t34v2 16.08.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam szanownych. Zakupiłem niedawno dom, do którego poprzedni właściciel dostawił wysoki garaż. Odcięto kawałek balkonu, na który nadbudowano jedną ze ścian. Problemem jest woda, dostająca się w tym miejscu do garażu - cieknie w miejscu łączenia garażu z balkonem, oraz po scianach garażu przy balkonie. Sam strop garażu wydaje się nie przeciekać. (na stropie mamy: płytę, papę, styropian i wylewkę) Wylewka na balkonie była popękana, wsiąkała w nią woda, skułem jej część. Pod spodem była tylko foliowana papa i to nawet nie na całej powierzchni... Proszę o porady jak temat ugryźć, jak odprowadzić wodę z balkonu i czym zaizolować. Póki co wymyśliłem że zrobię 2 dziury, balkon zaizoluję szlamem, zrobię wylewkę z plastyfikatorem a woda niech ucieka dziurami w doł- przez garaż. Pod sufitem garażu pusiciłbym rurę ze spadkiem i wodę odprowadził na zewnątrz. Dobrze kombinuję? Czy na takiej powierzchni jest potrzebna dylatacja? Jak ją zabezpieczyć? Jak zabezpieczyć mięjsce styku wylewki z elewacją domu, aby nie dostawała się tam woda? (ściana południowo-zachodnia i często zacina tu deszcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.08.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Trudna sprawa , ale wydaje się do ogarnięcia - Te dziury to nieporozumienie bo woda i tak znajdzie sobie inne ujście, jeszcze nasączysz i zniszczysz ściany. Ja bym zrobił to tak: Odizolował bym ścianę garażu(ponad górną krawędź i na poziomą) i domu (tu do pewnej wysokości). Następnie wykonał spadki o grubości takiej, aby w środek zmieściło się koryto spływowe - do którego podłączył rynnę i tak odprowadził nadmiar wody gdy się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts