rafalt1717 16.08.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Dzień dobry, poszukuję rekuperatora "tańszego" lub inaczej mniej markowego, który będzie funkcjonował bezawaryjnie. Proszę uważnie przeczytać poniższe informacje. Zapotrzebowanie z projektu to 265m3/h. Kieruje się bardzie ku rekuperatorowi 400, tak aby pracował sobie na niższych obrotach - mniejszy pobór energii oraz cichsza praca. Rekuperator ma stanąć na poddaszu w pomieszczeniu ocieplonym - od zewnątrz 20cm styro, dach 20cm wełny, strop od garażu 10cm styro. Znalazłem taką alternatywe: O3OZON ABP-450/200 jon16 PRZECIWPRĄDOWA - wymiennik rec air rc 160 - wentylatory EC EBM papst - by pass automatyczny - rozmrażanie wymiennika jest chyba pasywne, zmniejszenie prędkości obrotowej wentylatora po stronie nawiewnej, ale nie jestem pewien, proszę sprostować jeżeli źle piszę - sterownik + możliwość wifi Więcej o tym reku dostępne na stronie producenta, koszt 5400 zł (w tej cenie uważam sensowne podzespoły) - to moja wizja. Droższą alternatywą proponowaną przez instalatora jest thessla green air pack 4 400h - koszt 9500 zł. Wyposażony w system CF, sterownik air++ i możliwość wywiewu z łazienek po doprowadzeniu skrętki Może przebolałbym koszt tej thessli, ale zdecydowanie wolałbym przeznaczyć te pieniądze na coś innego jeżeli tańszy rekuperator spełni podstawowe funkcje i w zamian za to dołożyć klimatyzację. Różnica to 4100 zł na centrali, ponieważ koszt rozłożenia kanałów się nie zmienia. Czytałem kilka wątków na różnych grupach, forach i często zamiast doradztwa są to przepychanki 2/3 osób kto ma racje. Co sądzicie? Może są inne "budżetowe" rekuperatory, które dają radę? Cenna pomoc i wrażenia osób, które bezpośrednio użytkują. Proszę o doradztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.08.2020 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Mitsu Lossnay - jak najbardziej markowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalt1717 19.08.2020 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Nikt więcej nic nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.08.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Ciężko cokolwiek doradzić. Opinie o wszystkich centralach znajdziesz na forum. Czy warto dopłacić do thessli? Nie odpowiem choc sam kupiłem i jestem zadowolony. Ale to tak jakby ktoś pytał czy brać toyotę czy dopłacić do Lexusa? W końcu oba auta jeżdżą...Jeśli wady tego tańszego są akceptowalne, to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 19.08.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Sprawdź Wanasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts