Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy takie i owakie - człowiek głupieje

Eccentric

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Zacząłem się budować. "Meh, wielkie coś" - pomyślicie sobie ;) Pewnie wiele osób na tym forum również i tak jak ja trafiają tutaj po porady.

Ostatnio sen z powiek spędza mi wybór pompy ciepła. Fakt, w projekcie jest SW122H3 Alpha InneTec 12,1 kW i może taką powinienem użyć.

Sprzedawcy od których otrzymałem oferty oczywiście proponują "swoje" rozwiązania, Exotherm EXT15GW ECO czy NIBE F1145 15kW.

Ile osób, tyle opinii - gdzie szukać porady? Tutaj?

330 m2 ogrzewania podłogowego robi swoje, chciałbym uniknąć rozczarowania ze względu na zimno w domu.

Dodatkowo do wentylacji mechanicznej mam Zehnder ComfoAir 550 + GWC Zehnder ComfoFond-L na tym samym DZ co pompa ciepła. Skąd ja, zwykły użytkownik, mam wiedzieć czy takie połączenie zda egzamin gdy z każdej strony fachowcy wiedzą swoje? Jestem elektronikiem, nie fachowcem od pomp.

[ATTACH=CONFIG]447083[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]447084[/ATTACH]

Ja mogę polecić od siebie nasze pompy ciepła. Od 1 sierpnia mamy promocję, w której w gratisie otrzymujesz 5 lat gwarancji bez względu na wybór pompy. Możesz skorzystać z naszej sieci sprzedaży https://www.viessmann.com.pl/ss/ss.php. Wpisując kod pocztowy lub adres znajdziesz naszą firmę partnerską w swojej okolicy

Czy dla domu było robione OZC?

Inwestycja na bogato, ale czy ten GWC (dość droga chłodnica) ma sens? Producent zaleca jego montaż między czerpnię a reku - moim zdaniem w tym układzie do schładzania sprawdzi się średnio. Zimą co prawda oszczędzisz trochę poprzez wstępne podgrzanie powietrza przed reku - ale pozornie, bo to obniży temp DZ przed pompą ciepła więc tak naprawdę to też jakaś energia pierwotna.

Za to latem jak masz na zewnątrz temperaturę 30 stopni i po przejściu przez GWC spadnie do 18, to reku w zasadzie nie odzyskuje energii. Jak dasz za reku, to ono wstępnie odzyska energię i obniży temp do powiedzmy 24 stopni, a dalej chłodnica zejdzie już do 15. To da już wymierną korzyść w postaci osuszania.

Chyba, że planujesz w całym domu klimatyzację, to wtedy osuszanie nie ma sensu, a także GWC za 11k, bo to się nigdy nie zwróci, a zainstalowane przed rekuperatorem nie poprawi też komfortu.