Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie domu a inwentaryzacja przyrodnicza

kierrownik

Recommended Posts

Witajcie forumowicze,

szczerze liczę na to, że pomożecie mi rozwiać moje wątpliwości...

Pół roku temu odziedziczyłem w spadku niewielki dom. Zawsze marzyliśmy o własnym domu, toteż postanowiliśmy razem z małżonką zamieszkać w nim. Dom co prawda wymaga remontu i drobnego odświeżenia ale nie zrażamy się. Zamierzamy zabrać się za termoizolację budynku. Wszystkie materiały mamy już przygotowane. I tu pojawia się problem. Przeczytałem w internecie to i owo i podobno muszę zlecić jakiejś firmie wykonanie inwentaryzacji przyrodniczej. Czy to prawda, że jest wymagana? Jeśli tak, gdzie mogę się zgłosić o przygotowanie takiej dokumentacji :confused:

Będę wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą pomoc

Witam

Daj sobie spokój jeżeli to jest dom mieszkalny , nie w parku, nie w terenie chronionym to:

****Wykonanie inwentaryzacji przyrodniczej wymagane jest dobrą praktyką przy realizacji każdej inwestycji, a w szczególności przy inwestycji wielkoobszarowej np. farmy PV lub inwestycji na terenach chronionych na mocy Ustawy o ochronie przyrody.****

Występujesz o zezwolenie na termomodernizację do miasta,gminy i tyle, narzucą Ci ewentualnie kolor elewacji , oraz zakreślą ogólny zarys jeśli oczywiście nie jest to zabytek i będziesz mógł przystąpić do realizacji zadania.

Cześć! dobrze się składa, bo ostatnio miałam podobny problem.

W skrócie, inwestycja jaką planujesz wymaga inwentaryzacji przyrodniczej. Jest ona OBOWIĄZKOWA ! Wynika to z konkretnej ustawy, nie będę jej tu teraz przytaczać, jeśli będziesz zainteresowany to z pewnością przeczytasz sobie ;) Gdy potrzebowałam swojej dokumentacji nie wiedziałam do kogo się zgłosić. Na szczęście natrafiłam na . :spam:

Zajrzyj sobie, myślę że są to jedni z lepszych fachowców, naprawdę znają się na rzeczy. Mam nadzieję, że pomogłam.

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama na Forum jest płatna. Zapraszamy do wykupienia płatnego profilu.
  • Like 1

:bash:Dałem się wkręcić przez :spam:

Wynika ona z obowiązujących przepisów: ustawy o ochronie przyrody (art. 56 i 83 b) oraz ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (art. 51, 62 a i 66).