ArturoK4 18.08.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam. Zamówiłem stalową bramę dwuskrzydłową + furtkę i po dostarczeniu jej na posesję, rozpoczął się dylemat - montować samemu czy w nieskończoność szukać dobrych fachowców ? Na początek, założyłem ten temat i w miarę rozwoju sytuacji, będę wiedział czy sam z synem dam radę i czy diabeł nie taki straszny jak go malują Najbardziej martwi mnie ustawienie wszystkiego w odpowiedni sposób przed zalaniem słupków, ale do rzeczy. Na tą chwilę mam starą bramę 1-skrzydłową, zawieszoną na zawiasach w puszczonych w bok betonowego słupka sąsiada: Cześć słupka w której siedzą stare zawiasy, jest domurowana i będzie usunięta a w to miejsce przyjdzie nowy słupek 10x10. Z drugiej strony bramy, gdzie będzie wejście (furtka) jest już osadzony słupek 8x8 z płotu panelowego i jego nie chciałbym ruszać a plan jest taki aby nowy słupek 10x10 nasadzić na ten już istniejący i połączyć je razem. Parę informacji: - brama jest 2-skrzydłowa ze stali + furtka - skrzydło bramy ma 173 cm szerokości i 132 cm wysokości, - furtka ma 92 cm szerokości i będzie miała elektrozaczep do zdalnego otwierania, - zawiasy będą umiejscowione od wewnątrz, Pracę rozpocząłem od usunięcia wierzchniej warstwy starego chodnika z betonu i teraz mam zamiar "dobrać" się do najniższego miejsca wystawania osadzonego już słupka pod bramkę (furtkę), w celu nasunięcia na niego nowego słupka. Na dobry początek, nową bramę ustawiłem przed starą w celu realnej oceny czy wszystko było dobrze wymierzone i będzie pasowało. Mam jeszcze masę pytań, dotyczących ustawienia wszystkiego i zalewania betonem ale wszystko po kolei Najważniejsze z pytań: 1. Mam zamiar wykopać dołki 1m głębokie i w nich ustawić słupki, obłożyć je gruzem ze starego chodnika a następnie założyć bramę i dopiero zalewać betonem - jak usztywnić bramę aby to wszystko trzymało pionu/poziomu ? 2. Jakiego gotowego betonu użyć do zalewania słupków 3. Czy przy tej wysokości bramy jest potrzebna łata ze zbrojeniem, pomiędzy słupkami bramy i furtki ? 4. Ile worków gotowej zaprawy, powinienem kupić na zalanie 2 słupków. Gotową zaprawę do zalania słupków, chciałbym kupić w Castoramie (nie ma u mnie innych sklepów budowlanych), bo nie mam betoniarki a tylko taczkę do mieszania. Za wszelką pomocną dłoń, stawiam piwko Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez ArturoK4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Najważniejsze z pytań: 1. Mam zamiar wykopać dołki 1m głębokie i w nich ustawić słupki, obłożyć je gruzem ze starego chodnika, a następnie założyć bramę i dopiero zalewać betonem - jak usztywnić bramę, aby to wszystko trzymało pionu/poziomu ? Są różne sposoby najlepiej tak jak próbowałeś wcześniej dopasować - najsztywniej przy pomocy desek, kantówek. Znałem osoby co bramę pospawali, a potem rozcinali 2. Jakiego gotowego betonu użyć do zalewania słupków Z marketu B25 i wyżej. 3. Czy przy tej wysokości bramy jest potrzebna łata ze zbrojeniem, pomiędzy słupkami bramy i furtki ? To akurat by się przydało - tylko dlatego, że w znaczący sposób usztywni całą konstrukcję jak również słupki nie będą pracowały niezależnie więc szczelina i kąty ustawienia względem siebie skrzydeł będą bardziej stabilne. 4. Ile worków gotowej zaprawy, powinienem kupić na zalanie 2 słupków. Aby wystarczyło, dziwne pytanie?wszystko zależy jak szerokie otwory, po wykopaniu możesz policzyć pojemność i orientacyjnie będziesz wiedział dzieląc przez litry z worka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturoK4 22.08.2020 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Dobry. Nie do końca uzyskałem w pełni satysfakcjonujące mnie odpowiedzi, więc dalej idę już swoją drogą - konstruktywne i pomocne podpowiedzi dalej mile widziane. 1. Pierwszy słupek od płotu a zarazem słupek od furtki, był dobrze osadzony od dawna ale był zdecydowanie za cienki 8x8 i nowy 10x10 zostanie osadzony na nim. Nowy grubszy słupek 10x10 zostanie nasunięty na mniejszy 8x8, dosunięty do dwóch boków i skręcony 3 wkrętami z dwóch stron. Wolna przestrzeń w środku między ściankami słupków, zostanie wypełniona dobrą pianką montażową. 2. Po zmontowaniu pierwszego słupka, założę furtkę i przy jej pomocy ustalę miejsce docelowe 2-środkowego słupka. 3. Pod słupek będzie wykopany otwór o średnicy 50 cm i głębokości 120 cm, ale beton zaleję tylko do 100 cm aby pozostałe 20 cm zostało na kostkę brukową. 4. Z braku betonu B25 w Castoramie, będzie kupiony beton B30, na początek do jednego słupka 10 worków 25 kg. Po zalaniu pierwszego słupka, będzie już wiadomo ile jeszcze potrzeba betonu do drugiego słupka. Po konsultacjach z dwoma specjalistami w dziedzinie osadzania bram, podjąłem decyzję o nie wykorzystywaniu żadnego gruzu do zalewania słupków, bo według specjalistów to osłabia beton. Nie będę z tą teorią dyskutował, bo nie zależy mi na oszczędności rzędu 50-100 na osadzaniu dwóch słupków do bramy. 5. Ławy pomiędzy słupkami bramy, jednak nie będzie, bo po konsultacjach, uznałem, że w moim przypadku nie jest mi potrzebna. PS. W środę od rana zaczynam działać, więc nowe fotki i opisy prac dopiero wieczorkiem w środę. Mam nadzieję że pierwszy z dwóch słupków będzie już stał zalany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts