Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Autostrada - przez mój nowo budowany dom.

bobiczek

Recommended Posts

Nie wiem co Was jeszcze trzyma w równowadze psychicznej, może właśnie te działania i pisma, a to co zrobili z tym człowiekiem woła o pomstę :o, za 1400 zł to chyba 2 pokojowe urządzone i normalne mieszkanie można wynająć tutaj pod Warszawą, to płaci GDKiA czy najemca?

A piszecie jednocześnie o odszkodowanie w pełnej wysokości? Te pisma trzeba ponawiać, jako że dom nie nadaje się do dalszego zamieszkania przez roboty przy autostradzie. Gdzieś w Polsce gmina wywłaszczyła działki pod drogi i po 5 latach musiała wszystko z odsetkami wypłacić dla 3 właścicieli. Była TVN oczywiście.

• Odpowiedzi 888
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już mam:

Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 lub w przepisach szczególnych organ administracji publicznej jest obowiązany zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.

No i gdzie ta przyczyna zwłoki? Bo ja nie widzę.

Wspominałem że 2 marca - ŚWINB kontrolował prawidłowości i zasadność skargi przekazanej przez GINB jako jednostki która tę skargę powinna rozpatrywać w podległych jej w tym momencie kompetencjach.

Dzisiaj widziałem protokół.

Całość została przekazana do ponownego rozpoznania w ramach odwołania - do, do , no do kogo? no do GINB w Warszawie!!!!

Zabawa radosna w odbijanie piłeczki - wygra kto dłużej odbija - trwa.

Komu się będzie długo chciało przez siatkę czujnie "pinkać" - ten pewnie wygra......

dodatkowo - w ramach budowy A1 - w obrębie Bytomia przypominam o działaniu Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Bytomiu

Zgodnie z trybem określonym w art. 38a ust. 5 Ustawy o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku ( tekst jednolity: Dz. U. z 2001 roku nr 142 poz. 1592 z późn. zm.) stosownym Zarządzeniem wydanym przez Prezydenta Miasta Bytomia została powołana Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w Bytomiu.

skład

Do obecnego składu Komisji wchodzą:

1.przewodniczący - Prezydent Bytomia Piotr Koj

i zakres rozpatrywanych skarg i kompetencje

Do zadań Komisji należy:

1.Ocena zagrożenia porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli na terenie miasta

Jak myślicie

Łapię się? czy nie?

Próbować tej drogi?

Już mam:

Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 lub w przepisach szczególnych organ administracji publicznej jest obowiązany zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.

No i gdzie ta przyczyna zwłoki? Bo ja nie widzę.

kochana - zapominasz że taką skargę na bezczynność organu - składa się pisemnie i za odpłatnością - chyba 500zł

i masz w tym momencie rację

ale

"Art. 36. § 1. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w terminie określonym w art. 35 lub w przepisach szczególnych organ administracji publicznej jest obowiązany zawiadomić strony, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy."

podał przyczynę i zawiadomił mnie o terminie kolejnym - "ze względu na nie zakończenie postępowania" uzasadnia organ i podał termin kolejny.....

Przeczytaj uważnie pismo....:)

Ta zasada obowiązuje od 3 lat - symulowanie i próby nieprzyswajalne i pozorowane - załatwienia sprawy

Edytowane przez bobiczek

Nie wiem co Was jeszcze trzyma w równowadze psychicznej, może właśnie te działania i pisma, a to co zrobili z tym człowiekiem woła o pomstę :o, za 1400 zł to chyba 2 pokojowe urządzone i normalne mieszkanie można wynająć tutaj pod Warszawą, to płaci GDKiA czy najemca?

Najemcą jest GDDKiA - kolega ma status "Użytkownika"

Przegoniła mnie tydzień temu Pani Główny Najemca - że nie mogę tam wejść i nie mam prawa wstępu..... :D

Na moje pytanie dlaczego - stwierdziła że najemcą jest GDDKiA - a Pan co to dostał to tylko na prawach podnajmu jest.....

Przyszła po prawie roku decyzja GINB i ministra - uchylająca decyzję Wojewody

Czujecie?

Decyzja Wojewody wywłaszczeniowa - została uchylona w całości swojej decyzji

Co teraz ta biedna Pani Rzeczoznawca Majątkowa zrobi? - skoro już nie ma co wyceniać?

Ja jestem w szoku - i czekam jak sie rozwinie.....

Jak to teraz się odbędzie?

Edytowane przez bobiczek

Dziki kraj. Ustawa o odpowiedzialnosci urzedasow za bledne decyzje pewnie tego pana nie obejmie

nikogo nie obejmuje tak naprawdę nawet dziś. Bo musisz udowodnić złą wolę urzędnika wydającego złą decyzję, ewentualnie działanie z premedytacja na Twoją szkodę........

Spróbuj to zrobić i udowodnić....

O to ciekawe, i co teraz cofną wywłaszczenie i oddadzą ten zabrany kawałek a Ty tam zostajesz? Czy będą musieli wykupić wszystko.

ta decyzja o cofnięciu decyzji wywłaszczeniowej - dotyczy mojego kumpla

Tego który już nie mieszka, a w miejscu jego własności stoi prawie gotowy obiekt WA

Wiecie co? Taka budowa dróg to niby radość dla kierowców, a ile ludkiego nieszczęścia. Dowiedziałam sie o próbie samobójczej znajomego, który nabrał kredytów, zainwestował wszystkie swoje środki (był majętnym człowiekiem) i wybudował wielki hotel z kilkoma salami konferencyjnymi i biesiadnymi. Hotel miał być przy nowej drodze ekspresowej. Potem zmieniono plkany i wiaduktem praktycznie odcieli jego obiekt od drogi. Nikt tego nie kupi, a jak bank zlicytuje, to za bezcen.

który nabrał kredytów, zainwestował wszystkie swoje środki (był majętnym człowiekiem) i wybudował wielki hotel z kilkoma salami konferencyjnymi i biesiadnymi.

Sorry ale przykład moim zdaniem nie przystaje do Bobiczkowych problemów. Przede wszystkim z uwagi na trzy "drobiazgi":

1. Twój znajomy - mimo współczucia z uwagi na to, że ludzi dynamicznych nam potrzeba - zagrał va banque. Inwestując wszystko (a nawet więcej) w jeden cel, można wszystko wygrać lub wszystko stracić. To tak jak ludzie "grają" (nie mylić z inwestowaniem) na giełdzie, czy zabawili się w opcje.

2. Wiedział co robi i co ryzykuje. Inwestował w miejscu w którym spodziewał się drogi (nikt jak rozumiem nie dał mu gwarancji). Bobiczkowi który wybrał sobie spokojne miejsce (nie było tam planów), ktoś nagle wpie...ł się z drogą w ogródek i na Bobiczkowym terenie panoszy się, łamiąc prawo i większość instytucji też ma to w d...

3. Inwestowanie ma to do siebie, że trzeba zakładać różne scenariusze. Akurat centrum konferencyjne nie musi być przy drodze ekspresowej i jeżeli takowej jeszcze nie było, to należało założyć że się nie pojawi i co trzeba wówczas zrobić. Jeżeli gość nie zaplanował odpowiednio, to ma problem w przyszłości, a sąsiad Bobiczka nie ma gdzie mieszkać.

Jeszcze raz wyrażę swoje zdanie - dla dobra wspólnego trzeba czasem ograniczyć prawo jednostki. Tyle tylko - i o to w dużej mierze chodzi w całej Bobiczkowej wojnie - że w takim przypadku jednostce należy się uczciwe odszkodowanie. Polskie prawo jest na tyle durne, że nie szanuje ludzi. Firmy mają prawo dochodzić utraconych korzyści, a szary obywatel dostanie co najwyżej teoretycznie wartość odtworzeniową. A gdzie własny trud i czas? A gdzie powiązane z przeprowadzką decyzje? (sprzedaż innych dóbr, zmiana pracy, etc) A marzenia? Z definicji odszkodowanie powinno być nie niższe niż 150% wszelkich kosztów wybudowania identycznego domu, z identycznych materiałów w identycznie atrakcyjnym terenie. To min. 50% ekstra to za fakt zmuszania kogoś do zmiany jego planów.

Edytowane przez Frankai

Ale ja nie porównuję do Bobiczka, tylko piszę, jaki człowiek może być bezsilny wobec urzędniczej machiny.

Dopiszę:

Właśnie sie nie spodziewał drogi, a droga tam była. Od zawsze. I miała tam zostać, ale ją przenieśli tak jak Bobiczkowi przynieśli.

Do tego wiem, że sie nie żałuje bogatych, ale on w naszym bezrobotnym regionie dawał pracę wielu ludziom.

To głównie był hotel, więc dobrze by było, aby był przy drodze.

A tak na marginesie, to co ja sie tłumacze....

Edytowane przez amalfi

Dopiszę:

Właśnie sie nie spodziewał drogi, a droga tam była. Od zawsze. I miała tam zostać, ale ją przenieśli

Pisałeś, że hotel miał być przy nowej drodze, a to zupełnie co innego.

Do tego wiem, że sie nie żałuje bogatych, ale on w naszym bezrobotnym regionie dawał pracę wielu ludziom.

Nie rób ze mnie jakiegoś komunisty-rewolucjonisty. Jestem jak najbardziej za rozwarstwieniem i tym, żeby osoby, którym chce się pracować, mogły dorobić się kokosów i otoczeni byli podziwem, a nie zazdrością. Intencja wypowiedzi była zupełnie inna - ostrzeżenie by inwestować to co można stracić. To jedna z podstawowych zasada inwestowania. Druga to dywersyfikacja. Sam inwestowałem (nie "grałem") na giełdzie i całkiem na tym dobrze wyszedłem.

Ale ja nie porównuję do Bobiczka, tylko piszę, jaki człowiek może być bezsilny wobec urzędniczej machiny.

A tak na marginesie, to co ja sie tłumacze....

nie denerwuj się

Zrozumiałem.

Odwrotnie miał - ale podobnie.

Zainwestował w grunty (pewnie drogie z racji wspomnianego przebiegu) i nagle gmina zostawiła go na lodzie.

Jak znam życie - startował w przetargu i go wygrał za niemałe pieniądze - z racji tego że w przyszłości miał na tej działce i inwestycji w nią osiągać zyski - których gmina - zmieniając lokalizację - pozbawiła go.....

Tu funkcjonować może jednak wyjątek dotyczący uchwalonego przez Radnych planu zagospodarowania przestrzennego bądź tylko studium.

I ten znajomy pewnie z prawnikami wspomagającymi go - poradzi sobie.

Tyle tylko że ma za przeciwnika Sołtysa - Burmistrza - bądź Prezydenta Miasta w zależności w jakiej miejscowości dotknął go problem.

Ale to inny przeciwnik w sporze aniżeli Wojewoda, Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego i wydający decyzję Minister ewentualnie reprezentujący go urzędnik

No nie wiem, czy przeciwnik to wójt, bo droga to E7. Omineli go jakimś węzłem, pozbawiając dostępu do głównej drogi, co w przypadku takiej inwestycji równa sie eliminacji z rynku.

dokładnie o tym piszę - że pewnie cała inwestycja była przygotowana właśnie z powodu możliwości dojazdu do jego restauracji z ruchliwej drogi - a pozbawienie go tego przywileju może skutkować nawet bankructwem.

Piszę że przeciwnikiem Wójt,Burmistrz bądź Prezydent (nie znam statusu miejscowości i kto tam przewodzi ) bo to oni i Radni wydają i zatwierdzają Plan Zagospodarowania Przestrzennego bądź przygotowują Studium.

Jeśli takowe było - to znajomy ma pełne prawo rościć wobec swoich włodarzy swojego terenu rekompensaty

A tutaj link który dostałem dzisiaj od normalnie postrzegających Polskę

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?aid=/20120323/lublin/120329769

Jak widać powielanie pewnych standardów - staje się normą powoli....

rzeczoznawca majątkowy - odmawia mi wykupu nieruchomości na podstawie opinii - której nie ma prawa przedstawić

Zgodnie z decyzją RDOŚ - wydanej do pozwolenia na budowę - o prowadzeniu prac w okresie od wrześnie do kwietnia - w marcu wygląda to tak....23 marca

http://x.garnek.pl/ga6132/23e277781ef1da20137135a3/20137135.jpg

http://x.garnek.pl/ga9055/6dc448f822614a20137133a3/20137133.jpg

nikt się nie przejmuje swoim obywatelem i zapisami w wydanym pozwoleniu do budowy

istotne są terminy i polityczne pochwały - ewentualne zachowane stanowiska nieźle płatne......

istotne są terminy i polityczne pochwały - ewentualne zachowane stanowiska nieźle płatne......

A inwestycja ze środków UE? Jeżeli tak, to są jakieś organizacje kontrolujące takowe inwestycje i są instytucje unijne dbające o Natura 2000 i inne takie dupperele. Może mały donosik?

ja w swojej naiwności również myślałem podobnie - i jak najbardziej skleciłem coś podobnego.

Tyle tylko - że odpowiedzi na zarzuty szuka się u wykonawcy i inwestora.

I jeśli tenże odpisze Komisji Europejskiej na zadane pytania - że jest ok i w porządku - to zagraniczna Komisja Europejska odpowiedzialna za nieprawidłowości uważa że tak właśnie jest.

Tam nikt w "ich" realiach nie dopuszcza możliwości potwierdzenia nieprawdy :)

Odpowiedź którą otrzymałem rok temu - w swej treści zawierała odpowiedź inwestora że zarzuty są nieprawdziwe - i to wystarczyło aby moje wątpliwości rozwiać.

I jak tu kogokolwiek przekonać że to nieprawda - skoro odpowiedzialna instytucja polskiego Państwa - nie potwierdziła zarzutów :)

Edytowane przez bobiczek