Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie rur, napowietrzanie kanalizacji

Nowy-Zielony

Recommended Posts

Czytam ostatnio o instalacjach wod-kan w domu. Interesuje mnie jak montować rury do ścian, stropów i posadzek. Wszędzie piszą o podporach stałych i przesuwnych. O ile idea podpór, rozmieszczenie itp jest dla mnie zrozumiałe, to nie wiem idąc do sklepu jakie dokładnie podpory kupić? Bo w sklepie nie ma rozróżnienia na stałe i przesuwne?

Chodzi o zamontowanie rur pex, pp/pb oraz kanalizacyjnych.

Dodatkowo wyobraźmy sobie taka sytuację. Dom z poddaszem. Na piętro wyprowadzony pion kanalizacyjny z wywiewką nad dachem. Z drugiej strony w innej części domu w kuchni jest zrobione podejście fi 110/160 pod chudziakiem pod zlew i zmywarkę w kuchni. Odplywow kuchennych nie trzeba wentylowac lub napowietrzac?

W projekcie domu będzie projekt instalacji kanalizacyjnej - wtedy okaże się, czy w kuchni potrzebny jest pion napowietrzający/odpowietrzający czy go tam nie potrzeba, czy odległość od pionu głównego prowadzącego na poddasze jest na tyle znaczna , że może powodować utrudnienia w odprowadzaniu ścieków.

Wszystko zależy od tego jak będziesz prowadził te rury czy po stropie, czy po ścianach(zapewne w piwnicy) a już na wyższe kondygnacje jeśli nie w tynku to w jakimś kanale?

Najczęściej stosuje się mocowanie elastyczne takie i w odmianach podwieszone bądź do wieszaków, bądź śrub gwintowanych do stropu:

uchwyt-obejma-do-rury-3-8-cala-z-gumka.jpgruchome zamocowanie rur.jpg

To samo dotyczy połączeń sztywnych bądź do stropu, bądź do ścian.

uchwyt  rur.jpguchwyt  rur 2.jpguchwyt  rur 3.jpg

Pozdrawiam

• Like 1