Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem balkonowo-tarasowy.

t34v2

Recommended Posts

Witam szanownych.

Zakupiłem niedawno dom, do którego poprzedni właściciel dostawił wysoki garaż. Odcięto kawałek balkonu, na który nadbudowano jedną ze ścian.

plan.jpg 20200816_140712.jpg

Problemem jest woda, dostająca się w tym miejscu do garażu - cieknie w miejscu łączenia garażu z balkonem, oraz po scianach garażu przy balkonie.

Sam strop garażu wydaje się nie przeciekać. (na stropie mamy: płytę, papę, styropian i wylewkę)

20200814_194422.jpg 20200814_193054.jpg

Wylewka na balkonie była popękana, wsiąkała w nią woda, skułem jej część. Pod spodem była tylko foliowana papa i to nawet nie na całej powierzchni...

20200814_194402.jpg

Proszę o porady jak temat ugryźć, jak odprowadzić wodę z balkonu i czym zaizolować. Póki co wymyśliłem że zrobię 2 dziury, balkon zaizoluję szlamem, zrobię wylewkę z plastyfikatorem a woda niech ucieka dziurami w doł- przez garaż. Pod sufitem garażu pusiciłbym rurę ze spadkiem i wodę odprowadził na zewnątrz. Dobrze kombinuję? Czy na takiej powierzchni jest potrzebna dylatacja? Jak ją zabezpieczyć? Jak zabezpieczyć mięjsce styku wylewki z elewacją domu, aby nie dostawała się tam woda? (ściana południowo-zachodnia i często zacina tu deszcz).

Trudna sprawa , ale wydaje się do ogarnięcia - Te dziury to nieporozumienie bo woda i tak znajdzie sobie inne ujście, jeszcze nasączysz i zniszczysz ściany.

Ja bym zrobił to tak:

Odizolował bym ścianę garażu(ponad górną krawędź i na poziomą) i domu (tu do pewnej wysokości).

plan.jpg

Następnie wykonał spadki o grubości takiej, aby w środek zmieściło się koryto spływowe -

odwodnienie.jpg

do którego podłączył rynnę i tak odprowadził nadmiar wody gdy się pojawi.