frano1 16.08.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam. Właśnie jestem w trakcie remontu mojego mieszkania, tz zabieram się za remont, dodam że mieszkanie ma ok 70 lat, Cała instalacje elektryczna wymieniłem, podłogi przygotowałem pod panele itd. Teraz zostały mi ściany przygotować i tu jest nieco problem i moje pytanie. Na ścianach jest tynk bardzo sypki tz. wapienno piaskowy prawdopodobnie , sprawdzałem i nie zauważyłem by tynk w miejscach był głuchy, przy montażu puszek elektrycznych kułem w ścianach i tynk nie odlatywał jakoś wielkimi płatami, najwięcej tynku było ok 2 cm grubości, ściany są z cegły i w miarę równe. Nie zauważyłem również oznak wilgoci, pleśni. Chciałbym wyrównać te ściany bez zbijania tego tynku. Myślałem żeby ściany wyczyścić i zagruntować gruntem głęboko penetrującym a później wtopić siatkę z klejem na ten tynk, żeby nie było pęknięć ponieważ mieszkanie znajduje się blisko drogi. Pytanie czy taka opcja się sprawdzi ? i Czy można dać siatkę z klejem na taki tynk? Mowa tu o ścianach wewnątrz budynku. Proszę o porady co ewentualnie zastosować na takie stare tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.08.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 W jakim celu chcesz wzmacniać tynk, jeżeli do tej pory nie popękał ?Jeżeli chcesz na to położyć gładź gipsową wystarczy odpylić, zagruntować i położyć gips zgonie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 28.08.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Szanowny Panie,Jeżeli tynk dobrze trzyma się ściany, nie ma pęknięć ani zawilgocenia, to wystarczy go dokładnie odpylić, zagruntować gruntem polimerowym, np. Śnieżka Acryl-Putz® GU40, który zwiąże podłoże, sprawi, że będzie ujednolicone i mniej chłonne. Po wyschnięciu gruntu rekomenduję aplikację dwóch warstw gładzi Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Gładź jest łatwa w urobieniu i aplikacji, przyczepna do podłoża, śnieżnobiała. Można ją nakładać w dowolnej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.08.2020 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Ech... bez komentarza. Dom mający ca 70 lat, to będzie albo tynk stricte wapienny czyli pewnie na bazie ciasta wapiennego (skłąd od mniej więcej 1 : 1,8 do 1: 2,5) lub tzw. przedłużany (dołożona niewielka ilość cementu i dodana piasku). Nałożenie na to gipsu - to zbrodnia, tynk wapienny będzie chłoną wilgoć z gipsu jak głupi i będzie się osłabiał. Bo taki jego urok. Przy okazji : tynk wapienny wchłonie gruntu ile widzi. A rolą tynku wapiennego jest m.in. wyciąganie wilgoci z muru i regulowanie jej w pomieszczeniu. Jak już to omieść co się da, do tzw. "żywego" i nałożyć gładki tynk albo wapienny albo tzw. przedłużany i będzie ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts