skystar 11.08.2020 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam, znajomy pokazywał mi wykresy z produkcji jego instalacji - kiedy miał byc pik (wykres rósł od rana a w momencie kiedy powinien być szczyt to gwałtownie stromo opadał praktycznie do zera) - twierdził rozżalony, że akurat chmury zacieniały jego panele - zastanowiło mnie to: czy aż taki wpływ mają wędrujące chmury na niebie? Panele mają działać również na światło. Do czego zmierzam: czy jest jakiś parametr opisujący wydajność paneli ze względu właśnie na hmm uzysk od światła, nie wiem jak to nazwać i czy stały cień cień z chmur ma taki sam wpływ jak stałe zacienienie, np z komina?Generalnie: czy tanie panele mogą być pod tym względem mniej wydajne? Mam na oku takie panele 320W Half Cut, w b. dobrej cenie Phono Solar.pozdrawiam serdecznie, może temat wywoła dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 11.08.2020 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 twierdził rozżalony, że akurat chmury zacieniały jego panele - zastanowiło mnie to: czy aż taki wpływ mają wędrujące chmury na niebie? Panele mają działać również na światło Ano ma, nie wiem skąd to zaskoczenie. Spytaj żony, czy opalanie w cieniu jest równie efektywne jak w pełnym słońcu. ... czy jest jakiś parametr opisujący wydajność paneli ze względu właśnie na hmm uzysk od światła Ano jest coś takiego magicznego jak natężenie promieniowanie słonecznego, nawet można je zmierzyć. https://www.label.pl/po/swiatlomierz-kipp-zonen.mx.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 11.08.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Oczywiście, że im nowsze panele, tym lepsza technologia i uzysk promieniowania "zza chmur". Dlatego lepszym rozwiązaniem jest ustawić panele bardziej płasko od optymalnego kąta, ponieważ (szczególnie latem) produkują one więcej prądu "zza chmur". Ale kiedyś za tę teorię zostałam wyśmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.08.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 W tej teorii posunął bym się dalej ja dodatkowo zakopał bym panele pod ziemią aby pracowały w bardziej przyjaznych temperaturach i dzięki temu ich zysk będzie jeszcze większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam, znajomy pokazywał mi wykresy z produkcji jego instalacji - kiedy miał byc pik (wykres rósł od rana a w momencie kiedy powinien być szczyt to gwałtownie stromo opadał praktycznie do zera) - twierdził rozżalony, że akurat chmury zacieniały jego panele Twój znajomy ma trochę dziwne podejście do produkcji ze swojej instalacji. Nigdy w dzień nie spada produkcja do "0" instalacja działa również w pochmurny dzień, może jego odczyty są co minutę, a może jeszcze krócej, ale i tak ta parabola jest obszarem, a nie linią wyznaczającą jej wierzchołki - to jest produkcja energii elektrycznej - w czasie!!! Zobacz na wykres z wczorajszego dnia - pomijam, że było bardzo gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Oczywiście, że im nowsze panele, tym lepsza technologia i uzysk promieniowania "zza chmur". Dlatego lepszym rozwiązaniem jest ustawić panele bardziej płasko od optymalnego kąta, ponieważ (szczególnie latem) produkują one więcej prądu "zza chmur". Ale kiedyś za tę teorię zostałam wyśmiana Dzisiaj chyba też się pośmiejemy Większa sprawność (uzysk) nowszych paneli nie zmienia faktu, że w naszej szerokosci geograficznej najkorzystniej pracują w określonym przedziale kątów nachylenia. Ten kąt to jakieś 30-35%. Cała swoją wiedzę nadal czerpiesz od "pana od paneli", czy może znalazłaś już jakieś merytoryczne uzasadnienie tej tezy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.08.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Twój znajomy ma trochę dziwne podejście do produkcji ze swojej instalacji. Nigdy w dzień nie spada produkcja do "0" instalacja działa również w pochmurny dzień, może jego odczyty są co minutę, a może jeszcze krócej, ale i tak ta parabola jest obszarem, a nie linią wyznaczającą jej wierzchołki - to jest produkcja energii elektrycznej - w czasie!!! Zobacz na wykres z wczorajszego dnia - pomijam, że było bardzo gorąco [ATTACH=CONFIG]447092[/ATTACH] Duży procentowo spadel mocy miałeś wczoraj w te upały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Duży procentowo spadel mocy miałeś wczoraj w te upały? Nie więcej niż 10%.....trudno jest to oszacować, ale produkcja 21-23 kWh z 3,66 kWp to standard w słoneczny letni dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts