gawel 21.08.2020 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Gaweł a przewody wentylacyjne masz murowane czy poprostu wentylatorek zamontowany do jakiegoś flexa i kominek na dachu? murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4-Eco 06.11.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Promienniki podczerwieni lepiej sprawdzają się przy niezbyt dużych zabudowach (do 100 mkw). Przy podanym metrarzu, lepsze byłyby pompy ciepła. 4-Eco posiada bardzo duży wybór pomp, które nasi fachowcy dobiorą odpowiednio do każdego domku. Szczegółowe informacje na temat pomp ciepła 4-Eco można uzyskać pod numerem telefonu 533 012 233 lub wchodząc na naszą stronę internetową http://www.4-eco.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 06.11.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Witam, mam pytanie odnośnie ogrzewania domu (parterówka - powierzchnia grzewcza ok 150m). Zastanawiałem się nad opcja pompy ciepła albo promiennikami podczerwieni W internecie zdania są dość mocno podzielone ale posty są z lat 2014-2018 a zastanawiam się jak to wygląda w 2020 roku, na allegro i stronach z promiennikami piszą, że super ekologiczne tanie i małe rachunki jednak nie wiem jak to wygląda naprawdę, a wiadomo że producent zawsze będzie zachwalał swój produkt. Tyle że jeżeli technologia promienników i to co zachwalają producenci jest prawdą to bardzo dobrze się opłaca. z tego co wyczytałem na niektórych stronach to opłaty prądu za promienniki + bojler z grzałka są praktycznie takie same jak za pompę ciepła. A koszt pompy i podłogówki jest kilka razy większy, niż promienników i bojlera. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie tych promienników albo poradzić co jest lepsze ? Czy to będą promienniki, czy zwykłe farelki to tak na prawdę dadzą dokładnie tyle samo ciepła z energii pobranej "z gniazdka". Pompa ciepła przy zasilaniu z tego samego "gniazdka" da co najmniej 3 razy więcej ciepła z każdej odnotowanej przez licznik kWh, bo to nie jest grzanie prądem tylko przy pomocy prądu. Różnica między PC, a "farelką" jest w cenie - PC znacznie droższa od "farelki". By rzetelnie skalkulować co może Ci się opłacać powinieneś na pewno znać - musisz znać [B]zapotrzebowanie na ciepło[/b] dla domu oraz ile będziesz zużywał ciepłej wody oraz ile wydać będziesz musiał na jedne, lub drugie "zabawki". Tu na Forum są Koledzy którzy sobie chwalą grzanie przy pomocy PC oraz tacy co grzeją "czystym prądem". W większości przekalkulowali i .wybrali takie, czy inne rozwiązanie. Tak w dużym uproszczeniu: pozostanie jedna niewiadoma - cena energii elektrycznej za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.11.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Czy to będą promienniki, czy zwykłe farelki to tak na prawdę dadzą dokładnie tyle samo ciepła z energii pobranej "z gniazdka". Pompa ciepła przy zasilaniu z tego samego "gniazdka" da co najmniej 3 razy więcej ciepła z każdej odnotowanej przez licznik kWh, bo to nie jest grzanie prądem tylko przy pomocy prądu. Różnica między PC, a "farelką" jest w cenie - PC znacznie droższa od "farelki". By rzetelnie skalkulować co może Ci się opłacać powinieneś na pewno znać - musisz znać [B]zapotrzebowanie na ciepło[/b] dla domu oraz ile będziesz zużywał ciepłej wody oraz ile wydać będziesz musiał na jedne, lub drugie "zabawki". Tu na Forum są Koledzy którzy sobie chwalą grzanie przy pomocy PC oraz tacy co grzeją "czystym prądem". W większości przekalkulowali i .wybrali takie, czy inne rozwiązanie. Tak w dużym uproszczeniu: pozostanie jedna niewiadoma - cena energii elektrycznej za kilka lat. A co jest wiadome w najbliższych latach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 06.11.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 A co jest wiadome w najbliższych latach ? Że będzie coraz drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Że będzie coraz drożej. To to jest normalność a nie extra news, ciekawe co konkretnie i w jakiej relacji do pochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.11.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 To jeszcze raz pozwolę sobie na udział w dyskusji. Zacytuję Koleę: z tego co wyczytałem na niektórych stronach to opłaty prądu za promienniki + bojler z grzałka są praktycznie takie same jak za pompę ciepła. A koszt pompy i podłogówki jest kilka razy większy, niż promienników i bojlera. Nieprawdą jest, że opłaty są takie same - za korzystanie z ciepła z promienników, czyli swego rodzaju "farelek" trzeba zapłacić kilka razy więcej niż za ogrzewanie przy pomocy pompy ciepła. Nie ważne, czy to będzie promiennik podczerwieni, czy spirala grzejna nawinięta na szamotkę, czy jakiś inny grzejnik np. figurka aniołka ze spiralą i wentylatorkiem z pod którego wachlujących się skrzydełek wypływa "ciepełko" - będzie kilkukrotnie drożej grzanie niż przy pomocy PC. Do tego jeśli cena promiennika mimo, że będzie niższa od ceny PC będzie zawyżona w stosunku do ceny zwykłej farelki możemy przypuszczać, że oferujący taki produkt pamięta jak jego dziadek dobrze zarabiał sprzedając na jarmarkach maść na "nadgniotki" lub czyraki, więc on idąc "z duchem czasu" sprzedaje odpowiednio rozreklamowane inne "badziewie". A tak na marginesie - ceny prądu raczej będą rosły, za to ceny pomp ciepła powinny spadać. Już w tej chwili Chińczycy mają taje PC których ceny są konkurencyjne do cen "markowych". Jest tylko kwestą czasu kiedy te "markowe" będą kosztowały podobnie jak klimatyzacje, bo klimatyzacje to też odmiana PC. Na portalach internetowych już teraz pojawiają się PC w cenach tylko niewiele wyższych od cen klimatyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.11.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 @vr5 Dokładnie masz rację, młodzi budujący teraz za duże domu na za duże kredyty nie mają tej świadomości i to chyba młodość to powoduje, najaranie się na zestaw obowiązkowy składający się z PC, podłogówki i PV za 100 tys jest bezdyskusyjny, ja czułbym się jak łoś gdyby za 5 lat ten zestaw staniał o 40% a ja zapłącił za to 100 tys +drugie tyle odsetek od kredytu w ciągu 30 lat. Nie wiem czy łosie były używane do napędu kieratów , ale teraz na pewno. Nikt nie kwestionuje że PC Panasonic jest fajna bo ma same zalety ale cena jest 0 50% zawyżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.11.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Obecnie budowane domy zwłaszcza te mniejsze potrzebują sporo mnie energii w stosunku do tych z ubiegłego wieku ( zwłaszcza źle docieplonych) do zapewnienia komfortu cieplnego. Odchodzimy od palenia węglem, a i nie długo i gaz będzie na cenzurowanym. Coraz częściej inwestorzy decydują się na ogrzewanie przy pomocy prądu, lub prądem z COP 1. Pompa ciepła powietrze - woda wymaga większych nakładów (rozprowadzanie ciepła przy pomocy wody w podłodze, w starszych domach np przy pomocy grzejników) od grzania PC PP lub grzania "kablami". Niestety dochodzi grzanie wody, czyli c.w.u. Grzałkami jest to dość drogie. Z drugiej strony jest to system sprawdzony (wodny), dopracowywany od lat. Inną zaletą "wodnego" jest to, że nie musimy od razu decydować się na zakup kosztownej PC gdyż na początek wystarczy stosunkowo tani kocioł elektryczny lub nawet V-tej klasy śmieciucha (okropność!). Tak "na dzisiaj" znalazłem coś taniego - NE-BZ2/W200 w cenie poniżej 9 tys. złotych ze zbiornikiem do grzania wody 200 litrów. O jakości tego produktu nie mogę nic powiedzieć, jedynie to że cena jest porównywalna do ceny PC do grzania tylko wody, a pracuje nawet przy -20 st.C., czego trudno szukać na rynku PC do c.w.u. W każdym razie jeśli to będzie budżetówka w rodzaju klimy Kaisai to być może wymusi obniżenie cen "markowych" PC. Oby jak najszybciej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts