kierrownik 14.08.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Witajcie forumowicze, szczerze liczę na to, że pomożecie mi rozwiać moje wątpliwości... Pół roku temu odziedziczyłem w spadku niewielki dom. Zawsze marzyliśmy o własnym domu, toteż postanowiliśmy razem z małżonką zamieszkać w nim. Dom co prawda wymaga remontu i drobnego odświeżenia ale nie zrażamy się. Zamierzamy zabrać się za termoizolację budynku. Wszystkie materiały mamy już przygotowane. I tu pojawia się problem. Przeczytałem w internecie to i owo i podobno muszę zlecić jakiejś firmie wykonanie inwentaryzacji przyrodniczej. Czy to prawda, że jest wymagana? Jeśli tak, gdzie mogę się zgłosić o przygotowanie takiej dokumentacji Będę wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.08.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 WitamDaj sobie spokój jeżeli to jest dom mieszkalny , nie w parku, nie w terenie chronionym to:****Wykonanie inwentaryzacji przyrodniczej wymagane jest dobrą praktyką przy realizacji każdej inwestycji, a w szczególności przy inwestycji wielkoobszarowej np. farmy PV lub inwestycji na terenach chronionych na mocy Ustawy o ochronie przyrody.****Występujesz o zezwolenie na termomodernizację do miasta,gminy i tyle, narzucą Ci ewentualnie kolor elewacji , oraz zakreślą ogólny zarys jeśli oczywiście nie jest to zabytek i będziesz mógł przystąpić do realizacji zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicia23 14.08.2020 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć! dobrze się składa, bo ostatnio miałam podobny problem. W skrócie, inwestycja jaką planujesz wymaga inwentaryzacji przyrodniczej. Jest ona OBOWIĄZKOWA ! Wynika to z konkretnej ustawy, nie będę jej tu teraz przytaczać, jeśli będziesz zainteresowany to z pewnością przeczytasz sobie Gdy potrzebowałam swojej dokumentacji nie wiedziałam do kogo się zgłosić. Na szczęście natrafiłam na . Zajrzyj sobie, myślę że są to jedni z lepszych fachowców, naprawdę znają się na rzeczy. Mam nadzieję, że pomogłam. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez Tomaszs131 Reklama na Forum jest płatna. Zapraszamy do wykupienia płatnego profilu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.08.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 :bash:Dałem się wkręcić przez Wynika ona z obowiązujących przepisów: ustawy o ochronie przyrody (art. 56 i 83 b) oraz ustawy o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (art. 51, 62 a i 66). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts