Ksosik 18.08.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Witam wszystkich, mam taki oto problem, a z elektryką mój kontakt polega na tym, że włączam i wyłączam światło, ewentualnie wkładam wtyczkę do kontaktu...ale do rzeczy. Na około domu mam 4 czujniki ruchu/zmierzchu podłączone do osobnych lamp (po dwie na ścianę domu). Tak mam to pomyślane, że 1 czujka - obojętnie która, włącza świtała na 3 ścianach domu, a 4 czujka uruchamia światło tylko na jednej ścianie...Tak mam to od 3 lat i wszystko pięknie śmigało, aż do dzisiaj. Wróciłem z pracy koło 15 i patrzę światła się świecą, pomyślałem, że ktoś włączył je przez włącznik w domu, ale sprawdziłem i nie. Światła, które po zmierzchu są zapalane po wykryciu ruchu, palą się teraz cały czas i to właśnie palą się te z 3 stron domu. Co może być przyczyną? Czy nastąpiła jakaś awaria czujnika zmierzchu i pozostałe czujki dostają sygnał, że jest ciemno i dlatego się palą? W ogóle coś takiego jest możliwe? A jeśli nie, to co Waszym zdaniem? Proszę o jakieś sugestie, co może być? Myślałem, że może sam czujnik zmierzchu się po latach przybrudził więc je odkurzyłem, ale nie dało to efektu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Uszkodzony jeden z czujników, cały czas "widzi ciemność". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 20.08.2020 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Hej, wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli mam do sprawdzenia 3 czujki, ale skoro każda świeci, bo "widzi", że jest ciemno, to jak sprawdzić, która jest uszkodzona? Jest jakiś myk na to? Pytam, bo naprawdę jestem "zielony" w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.08.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Hej, wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli mam do sprawdzenia 3 czujki, ale skoro każda świeci, bo "widzi", że jest ciemno, to jak sprawdzić, która jest uszkodzona? Jest jakiś myk na to? Pytam, bo naprawdę jestem "zielony" w temacie. Pozdrawiam Metodą eliminacji, odłączyć po kolei nie odłączając instalacji (bo podejrzewam, że układ jest podłączony od-do następnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 20.08.2020 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Ok, wielki dzięki panowie za pomoc. To jeszcze mam prośbę, moje czujki to Bemko 1200W 180* Biały (B50-Ses12Wh), których już nigdzie nie ma, możecie coś zaproponować w zamian? Coś, co wytrzyma kolejne 3 latka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.08.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 ..., możecie coś zaproponować w zamian? Coś, co wytrzyma kolejne 3 latka... Są dostępne i dość tanie skoro służyły Ci trzy lata to prócz tej która się uszkodziła pozostałe będą dalej się sprawdzać - najczęściej padają od Słońca(zbyt wysokiej temperatury) https://www.google.com/search?client=opera&q=Bemko+1200W+180*+Biały&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 23.08.2020 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Ok, wielkie dzięki Panowie za pomoc w problemie. Mam jeszcze pytanko, odnośnie oznaczeń - B50-Ses12Wh - co oznacza to 12WH? W innych jest 15, 9 itd...Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Ksosik dodanie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 23.08.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 ... Mam jeszcze pytanko, odnośnie oznaczeń - B50-Ses12Wh - co oznacza to 12WH? W innych jest 15, 9 itd...Pozdrawiam Porównaj wygląd. Może być tak, że 9, 12, 15 to różne obudowy tego samego czujnika, a wh to kolor wh-white, bl-black, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts