Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w modernizowanym domu

JacekRze

Recommended Posts

Z tego co widzę na stronie Stiebla to sama pompa 13kW kosztuje ponad 30k PLN - gdzie zasobnik i reszta systemu + montaż? Ale to duża moc jest ..i cena też inna. Też jestem na etapie zmiany eko na PC i raczej skłaniam się ku Daikinowi 9kW + zasobnik 180l CWU gdzie całośc na "gotowo" ma wyjść niecałe 29k PLN.. Dom 2005 rok 210m2 do ogrzania, większość grzejniki, 18m2 podłogówki. T-CAP powyżej 32kPLN za 12kW.

To po co ci takie gówno mało wydajne za taką kasę ?? nie lepiej założyć gruntówkę i mieć stały cop w całym zakresie temp ? Adam montuje takie pompy w conceptusie i z odwiertami do 8 metrów gł koszt ok 31 tys ale za prąd będziesz płacił połowę .

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1/ wydaje mi się, że ograniczenie czasowe pracy pompy będzie najlepszym wyjściem ;

oraz podnosisz temperaturę czynnika grzewczego i tym samym zwiększasz moc cieplną grzejników, nie dopuszczając do tzw; taktowania

2/ zastanawiam się jeszcze, czy można by wykorzystać aktualny bojler, który mam przy piecu węglowym, jako dodatkowy bufor, ma pojemność 150 l, z podstawowym buforem 120 l wyszła by duża pojemność, dzięki czemu pompa mogła by pracować rzadziej i dłużej.

Podstawa - to odpowiedniej mocy i pojemności grzejniki,

Jeden bufor - jako uzupełnienie zładu wodnego w zupełności wystarczy;

- istotne aby miał odpowiednie wejścia i wyjścia na czynnik grzewczy,

- drugi - zawsze możesz dołożyć w razie czego

• Like 1

znalazłem dość fajną zakładkę na stronie stiebla - można zobaczyć na wykresie moc pompy - przedział max-min i obciążenie cieplne budynku przy danej temperaturze zewnętrznej. można też zobaczyć jak się kształtuje cop przy danej temperaturze na zewnątrz oraz danej temperaturze zasilania. jest też kilka innych danych.

https://www.stiebel-eltron.pl/toolbox/waermepumpe/

dla mojego domu zużycie energii elektrycznej za rok wyszło: CO 7300kWh; CWU 850kWh. nie liczyłem chłodzenia, bo jeszcze nie wiem czy pójdę w klimakonwektory - korzystacie z klimakonwektorów? mam ofertę na 3 jednostki 120-140cm purmo - fajnie to wygląda, ale to droga zabawka... do samego ogrzewania wystarczyło by 3 grzejniki c33 160cm zamiast tych klimakonwektorów - koszt 3 razy niższy.

Ten hydrosplit daikina to właściwie taki monoblock, tylko część gratów (np. pompę i parę innych pierdół) przeniesiono do jednostki wewnętrznej (której klasyczne monoblocki nie mają). W każdym razie czynnik jest tylko w jednostce zewnętrznej i ewentualny jego wyciek nie zagraża mieszkańcom.

W Mitsubishi monobloki miały taką konstrukcję "od zawsze"

Na zewnątrz jest wyłącznie wymiennik - freon/woda.

witam,

jestem przed wymianą pieca węglowego. Na początku miał to być kondensat - najpopularniejszy wśród znajomych. Od pewnego czasu jednak coraz częściej myślę o pompie. Niestety nikt ze znajomych nie ma takiego rozwiązania, więc jestem zdany na samego siebie - mam nadzieję, że mi pomożecie.

po kolei:

- dom lata 90-te; 200m2 do ogrzania, garaż w bryle domu 19m2, bez ogrzewania, ściany z domem i stop docieplony 5cm styropian.

- dom bliźniak - wschodnia ściana; parter + 2 piętra, bez piwnic. na dole podłogi 7-8cm styropianu, strop górny 8cm styropianu, ściany 1,5 pustaka max - 36cm, miedzy nimi 3-4cm styropianu i na zewnątrz 8cm.

- same kaloryfery, dwupanelowe - 9m2 + 2 drabinki w łazienkach 60x130cm; planuję dołożyć jeszcze 2 na klatce schodowej - między parterem a piętrem i między 1 i 2 piętrem - aktualnie niezałożone - myślę o dużych, około 140-160cm trzypanelowe.

- okna wymieniałem 10lat temu na 2 szybowe; od południa 14,3m2; północ 11,9m2; zachód 4,5m2;

- do tej pory piec węglowy, Defro (od 10 lat); na zimę zużywałem 2t węgla kamiennego + 5-6mp buka sezonowanego 1,5-2lata; paliłem różnie, jak było trzeba... piec zawsze poskręcany, woda szła na kaloryfery 50C, ale można było spokojnie puszczać niższą,

- 4 osoby - ja, żona + 2 dzieci;

według moich wyliczeń, do tej pory: 2 t węgla to około 12000kwh *0,8=9500kwh; drewno około 10000kwh*0,6(sprawność na piecu)=6000kwh, czyli łącznie około 15600kwh zapotrzebowania na ciepło.

na kalkulatorze panasonica wychodzi mi 20500kwh i maksymalna moc grzewcza 10,6kwh, przy średniej 20C.

wydaje mi się, że piec panasonic 9kw t-cap byłby ok. co sądzicie??

mam nadzieję, że skoro wyliczenia wychodzą w granicach 15600-20500kwh, to wyjdzie średnia 18000kwh, czyli zużycie prądu powinno wyjść około 6000kwh (przy średnim cop3). mam aktualnie fotowoltaikę 5,25kw, całość od południa, dach około 35%, więc liczą na około 5500kwh na rok - instalacja działa dopiero 10dni. moje aktualne roczne zużycie to 2500kwh, więc reszta by poszła na pompę. myślę, że około 1000kwh "skosumuję" na bieżąco, reszta -20%, czyli wyjdzie około 3600khw. mam więc 4600kwh - 2600kwh na bieżące zużycie + 2000kwh na pompę.

jeżeli na taryfie g12W średnio wychodzi około 0,45zł/kwh, to ogrzewanie wychodzi mi 1800zł/rok.

2t. węgla? ale chyba nie jest grzane non stop? Przy temp. wewnątrz23^C i takim ociepleniu to raczej 4t węgla. U mnie podobny metraż.

Ja biorę T-cap 9kW

PV piąty rok pracuje --( jak w stopce ) i robi rocznie ponad 7000kWh

Powodzenia.

Czy aby nazbyt optymistycznie nie przyjmujesz SCOP=3 nie mając ani cm2 podłogówki i niedobrane grzejniki? Jakby Tz nie przekraczała 37-38 oC to i moze ten SCOP=3 bylby mozliwy. Poza tym obliczenia to bardziej szacunki z niewielką dokladnoscią.

Asolt a co powiesz na to. Na grzałkach mam 18000kWh to ile na pompie? Zasilanie to 6kW o temp 40*C

do grudnia to właściwie pali się tylko drewnem od popołudnia do nocy - rano jest jeszcze ciepło. tylko na weekend trochę więcej. od grudnia dochodzi węgiel, ale też pali się podobnie, z tym że na noc już wsypuję węgiel i skręcam piec, żeby "trzymało" do południu następnego dnia. dopiero jak robi się naprawdę zimno na zewnątrz, to podkładam też rano przed pracą. zakres temperatur różnie, czasami po powrocie z pracy jest chłodno - ale dla pieca węglowego wystarczy 10-15min i jest cieplutko. temperatura w domu różnie - czasami za wysoka, nie ma za bardzo możliwości ustawienia stałej, więc jest palone na "czuja".

też na początku planowałem tcap-a, ale już dwóch instalatorów zapewniało mnie, że Stiebel jest sporo cichszy, a mieszkam w bliźniaku i mam ścianę z kotłowni wprost na podwórze szwagierki, obok jej wejścia do domu. ja w tym miejscu mam plac 3x3m, akurat pod pompę.ewentualnie mógłbym przenieść pompę na drugą stronę domu, ale albo rury przez cały dom by szły, albo dookoła domu i stała by pod oknami moimi i szwagierki - salon, sypialnie, pokoje....

do grudnia to właściwie pali się tylko drewnem od popołudnia do nocy - rano jest jeszcze ciepło. tylko na weekend trochę więcej. od grudnia dochodzi węgiel, ale też pali się podobnie, z tym że na noc już wsypuję węgiel i skręcam piec, żeby "trzymało" do południu następnego dnia. dopiero jak robi się naprawdę zimno na zewnątrz, to podkładam też rano przed pracą. zakres temperatur różnie, czasami po powrocie z pracy jest chłodno - ale dla pieca węglowego wystarczy 10-15min i jest cieplutko. temperatura w domu różnie - czasami za wysoka, nie ma za bardzo możliwości ustawienia stałej, więc jest palone na "czuja".

też na początku planowałem tcap-a, ale już dwóch instalatorów zapewniało mnie, że Stiebel jest sporo cichszy, a mieszkam w bliźniaku i mam ścianę z kotłowni wprost na podwórze szwagierki, obok jej wejścia do domu. ja w tym miejscu mam plac 3x3m, akurat pod pompę.ewentualnie mógłbym przenieść pompę na drugą stronę domu, ale albo rury przez cały dom by szły, albo dookoła domu i stała by pod oknami moimi i szwagierki - salon, sypialnie, pokoje....

Czyli wychodzi tak jak pisałem ,przy stałej temp w domu zużycie węgla to ok.4t, co przekłada się na 24000kWh ( chyba dobrze) co z kolei na pompie da ok. 8000kWh/rok

na początku planowałem tcap-a, ale już dwóch instalatorów zapewniało mnie, że Stiebel jest sporo cichszy, a mieszkam w bliźniaku i mam ścianę z kotłowni wprost na podwórze szwagierki, obok jej wejścia do domu.ja w tym miejscu mam plac 3x3m, akurat pod pompę

W okresie grzewczym okna tak Twoje jak i szwagierki będą zamknięte

znalazłem jeszcze coś takiego:

NIBE AMS 10-12 typu Split. Jednostka zewnętrzna zasilana powietrzem zewnętrznym o modulowanej mocy 3,5-12, Poziom akustyczny: 41dB(A) według EN11203

tutaj miałbym większą rozpiętość modulacji mocy - zwłaszcza dolny poziom, a do tego pompa jest cicha. muszę poszukać więcej danych, bo cenowo wychodzi podobnie jak tcap 9kW - sporo taniej niż Stiebel

Andrzej - miejsce pod oknami jest po drugiej stronie domu,

- nie chcę ciągnąć podłączenia dookoła domu lub przez środek domu

O tym właśnie napisałem,

Masz więc idealną sytuacji z tym placem;

...- bo nikomu nie będzie przeszkadzał hałas

Należy wybierać instalatora kumatego - blisko domu.

Edytowane przez Andrzej5101

To po co ci takie gówno mało wydajne za taką kasę ?? nie lepiej założyć gruntówkę i mieć stały cop w całym zakresie temp ? Adam montuje takie pompy w conceptusie i z odwiertami do 8 metrów gł koszt ok 31 tys ale za prąd będziesz płacił połowę .

Serio? Jeszcze nikt nie pochwalił się wyceną oprócz mnie. Przypomnę - PC 6kW , 5 odwiertów za 33 000 brutto. To wszystko na 106m2 z zapotrzebowaniem w/g OZC ok 3,3kW.

Jesteś więc pewien że na 210m2 z grzejnikami zapłaci 31 000?

Serio? Jeszcze nikt nie pochwalił się wyceną oprócz mnie. Przypomnę - PC 6kW , 5 odwiertów za 33 000 brutto. To wszystko na 106m2 z zapotrzebowaniem w/g OZC ok 3,3kW.

Jesteś więc pewien że na 210m2 z grzejnikami zapłaci 31 000?

@kryzys to taki naganiacz jak Yoda. No i pracował w klimatyzacjach przemysłowych i PC potrafi złożyć z lodówki i części ze złomu, bo tam nie ma wiedzy tajemnej.

Według cennika dla takiego domu to 41-45 K przy podłogówce. Drobna różnica. Może jeszcze więcej bo pewnie trzeba grzać prawie cały czas przy kalafiorach, więc DZ większe, co by sobie kuku nie zrobić. Zresztą nie ma jak poziome DZ. Koszt przewymiarowania niewielki. Oczywiście trzeba mieć warunki.

ok - poczytałem sobie temat na forum o porównaniu nibe do panasa i już się z nibe PW wyleczyłem ;)

jeżeli znajdę rozwiązanie, które pozwoli mi na normalną pracę PC w temperaturach powyżej 0C, to zostanę przy Stieble, jeżeli nie, będzie tcap 9kW i też będzie git :)

napisałem do Stiebla - odpowiedzieli mi, że zastosowanie bufora o pojemności minimum 200l (zalecają 400l) rozwiąże moje obawy

Edytowane przez JacekRze
dopisanie ostatniego zdania

jak uważacie - zastosowanie bufora 120-200l + ustawienie pompy przy temperaturach dodatnich na zasadzie praca 1h - przerwa 3h, oraz ustawienie temperatury na wyjściu 45C, wystarczy, żeby pompa pracowała sprawnie?

myślę, że do podstawowej pracy można by dołożyć grzanie cwu powiedzmy o 4-5 rano i po 13 (cwu 300l), tak żeby wykorzystać T2 i powinno być ok.

grzanie w temperaturach ujemnych to już inna sprawa - jeszcze się nie wczytałem w sposoby ustawienia pracy pompy. myślę, że zapewne wybór krzywej.