Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany - remont starego mieszkania

Recommended Posts

Witam.

Właśnie jestem w trakcie remontu mojego mieszkania, tz zabieram się za remont, dodam że mieszkanie ma ok 70 lat,

Cała instalacje elektryczna wymieniłem, podłogi przygotowałem pod panele itd.

Teraz zostały mi ściany przygotować i tu jest nieco problem i moje pytanie.

Na ścianach jest tynk bardzo sypki tz. wapienno piaskowy prawdopodobnie :), sprawdzałem i nie zauważyłem by tynk w miejscach był głuchy, przy montażu

puszek elektrycznych kułem w ścianach i tynk nie odlatywał jakoś wielkimi płatami, najwięcej tynku było ok 2 cm grubości, ściany są z cegły i w miarę równe. Nie zauważyłem również oznak wilgoci, pleśni. Chciałbym wyrównać te ściany bez zbijania tego tynku. Myślałem żeby ściany wyczyścić i zagruntować gruntem głęboko penetrującym a później wtopić siatkę z klejem na ten tynk, żeby nie było pęknięć ponieważ mieszkanie znajduje się blisko drogi. Pytanie czy taka opcja się sprawdzi ? i Czy można dać siatkę z klejem na taki tynk?

Mowa tu o ścianach wewnątrz budynku.

Proszę o porady co ewentualnie zastosować na takie stare tynki?

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Jeżeli tynk dobrze trzyma się ściany, nie ma pęknięć ani zawilgocenia, to wystarczy go dokładnie odpylić, zagruntować gruntem polimerowym, np. Śnieżka Acryl-Putz® GU40, który zwiąże podłoże, sprawi, że będzie ujednolicone i mniej chłonne. Po wyschnięciu gruntu rekomenduję aplikację dwóch warstw gładzi Śnieżka Acryl-Putz® ST10 Start. Gładź jest łatwa w urobieniu i aplikacji, przyczepna do podłoża, śnieżnobiała. Można ją nakładać w dowolnej grubości.

Ech... bez komentarza. Dom mający ca 70 lat, to będzie albo tynk stricte wapienny czyli pewnie na bazie ciasta wapiennego (skłąd od mniej więcej 1 : 1,8 do 1: 2,5) lub tzw. przedłużany (dołożona niewielka ilość cementu i dodana piasku). Nałożenie na to gipsu - to zbrodnia, tynk wapienny będzie chłoną wilgoć z gipsu jak głupi i będzie się osłabiał. Bo taki jego urok. Przy okazji : tynk wapienny wchłonie gruntu ile widzi. A rolą tynku wapiennego jest m.in. wyciąganie wilgoci z muru i regulowanie jej w pomieszczeniu. Jak już to omieść co się da, do tzw. "żywego" i nałożyć gładki tynk albo wapienny albo tzw. przedłużany i będzie ok...