Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybranie Oczyszczalni biologicznej ;)

dymek153

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim na forum :)

Nadeszła chwila na której wgl się nie znam a mianowicie oczyszczalnia biologiczna... Czytam czytam i czym więcej czytam to mam większy mętlik w głowie. Dostałem propozycję na oczyszczalnie Kingspan ale wychodzi około 20 000zł trochę dużo jak dla mnie. Podpowiecie mi którą wybrać, na co zwracać uwagę i i może jakaś opinia do niej?

Ogółem teren to piasek bez gliny wysokość wód gruntowych 1.5m dwa lata temu aż 0.2m ;o duża działka, rodzina 4 osobowa ale w przyszłości na pewno więcej.

Dzięki wielkie i pozdrawiam!

2 lata temu były straszne ulewy i na tej wysokości było lustro wody teraz 1.5m napisałem to bo nie jestem pewny czy to ma znaczenie :)

Skoro piasek to powinno ładnie wsiąkać i poziom wody gruntowej nie zmieniłby się tak bardzo. Jednak to nie chodzi tylko o Twoją działkę, a ogólny układ geologiczny w tej okolicy. Wracając jednak do sedna, znam bardzo podobny przypadek, lecz grunt tam nie był piaszczysty, raczej mieszany. Ogólnie to doradzałbym zrobić odprowadzenie do drenażu w nasypie. Będzie to zabezpieczenie na zmienne lustro wody u Ciebie.

• 2 weeks później...
Skoro piasek to powinno ładnie wsiąkać i poziom wody gruntowej nie zmieniłby się tak bardzo. Jednak to nie chodzi tylko o Twoją działkę, a ogólny układ geologiczny w tej okolicy. Wracając jednak do sedna, znam bardzo podobny przypadek, lecz grunt tam nie był piaszczysty, raczej mieszany. Ogólnie to doradzałbym zrobić odprowadzenie do drenażu w nasypie. Będzie to zabezpieczenie na zmienne lustro wody u Ciebie.

Też tak myślałem by zrobić kopiec :) jeden Pan który montuje mówił o studni ale mi to nie pasowało. Podpiąłem się pod inny temat jest tam aż 195 stron oczy mnie bolą od czytania :p Rozważam kilka modeli oczyszczalni ZBS na 8 osb /SL BIO-DUO LT/BIO-HYBRYDA4000/ BIOROCK/ Eko-bio 4000 :confused:

Też tak myślałem by zrobić kopiec :) jeden Pan który montuje mówił o studni ale mi to nie pasowało. Podpiąłem się pod inny temat jest tam aż 195 stron oczy mnie bolą od czytania :p Rozważam kilka modeli oczyszczalni ZBS na 8 osb /SL BIO-DUO LT/BIO-HYBRYDA4000/ BIOROCK/ Eko-bio 4000 :confused:

Studnia chłonna to chyba największy problem w oczyszczalniach, bo nie chce się montować drenaży. Studnia jest tańsza w montażu, bo stawiasz jedną dużą koparkę w miejscu, a nie jeździsz mniejszą robiąc ciągi drenażu, itd. Odnośnie oczyszczalni napiszę na rankingu, bo to jest główna "ksiażka" w tym względzie. Po ilości stron widać, że temat jest ciężki, jak ktoś chce go zgłębić i dalej będzie się ciągnął :)