dymek153 18.08.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Dzień dobry wszystkim na forum Nadeszła chwila na której wgl się nie znam a mianowicie oczyszczalnia biologiczna... Czytam czytam i czym więcej czytam to mam większy mętlik w głowie. Dostałem propozycję na oczyszczalnie Kingspan ale wychodzi około 20 000zł trochę dużo jak dla mnie. Podpowiecie mi którą wybrać, na co zwracać uwagę i i może jakaś opinia do niej? Ogółem teren to piasek bez gliny wysokość wód gruntowych 1.5m dwa lata temu aż 0.2m ;o duża działka, rodzina 4 osobowa ale w przyszłości na pewno więcej. Dzięki wielkie i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 19.08.2020 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Co oznacza, że wodę gruntową masz na 1,5m, a dwa lata temu aż 0,2m. Podniósł się jej poziom na 0,2m pod gruntem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek153 19.08.2020 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Co oznacza, że wodę gruntową masz na 1,5m, a dwa lata temu aż 0,2m. Podniósł się jej poziom na 0,2m pod gruntem ? 2 lata temu były straszne ulewy i na tej wysokości było lustro wody teraz 1.5m napisałem to bo nie jestem pewny czy to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 20.08.2020 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 2 lata temu były straszne ulewy i na tej wysokości było lustro wody teraz 1.5m napisałem to bo nie jestem pewny czy to ma znaczenie Skoro piasek to powinno ładnie wsiąkać i poziom wody gruntowej nie zmieniłby się tak bardzo. Jednak to nie chodzi tylko o Twoją działkę, a ogólny układ geologiczny w tej okolicy. Wracając jednak do sedna, znam bardzo podobny przypadek, lecz grunt tam nie był piaszczysty, raczej mieszany. Ogólnie to doradzałbym zrobić odprowadzenie do drenażu w nasypie. Będzie to zabezpieczenie na zmienne lustro wody u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek153 29.08.2020 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Skoro piasek to powinno ładnie wsiąkać i poziom wody gruntowej nie zmieniłby się tak bardzo. Jednak to nie chodzi tylko o Twoją działkę, a ogólny układ geologiczny w tej okolicy. Wracając jednak do sedna, znam bardzo podobny przypadek, lecz grunt tam nie był piaszczysty, raczej mieszany. Ogólnie to doradzałbym zrobić odprowadzenie do drenażu w nasypie. Będzie to zabezpieczenie na zmienne lustro wody u Ciebie. Też tak myślałem by zrobić kopiec jeden Pan który montuje mówił o studni ale mi to nie pasowało. Podpiąłem się pod inny temat jest tam aż 195 stron oczy mnie bolą od czytania Rozważam kilka modeli oczyszczalni ZBS na 8 osb /SL BIO-DUO LT/BIO-HYBRYDA4000/ BIOROCK/ Eko-bio 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 31.08.2020 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Też tak myślałem by zrobić kopiec jeden Pan który montuje mówił o studni ale mi to nie pasowało. Podpiąłem się pod inny temat jest tam aż 195 stron oczy mnie bolą od czytania Rozważam kilka modeli oczyszczalni ZBS na 8 osb /SL BIO-DUO LT/BIO-HYBRYDA4000/ BIOROCK/ Eko-bio 4000 Studnia chłonna to chyba największy problem w oczyszczalniach, bo nie chce się montować drenaży. Studnia jest tańsza w montażu, bo stawiasz jedną dużą koparkę w miejscu, a nie jeździsz mniejszą robiąc ciągi drenażu, itd. Odnośnie oczyszczalni napiszę na rankingu, bo to jest główna "ksiażka" w tym względzie. Po ilości stron widać, że temat jest ciężki, jak ktoś chce go zgłębić i dalej będzie się ciągnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts