Jerzy_S 19.08.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Witam, no i oczywiście mam pytania dla fachowców. Kupuje niewykończony dom. Dwa pietra, każde 120 m2. Tak jak jest teraz zaprojektowane (ogrzewanie podłogowe już zainstalowane ale nie ma jeszcze zalewki), to cale dolne piętro jest ogrzewanie podłogowe, jak i główna cześć 1-go pietra. Razem okolu 160 m2. Reszta pietra (pokoje) i cześć piwnicy, ma być ogrzewane grzejnikami. No i jeszcze potrzebne jest C.W.U. No i mam kilka pytań: 1 Z tego co rozumie, pompy wodno-powietrzne maja COP nawet ponad 5.0 jeśli podgrzewa wodę do 35 stopni(ogrzewanie podłogowe), a tylko około 2.5 COP jeśli do 60 stopni. Wiec myślę żeby założyć dwie osobne pompy ciepła, jedna z obiegiem zamkniętym na ogrzewanie podłogowe, a druga na grzejniki i C.W.U. Czy to ma sens? 2. Zakładając skale ogrzewania 60W/m2, Jakiej wielkości powinna być każda pompa? 3. Z moich obliczeń 12kw Monoblok byłby wystarczający na te 160m2 ogrzewania podłogowego, i 8kw C.W.U. pompa ciepła z 300L zbiornikiem wystarczająca na CWU i te kilka grzejnikowa. 4. Czy lepiej byłoby zlikwidować grzejniki i poprowadzi ogrzewanie podłogowe wszędzie? A jeśli tak, czy podzielić system z osobna pompa na każde piętro? Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny. No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max? 5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu. Co wy byście zrobili? Z gory dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.08.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Życie i praktyka podpowiada; - podłogówka po całości, - jedna pompa dobrana w sposób profesjonalny, - OZC budynku - profesjonalne, Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny. No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max?Jeżeli w najbliższych latach ( 10 lat ) piętro nie będzie zamieszkałe, to ;- wg;mnie nie ma sensu go grzać,- bo grzejąc trzeba by dobierać dużo mocniejszą pompę - to wyjdzie przy OZC,- po 10 latach, PC-PW będą nowych generacji - dużo b;wydajne,-Pompy są tak skonstruowane,że grzeją CO oraz CWU;...jak grzeją CO to nie grzeją CWU i vice wersa, 5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu.Jak będziesz miał OZC to wyślesz zapytania o oferty i będziesz widział różnicę Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.08.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 OP po całości. Narobisz sobie problemów tymi grzejnikami. A taniej cie to nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.08.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Witam, no i oczywiście mam pytania dla fachowców. Kupuje niewykończony dom. Dwa pietra, każde 120 m2. Tak jak jest teraz zaprojektowane (ogrzewanie podłogowe już zainstalowane ale nie ma jeszcze zalewki), to cale dolne piętro jest ogrzewanie podłogowe, jak i główna cześć 1-go pietra. Razem okolu 160 m2. Reszta pietra (pokoje) i cześć piwnicy, ma być ogrzewane grzejnikami. No i jeszcze potrzebne jest C.W.U. No i mam kilka pytań: 1 Z tego co rozumie, pompy wodno-powietrzne maja COP nawet ponad 5.0 jeśli podgrzewa wodę do 35 stopni(ogrzewanie podłogowe), a tylko około 2.5 COP jeśli do 60 stopni. Wiec myślę żeby założyć dwie osobne pompy ciepła, jedna z obiegiem zamkniętym na ogrzewanie podłogowe, a druga na grzejniki i C.W.U. Czy to ma sens? 2. Zakładając skale ogrzewania 60W/m2, Jakiej wielkości powinna być każda pompa? 3. Z moich obliczeń 12kw Monoblok byłby wystarczający na te 160m2 ogrzewania podłogowego, i 8kw C.W.U. pompa ciepła z 300L zbiornikiem wystarczająca na CWU i te kilka grzejnikowa. 4. Czy lepiej byłoby zlikwidować grzejniki i poprowadzi ogrzewanie podłogowe wszędzie? A jeśli tak, czy podzielić system z osobna pompa na każde piętro? Górne piętro nie będzie na stale zamieszkane - tylko gdy ktoś przyjedzie na odwiedziny. No I jakiej wielkości pompa C.W.U. na okolu 5 osób max? 5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu. Co wy byście zrobili? Z gory dziękuję za pomoc Glikol w podłogówce? PC monoblok? Daj se spokój. Na głowę trzeba upaść, żeby takie rzeczy robić. Za te dwie PC/PW to masz gruntówkę super inwerter markowy. Kupujesz taką PC/GW 10-12kW i jest git. Dla Ciebie idealna. Tylko nie jakiegoś dziada na R407. No i tam gdzie da radę to OP. Jak nie da rady to możesz pomyśleć o fancoilach zamiast kalafiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy_S 21.08.2020 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wielkie Dzięki za opinie i informacje. Bardzo pomocne. Z tego co rozumiem:OP wszędzieZamówić OZCJeden system na CO i CWU. A skoro tak, to chyba pompa typu Monoblok odpada z tego co przeczytałem na internecie. Myślę ze mój dom będzie potrzebował ponad 10kW, a rozumiem ze to wymaga corocznych inspekcji. A mniej więcej ile takie inspekcje kosztują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.08.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 chyba pompa typu Monoblok odpada z tego co przeczytałem na internecie. Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361984-Pompa-monoblok-a-brak-pr%C4%85du-np-12h-w-mrozy&p=7918436#post7918436 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 21.08.2020 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 ile takie inspekcje kosztują ? U mnie ma to kosztować 200zł. Zobaczymy w listopadzie. A jeszcze, dlaczego to mono odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wielkie Dzięki za opinie i informacje. Bardzo pomocne. Z tego co rozumiem: OP wszędzie Zamówić OZC Jeden system na CO i CWU. A skoro tak, to chyba pompa typu Monoblok odpada z tego co przeczytałem na internecie. Myślę ze mój dom będzie potrzebował ponad 10kW, a rozumiem ze to wymaga corocznych inspekcji. A mniej więcej ile takie inspekcje kosztują ? Tu zapytaj o dobrą gruntówkę. https://konceptus.com.pl/ Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.08.2020 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Tu zapytaj o dobrą gruntówkę. https://konceptus.com.pl/ Adam M. Adaś rasowy naganiacz z Ciebie wyrośl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 I tak i nie...Mam człowiekowi odradzić dobre rozwiązanie?Dlatego, że temat pomp znam z każdej strony?Systemy grzewcze projektuję i buduję ponad 20 lat. Wiem jaki problem tu jest do rozwiązania. Człowiek planuje i rozważa ogrzewanie 240m2 zimą - powietrzem zza okna!Im bardziej grzać potrzeba tym mniej jest w nim ciepła.Włączą się grzałki i COP jest = 1Przecież same grzałki bez PC-PW są tańsze. I tak zrobi to, co sam zechce.Oby tylko wiedział CZEMU chce tak jak chce. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 21.08.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 I tak i nie... Mam człowiekowi odradzić dobre rozwiązanie? Dlatego, że temat pomp znam z każdej strony? Systemy grzewcze projektuję i buduję ponad 20 lat. Wiem jaki problem tu jest do rozwiązania. Człowiek planuje i rozważa ogrzewanie 240m2 zimą - powietrzem zza okna! Im bardziej grzać potrzeba tym mniej jest w nim ciepła. Włączą się grzałki i COP jest = 1 Przecież same grzałki bez PC-PW są tańsze. I tak zrobi to, co sam zechce. Oby tylko wiedział CZEMU chce tak jak chce. Adam M. Proponujesz dziada na R407? Daje se na luz. PS. Oczywiście, że gruntówka w tym przypadku (no i w moim też) to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.08.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Co Ci się nie podoba w R407c ? Trójskładnik, wiem. R134 Ci się naraził, że go nie lubisz? Bo reszta ta sama co w R410. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.08.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 To, że autko kiepsko odpala, trzęsie jak jedzie i hamuje z trudem nie zależy od tego, czy jest na benzynę, ropę, LPG czy CNG. Zwykle zależy od tego, kto je zbudował i jak się z nim obchodzono. :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.08.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu. Co wy byście zrobili? Z gory dziękuję za pomoc Monobloki / hydrosplity nie zawsze dopuszczaja glikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja to bym usiadł i pomyślał - CO jest mi potrzebne!Potem - CO do tego mam...Tylko powietrze czy też kawałek terenu.CO BYM CHCIAŁ ...Niezależności?ZGROMADZIĆ CAŁĄ ENERGIĘ WE WŁASNYM MAGAZYNIE!!!Butla na propan - lpg, wory pelletu, wungiel w odpowiedniej ilości, drewno... (z własnego lasu najlepiej).A może stopień wodny?!Bezobsługowości?No to - czystym prundem!COP = 1Płać i płacz - bezobsługowo!No, można wywalić zapłatę za prund na 20 lat naprzód stawiając PV...Hu go wie jak z tym będzie za lat 5.TERAZ wywalisz wór kasy ze zwrotem za - Bóg wie....No, chyba że DAJĄ dotację na prawie całość! Za energię potrzebną do grzania domu i CWU (lwia część kosztu utrzymania komfortu) zapłacisz.Potem i łzami nosząc opał i popiół...Gotówką za pracę grzałek...INWESTYCJĄ w technikę wsparcia siłami Natury(daje COP. Pompujesz gratisową energię do domu nietanimi urządzeniami)Z powietrza czy z ziemi? No to teraz sobie wybierz to, na co Cię stać i co lubisz, co masz i czego nie chcesz! Adam M. Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy_S 07.09.2020 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Możecie poradzić gdzie można znaleźć fachowca na profesjonalne OZC? Czego szukać na mapie?Budynek w okolicy Limanowej (małopolskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.09.2020 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Poszukaj forumowicza "asolt"Nie zawsze się z nim zgadzam, ale od OZC jest profesjonalistą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzy_S 08.09.2020 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 (edytowane) Niestety - on prawie półtora godziny jazdy od Limanowej. Ale dal mi pan pomysł na przeszukanie tego Forum - i kilku fachowców znalazłem. Dziękuję! Edytowane 8 Września 2020 przez Jerzy_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Możecie poradzić gdzie można znaleźć fachowca na profesjonalne OZC? Czego szukać na mapie? Budynek w okolicy Limanowej (małopolskie). Nie potrzeby wizji lokalnej na miejscu. Owszem w przypadku domu starego dla którego nie ma zadnych danych gdzie konieczna inwentaryzacja, przyjazd jest wskazany. Dla domu nowego, gdzie wiadomo jakie są parametry materiałow izolacyjnych, okien i pozostałych materiałow nie ma potrzeby przyjazdu. Przyjazd ten faktycznie jest zbedny bo nic nie daje w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 10.09.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 (edytowane) ]5. Czy warto zainwestować w glikol na ogrzewanie podłogowe z obiegiem zamkniętym? Bo to by pozwoliło zainstalować monoblok na zewnątrz (bez wymagań co-rocznych inspekcji), i dałoby ubezpieczenie w razie utraty prądu. Istnieja plytowe wymienniki ciepla, robi sie krotki obieg, kilka litrow roztworu glikolu propylenowego i po sprawie, Ktos tutaj na forum nawet to robil u siebie czy kuzynki swojej. Sa inne rozwiazania, przy ktorych nie ma potrzeby zalewac glikolem dziesiatek czy setek litrow, trzeba doczytac czy dopytac. Glikol w podłogówce? PC monoblok? Daj se spokój. Na głowę trzeba upaść, żeby takie rzeczy robić. Za te dwie PC/PW to masz gruntówkę super inwerter markowy. Kupujesz taką PC/GW 10-12kW i jest git. Dla Ciebie idealna. Tylko nie jakiegoś dziada na R407. No i tam gdzie da radę to OP. Jak nie da rady to możesz pomyśleć o fancoilach zamiast kalafiorów. No rzeczywiscie tanioche ktos dorzadza, pewnie ze za 2 PC/PW masz gruntowke, tylko trzeba doplacic jeszcze do odwiertow i zalania tego glikolem. A "fancoile" czyli klimakonwertory to juz zupelna taniocha, tak z 1,5-2k na pomieszczenie Reasumujac - taniocha. Nawiasem mowiac, co roznica dla uzytkownika jaki gaz jest czynnikiem roboczym - skoro dziala? Człowiek planuje i rozważa ogrzewanie 240m2 zimą - powietrzem zza okna! Im bardziej grzać potrzeba tym mniej jest w nim ciepła. Włączą się grzałki i COP jest = 1 Przecież same grzałki bez PC-PW są tańsze. Panie Adamie, zna sie Pan i wie ze to tylko pol prawda, ach, chyba ze sie pogubilem w zawilosciach intencji wypowiedzi, to przepraszam. Oczywiscie ze im zimniej tym mniejsza wydajnosc. Oczywiscie ze skrajnie moze byc COP=1, tyle ze wiekszosc roku jest COP=3 i wiecej, a nawet wiekszosc sezonu zimowego COP nie schodzi nawet do 2. Nawet srednia temperatura dobowa w styczniu, gdzie zima jest najtezsza, jest powyzej 0. W rezultacie srednio wychodzi tak 3:1? I jakby bylo inaczej nikt by tego nie montowal... Edytowane 10 Września 2020 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts