Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w modernizowanym domu

JacekRze

Recommended Posts

Fanek - zakładałem jakieś 12 lat po tym jak się wprowadziliśmy do domu. mnóstwo kucia, przebić - przez ściany i stropy. robiłem to po pracy i w soboty, zeszło mi jakieś 3 tygodnie - żona chciała mnie zabić, a ja w połowie miałem ochotę to rzucić ;)

z drugiej strony miałem dwie propozycje - jedna firma chciała mi wycinać w ścianach bruzdy pod rury, inna podwieszać rury pod sufitami, a ja miałem sobie potem wszystkie sufity podwiesić kartongipsem, żeby pochować te rury. obie opcje na maksa drogie - kilkanaście tys za samą robociznę + cały sprzęt. inne firmy nie chciały o tym słyszeć z zamieszkałym już domu.

wykorzystałem kanały wentylacyjne, poddasze nad częścią domu, resztę puściłem w rogach pomieszczeń, głównie klatki schodowej i zabudowałem to kartongipsem. rekuperator kupiłem w miarę prosty i niedrogi - bez fajerwerków, ale swoje robi.

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

efekt jest bardzo fajny, ale jak nie masz parterowego domu z nieużywanym poddaszem, to założenie może być problematyczne. Wyobraź sobie - ja mam wąski, ale wysoki dom - 2 piętra. rekuperator jest na drugim piętrze, a wyłapane mam wszystkie pomieszczenia - na 3ech kondygnacjach. Jak już pisałem, w czasie prac byłem bliski poddania się w pewnym momencie, ale teraz jestem bardzo zadowolony.

dzisiaj znalazłem:

W 2022 r. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej chce wydać 1,95 mld zł na program "Czyste powietrze", czyli wymianę pieców, tworzących tzw. niską emisję. 660 mln zł pójdzie z kolei na "Mój prąd", czyli panele fotowoltaiczne, które trafiają na dachy domów. Fundusz ma dysponować o 70 proc. większymi środkami niż w 2021 w wyniku wzrostu cen uprawnień do emisji CO2.

warto się zainteresować, jeżeli zamierzasz zmieniać węgiel na PC.

kolejna ciekawa informacja:

Na program promocji fotowoltaiki "Mój prąd" ma być przeznaczone 660 mln zł. Fundusz zapowiadał, że w pierwszym bądź drugim kwartale 2022 r. ma wystartować czwarta edycja tego programu - szersza od poprzednich, oferująca nie tylko dopłaty do paneli PV, ale również m.in. do magazynów energii czy ładowarek do samochodów elektrycznych.

mam nadzieję, że to doprowadzi do większej popularności magazynów energii, czyli docelowo do ich rozwoju i zmniejszenia ceny. Oby w ciągu kilku lat, ba na razie niby stare zasady mają być na następne 15 lat, dla aktualnych prosumentów, ale kto wie co rząd znowu wymyśli i kiedy to zmieni.

Dodzwoniłem się dziś do Punktu Konsultacyjnego w mojej gminie, uprzejmy pan wyjaśnił że mogę liczyć na 13 500 zł dofinansowania ale pod warunkiem zezłomowania dotychczasowego kotła. Rozumiem ten warunek, ale zastanawiał się ktoś jak wybrnąć w sytuacji braku zasilania?

W ostatnią zimę przez 3 dni nie było prądu ale mój kocioł ma ruszt awaryjny (nie palę na nim śmieci), instalacja wykonana z grubszych rur tak że na grawitacji to jakoś działało.

https://gs24.pl/blackout-w-szczecinie-13-lat-od-awarii-pradu-stulecia-zobacz-zdjecia-i-wideo/ar/c1-9848468

W okolicy Wolbromia pradu nie było ponad dwa tygodnie jak szadź siadła na drutach.

WSZYSTKIE przewody miały srednicę rury kanalizacyjnej 110. (i lezały na ziemi)

Wiekszość drzew była ogołocona z drobnych gałęzi - leżały w stosikach pod pniem.

Sorry! Taki mamy klimat!

Raz na bardzo długo, ale się zdarza!

Adam M.

• 2 weeks później...
zima atakuje. w tej chwili jest -10C, zużycie za ostanie 24h CO+CWU to 55kWh. przez najbliższą dobę mają się utrzymać tak niskie temperatury, w wigilię już ma być na + w ciągu dnia.

w domu +23C :D

A Ja mam za ostatnia dobę na CO+CWU - 25kWh, a dzisiaj zamknę się ok. 30kWh.

Ale u nas jest w tej chwili -3st/c.

jak chcesz mieć taniej to musisz się przeprowadzić na Dolny Ślask;)