gawel 19.08.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 o ile pamętam nasze poprzednie dyskusję na temat ceny kWh to ogrzewanie prądem dalej jest 2 x droższe dla mojego domu niż gazem. A jeśli chodzi o PV to jeszcze nie założyłem, bo przy rachunkach 300 zła na 2 mce nie widzę sensu, jestem ciekaw wydajnośći PV po 10-15 latach, bo w tej chwili nie masz PV nie istniejesz taka moda Na co zmienie ogrzewanie w przyszłości? nie wiem może PC, może wymyślą coś nowego w końcu świat idzie do przodu porównywanie samych kosztów eksploatacyjnych jest niemiarodajne w przypadku prądu i gazu, Ostatnio badano najstarszą w Europie chyba w Holandii instalację PV po 35 latach i wnioski były bardzo pozytywne, Obecne instalacje mają żywotność o wiele większą bo uzysk gwarantowany na 25 lat, mając parawie 50 to powiem szczerze ze mam to w dupie co bedzie potem z resztą zapewne za kilka lat zmienie te PV na wydajniejsze za 2 tysia. Wsztystko tanieje pierwszy niby płaski telewizor w 1996 roku kosztował 24000 i to było 20 moich pensji obecnie moge kupić lepszych tv co najmnie kilka za jedną pensję. A le wtedy wydawało sie to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.08.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 natomaist jak juz ktoś ma centralne wodne nawet grzejnikowe i sprawne to pc jest super z tym ze bym chyba Karola zamówił z Klimatyzacjakatowice on ma super PC zrobione z klimy. Już nie składa takich pomp. U mnie ten sezon grzania to 4 tys kWh, czyli 1000 zł czystym prądem. Pompą grzeję od 30 marca dopiero i do końca sezonu zjadła 83 kWh. Cała podłogówka z kotłem elektrycznym kosztowała mnie 6 tys zł na 125m2. Teraz dołożyłem tanią pompę pw, bo od sierpnia prąd w taniej o 20% w górę i kolejne tyle od października wedle zapowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Już nie składa takich pomp. U mnie ten sezon grzania to 4 tys kWh, czyli 1000 zł czystym prądem. Pompą grzeję od 30 marca dopiero i do końca sezonu zjadła 83 kWh. Cała podłogówka z kotłem elektrycznym kosztowała mnie 6 tys zł na 125m2. Teraz dołożyłem tanią pompę pw, bo od sierpnia prąd w taniej o 20% w górę i kolejne tyle od października wedle zapowiedzi. Gratulacje tanio masz to zainstalowane, co do podwyżek to dopiero od 1 stycznia 2021. A może zamiast PC po prostu Pv ?Zużycie masz umiarkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.08.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Niech rośnie mam PV Nie mam kabli w wylewce, tylko w matę grzewczą w jednej łazience. I na jakie to źródło zamienisz jakie? paliwa kopalne łącznie z gazem są w odwrocie, pozostaje pc lub grzałka. Dla mnie to durny argument. Może kupię 5ha ziemi i zasieję owies bo jak rząd podniesie ceny paliw to będę jeżdxił konno. To jest podobnie wartościowy argument. Poza tym nie bierzesz pod wzgląd zmian klimatu, bo ogrzewanie nie jest już głównym pozeraczem energii i w dobrze ocieplonym domu przy co najmniej 4 osobach cwu zużyje więcej energii niż ogzrewanie domu, poza tym są coraz nowsze i tańsze źródla ciepła lyb darmowej energii jak np pv, przewracają pomału rynek grzewczy bo dają coś za darmo, żaden kocioł czy pc nie działa za darmo a PV już tak i mozesz mieć cwu i ogzrewanie za darmo nawet grzejnikami elektrycznymi. PV jest mocno nie stabilne ponieważ nie zależy od ciebie tylko od Rządu. Można dowalać ołaty stałe do woli dla prosumentów Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.08.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 o ile pamętam nasze poprzednie dyskusję na temat ceny kWh to ogrzewanie prądem dalej jest 2 x droższe dla mojego domu niż gazem. A jeśli chodzi o PV to jeszcze nie założyłem, bo przy rachunkach 300 zła na 2 mce nie widzę sensu, jestem ciekaw wydajnośći PV po 10-15 latach, bo w tej chwili nie masz PV nie istniejesz taka moda Na co zmienie ogrzewanie w przyszłości? nie wiem może PC, może wymyślą coś nowego w końcu świat idzie do przodu Niema znaczenia wydajność za 10-15 lat liczy sie czas zwrotu i musi być jak najszybszy. Nikt chyba nie planuje zwrotu na aż 10 lat A wydajność po 10 latach nie powinna być niższa niż ok 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.08.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 PV jest mocno nie stabilne ponieważ nie zależy od ciebie tylko od Rządu. Można dowalać ołaty stałe do woli dla prosumentów Rok temu podawali że dołożą 6zl od każdego kWp miesięcznie. Do tego opłata mocowa, podobno także dla pv za dystrybucję. Zobaczymy w październiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.08.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Pole do popisu mają. Można dowalić do pv opłaty za energię bierną. Wtedy może się okazać, że albo dołoży się dodatkowe kondensatory/dławiki, albo taniej będzie się odłączyć, ale to nie jest takie proste, bo umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly7485 19.08.2020 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Dostałem jeszcze dziś ofertę o podgrzewaniu klimatyzatorami +maty grzewcze w łazienkach uzywa ktoś tego jak wychodzi wydajność wraz z rachunkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.08.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 porównywanie samych kosztów eksploatacyjnych jest niemiarodajne w przypadku prądu i gazu, Ostatnio badano najstarszą w Europie chyba w Holandii instalację PV po 35 latach i wnioski były bardzo pozytywne, Obecne instalacje mają żywotność o wiele większą bo uzysk gwarantowany na 25 lat, mając parawie 50 to powiem szczerze ze mam to w dupie co bedzie potem z resztą zapewne za kilka lat zmienie te PV na wydajniejsze za 2 tysia. Wsztystko tanieje pierwszy niby płaski telewizor w 1996 roku kosztował 24000 i to było 20 moich pensji obecnie moge kupić lepszych tv co najmnie kilka za jedną pensję. A le wtedy wydawało sie to niemożliwe. To ile kosztował Twój system CO + CWU począwszy od grzejników Atlantic, matę, klimę, PC do CWU i PV nie uwzględniając dotacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Pole do popisu mają. Można dowalić do pv opłaty za energię bierną. Wtedy może się okazać, że albo dołoży się dodatkowe kondensatory/dławiki, albo taniej będzie się odłączyć, ale to nie jest takie proste, bo umowy. wyłaczasz DC wyłącznikiem i masz wyłączona produkcję, do sieci przekazujesz zero i masz normalne koszty jak w zwykłej umowie nieprosumenckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.08.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 To ile kosztował Twój system CO + CWU począwszy od grzejników Atlantic, matę, klimę, PC do CWU i PV nie uwzględniając dotacji ? A dlaczego ma nie uwzględniać dotacji? Gdyby ich nie było to pewnie nie założyłby PC CWU czy PV bo zwrot leci na ryj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.08.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 wyłaczasz DC wyłącznikiem i masz wyłączona produkcję, do sieci przekazujesz zero i masz normalne koszty jak w zwykłej umowie nieprosumenckiej. Sprzdajesz falownik. Rozbijasz PV na dwa stringi na dwie grzałki i bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 To ile kosztował Twój system CO + CWU począwszy od grzejników Atlantic, matę, klimę, PC do CWU i PV nie uwzględniając dotacji ? Już piszę 6x grzejników atlantic f18 - 1200 zł 2 drabinki z grzałkami +borygo 340 zł mata grzejna do dolnej łazienki 300 zł klimatyzacja 2300 pc cwu 2400 (bez datacji 4500) PV 10200 (bez dotacji 17800) Razem z dotacjami 16740 (bez dotacji 26440) Z tym że jedna uwaga przez 14 lat nie było pc cwu, klimy i pv i wtedy koszt inwestycji był 2500 (z bojlerem 100 l atlantic) zużycie roczne prądu było wtedy 9 MWh/rok po zainstalowaniu pc cwu zużycie spadło o 2,5 MWh/ rok do ok 6,5 MWh; Klime założyłem w tym roku i ma to obniżyć zużycie prądu o kolejne co najmniej 2 MWh/rok do ok 4-4,4 MWh/rok Początkowo tego nie planowałem i zwrot PV miał nastąpić po 3,5 roku z rachunkiem finalnym za prąd na poziomie 200 zł/ miesiąc; Natomiast zastosowanie klimy wydluży okres zwrotu do 5 lat ale rachunek finalny za prąd +opłta stała 12,20/msc wyniesie ok 100 zł i to jest finalny efekt. Jak to się sprawdzi na pewno opiszę. Podstawą trafionych decyzji jest znajomość zużycia prądu i jego struktury wtedy można dobrać konkretne rozwiązanie do potrzeb i możliwości a nie jak owca podążać za sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) A dlaczego ma nie uwzględniać dotacji? Gdyby ich nie było to pewnie nie założyłby PC CWU czy PV bo zwrot leci na ryj I tak i nie, założyłbym pc cwu ale nie z dotacji więc miałbym możliwość wyboru, dlatego stary bojler już dogorywał a nowy porządny tez nie tani. pv pewno też ale na pewno nie teraz ale nie ukrywam że dotacja "podrasowała" rachunek ekonomiczny Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Dostałem jeszcze dziś ofertę o podgrzewaniu klimatyzatorami +maty grzewcze w łazienkach uzywa ktoś tego jak wychodzi wydajność wraz z rachunkami ? to zależy od łazienki i to nie wina ścian a wentylacji, moja mata tak sobie dawała radę bo wiało mi z kratki, był wentylator ale na sznurek i jak pracował to ok ale jak nie to marnie. Po instalacji wentylatora z membraną i higrostatem jest cieplutko a temp na podłodze zmniejszona o 5 st na 25, Koszt wentylatorka 139 zł ale komfort rewelacja (dla mnie) bo jest po prostu normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Sprzdajesz falownik. Rozbijasz PV na dwa stringi na dwie grzałki i bufor. kurde przeczytałem "rozbijasz PV" i az padłem może poczekam na grad:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.08.2020 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 kurde przeczytałem "rozbijasz PV" i az padłem może poczekam na grad:o Podzielić instalację na dwa szergi po ok 2kW regulator do grzałek i grzałka podwójna.Do bojlera Górna wężownica bojlera pod wymiennik płytowy i grzejemy podłogę Generalnie nieuzasadnione ale awryjnie jakby PV zostało obłożone jakimś dziwnym podatkiem po czasie zwrotu to jakaś alternatywa To przewymiarowane solary z tym PV co mam zapewniły by sporo do baenu, pewnie w okolicy 100% CWU i nie takie małe co nieco do CO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.08.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 gawełCo się dzieje z PV jak sieć miejska pada?Daje czy nie?Ja pamiętam fyfnasty stopień zasilania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.08.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Co się dzieje z PV jak sieć miejska pada? Yoda u mnie wiejska stoi. I to bardzo dobrze. Daje czy nie? To już jej pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.08.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 to zależy od łazienki i to nie wina ścian a wentylacji, moja mata tak sobie dawała radę bo wiało mi z kratki, był wentylator ale na sznurek i jak pracował to ok ale jak nie to marnie. Po instalacji wentylatora z membraną i higrostatem jest cieplutko a temp na podłodze zmniejszona o 5 st na 25, Koszt wentylatorka 139 zł ale komfort rewelacja (dla mnie) bo jest po prostu normalnie Gaweł a przewody wentylacyjne masz murowane czy poprostu wentylatorek zamontowany do jakiegoś flexa i kominek na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts