miki_k 10.11.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Ladnie to wszystko opisalas!! Ja planuje ogrzewanie na olej opalowy (bo gaz doprowadzaja ale kiedy bedzie??) i do tego ogrzewanie kominkowe jakby cos walnelo. PZDmiki_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 14.11.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Ja też na pewno będę łączyła dwa rodzaje ogrzewania - czyli kominkowe i... no właśnie, myślałam najpierw o gazie (gazociąg idzie mi w 1/3 działki - gaz średnioprężny), później o pompie cieplnej (koszt inwestycji w moim przypadku podnosi się o ok. 18 000 i zwraca się już po ok. 8 latach, bo ja nie mam możliwości podłączenia się do wodociągu - jakiś minus musi być- więc przy okazji odwiertów, kopię studnię głębinową, żeby w ogóle mieć wodę, albo na odwrót ), ale teraz zastanawiam się nad paliwem ekologicznym typu brykiet drzewny i palety (tanie, nie brudzą i zajmują mało miejsca (bo są pakowane w workach), spalają się niemal w całości, a popiół (a jest go bardzo niewiele) nadaje się do wykorzystania jako nawóz i można tym palić w kominku - po prostu ekologia pełną parą). Może jak już "zmądrzeję", to znowu Was zanudzę moimi "za i przeciw" (a już mnie kusi, żeby odciągnąc Cię od ogrzewania olejem - jest raz droższe i chyba porównywalne z najdroższym - elektrycznym, z resztą zobacz sam 1, 2 i 3 (orientacyjna cena za tonę- u nas jest taniej ) i przelicz...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ST 16.11.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Cześć Tytanowcy!!! Dla Sektora:1. Moje piwnice są tylko pod częścia budynku: garaż, schody, łazienka pomieszczenie gospodarcze i jeszcze nie wiem jak jest to podzielone na części. Okien nie robię wogóle, piwnica będzie zamknięta. Projekty mam w starostwie i czekam na pozwolenie na budowę, więc nie moge do końca udzielić Ci podpowiedzi. No zdjęć z powyższego powodu niestety też nie!!! Do Tytanowców:1. Ogrzewanie: Brykiet, pelets, zrębki + kominkowe DGPByłem oglądać te piece w dwóch firmach. Naprawdę robi wrażenie sam system i prostota obsługi. Poza tym nie ma bałaganu. Towar popakowany w woreczki, spala się idealnie na popiół, cena brykietu w porównaniu do węgla o wiele lepsza a wydajność cieplna niewiele niższa od węgla. Same plusy.2. W tym roku mój kolega będzie montował u siebie w domu więc będe miał najświeższe dane jeśli chodzi o eksploatację.3. W firmie u producenta ogrzali 300m2 powierzchni przez zimę za 1400zł4. Niedaleko ode mnie jest firma-producent brykietu drzewnego za 180 zł za tonę.Więc sami widziecie. Ostatnio kupiłem węgiel za 415/t !!! Ściany, ściany?! Zdania, opinie, rady.... ściana jedno... czy dwuwarstwowaPZDRTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 20.11.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Cześć Tomku - obiecałam, że napiszę jak tylko troszkę zmądrzeję... Nie wiem, czy mi się czasem za tydzień nie odmieni, bo wcale jak na razie nie zmądrzałam (na razie nie wgryzłam sie w ten temat), ale widzę, że się upominasz o odpowiedź, a skoro nikt nie chce pisać... Szczytem szczęścia, marzeń i rozrzutności, na którą nie mogę sobie niestety pozwolić, byłoby zaszaleć z 3W = beton komórkowy 24 + styropian fs15 10 cm + beton komórkowy 12 cm od wewnątrz (szybko, tanio, trwale..., no i to ciepełko zimą, a przyjemny chłodek latem...) - a na dzień dzisiejszy - szara rzeczywistość: raczej silka 24 + 15 cm wełny/styropianu lub silka 18 cm + 15 styropian, a działówki 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki_k 22.11.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Po przeczytaniu postu beatus i przeanalizowaniu kosztow ogrzewania zmienilem z olejowego na eko-groszek. Pelety jak na razie w moim regionie nie dostepne. Dzieki beatus. PZDmiki_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 22.11.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Cała przyjemność po mojej stronie... Miło mi, że komuś mój "babski rozum" podpowiedział jakieś dobre, ekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ST 25.11.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Ściany zewnętrzne!!!Piszesz o ścianach zewnętrznych z Silki. Firma mojego teścia jest certyfikowanym wykonawcą technologii Ytong i z tego co ja wiem to ostatnio na szkoleniu z Ytonga była mowa o nowych produktach. W szkoleniu uczestniczyła moja żona i pośrednio ja oglądając materiały szkoleniowe. Generalnie silka jest materiałem przede wszystkim proponowanym jako budownictwo wewnętrzne natomiast ściany zewnętrzne to tylko Ytong. Zresztą po to jest bloczek Ytong 36,5 lub 44 aby uniknąć dodatkowego ocieplania i oczywiście podwójnej robocizny. Myślę że budowanie z silki ścian zewnętrznych, ocieplanie, mnóstwo dodatkowych prac mija się z celem. Więc rozwiązania są dwa ze względów oczywiście finansowych:1. Budować stopniowo ściane 2W pustak + styropian /wełna2. Budować raz z Ytongu ścianę jednowarstwową. PKT1. Systematyczne aczkolwiek mniej obciążeniowe finansowo budowanie z pustaka, bo najpierw ściana, dach może nawet bez dachówki a dopiero później ocieplanie (np. Nastepny rok..) i dachówka PKT2. Raz, za dużą kasę ale z Ytongu, ścianki działowe z silki ( ze względu na niską akustykę ścian, łatwość położenia instalacji wewnętrznych bo zauważ że bloczki mają linie do poprowadzenia kabli), cieniutko tynki wewnętrzne i elewacja ze względu na idealnie przycięte bloczki i gładkość ścian. Wsółczynniki przenikania w obu systemach są zbliżone tak naprawdę ale różnice w wykonawstwie mogą wachać się od 15 do 20 procent na korzyść Ytongu. Temat pozostawiam do dalszej dyskusji. DOSTAŁEM POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! PZDR.Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 26.11.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Tomek, GRATULACJE!!! Super, że już macie zezwolenie No to teraz tylko wypatrywać wiosny A co do ścian, hmmm... coś w tym jest, co piszesz... A skąd u mnie taki pomysł? - ja chciałam ytong i jednowartwówkę (sam wiesz dlaczego ), - mój mąż się upiera na dwuwarstwówkę, bo: 1. sam sobie jest w stanie ocieplić i twierdzi, że co dwie warstwy to nie jedna, 2. nie ufa precyzji budowlańców. I co mamy w takim razie postanowić? Na co się zdecydować? Co wybrać, żeby "i wilk syty i owca cała"...? Na razie muszę się jeszcze dokształcić i "zebrać" mądrości, a decyzję podejmę dopiero po uzyskaniu zezwolenia i kredytu. Przeliczę wtedy, co wyjdzie taniej (na dzień dzisiejszy mam ytong w bardzo dobrej cenie (prawie 30% taniej co wychodzi w kosztach porównywalnie do pustaka+ocieplenie) - ale to na dzień dzisiejszy, a co będzie wtedy?!). Dlatego gdyby było tak jak dzisiaj, to chyba postawię na swoim i gdy znajdę zaufaną ekipę, to raczej będzie ytong - jednowarstwówka. Ale to nie jest jeszcze postanowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 26.11.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 hmmm... zobacz, znalazłam takie coś: ytong to dobre rozwiazanie troche zimne ale jesli nie przykladasz do tego wagi ( a itongowcy nie przykladaja) to buduj smialo- polecam Generalnie ściana z samego Ytonga może być troszkę za mało. Mimo że parametry i takie tam ale po sąsiedzku budowali z Ytonga i ocieplili styropianem po pierwszej zimie. Nie wiem dla czego ale jednak. O licho... i komu tu wierzyć?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza2004 27.11.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 BARDZO WAS PROSZĘ o podzielenie się opiniami na temat Tytana. Do końca miesiąca muszę zdecydować się na kupno projektu i chętnie przeczytam wszystkie opinie , uwagi i rady. CZEKAM!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.11.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 http://www.dobredomy.pl/?id_project=49&infopage=1&lustro=1 bardzo ładny dom i wydaje mi sie funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza2004 27.11.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 BARDZO WAS PROSZĘ o podzielenie się opiniami na temat Tytana. Do końca miesiąca muszę zdecydować się na kupno projektu i chętnie przeczytam wszystkie opinie , uwagi i rady. CZEKAM!!!!!!!!!!! http://www.dobredomy.pl/?id_project=49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki_k 28.11.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Tez mialem budowac z Ytonga ale jak usiadlem do archiwum i sie naczytalem to zdecydowalem ze bedzie pustak. Czy dobrze zrobilem czy zle czas pokarze.PZDmiki_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 28.11.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Miki_k - mnie mąż też przekonuje, że taniej i "bezpieczniej" będzie mieć dwuwarstwówkę (bo tak budował jego "guru" ): z pustaka + ocieplenie i powoli zaczynam przyznawać mu rację. Pytałam też dzisiaj znajomej z pracy, która w zeszłym roku budowała z ytonga, a teraz już mieszka i potwierdzila, że i owszem - perfekcja, proste ściany... ale przy ogrzewaniu gazem to rzeczywiście nie jest rewelacyjnie ciepło i na wiosnę będą się raczej decydowali na docieplenie chociażby 5 cm (dokładnie tak, jak w przypadku znajomych tczarka) Tomek, a Ty już coś postanowiłeś? Na szczęście jeszcze nie muszę podjąć decyzji Byle do wiosny P.S. A na razie miałam kontrolę z gminy- paskudy doczepiły sie o zjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 30.11.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 My wybraliśmy prometeuszaz tej samej pracowni -a że są trochę podobne te domki to zapraszm do swojego wątku - ja też poddałam Prometeusza pod ocenę i czekam na ocenę- mnie siewydaję że góra w moim proejkcie jest bardziej ustawna- no i my akurat nie potrzeujemy 3 łazienek- na Waszymymiejscy w miejscu jednej zrobiłabym garderobę -ale to wszystko zależy od Waszych potrzeb-życze trafnego wyboru projeku- bo chyba te domki które wybraliśm do tanich należeć nie będą więc wiele zamozaparcia też się przyda )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.11.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Poza podcieniem, który przyniesie więcej kosztów niż korzyści, 11 połaciami dachowymi więcej uwag nie mam. Nawet u góry w łazience chyba nie oszukują z aranżacją co do 2/4, 2/8 jest już trochędziwnie zagospodarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki_k 30.11.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 BARDZO WAS PROSZĘ o podzielenie się opiniami na temat Tytana. Do końca miesiąca muszę zdecydować się na kupno projektu i chętnie przeczytam wszystkie opinie , uwagi i rady. CZEKAM!!!!!!!!!!! Zapraszamy do dyskusij http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36684&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 30.11.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jak miło -my też z mężem będziemy budawać się w Tychach na Czułowie- wybraliśmy jednak Prometeusza z tej samej pracowni. Napisz mi w którym biurze kupiliście projekt i czy udało Wam się w cenie dokonać adaptacji projektu?? No i jeśli macie już kosztorys -to podaj mi kwotę stanu surowego i gotowego już domku Liczę na wymianę doswiadczeń przybudowie i zakupie materiałów ) My zaczynamy na wiosnę a z tego co piszesz to już ruszyliście z budową więc już pewnie i ekipy i materiały macie rozeznane Pzodrawiam Aga i Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza2004 30.11.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 WITAM!! Dzięki za wszystkie uwagi. Jesteśmy z mężem nadal w rozterce jeżeli chodzi o wybór projektu. Przejrzelismy masę projektów i to chyba był nasz błąd bo nie potrafimy wybrać najlepszego dla nas. Faworytem jest TYTAN (piękny z zewnątrz) ale w srodku ma parę rzeczy do przerobienia np.trzecia łazienka 2/4, która na pewno zostałaby przerobiona na garderobę.Wejscie do łazienki na dole też trochę nieszcześliwe. Największą zmianę jednak chcielibysmy zrobić w jadalni robiąc w niej wykusz tak by ją maksymalnie powiększyć. Planujemy też podpiwniczyc częściowo Tytanka więc trzeba będzie wkomponować gdzies schody do piwnicy.Super byłoby zabaczyc gdzies Tytanka w oryginale ale z tego co się orientuje to nigdzie w okolicy jeszcze go nie ma(kujawsko- pomorskie). Jeżeli chodzi o inne projekty to kuszą nas jeszcze - EMANUELA, ATLAS, LIBRA i KARMINA. Mamy straszny mętlik w głowie !! Miłej nocki andrzejkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betus 01.12.2005 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Witaj Aga Prometeusz na moje rozeznanie i "kobiecą intuicję" niestety będzie drożej kosztował niż np. Tytan stawiany z tych samych materiałów. Dlaczego właśnie Prometeusz? A skąd moje pytanie? Ponieważ myślę, że masz fajne pomysły i tak jak ja - planujesz wszystko z zegarmistrzowską precyzją, a w Twoich postach znalazłam wzmiankę o działce z wjazdem od południa (to tak jak moja) i tak nie bardzo mogę sobie wyobrazić tam tego projektu (tam kuchnię masz z oknem od południa - to chyba nie za dobrze - no chyba, że u Ciebie gotuje mąż ... i to takie troszkę niezbyt ekonomicznie zagospodarowane poddasze). Planujecie jakieś zmiany w projekcie? Jak ustawiacie ten domek względem stron świata? Ja na razie decyduję Tytan, czy Perła (Tytan to moja pierwsza i największa miłość, a Perła, to jego młodsza /czyt. tańsza / siostrzyczka). I nie ważne, które z nich będzie, to odracamy domek o 90 st. , a Perła dodatkowo będzie w lustrzanym odbiciu (zobacz tutaj). Oczywiście i tak nie nie pozbawię się przyjemności dodania swoich zmian typu likwidacja niektórych okien, roszady ze ściankami działowymi itp. A patrzyłaś na Oliwkę? Ta ma sporo zalet przy usytuowaniu wjazdu od południa... Co do cen matriałów, to jak ma się pieniążki, to warto kupić teraz (przełom grudnia-stycznia). U nas dość ciekawą ofertę cenową ma teraz sewera i w dodatku z możliwością składowania (bezpłatnie) zakupionych materiałów do pół roku - więc nie martwisz się, czy coś Ci nie ginie w między czasie z budowy. I to nie jest tylko czcze gadanie, ponieważ już kilku moich znajomych w poprzednich latach korzystało właśnie z tej usługi i wszystko było tak jak należy - czyli na budowę docierał zamawiany/zapłacony towar i w ustalonym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts