Czmielu 15.08.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich jako, ze to moj pierwszy post na forum! Mam taka sytuacje ze ekipa zrobila mi pion w zlym miejscu (nie ta scianka dzialowa) i teraz zastanawiam sie jak z tego wybrnac. Do tego pionu podpiete sa tylko 2 miski ustepowe (jedna na parterze druga na pietrze). Pion ma osobna wywiewke ktora wyprowadze ponad dach. Miska na parterze jest w odleglosci jakies 60cm wiec jest spoko. Niestety ta na pietrze jest w odleglosci 2.2m. Pomieszczenia na parterze sa wysokie wiec mam miejsce na sufit podwieszany (w lazience od poczatku byl w planach). Na teraz zrobilem podejscie miedzy pionem a miska ze spadkiem jakies 13%). I teraz pytania do bardziej doswiadczonych: 1) Czy bedzie z tego wielki problem jezeli zostanie tak jak jest? Przy toalecie na pietrze dorobie jeszcze rewizje. 2) Czy jest sens dodac jakis zawor napowietrzajacy na srodku podejscie/ na pietrze? 3) Biorac pod uwage, ze bede mial tylko miski ustepowe w tym pionie jakie moge miec problemy? Z syfonow umywalek mi nic nie wyssie bo inne urzadzenia sa na innych pionach. Pozdrawiam, Czmielu Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez Czmielu Literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Mam pytanie - czy nie da się zmniejszyć kąta spadku tej rury odpływowej ?Pojemność takiej rury to ok 17 litrów czyli ok 2 pełne zbiorniki dolnopłuka !(nie liczę tego co ktoś umieścił w misce ustępowej) - jaki może być problem w tym dolnym WC może, ale nie musi bulgotać, ale tylko w chwili gdy cały "spływ" wleci do pionu więc każde zmniejszenie prędkości i spiętrzenia wody będzie niwelowało ten efekt.Poza tym nie montuj żadnego napowietrznika, dla tej oddalonej miski powietrze jest "wypychane" do pionu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 15.08.2020 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Poza tym nie montuj żadnego napowietrznika, dla tej oddalonej miski powietrze jest "wypychane" do pionu. https://instalreporter.pl/ogolna/zasady-bdy-w-wykonywaniu-podej-kanalizacyjnych/ Wg tego artykulu podejścia wc dłuższe niż 1m należy wentylowac. Zreszta sam napisales, ze splywajace scieki beda wpychac powietrze do pionu. Zatem za sciekami tego powietrza w rurze będzie brakowało. Czyli wg mnie właśnie należy dac co najmniej napowietrzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czmielu 15.08.2020 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi! Nie wiem czy dobrze zrozumialem, wiec opisze wlasnymi slowami - powietrze na tym dlugim podejsciu bedzie wypychane przez wywietrznik na dachu. Problem moze sie pojawic w pionie miedzy pietrami, bo tam splywajace scieki moga wytworzyc nadcisnienie i w toalecie na dole wtedy zabulgocze. Kat moge troche zmniejszyc do np. 7°. Wole to zrobic teraz a nie jak bede juz mieszkal Mam jeszcze jedno pytanie : Ogladalem te napowietrzacze w marketach - czy z takiego napowietrzacza nie bedzie capilo? Te co widzialem to byly takie na stale otwarte z niewielka szczelina. Ten napowietrzacz moglbym DAC miedzy toaleta na dole a pionem. Chociaz wtedy to mialby dzialac jako odpowietrzacz ... Pozdrawiam, Czmielu Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez Czmielu Amnezja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 https://instalreporter.pl/ogolna/zasady-bdy-w-wykonywaniu-podej-kanalizacyjnych/ Wg tego artykulu podejścia wc dłuższe niż 1m należy wentylowac. Zreszta sam napisales, ze splywajace scieki beda wpychac powietrze do pionu. Zatem za sciekami tego powietrza w rurze będzie brakowało. Czyli wg mnie właśnie należy dac co najmniej napowietrzacz. Dlatego napisałem spadek mniejszy - to zapobiega wypływu wody całą średnicą trzeba czytać całość ze zrozumieniem. Po drugie napowietrzeniem tych WC jest pion - tutaj wadą jest odległość powyżej 2 m - jednak nie ma muszli które puszczą wodę całą średnicą- i wyssą całą wodę ze swego syfonu - to fizycznie niemożliwe( gdy spadek rur to 2-3% ) Zobacz symulację na filmie 59 sek do 1,02 min Woda tak spływa, autor wątku może jeszcze w takiej sytuacji bo ma możliwość ten przykanalik 2,2 m - wykonać średnicą 160 z redukcją na wlocie do pionu wtedy gów... będzie mogło płynąć na "baczność" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czmielu 15.08.2020 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Gowno plynace na bacznosc - made my day teraz sobie mysle, ze to nadcisnienie sie nie pojawi - po prostu powietrze pojdzie pionem w gore, bo tam bedzie mialo najlatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts