Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRAMA DWUSKRZYDŁOWA - ustawianie, zalewanie słupków, montaż

Recommended Posts

Witam.

Zamówiłem stalową bramę dwuskrzydłową + furtkę i po dostarczeniu jej na posesję, rozpoczął się dylemat - montować samemu czy w nieskończoność szukać dobrych fachowców ?

Na początek, założyłem ten temat i w miarę rozwoju sytuacji, będę wiedział czy sam z synem dam radę i czy diabeł nie taki straszny jak go malują ;)

Najbardziej martwi mnie ustawienie wszystkiego w odpowiedni sposób przed zalaniem słupków, ale do rzeczy.

Na tą chwilę mam starą bramę 1-skrzydłową, zawieszoną na zawiasach w puszczonych w bok betonowego słupka sąsiada:

3ea5276f3e03498f1ddd8037293f8f51.jpg

Cześć słupka w której siedzą stare zawiasy, jest domurowana i będzie usunięta a w to miejsce przyjdzie nowy słupek 10x10.

997384ae23a19b5417fa48dae14920bb.jpg

Z drugiej strony bramy, gdzie będzie wejście (furtka) jest już osadzony słupek 8x8 z płotu panelowego i jego nie chciałbym ruszać a plan jest taki aby nowy słupek 10x10 nasadzić na ten już istniejący i połączyć je razem.

e70cae69fa497d159549d03831dae391.jpg

Parę informacji:

- brama jest 2-skrzydłowa ze stali + furtka

- skrzydło bramy ma 173 cm szerokości i 132 cm wysokości,

- furtka ma 92 cm szerokości i będzie miała elektrozaczep do zdalnego otwierania,

- zawiasy będą umiejscowione od wewnątrz,

Pracę rozpocząłem od usunięcia wierzchniej warstwy starego chodnika z betonu i teraz mam zamiar "dobrać" się do najniższego miejsca wystawania osadzonego już słupka pod bramkę (furtkę), w celu nasunięcia na niego nowego słupka.

Na dobry początek, nową bramę ustawiłem przed starą w celu realnej oceny czy wszystko było dobrze wymierzone i będzie pasowało.

406641317965e1592adc3230c2027f7f.jpg

Mam jeszcze masę pytań, dotyczących ustawienia wszystkiego i zalewania betonem ale wszystko po kolei ;)

Najważniejsze z pytań:

1. Mam zamiar wykopać dołki 1m głębokie i w nich ustawić słupki, obłożyć je gruzem ze starego chodnika a następnie założyć bramę i dopiero zalewać betonem - jak usztywnić bramę aby to wszystko trzymało pionu/poziomu ?

2. Jakiego gotowego betonu użyć do zalewania słupków

3. Czy przy tej wysokości bramy jest potrzebna łata ze zbrojeniem, pomiędzy słupkami bramy i furtki ?

4. Ile worków gotowej zaprawy, powinienem kupić na zalanie 2 słupków.

Gotową zaprawę do zalania słupków, chciałbym kupić w Castoramie (nie ma u mnie innych sklepów budowlanych), bo nie mam betoniarki a tylko taczkę do mieszania.

Za wszelką pomocną dłoń, stawiam piwko beer2.gif

Edytowane przez ArturoK4

Najważniejsze z pytań:

1. Mam zamiar wykopać dołki 1m głębokie i w nich ustawić słupki, obłożyć je gruzem ze starego chodnika, a następnie założyć bramę i dopiero zalewać betonem - jak usztywnić bramę, aby to wszystko trzymało pionu/poziomu ?

Są różne sposoby najlepiej tak jak próbowałeś wcześniej dopasować - najsztywniej przy pomocy desek, kantówek. Znałem osoby co bramę pospawali, a potem rozcinali

2. Jakiego gotowego betonu użyć do zalewania słupków

Z marketu B25 i wyżej.

3. Czy przy tej wysokości bramy jest potrzebna łata ze zbrojeniem, pomiędzy słupkami bramy i furtki ?

To akurat by się przydało - tylko dlatego, że w znaczący sposób usztywni całą konstrukcję jak również słupki nie będą pracowały niezależnie więc szczelina i kąty ustawienia względem siebie skrzydeł będą bardziej stabilne.

4. Ile worków gotowej zaprawy, powinienem kupić na zalanie 2 słupków.

Aby wystarczyło, dziwne pytanie?wszystko zależy jak szerokie otwory, po wykopaniu możesz policzyć pojemność i orientacyjnie będziesz wiedział dzieląc przez litry z worka.

Pozdrawiam

Dobry.

Nie do końca uzyskałem w pełni satysfakcjonujące mnie odpowiedzi, więc dalej idę już swoją drogą - konstruktywne i pomocne podpowiedzi dalej mile widziane.

1. Pierwszy słupek od płotu a zarazem słupek od furtki, był dobrze osadzony od dawna ale był zdecydowanie za cienki 8x8 i nowy 10x10 zostanie osadzony na nim.

Nowy grubszy słupek 10x10 zostanie nasunięty na mniejszy 8x8, dosunięty do dwóch boków i skręcony 3 wkrętami z dwóch stron. Wolna przestrzeń w środku między ściankami słupków, zostanie wypełniona dobrą pianką montażową.

2. Po zmontowaniu pierwszego słupka, założę furtkę i przy jej pomocy ustalę miejsce docelowe 2-środkowego słupka.

3. Pod słupek będzie wykopany otwór o średnicy 50 cm i głębokości 120 cm, ale beton zaleję tylko do 100 cm aby pozostałe 20 cm zostało na kostkę brukową.

4. Z braku betonu B25 w Castoramie, będzie kupiony beton B30, na początek do jednego słupka 10 worków 25 kg. Po zalaniu pierwszego słupka, będzie już wiadomo ile jeszcze potrzeba betonu do drugiego słupka. Po konsultacjach z dwoma specjalistami w dziedzinie osadzania bram, podjąłem decyzję o nie wykorzystywaniu żadnego gruzu do zalewania słupków, bo według specjalistów to osłabia beton. Nie będę z tą teorią dyskutował, bo nie zależy mi na oszczędności rzędu 50-100 na osadzaniu dwóch słupków do bramy.

5. Ławy pomiędzy słupkami bramy, jednak nie będzie, bo po konsultacjach, uznałem, że w moim przypadku nie jest mi potrzebna.

PS. W środę od rana zaczynam działać, więc nowe fotki i opisy prac dopiero wieczorkiem w środę. Mam nadzieję że pierwszy z dwóch słupków będzie już stał zalany.

Pozdrawiam.