dachu - rodzaj dachówki, firma i kolor. Na pewno chcemy ceramiczną angobowaną lub glazurowaną.

Opcje: Wienerberger Renesansowa Universo, Czerwona angoba

Ruppceramika Rubin 13V Kasztan z angoby błyszczącej

Roben MONZAplus - dachówka średzka falista plus miedziana angobowana

Ajun - czy jeszcze zaglądasz na forum? Domek w galerii wygląda super! Jesteśmy ciekawi jaka to dachówka:-)

Dalej musimy się zastanowić już nad oknami dachowymi (Fakro jak w projekcie??) oraz roletami na okna:-)

Nie mówię już o instalacji odkurzacza centralnego, rekuperatorze etc:-)

P.S. czy są jeszcze aktywnie na forum budowniczy z szeroko pojętych okolic Krakowa? Widziałem Oświęcim, Kocmyrzów, Tychy:-)

Jesteśmy bardzo zainteresowani nawiązaniem kontaktu w celu wymiany doświadczeń oraz jeśli to możliwe spojrzenia na Tytanki na żywo:-)

Prosimy o kontakt na [email protected]

Pzdr,

Ola i Zdzisław

IMMORTI Ajur ma dachówkę średzka Roben miedziana. Pisze o tym na stronie 14 tego postu.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Roboty ida pelna para!

Skonczono drenaz wokol law fundamentowych + poprawiono izolacje pionowa (wlasciwie zrobiono od nowa 2 x papa fundament z Icopal'a),

Odprowadzenie wody z rynien rowniez do studni chlonnych (3 sztuki wkopane na 5m)

Instalacje od reku, klimy, hydrauliczne i elektryczne zakonczone - tynki polozone,

Dzisiaj przyjechal styropian na elewacje (termoorganika Fasada Platinum 20cm, frez) + 30t naczepa zwiru do obsypania wokol domu.

Jutro wchodzi ekipa od elewacji (tynk silikonowy caparol - kolor do wyboru zony) i podbitki

ekipa od ogrzewania rozklada podlogowke i na 18-go kwietnia mamy zamowiona posadzke anhydrytowa z Lafarge.

Za anhydrytami przemawia to, ze sa samopoziomujace i mozna po nich chodzic po 2 dniach a po tygodniu mozna klasc kafle. czas wykonania 3h!! :)

Jutro przychodzi rowniez stolarz wymierzyc kuchnie (zrobi wg projektu naszej architekt) jak rowniez monter z Rintal'a wymierzyc schody.

Montaz kominka (Lechma z plaszczem, z szyba boczna 22kW) mamy na polowe maja.

Z wiekszych robot zostalo jeszcze wykonanie odwiertow do PC (2 x 100metrow) i bedzie mozna rozejrzec sie za firma wykonujaca ogrody i ogrodzenia bo jest co uprzatac i zagospodarowac (dzialka 2000m2).

zona z nasza architekt jest na etapie wyboru/zakupu kafli wiec ma co robic :)

pozdrawiam

marcel

• 1 month później...

Witam

Wreszcie udało sie ruszyć na dobre:).

Mieliśmy trochę kłopotów z wodą gruntową która z przerwanych drenów zalała wykop. Niestety tak to jest jak robi się wykopy koparką a nie ręcznie. No ale sytuacja jest opanowana i udało położyć sie chudziak na suchym podłożu. Myśle że w poniedziałek zabetonujemy ławy fundamentowe.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich...chyba ostatnia piękna pogoda tak pochłonęła forumowiczów, że jakoś cicho się tu zrobiło :)

My za tydzień kończymy dach i w czwartek montujemy okna, bramę garażową, drzwi i rolety oraz alarm.

Planujemy powoli instalację elektryczną i wodną. Robią się już wykopy pod tarasy i zaczynają się poważne decyzje.

A co u Was, jak idą prace???

Pozdrawiam

KKT

U nas odwierty do PC wykonano (2 x 120m) i podlaczono do studzienki zbiorczej.

stelaz do solarow zamontowany

Tynkarze cos sie ociagaja i dopiero maja polozony grunt,

parapety zewnetrzne juz sa zrobione, wewnetrzne zamontowano 2 dni temu (marmurowe)

Wylewki (anhydryt) wylano miesiac temu

kanaly do klimatyzacji na parterze tez juz sa zamontowane.

wstawiono kominek z plaszczem (lechma, 22kW, z szyba boczna) czekamy teraz na kamien do obudowy

Kuchnia juz po pomiarach

ocieplany od srodka jest garaz (sciany i sufit) i niedlugo trzeba bedzie ocieplic sufit w piwnicy

ekipa od zabudowy poddasza ma wejsc na poczatku przyszlego miesiaca ale oni tylko przygotowuja wieszaki pod sufit i stelaz plyt bo ocieplenie poddasza bedzie z zamknietokomorkowej piany natryskowej (20cm).

• 3 weeks później...

Mam pytanie, czy ktoś mógłby zdradzić ile kosztuje wykonanie podbitki???

Właśnie stoimy przed wyborem wykonawcy podbitki i chcielibyśmy wiedzieć jak negocjować cenę :)

Mamy już okna, drzwi, bramę, alarm i ocieplenie. Robi się instalacja elektryczna, mieliśmy już pierwszy pomiar kuchni i murujemy tarasy, które maja jakies olbrzymie rozmiary.

Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczna za podpowiedź.

KKT

• 2 weeks później...

Witam,

nie wiem ile miesięcy mnie nie było ;) ale na pewno sporo!!!!

Mnóstwo zagadnień tutaj wynajduje i wiele problemów, no a ile przechwaleń hehe

Ciesze się, że tak powiększyło się grono zwolenników tego projektu, my jestesmy bardzo zadowoleni z tego wyboru, wiele rzeczy pewnie byśmy jeszcze pozmieniali - mam na myśli drobne poprawki, typu rury hydrauliczne inaczej ułożyć, może przesunąć ściankę działową, ale tak po za tym domek jest uroczy uwielbiam w nim przesiadywać i jak na razie ciągle sprzątać bo wiele jeszcze przed nami...Za 4 tygodnie mamy planowaną przeprowadzę, ufff jakie szczęście że to już ;)

jeśli chodzi o podbitkę "katharise" to my daliśmy 30zl ale jakas lepsza podobno bo można znaleźć za 20 kilka zeta (nie potrafię jak poprzednik strzelać nazwami oraz wymienić z czego to cudo jest), uwierzcie mi że na tym etapie, to nie wielkie ma znaczenie, wybudowanie domu to pestka wykończenie go jest wielkim dziełem :) nam zależało by było trwałe i funkcjonalne bez przesadnych cudów które nie wiele mają wspólnego z rozsądkiem ;)

Marcel a ty tak zawsze?? Tym domkiem chyba się dowartościowujesz ;) oczywiście się nie obrażaj, ale było tu miło i sympatycznie a teraz zrobiło się tłoczno z jakimś takim wyścigiem kto więcej ma itp...

PS.: z doświadczenia wiem że posadzki dobrze jest nagrzać kilka dni - jeśli jest podłogówka - zawsze gdzieś strzeli - u mnie w dwóch miejscach, nie za mocno, ale jednak - szczęściem nie było płytek - nie zawsze wierzy się fachowcom, ale o tym książki można pisać jakie to historyjki potrafią opowiadać :/

Zainteresowanych moim Tytankiem zapraszam do moich albumów, choć nie wiem czy w najbliższym czasie znajdę czas by wkleić najnowsze fotki (kiedyś podawałam dwa adresy gdzie wklejam na bieżąco - z małym, od czasu do czasu poślizgiem). Mam nadzieje, że jak się wprowadzimy, znajde wówczas czas by pochwalić się swoim Tytankiem - jest wykończany w stylu retro, ale to kwiestia gustu, dom ma NAM się podobać, reszta to tylko...goście?dziś są jutro ich nie ma ;) dla nas ma być azylem :)

Na Ten Czas życzę Wam szczęśliwego rozwiązania oraz wiele cierpliwości w dążeniu do upragnionego celu ;) no i spełnienia tego największego Na Ten Czas marzenia ;) - zamieszkania w TYTANIE!!

POZDRAWIAM

• 2 weeks później...

katharise widze że szybko posuwacie się do przodu. Przejeżdzam tam czasami to widać zmiany.

U nas dopiero ruszyły ściany parteru myślę, że murarzowi pójdzie szybciej. Przynajmniej juz rośnie coś do góry. Podnosiliśmy trochę budynek w stosunku do poziomu gruntu i do środka musieliśmy wsypać ponad 200 t pospółki. Ale w miedzy czasie zrobiłem sam drenaż zewnętrzny obsypkę zewnetrzną.