Nowy-Zielony 11.08.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Czytam ostatnio o instalacjach wod-kan w domu. Interesuje mnie jak montować rury do ścian, stropów i posadzek. Wszędzie piszą o podporach stałych i przesuwnych. O ile idea podpór, rozmieszczenie itp jest dla mnie zrozumiałe, to nie wiem idąc do sklepu jakie dokładnie podpory kupić? Bo w sklepie nie ma rozróżnienia na stałe i przesuwne?Chodzi o zamontowanie rur pex, pp/pb oraz kanalizacyjnych. Dodatkowo wyobraźmy sobie taka sytuację. Dom z poddaszem. Na piętro wyprowadzony pion kanalizacyjny z wywiewką nad dachem. Z drugiej strony w innej części domu w kuchni jest zrobione podejście fi 110/160 pod chudziakiem pod zlew i zmywarkę w kuchni. Odplywow kuchennych nie trzeba wentylowac lub napowietrzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 W projekcie domu będzie projekt instalacji kanalizacyjnej - wtedy okaże się, czy w kuchni potrzebny jest pion napowietrzający/odpowietrzający czy go tam nie potrzeba, czy odległość od pionu głównego prowadzącego na poddasze jest na tyle znaczna , że może powodować utrudnienia w odprowadzaniu ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy-Zielony 12.08.2020 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 A jeśli chodzi o mocowanie rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.08.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Wszystko zależy od tego jak będziesz prowadził te rury czy po stropie, czy po ścianach(zapewne w piwnicy) a już na wyższe kondygnacje jeśli nie w tynku to w jakimś kanale? Najczęściej stosuje się mocowanie elastyczne takie i w odmianach podwieszone bądź do wieszaków, bądź śrub gwintowanych do stropu: To samo dotyczy połączeń sztywnych bądź do stropu, bądź do ścian. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts