Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana dachu a kontrol z nadzoru budowlanego

piotreczek01

Recommended Posts

witam mam mały problem -:( w tym roku w wakacje wymianiałem pokrycie dachu i wstawiałem okna dachowe na wszystkie te prace miałem zgode z urzedu gminy prace zakonczyły sie na poczatku wrzesnia a potem zaczeły sie problemy jak rodzina dowiedeziała sie ze bede robił mieszkanie na poddaszu, dzisiaj dostałem pismo z urzedu ze bedzie u mnie kontrol i stąd moje pytanie . jak robie mieszkanie na poddaszu to włascie traktuje to jako remont i na to nie potrzebuje zgody no nie? czy urzednicy maja prawo wejsc mi do domu i chodzić po strychu sprawdzac co robie i jak ?cytat z pisma ,,kontrola dotyczyć będzie zgodnosci wykonanych prac budowlanych z przepisami prawa budowlanego' a ja przecież teraz nie wykonuje zadnych prac budowlanych?!? pokrycie blachą i okna widać z zewnatrz to po co maja wchodzić do mieszkania? czy ktoś wie czy musze ich wpuszczać do środka?

piotrek. pozdrawiam wszystkich!

powiem tak - to co robisz to zmiana sposobu uzytkowania pomieszczen i czesci budynku, jesli wczesniej bylo to poddasze nieuztkowe.

Na to niestety jest wymagany projekt i pozwolenie na budowę.

oki a kto mi udowodni ze wczesniej strych był niezamieszkany-:)

piotrek

z tego co sie orientuje wszystkie papiery są ok zezwolenie mialem na wymiane pokrycia dachu zamontowanie okien itp.rzeczy ktore robi sie w trakcie wymiany pokrycia teraz ociepliłem i postawiłem scianki działowe wczesniej nie było jak tam zrobić pokoi mam nawet papier na wywóz eternitu i zgłoszenie do urzedu teraz sa takie przepisy co do rakotwórczych pokryć chodzi mi o to czy postawienie scianek gipsowych wiaze sie z zezwoleniem z urzedu czy nie? i czy maja prawo wejsc mi do mieszkania i sprawdzać co stawiam w środku i własciwie jakim prawem jak ja teraz tylko remontuje całe mieszkanie i dodatkowo dorabiam sobie trzy pokoje na poddaszu przeciez w domu scianki szkieletowe chyba moge sobie postawić gdzie chce przynajmniej tak mi sie wydawało w koncu to własnosc prywatna i to ja bede sie o nie potykał -:) nie naruszam żadnych scian nośnych i nie zmieniam konstrykcji budynku i nie mam pojecia o co tym urzednikom chodzi.

piotrek

mylisz sie - scianki mozesz sobie przestawiac tylko wtedy, jesli nie zmieniasz typu pomieszczenia. np kuchnie i lazienki wymagaja wentylacji, pokoje i kuchnie odpowiedniego naslonecznienia itd itp

miales pozwolenie na remont, z tego co pisales - jesli miales pozwolenie na wstawienie okien to miales pozwolenie na przebudowe (ech te definicje).

dopoki nie zamknales prac i nie zglosiles do uzytkowania, nadzor ma prawo skontrolowac budowe i wejsc do domu...

dopoki sie bedziesz potykal to nic takiego, ale jak sie ktos udusi w domu (przepraszam, oczywiscie drastyczny przypadek) to kto bedzie winien????

na Boga jezeli kupie sobie kilka zestawów mebli i pozasłaniam nimi wszystkie okna nikt mnie nie zmusi abym je przestwił i dalej bede miał ciemno. dom juz stoi 40 lat i dawno był odebrany po budowie tak samo jak zgłoszenie zakonczenia prac przy wymianie dachu. i co nie moge sobie postawić suchego tynku nawprost okna? w taki wypadku wyobraz sobie ze ty zaczynasz remont i komuś z twoich sasiadów jest to nie na ręka i zgłasza ze remontujesz cos w domu i co zaraz sie zwalają do ciebie zobaczyć co robisz?? o to mi chodzi?? kiedy inspektorzy mogą wejsc ci do domu i na jakiej podstawie prawnej

piotrek

dzieki za odpowiedz ale niewiele mi pomogła ja dalej nie wiem kiedy inspektorzy nadzoru mogą wejsc do domu na jakąkolwiek kontrol i czy są jakieś przepisy prawne które to regulują . i zaznaczam ja nie prowadze zadnej budowy,zamierzam kłaść płytki ,panele i malować i normalne jest to ze wczesniej musiałem ocieplić dach ,nawet policja zeby wejsc do mieszkania musi mieć nakaz albo przesłanki ze jest tam popełniane przestepstwo.

pozdrawiam piotrek

:o Budowa ścianek działowych, to nie jest remont, lecz przebudowa.

Niezbędne jest uzyskanie pozwolenia na budowę - sprawdzone. :o

Ponadto przy zmianie sposobu użytkowania nieużytkowego poddasza

na pomieszczenia mieszkalne, niezbędna jest decyzja o warunkach zabudowy, a przy ważnym planie miejscowym sprawdzić trzeba,

czy nie ma w nim jakichś wrednawych zapisów, dotyczących takich adaptacji.

:evil: Organy nadzoru budowlanego mają prawo do kontroli budowy; także w prywatnym domu. :o

:o Do wiadomości o powierzchni użytkowej domu można dojść

w urzędzie dosyć prosto, a będzie jeszcze prościej, po faktycznym wejściu w życie katastru.

:o Podrzucam odnośne przepisy co do definicji remontu, przebudowy oraz kar np. za utrudnianie organom nadzoru czynności = kontroli. :o

:o USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Tekst jednolity: Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016 z późniejszymi zmianami)

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

7) robotach budowlanych – należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego;

8) remoncie – należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym; :o

:o Art. 81c. „1. Organy administracji architektoniczno-budowlanej

i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu zadań określonych przepisami prawa budowlanego mogą żądać od uczestników procesu budowlanego, właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego, informacji lub udostępnienia dokumentów: 1) związanych z prowadzeniem robót, przekazywaniem obiektu budowlanego do użytkowania, utrzymaniem

i użytkowaniem obiektu budowlanego; :o

:o Przepisy karne :o

:o Art. 92. 1. Kto: 3) utrudnia, określone ustawą, czynności właściwych organów, podlega karze aresztu albo karze ograniczenia wolności, albo karze grzywny.

:o Art. 93. Kto: „9b) zmienia sposób użytkowania obiektu budowlanego lub jego części bez wymaganego zgłoszenia, o którym mowa w art. 71 ust. 2, albo pomimo wniesienia sprzeciwu, o którym mowa w art. 71 ust. 3-5 podlega karze grzywny.” :o :wink: :o

witam

dzieki za odpowiedź.własnie skonczyłem studiować ustawe i tak mam pewne wątpliwości :) po pierwsze jezeli tam stały jakieś stare scianki trzydziestoletnie spleśniałe itd. które nadawały sie tylko do naprawy ewentualnie do zburzenia a były one zaznaczam z jakiś płyt paździerzowych na ziemi były wysypane trociny to wegług ustawy ja jako użytkownik budynku mieszklnego mam dbać o jego dobry stan techniczny art.2 pk2 ustawy Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7. a jezeli tego nie robie to moge zostać ukarany art.92 punkt 2/2 kto nie spełnia, określonego w art. 61, obowiązku utrzymania obiektu budowlanego w należytym stanie technicznym lub użytkuje obiekt w sposób niezgodny z przepisami. i teraz mam pytanie czy ja dbajac o swoje bezpieczenstwo i wymieniajac te scianki na nowe wykonałem remont czy bieżącą konserwacje zauważmy ze remont budynku mieszkalnego powinno sie zgłosić własciwym organom natomiast nic nie pisze o tzw. bieżacej konserwacji tak samo jak nie jest opisane jak sie ma remont w swoim mieszkaniu do całosci budynku ,jednorodzinnego' w którym obecnie mieszkaja trzy rodziny i tu tkwi całe sedno sprawy .byłem wczoraj w ,nadzorze budowlanym'z pytaniem co chcą konkretnie sprawdzać i co si edowiedziałem ze zostali poinformowani ze stawiam sciany ,burze stare utrudniam dojscie na strych i tym podobne ,banialuki' czyli zwykły najzwyklejszy perfidny donos całkowicie niezgodny z prawdą .szacowna komisja ma sie pojawić u mnie w mieszkaniu w ilosci 4 osób na kontrol ja sie tylko zapytałem kto za to płaci?? jakież było ich zdziwienie jak wytłumaczyłem im ze ich pensje są z budrzetu państwa a budrzet to nasze podatki ich i moje chyba juz wiecie o co mi chodzi przypomnijcie sobie niedawną sytuacje jak poszukiwali zaginionej trzyletniej dziewczynki chyba w lublinie teraz policja chce wystawić rachunek rodzicom na kwote 60.000zł.to przecież idiotyczne wychodzi na to ze ja moge donoiesc na każdego ze cos tam remontuje w domu itp.rzeczy i taka komisja musi udać sie na kontrol w godzinach swojej pracy za nasze ma sie rozumieć pieniądze ja musze być w mieszkaniu jak oni sie pojawiąco oznacza ze niestety musze wziaść wolne z pracy cos tu jest nie w pożadku tak mi sie wydaje. za punkt honoru uznałem ze zrobie wszystko aby nie dopuscić do tej kontroli aczkolwiek nic nie ma do ukrycia i wczoraj w urzedzie to powiedziałem moim zdaniem powinni weryfikować tego typu ,donosy' bo jezeli jest bezpodstawny to kto za to odpowie?

pozdrawiam piotrek

mam !! chce pokazać ,cioci' ze chociażby nie wiem co robiła ja i tak odwale takiego sylwestra w nowym mieszkaniu że hej!! :D a urzędnikom to ze to oni sa dla nas a nie my dla nich czasami powinni poprostu mysleć co do ukrycia w moim remoncie nie mam nic,ale jak sie powiedziało ,a' trzeba powiedzieć ,b' i uparłem sie ze udowodnie im iz nachodzenie w domu kogokolwiek na podstawie donosu było praktykowane parenascie lat temu a teraz niestety jest to nagane delikatnie mówiąc.

piotrek

zgadza się. ty będziesz walczył z nadzorem za pomoca prawników, a nadzór i tak zrobi swoje. posidają tego typu uprawnienia, że wystarczy im wątpliwośc co do jakości prowadzonych prac budowlanych w budynku obok którego przechodza i moga wejść na budowę, mogą wejśc do prywatnego domu, jesli będa mieli wątpliwość co do stanu technicznego.

u ciebie piotrek to jest ewidenta zmiana sposobu użytkowania, czyli samowola budowlana... no i skąd masz pewność, że prowadzone przez ciebie prace budowlane sa zgodne z obowiązującymi normami i przepisami?