Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TYTAN pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

aaa Vikor, mam prosbę - w którym miejscu budujecie w Tychach Tytana? może uda mi się namówić męża na zerknięcie tak z daleka na Waszą budowę (o ile nie masz nic przeciwko)... chodzi mi o to, że chcę mu udowodnić, że Tytan nie jest aż taki olbrzymi jak sie mu wydaje. Inaczej nie wiem, jak go przekonam do projektu (a to jest jak na razie jego jedny zarzut- wielkość) :cry:

• Odpowiedzi 756
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Chłopaki! :)

widzę, że pojawili się nam nowi sympatycy Tytana :) - witaj miki_k...

:o i odezwał się też Vikor - tyle tylko, że szkoda, że nie podzielil się swoimi doświadczeniami skoro jest już tak mocno zaawansowany w budowie... :(

Tomek, co tam u Was? jak tam wychodzą piwnice, jakie decyzje co do schodów...? bo chyba zezwolenia już wszystkie macie?! ;)

U nas na razie jest zrobiony wjazd i będziemy nawozić ziemię, a budowa... musi zaczekać na następny rok :( (to przez moje przeżycia, ale to chyba tak musiało być :( teraz już jest ok :) )

Niestety na pozwolenie jeszcze czekamy. Myślę, że jeszcze ok. 2 tygodnie!!! Ta biurokracja , o której tyle rozmawiamy. Piwnica ok. ale nie pod całym budynkiem. Pod garażem i tak po ławach do kuchni i do frontu budynku. Tak mniej więcej dookoła komina! Schody były kilkakrotnie mierzone i w końcu jednak zmnieściły się w ciągu klatki schodowej. Poza tym to okno z gabinetu na mniejsze i salonowe większe 230- stki do podłogi.

Mam nadzieję że pogoda się nie skończy i zdążę zalać funamenty i położyć strop nad piwnicą.Takie skromne plany bo czasu mało!

PZDR

Tomek

Witam wszystkich!

A powiedz mi Tomek wejscie do gabinetu zostalo na swoim miejscu po tym jak planujecie zrobic zejscie do piwnicy od wewn.? Bo ja musze przeniesc je do salonu z ww wzgledu (ponoc sie nie da pogodzic tych dwoch wejsc). Moze moj projektant tylko tak mowi zeby sie nie narobic ;).

Pzd

miki_k

Witam wszystkich!

A powiedz mi Tomek wejscie do gabinetu zostalo na swoim miejscu po tym jak planujecie zrobic zejscie do piwnicy od wewn.? Bo ja musze przeniesc je do salonu z ww wzgledu (ponoc sie nie da pogodzic tych dwoch wejsc). Moze moj projektant tylko tak mowi zeby sie nie narobic ;).

Pzd

miki_k

Naszemu projektantowi sie udało, więc chyba jakoś można!? Drzwi od gabinetu zostaja tylko drzwi piwnicy będa lewe i otwierać się będa na schody. Ale to nie przeszkadza bo tak naprawde to ile sie do tej piwnicy chodzi.

PZDR

Tomek

Vikor, podeślij jeszcze raz, bo nic nie doszło :( Otrzymałam tylko potwierdzenie na mail'a o Twojej wiadomości, a skrzynka była pusta.

I dzięki za radę - już szukam takiego willowo-zamkowego osiedla :)

A czym zamierzacie ogrzewać tytana? Czy już macie jakieś pomysły/plany w związku z tym? Jaki przewidujecie całkowity koszt budowy i czy stosujecie się ściśle do zaleceń projektanta co do materiałów?

Naszemu projektantowi sie udało, więc chyba jakoś można!? Drzwi od gabinetu zostaja tylko drzwi piwnicy będa lewe i otwierać się będa na schody. Ale to nie przeszkadza bo tak naprawde to ile sie do tej piwnicy chodzi.

PZDR

Tomek

Powiedz mi jeszcze czy jakies zmiany w glownych schodach robiles? Zaraz zadzwonie do mojego pr. i bede go dusil niech pomysli troche.

miki_k

PZDR

Tomek

Powiedz mi jeszcze czy jakies zmiany w glownych schodach robiles? Zaraz zadzwonie do mojego pr. i bede go dusil niech pomysli troche.

miki_k

Zmian żadnych. W projekcie schody są drewniane, ale gdyby cokolwiek zmieniać to tylko dodać jeden schodek i schody lać betonowe. Bo to wygląda tak: stopie\ń jest stromy ale szeroki więc tak naprawdę decyzja o schodach zapadnie w trakcie budowy. MOŻE VIKTOR BY NAM PODPOWIEDZIAŁ JAK ZROBIŁ SCHODY ??????? zastanawiałem się czy nie dolożyć jednego stopnnia? Zobaczę jak to na żywo wygląda, ale dopiero na wiosnę bo tylko planuję piwnicę w tym roku. Oczywiście jak się uda.

PZDR

Tomek

Zmian żadnych. W projekcie schody są drewniane, ale gdyby cokolwiek zmieniać to tylko dodać jeden schodek i schody lać betonowe. Bo to wygląda tak: stopie\ń jest stromy ale szeroki więc tak naprawdę decyzja o schodach zapadnie w trakcie budowy. MOŻE VIKTOR BY NAM PODPOWIEDZIAŁ JAK ZROBIŁ SCHODY ??????? zastanawiałem się czy nie dolożyć jednego stopnnia? Zobaczę jak to na żywo wygląda, ale dopiero na wiosnę bo tylko planuję piwnicę w tym roku. Oczywiście jak się uda.

PZDR

Tomek

Dzisiaj rozmawialem z moim "projektantem" i wali w ciula jak tylko sie da. Na samym poczatku omawialismy sprawy typu kominek, piwnica, wykusz itd. i wszystko ponoc mozna bylo zrobic bardzo latwo... do dzisiaj. Gosciu mi stawia warunki zamiast ja jemu!!!! Jak mu powiedzialem, ze Ty robisz zejscie do piwnicy pod schodami i nie likwidujesz wejscia do gabinetu to dopiero sie przykonywal, ze moze jednak wyjdzie tak jak ja chce. Jutro dzwonie do innego projekt jak tylko zechce to wszystko zrobic co mi pasuje i w miare rozsadnym terminie to wale jak w dym.

Pozdr

miki_k

Zmiana projektanta to dobry pomysł. Szkoda marnować czas. Ja przez sentymenty doczekałem sie późnej jesieni wiec nie ma co się patyczkować. Jak nie umie bądź nie chce to pies mu mordę lizał.

Viktor!!!

1. Czy Ty zostawiłeś schody drewniane tak jak w projekcie czy robiłeś betonowe?

2. Czy robiłeś piwnice?

3. Z jakiego nateriału postawiłeś ściany?

PZDR

Tomek

WITAM!!

Miki ! Zmiana projektanta to b. dobra decyzja! Moja dobra rada to żebys sie nie nastawiał na krótkie terminy. Lepiej spokojnie bo ja z doświadczenia (wprawdzie krótkiego) w budowaniu domu to wiem, że jak coś ma trwać tydzień to przeważnie trwa trzy. Ja projekt oddałem projektantowi dobre 4-5 tyg temu. Jak widzisz jeszcze go nie mam z powrotem. Wprawdzie Ty bedziesz bogatszy o moje doświadczenia bo nie będziesz kombinował schodów. Ty juz wiesz że da radę zrobić je koło gabinetu! Ja musiałem się zdać na kombinacje i dlatego to trwa tak długo.

No ale po to właśnie jest forum!! Szkoda że inni którzy na pewno buduja Tytana nie dziela się z Nami swoimi spostrzeżeniami.

No coż bedziemy walczyć sami.

PZDR.

Tomek.

Cześć Tytanowcy

no tak i stało się, już Was nie dogonię...:(

na warunki zagospodarowania z gminy czekałam 3 tygodnie (tak cieżko pani było wydrukować - a teraz dało się w ciągu 5 minut jak się patrzyło na ręce!). Jak tutaj są takie senno-zimowe panie, to ciekawe jak to będzie w starostwie?! Już jestem przerażona!

A do tego na razie nie ruszają nic z wodociągiem (w planach jest budowa nowej nitki, bo do starej się nie da podpiąć-za mała średnica rury), a wyobrażacie sobie budowę bez wody?! :cry:

Witaj Giemzowka

mam nadzieję, że dołączysz do grona sympatyków Tytana i szybciutko się przekonasz, że inne projekty nie dorastają mu do... fundamentów! :)

Ja wprawdzie nie pochwalę się na razie dachem, ale... może przekonam Cię, że lepiej go wybrać niż prometeusza.

1. Sama nazwa już powinna Cię przekonać, że Tytan.. to jest to

2. Nie wiem, jak tam u Ciebie z działką, ale zobacz na gabaryty domku:

a) Tytan jest bardziej w kwadrat i zajmuje mniejszą powierzchnię

b) dach mnimalnie, ale na pewno będzie mniej kosztowny

c) pora na pomieszczenia:

zwróć uwagę na poddasze: rozmieszczenie pokoi jest dużo bardziej funkcjonalne, a łazienkami się nie przejmuj (zobacz rzuty Tytana )- możesz z jednej (2/4) zrezygnować na rzecz garderoby (dla pokoju 2/5) - ja będę tak chciała zrobić, a nie wyobrażam sobie pokoików w moim wymarzonym domku bez garderoby stąd ten pomysł. Czyli: zamurowywuję drzwi z pokoju 2/2 do 2/4, a pomieszczenia 2/4 i 2/5 łączę (powstaje pokój z garderobą,) i jeszcze tylko garderobę 2/6 łączę z pokojem 2/7. Teraz już mam 1 łazienkę i 3 pokoje z garderobami :) Do tego likwiduję 3 okna dachowe w garderobach i zobacz jak zmniejszają się koszty (3 okna i 1 łazienka - myślę, że to ok. 18-20 tys., które można przeznaczyć na lepszy piec do kotłowni, albo pomyśleć o ogrzewaniu wykorzystującym pobieranie ciepła z otoczenia, zwłaszcza z gruntu - zobacz to taki artykuł dla laika i porównanie kosztów, a teraz cos z doświadczeń innych, czyli trochę praktyki, a koszt wykonania takiego ogrzewania na moje kalkulacje jest wyższy właśnie ok. 20-22 tys. (u nas może zdecydujemy się na odwierty, czyli zastosowanie pompy ciepła czerpiącej energię zawartą w wodach gruntowych) niż na paliwa stałe-to musisz jeszcze sobie przekalkulować w swoim terenie, tam gdzie będziesz budowała domek i w zależności, na jakie rozwiązanie się zdecydujesz. I pamiętaj nie ma systemu bez wad: "konieczne jest przeprowadzenie badań wydajności studni czerpalnej oraz jakości wody gruntowej. Gdy głębokość lub wydajność studni przekracza ustalone wartości (odpowiednio 30 m lub 15 m3/h) trzeba też uzyskać pozwolenie wodno-prawne, ale rzadko inwestor decyduje się na takie rozwiązanie. Przeważnie, gdy przekroczone są te wartości, wybiera się inny wariant dolnego źródła ciepła. Jeśli woda głębinowa jest agresywna chemicznie (co ustalane jest na podstawie analizy chemicznej), może być potrzebny odpowiedni układ filtrów. A to zdecydowanie podnosi koszty inwestycji").

a teraz parter: możesz powiększyć salon likwidując gabinet, albo powiększyć gabinet - wprawdzie kosztem salonu, ale... nie wiem, które pomieszczenie Cię bardziej interesuje. I w tytanie ten salonik jest dużo bardziej przytulniejszy - może przez bardziej zwarty ciąg komunikacyjny (nie jest taki wyizolowany od reszty pomieszczeń)... możesz też pokombinować przy łazience- powiększyć ją likwidując te miejsca na szafy, albo zlikwidować szafy i masz sporo przestrzeni w komunikacji...

A z garażu możesz zrobic sobie malutkie wejście do pomieszczenia, które wykorzystasz z tej przestrzeni pod schodami na poddasze. Tam możesz zrobić sobie taki schowek na... chociażby węgiel.

Oj, zastopujcie mnie! bo ja tak mogę godzinami...:)