Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w modernizowanym domu

JacekRze

Recommended Posts

jeżeli znajdę rozwiązanie, które pozwoli mi na normalną pracę PC

w temperaturach powyżej 0 C, to zostanę przy Stieble, jeżeli nie,

będzie tcap 9 kW i też będzie git :)

napisałem do Stiebla - odpowiedzieli mi, że zastosowanie bufora

o pojemności minimum 200 l (zalecają 400 l) rozwiąże moje obawy

Jeżdżąc do pracy busem, to choć byś nie wiem co robił to ;

- i tak koszty eksploatacyjne będą dużo większe niż osobówki 1,4 do 1,6 litra.

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bobrow - tylko 40l? czyli nie ma co iść w większy bufor niż 120l, który mam w podstawowej ofercie?

Andrzej - czyli większa pompa jest jednoznaczna z większym zużyciem prądu? nawet jak wyprodukują taka samą ilość ciepła?

Wtedy wydawało mi się , że trzeba dać jak najmniejszy bufor-teraz może bym się zastanowił.

Przy przewymiarowanej PC raczej bym dał większy bufor -100/150 ltr.Przy niskiej modulacji PC pracowała by z rzadszymi przerwami.Może trzeba było by dołożyć proste sterowanie do wył PC ,aby pracowała bardziej w trybie on/off-czyli zagrzeje bufor i stop, a dom odbiera ciepło z bufora.

.Przy przewymiarowanej PC raczej bym dał większy bufor -100/150 ltr.

Przy niskiej modulacji PC pracowała by z rzadszymi przerwami.

Może trzeba było by dołożyć proste sterowanie do wył PC ,aby pracowała bardziej w trybie on/off

- czyli zagrzeje bufor i stop, a dom odbiera ciepło z bufora.

A ile tego ciepła zgromadzisz w buforze 100/150 ltr????

W omawianym układzie chodzi o „zmuszenie” PC do pracy przy małym odbiorze ciepła w trybie PC on/off.

Przy większym zapotrzebowaniu domu na ciepło PC powinna pracować „normalnie”.

To trochę może być nasza nadwrażliwość-przecież obecne PC są przystosowane do takiej pracy , mają po prostu częstsze cykle on/off , które my nazywamy taktowaniem....

Najlepiej dopytać o w/w algorytm dział techniczny danego producenta PC.

Dodam jeszcze , że przy buforze z natury mamy częstsze występowanie „taktowania” ze względu na zjawisko podmieszania (czyli część ciepłej wody z wyjścia PC do jej trafia do powrotu).

Pytanie zatem rodzi się taki :

to po jaki grzyb nam ten bufor ?

Było o tym wielokrotnie - u mnie dlatego :

-sprzęgło hydrauliczne dla mieszanego systemu (grzejniki +OP)

-szum na grzejnikach przy wys przepływie (szczególnie przy defroście)

-gromadzenie zanieczyszczeń w buforze , a nie na wymienniku PC

jeżeli dobrze zrozumiałem, to wykorzystanie większego bufora, np 300-400l, spowoduje, że pompa będzie się włączała rzadziej, ale na dłużej. czyli grzeje te 300-400l wody do np 45C i się wyłącza, a pompki rozprowadzają wodę z bufora na kaloryfery i dopiero po wykorzystaniu całości zakumulowanego ciepła znowu pompa zacznie pracować?

jeżeli tak, to widzę, że koszt takich buforów nie jest duży - to znaczy różnica między 200 a 400l to kilka stówek. jeżeli dobrze rozumiem, to zastosowanie większego bufora (w moim przypadku 400l) ma same plusy?

jeżeli dobrze zrozumiałem, to wykorzystanie większego bufora, np 300-400l, spowoduje, że pompa będzie się włączała rzadziej, ale na dłużej. czyli grzeje te 300-400l wody do np 45C i się wyłącza, a pompki rozprowadzają wodę z bufora na kaloryfery i dopiero po wykorzystaniu całości zakumulowanego ciepła znowu pompa zacznie pracować?

jeżeli tak, to widzę, że koszt takich buforów nie jest duży - to znaczy różnica między 200 a 400l to kilka stówek. jeżeli dobrze rozumiem, to zastosowanie większego bufora (w moim przypadku 400l) ma same plusy?

Niestety nie jest to takie oczywiste-mamy tu różne opinie użytkowników na ten temat.Są koledzy ,którzy zrobili obejście na buforze 300L (i T-capie 9kW) i się cieszą lepszym SCOPem i ciut mniejszym zużyciem...

Jeśli masz dużą moc min PC , to bufor ok.Jeśli masz mały zład wody w systemie -bufor ok.Jeśli masz zagmatwany system (mieszany, cienkie rurki)-bufor jest ok.

Jeśli jednak nie masz j/w , to może sobie przygotuj miejsce pod wpięcie bufora jeśli będzie potrzeba.

Były tu "wojny" o ten bufor już wielokrotnie...

Przyduś może instalatora danej PC ,niech Ci poda wytyczne do stosowania bufora (producenta) -po co masz zgadywać ?

Za duży bufor to też zwłoka na działaniu CO-przecież dłużej trzeba go ogrzać ,aby puścić ciepłą wodę na system...

Za duży bufor to też więcej miejsca.

Jacek-tutaj należy przydusić instalatora ( a ten niech ciśnie dystrybutora).Chyba za coś bierze kasę ?

rozmawiałem z instalatorem i stieblem. instalator twierdzi, że wystarczy 120l, stiebel mi pisał, że zalecają 400l, a 200l jako minimum. mam same kaloryfery i cienki rurki, więc zład wody będzie nieduży. moc minimalna pompy w dodatnich temperaturach 6kW, więc kolejny argument za. z kotłowni wyrzucam kopciucha i stary bojler, nie będę też potrzebował miejsca, gdzie składałem drewno, więc wolnego miejsca będzie sporo. Poza tym to monoblok, więc większa część samej pompy będzie i tak na zewnątrz.

wielkie dzięki bobrow za podsumowanie - napiszę jeszcze raz do instalatora i prześlę mu maila jakiego dostałem ze Stiebla. jeżeli stwierdzi, że można dać większy bufor, zamontujemy 200-300l i na tym zakończę ten etap.

następny krok - rozbudowa fotowoltaiki do 10kW. zużycie pompy na pewno mi wyjdzie minimum 7000kWh, tym bardziej że coraz poważniej myślę nad założeniem 3 klimakonwektorów i chłodzeniem w lecie. moje bieżące zużycie to 2500kWh, a planowałem jeszcze wymianę płyty gazowej na indukcję.... instalacja przy dobrych wiatrach (a raczej promieniach słońca ;) )wyprodukuje 11000kwh, czyli dostanę z tego około 9000kWh. jeżeli zrobię to jeszcze w tym roku, to przy założeniu, że pompę odpalę w marcu, to 2021 powinien się zakończyć z nadwyżką około 2-3000kwh. w takim przypadku 2022 też powinien być na 0. 2 lata bez rachunków za ogrzewanie, prąd i gaz - trudno w to uwierzyć :rolleyes:

ups - znowu pod górkę. oto odpowiedź z nfosigw w sprawie rozbudowy mojej instalacji:

"Przez okres 3 lat nie może Pan zdemontować instalacji ani żadnego jej elementu.

Rozbudować instalację Pan może jeśli pozwala na to moc inwertera.

Jeśli inwerter wymagałby wymiany na większy to może to nastąpić dopiero po 3 latach od dnia otrzymania dofinansowania."

Bufor 50.100. 150 litrów?

Toż to garnuszki są!

MOŻNA te cudeńka traktować jak sprzęgła.

Ale... bufor?!

Adam M.

Adam-ale to o to tu chodzi tj o sprzęgło hydrauliczne , min zład, min obciążenie, itp..a przy okazji funkcja bufora...Tak , wiem -kulawo to wygląda , ale przy tym temacie tak może być...

No tak...

Bateryjka 100 wolt i pojemności 0,000nic...

Naiwność?

Brak wiedzy?

A może...słowo "bufor" nobilituje taką instalację?

No, nie wiem...

Adam M.

Nazewnictwo jest może kulawe-a to po prostu zbiornik np 50L czy 200L...

A bateryjka może być np 1,2V i nadal 0,000nic -tylko co z tego wynika ?

No właśnie...

kolejne pytanie - jaką macie moc przyłączeniową z zakładem energetycznym? np przy tcap-ie 9kW z grzałką 3kW, myślę że pewnie 12-13kW. u mnie jak ma byc pompa 13kW + grzałka 3kW to 16kW?

U mnie jest 26kW...Cuda wianki miałem w garażu podłączać...i tak już zostało...