Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty - ocieplenie "piwnicy"

Recommended Posts

Witam. Chcialem ocieplic piwnice - dokopalem sie do sciany - ktora jest... do 3/4 zabezpieczona papa. Dalem wiec DYSPERMIX (cos jak znany wszystkim dysperbit) wodorozcienczalny na pape aby ja utrwalic i na ta czesc sciany, ktora nie byla zebzpieczona - wczesniej wszystko myjac, czyszczac, szuszac. Dalem dwie warstwy - pierwsza troche rozcienczajac z woda, druga bezposrednie z opakowania - bez rozcienczenia. Teraz bede sie przykladal do polozenia styropianu i stad pytanie:

Kladziecie styropian bezposrednio na wodorozcienczalna mase bitumiczna? Czego uzywaliscie do przyklejenia stropianu do tej masy? Zaprawy klejowej do styropianu czy pianki (zwyla poliuretanowa)? Dawaliscie miedzy styropian a mase folie kubelkowa, albo zachowaliscie jakis odstep miedzy nimi?

Dziekuje, za wszystkie odpowiedzi/porady. Pozdrawiam.

EDIT: acha zapomnialem dodac, ze dom jest stary i na wylewce NIE ma styropianu, ani zadnego ocieplenia. Sa kafle bezposrednio na betonie (tak sie chyba kiedys budowalo gdy byly braki materialowe...). Czy jak jestem podkopany do fundamentow - wylewki to czy moge ja jakos zabezpieczyc przy krawedziach ze scianami? Jakos ocieplic?

Edytowane przez spamator12