Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła powietrze-woda. Jedna duza czy dwie male?

Jerzy_S

Recommended Posts

Witam, no i oczywiście mam pytania dla fachowców. :)

Kupuje niewykończony dom. Dwa pietra, każde 120 m2. Tak jak jest teraz zaprojektowane (ogrzewanie podłogowe już zainstalowane ale nie ma jeszcze zalewki), to cale dolne piętro jest ogrzewanie podłogowe, jak i główna cześć 1-go pietra. Razem okolu 160 m2. Reszta pietra (pokoje) i cześć piwnicy, ma być ogrzewane grzejnikami. No i jeszcze potrzebne jest C.W.U.

No i mam kilka pytań:

1 Z tego co rozumie, pompy wodno-powietrzne maja COP nawet ponad 5.0 jeśli podgrzewa wodę do 35 stopni(ogrzewanie podłogowe), a tylko około 2.5 COP jeśli do 60 stopni. Wiec myślę żeby założyć dwie osobne pompy ciepła, jedna z obiegiem zamkniętym na ogrzewanie podłogowe, a druga na grzejniki i C.W.U. Czy to ma sens?

2. Zakładając skale ogrzewania 60W/m2, Jakiej wielkości powinna być każda pompa?

3. Z moich obliczeń 12kw Monoblok byłby wystarczający na te 160m2 ogrzewania podłogowego, i 8kw C.W.U. pompa ciepła z 300L zbiornikiem wystarczająca na CWU i te kilka grzejnikowa.

4. Czy lepiej byłoby zlikwidować grzejniki i poprowadzi ogrzewanie podłogowe wszędzie? A jeśli tak, czy podzielić system z osobna pompa na każde piętro? Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny. No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max?

5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu.

Co wy byście zrobili?

Z gory dziękuję za pomoc

Życie i praktyka podpowiada;

- podłogówka po całości,

- jedna pompa dobrana w sposób profesjonalny,

- OZC budynku - profesjonalne,

Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny.

No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max?

Jeżeli w najbliższych latach ( 10 lat ) piętro nie będzie zamieszkałe, to ;

- wg;mnie nie ma sensu go grzać,

- bo grzejąc trzeba by dobierać dużo mocniejszą pompę - to wyjdzie przy OZC,

- po 10 latach, PC-PW będą nowych generacji - dużo b;wydajne,

-Pompy są tak skonstruowane,że grzeją CO oraz CWU;

...jak grzeją CO to nie grzeją CWU i vice wersa,

5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu.

Jak będziesz miał OZC to wyślesz zapytania o oferty i będziesz widział różnicę

Edytowane przez Andrzej5101

Witam, no i oczywiście mam pytania dla fachowców. :)

Kupuje niewykończony dom. Dwa pietra, każde 120 m2. Tak jak jest teraz zaprojektowane (ogrzewanie podłogowe już zainstalowane ale nie ma jeszcze zalewki), to cale dolne piętro jest ogrzewanie podłogowe, jak i główna cześć 1-go pietra. Razem okolu 160 m2. Reszta pietra (pokoje) i cześć piwnicy, ma być ogrzewane grzejnikami. No i jeszcze potrzebne jest C.W.U.

No i mam kilka pytań:

1 Z tego co rozumie, pompy wodno-powietrzne maja COP nawet ponad 5.0 jeśli podgrzewa wodę do 35 stopni(ogrzewanie podłogowe), a tylko około 2.5 COP jeśli do 60 stopni. Wiec myślę żeby założyć dwie osobne pompy ciepła, jedna z obiegiem zamkniętym na ogrzewanie podłogowe, a druga na grzejniki i C.W.U. Czy to ma sens?

2. Zakładając skale ogrzewania 60W/m2, Jakiej wielkości powinna być każda pompa?

3. Z moich obliczeń 12kw Monoblok byłby wystarczający na te 160m2 ogrzewania podłogowego, i 8kw C.W.U. pompa ciepła z 300L zbiornikiem wystarczająca na CWU i te kilka grzejnikowa.

4. Czy lepiej byłoby zlikwidować grzejniki i poprowadzi ogrzewanie podłogowe wszędzie? A jeśli tak, czy podzielić system z osobna pompa na każde piętro? Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny. No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max?

Co wy byście zrobili?

Z gory dziękuję za pomoc

Glikol w podłogówce? PC monoblok? Daj se spokój. Na głowę trzeba upaść, żeby takie rzeczy robić. Za te dwie PC/PW to masz gruntówkę super inwerter markowy. Kupujesz taką PC/GW 10-12kW i jest git. Dla Ciebie idealna. Tylko nie jakiegoś dziada na R407. No i tam gdzie da radę to OP. Jak nie da rady to możesz pomyśleć o fancoilach zamiast kalafiorów.

Wielkie Dzięki za opinie i informacje. Bardzo pomocne.

Z tego co rozumiem:

OP wszędzie

Zamówić OZC

Jeden system na CO i CWU. A skoro tak, to chyba pompa typu Monoblok odpada z tego co przeczytałem na internecie.

Myślę ze mój dom będzie potrzebował ponad 10kW, a rozumiem ze to wymaga corocznych inspekcji. A mniej więcej ile takie inspekcje kosztują ?

Wielkie Dzięki za opinie i informacje. Bardzo pomocne.

Z tego co rozumiem:

OP wszędzie

Zamówić OZC

Jeden system na CO i CWU. A skoro tak, to chyba pompa typu Monoblok odpada z tego co przeczytałem na internecie.

Myślę ze mój dom będzie potrzebował ponad 10kW, a rozumiem ze to wymaga corocznych inspekcji. A mniej więcej ile takie inspekcje kosztują ?

Tu zapytaj o dobrą gruntówkę.

https://konceptus.com.pl/

Adam M.

I tak i nie...

Mam człowiekowi odradzić dobre rozwiązanie?

Dlatego, że temat pomp znam z każdej strony?

Systemy grzewcze projektuję i buduję ponad 20 lat. Wiem jaki problem tu jest do rozwiązania.

Człowiek planuje i rozważa ogrzewanie 240m2 zimą - powietrzem zza okna!

Im bardziej grzać potrzeba tym mniej jest w nim ciepła.

Włączą się grzałki i COP jest = 1

Przecież same grzałki bez PC-PW są tańsze.

I tak zrobi to, co sam zechce.

Oby tylko wiedział CZEMU chce tak jak chce.

Adam M.

I tak i nie...

Mam człowiekowi odradzić dobre rozwiązanie?

Dlatego, że temat pomp znam z każdej strony?

Systemy grzewcze projektuję i buduję ponad 20 lat. Wiem jaki problem tu jest do rozwiązania.

I tak zrobi to, co sam zechce.

Oby tylko wiedział CZEMU chce tak jak chce.

Adam M.

Proponujesz dziada na R407? Daje se na luz.

PS. Oczywiście, że gruntówka w tym przypadku (no i w moim też) to najlepsze rozwiązanie.

Co wy byście zrobili?

Z gory dziękuję za pomoc

Monobloki / hydrosplity nie zawsze dopuszczaja glikol

Ja to bym usiadł i pomyślał - CO jest mi potrzebne!

Potem - CO do tego mam...

Tylko powietrze czy też kawałek terenu.

CO BYM CHCIAŁ ...

Niezależności?

ZGROMADZIĆ CAŁĄ ENERGIĘ WE WŁASNYM MAGAZYNIE!!!

Butla na propan - lpg, wory pelletu, wungiel w odpowiedniej ilości, drewno... (z własnego lasu najlepiej).

A może stopień wodny?!

Bezobsługowości?

No to - czystym prundem!

COP = 1

Płać i płacz - bezobsługowo!

No, można wywalić zapłatę za prund na 20 lat naprzód stawiając PV...

Hu go wie jak z tym będzie za lat 5.

TERAZ wywalisz wór kasy ze zwrotem za - Bóg wie....

No, chyba że DAJĄ dotację na prawie całość!

Za energię potrzebną do grzania domu i CWU (lwia część kosztu utrzymania komfortu) zapłacisz.

Potem i łzami nosząc opał i popiół...

Gotówką za pracę grzałek...

INWESTYCJĄ w technikę wsparcia siłami Natury

(daje COP. Pompujesz gratisową energię do domu nietanimi urządzeniami)

Z powietrza czy z ziemi?

No to teraz sobie wybierz to, na co Cię stać i co lubisz, co masz i czego nie chcesz!

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• 2 weeks później...
Możecie poradzić gdzie można znaleźć fachowca na profesjonalne OZC? Czego szukać na mapie?

Budynek w okolicy Limanowej (małopolskie).

Nie potrzeby wizji lokalnej na miejscu. Owszem w przypadku domu starego dla którego nie ma zadnych danych gdzie konieczna inwentaryzacja, przyjazd jest wskazany. Dla domu nowego, gdzie wiadomo jakie są parametry materiałow izolacyjnych, okien i pozostałych materiałow nie ma potrzeby przyjazdu. Przyjazd ten faktycznie jest zbedny bo nic nie daje w praktyce.

]5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu.

Istnieja plytowe wymienniki ciepla, robi sie krotki obieg, kilka litrow roztworu glikolu propylenowego i po sprawie, Ktos tutaj na forum nawet to robil u siebie czy kuzynki swojej. Sa inne rozwiazania, przy ktorych nie ma potrzeby zalewac glikolem dziesiatek czy setek litrow, trzeba doczytac czy dopytac.

Glikol w podłogówce? PC monoblok? Daj se spokój. Na głowę trzeba upaść, żeby takie rzeczy robić. Za te dwie PC/PW to masz gruntówkę super inwerter markowy. Kupujesz taką PC/GW 10-12kW i jest git. Dla Ciebie idealna. Tylko nie jakiegoś dziada na R407. No i tam gdzie da radę to OP. Jak nie da rady to możesz pomyśleć o fancoilach zamiast kalafiorów.

No rzeczywiscie tanioche ktos dorzadza, pewnie ze za 2 PC/PW masz gruntowke, tylko trzeba doplacic jeszcze do odwiertow i zalania tego glikolem.

A "fancoile" czyli klimakonwertory to juz zupelna taniocha, tak z 1,5-2k na pomieszczenie :) Reasumujac - taniocha.

Nawiasem mowiac, co roznica dla uzytkownika jaki gaz jest czynnikiem roboczym - skoro dziala?

Panie Adamie, zna sie Pan i wie ze to tylko pol prawda, ach, chyba ze sie pogubilem w zawilosciach intencji wypowiedzi, to przepraszam. Oczywiscie ze im zimniej tym mniejsza wydajnosc. Oczywiscie ze skrajnie moze byc COP=1, tyle ze wiekszosc roku jest COP=3 i wiecej, a nawet wiekszosc sezonu zimowego COP nie schodzi nawet do 2. Nawet srednia temperatura dobowa w styczniu, gdzie zima jest najtezsza, jest powyzej 0. W rezultacie srednio wychodzi tak 3:1?

I jakby bylo inaczej nikt by tego nie montowal...

Edytowane przez Di.