wowka01 16.08.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po 10 latach odpada mi tynk. W związku z czym mam kilka pytań. 1. Co waszym zdaniem mogło przyczynić się do odpadania tynku już po 10 latach w takiej ilości? Jakieś błędy w nakładaniu? 2. Co byście zrobi na moim miejscu. Płaty odchodzą z 60% domu a na reszcie trzymają się że ciężko zerwać cokolwiek. Mając na przykład ścianę w połowie bez tynku a w połowie z tym starym, ciężkim do zdjęcia tynkiem da się jakoś wyprowadzić nowy tynk by współgrał ze starym? Czy to kompletnie głupi pomysł i najlepiej ściągnąć wszystko. Jestem laikiem ale chciałbym zasięgnąć rady na forum nim zacznę szukać ekipy, która odwali mi taką popelinę jak poprzednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.08.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Przyczyn może być wiele od przeterminowanego tynku do niewłaściwej temperatury jego nakładania.Jeśli zerwiesz to oczywiście cały, i ten co się trzyma i ten odpadający. A przed nałożeniem nowego odpylić powierzchnię, zagruntować dedykowanym do wybranego tynku gruntem w ilości zgodnej z instrukcją. Pokryć nową wyprawą i cieszyć się z nowej elewacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowka01 16.08.2020 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Przyczyn może być wiele od przeterminowanego tynku do niewłaściwej temperatury jego nakładania. Jeśli zerwiesz to oczywiście cały, i ten co się trzyma i ten odpadający. A przed nałożeniem nowego odpylić powierzchnię, zagruntować dedykowanym do wybranego tynku gruntem w ilości zgodnej z instrukcją. Pokryć nową wyprawą i cieszyć się z nowej elewacji. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź. A czy są jakieś środki które pomagają oderwać stary tynk (na wzór preparatów do ściągania farby) czy raczej trzeba robić to mechanicznie, siłą własnych rąk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.08.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 A czy są jakieś środki które pomagają oderwać stary tynk (na wzór preparatów do ściągania farby) czy raczej trzeba robić to mechanicznie, siłą własnych rąk? Nie stosuje się takiej chemii - to dość niebezpieczne dla innych struktur w tym kleju do siatki i samego styropianu.Wyobraź sobie jakby takie coś zniszczyło siłę wiązania kleju siatki czy kleju do styropianu - dopiero by wszystko odpadało:o. Siła własnych mięśni w połączeniu z tarczą ścierną powinna Ci wystarczyć na usunięcie żywic i polimerów wiążących tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk86 03.09.2020 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Ja właśnie wczoraj czyściłem tarczą ścierną resztki starego tynku i poszło gładko i dość szybko,. Najlepszy sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowka01 06.01.2022 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.01.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dzięki za pomoc Czyli mam rozumieć , że sobie poradziłeś Jeśli tak to gratulacje:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz1972 29.01.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po 10 latach odpada mi tynk. W związku z czym mam kilka pytań. 1. Co waszym zdaniem mogło przyczynić się do odpadania tynku już po 10 latach w takiej ilości? Jakieś błędy w nakładaniu? 2. Co byście zrobi na moim miejscu. Płaty odchodzą z 60% domu a na reszcie trzymają się że ciężko zerwać cokolwiek. Mając na przykład ścianę w połowie bez tynku a w połowie z tym starym, ciężkim do zdjęcia tynkiem da się jakoś wyprowadzić nowy tynk by współgrał ze starym? Czy to kompletnie głupi pomysł i najlepiej ściągnąć wszystko. Jestem laikiem ale chciałbym zasięgnąć rady na forum nim zacznę szukać ekipy, która odwali mi taką popelinę jak poprzednicy. [ATTACH=CONFIG]447228[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]447229[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]447231[/ATTACH] Ludzie nie myja elewacji i pozniej jest grzyb w srodku. U mnie zaczelo sie podobnie od polnocy robic, ale udalo sie uratowac. Po 2 latach mycia poki co nic wiecej nie odpadlo tylko taki kawalek cos moze 20x20cm. Lepiej umyc i odgrzybic raz na kilka lat i miec spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts