Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpadający tynk - POMOCY

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po 10 latach odpada mi tynk. W związku z czym mam kilka pytań.

1. Co waszym zdaniem mogło przyczynić się do odpadania tynku już po 10 latach w takiej ilości? Jakieś błędy w nakładaniu?

2. Co byście zrobi na moim miejscu. Płaty odchodzą z 60% domu a na reszcie trzymają się że ciężko zerwać cokolwiek. Mając na przykład ścianę w połowie bez tynku a w połowie z tym starym, ciężkim do zdjęcia tynkiem da się jakoś wyprowadzić nowy tynk by współgrał ze starym? Czy to kompletnie głupi pomysł i najlepiej ściągnąć wszystko.

Jestem laikiem ale chciałbym zasięgnąć rady na forum nim zacznę szukać ekipy, która odwali mi taką popelinę jak poprzednicy.

117801590_1189919351385647_7685789025824414963_n.jpg 117772541_296686918252033_2596192910183146881_n.jpg 117765639_1204123696611254_3648441509512531789_n.jpg

117871476_784235132315947_50199931662034026_n.jpg

Przyczyn może być wiele od przeterminowanego tynku do niewłaściwej temperatury jego nakładania.

Jeśli zerwiesz to oczywiście cały, i ten co się trzyma i ten odpadający. A przed nałożeniem nowego odpylić powierzchnię, zagruntować dedykowanym do wybranego tynku gruntem w ilości zgodnej z instrukcją. Pokryć nową wyprawą i cieszyć się z nowej elewacji.

Pozdrawiam.

Przyczyn może być wiele od przeterminowanego tynku do niewłaściwej temperatury jego nakładania.

Jeśli zerwiesz to oczywiście cały, i ten co się trzyma i ten odpadający. A przed nałożeniem nowego odpylić powierzchnię, zagruntować dedykowanym do wybranego tynku gruntem w ilości zgodnej z instrukcją. Pokryć nową wyprawą i cieszyć się z nowej elewacji.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. A czy są jakieś środki które pomagają oderwać stary tynk (na wzór preparatów do ściągania farby) czy raczej trzeba robić to mechanicznie, siłą własnych rąk?

A czy są jakieś środki które pomagają oderwać stary tynk (na wzór preparatów do ściągania farby) czy raczej trzeba robić to mechanicznie, siłą własnych rąk?

Nie stosuje się takiej chemii - to dość niebezpieczne dla innych struktur w tym kleju do siatki i samego styropianu.Wyobraź sobie jakby takie coś zniszczyło siłę wiązania kleju siatki czy kleju do styropianu - dopiero by wszystko odpadało:o.

Siła własnych mięśni w połączeniu z tarczą ścierną powinna Ci wystarczyć na usunięcie żywic i polimerów wiążących tynk.;)

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
  • 4 weeks później...
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po 10 latach odpada mi tynk. W związku z czym mam kilka pytań.

1. Co waszym zdaniem mogło przyczynić się do odpadania tynku już po 10 latach w takiej ilości? Jakieś błędy w nakładaniu?

2. Co byście zrobi na moim miejscu. Płaty odchodzą z 60% domu a na reszcie trzymają się że ciężko zerwać cokolwiek. Mając na przykład ścianę w połowie bez tynku a w połowie z tym starym, ciężkim do zdjęcia tynkiem da się jakoś wyprowadzić nowy tynk by współgrał ze starym? Czy to kompletnie głupi pomysł i najlepiej ściągnąć wszystko.

Jestem laikiem ale chciałbym zasięgnąć rady na forum nim zacznę szukać ekipy, która odwali mi taką popelinę jak poprzednicy.

[ATTACH=CONFIG]447228[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]447229[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]447231[/ATTACH]

Ludzie nie myja elewacji i pozniej jest grzyb w srodku. U mnie zaczelo sie podobnie od polnocy robic, ale udalo sie uratowac. Po 2 latach mycia poki co nic wiecej nie odpadlo tylko taki kawalek cos moze 20x20cm. Lepiej umyc i odgrzybic raz na kilka lat i miec spokoj