Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z farbą ( sufit )

Recommended Posts

Witam chciałem zaoszczędzić na farbie i kupiłem jedynkę w castoramie ( wiem to śmieszne ) malowałem sufit 4 razy i 0 krycia , dziwne bruzdy powychodziły itp , a więc postanowiłem kupic mocną gestą LATEKSOWĄ matową farbę firmy Magnat ( magnat ultra matt ) co się okazało 2.5 litra powinno starczyć na pomalowanie pow ok 40m2 , a prawda taka ze na 18 m 2 poszła puszka 2.5l a w dodatku widzę po 3 godzinach ze bede musial nałożyć jeszcze ze dwie warstwy ... no i nie wytrzymałem juz psychicznie... ludzie doradźcie jaką farbę kupić aby realnie można było zakryć powierzchnie sufitu bez niespodzianek na 2 krycia bo ten magnat to jakaś lipa widocznie , a opinie są mieszane... no i drugie pytanie , czy mogę na lateksową farbę nałożyć farbę lateksową innego producenta ? albo czy mogę pomalować akryl na lateks ? z góry dzięki za odp ...

To nie wiem co u Ciebie jest na suficie? Po wyschnięciu już pierwsza warstwą farby daje powłokę kryjącą. Za dwa dni, druga powinna pokryć matową powłoką drobne rysy i ubytki. Zastosowana farba lateksowa powinna dać ostateczną powłokę..

Kolejne warstwy mogą spowodować rozwarstwienie i odpadanie farby płatami.

Zastosowanie kolejnych chemii w różnych typach farb podobnie.

Może okazać się, że będzie trzeba usunąć powłoki farb, wykonać gładź i ponownie pomalować.

Poczekaj, aż warstwy przeschną - bo mam wrażenie, że malujesz na mokre. Magnat to dobra farba więc powinna mieć mocną siłę krycia, dodatkowo ze względu na szereg dodatków ma też odpowiednią siłę wiązania do powierzchni - oby ta siła nie spowodowała odspojenie się od spodu tych wcześniejszych warstw, wyobraź sobie ile jest tam już wody! w suficie jak położysz tyle warstw?

Pragnę dodać iż poczytałem trochę opinii o farbie magnat ultra matt i dużo osób ma problem z Kryciem. Co do malowania na mokro to u mnie odpada ponieważ sufit miał ponad tydzień przerwy przed aplikacją magnatem . Dam znać bo tak na prawdę dzisiaj po całkowitym wyschnięciu będzie widać :) druga sprawa może nie potrafię malować? W końcu jestem amatorem ...

Dam znać bo tak na prawdę dzisiaj po całkowitym wyschnięciu będzie widać :) druga sprawa może nie potrafię malować? W końcu jestem amatorem ...

Bez przesady, jakbyś stał przed obrazem Matejki mógłbyś być zawiedziny co do swoich umiejętności ale nie pod swoim sufitem;)