karolkak 20.08.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Tu już wiele razy uzyskałam pomoc, więc może i teraz dostanę jakieś wskazówki. Instalację w domu robił elektryk z uprawnieniami i on też zrobił odbiór instalacji.Układ sieci TN-S, WLZ główny 5xYKY 5x10mm², sieć zewnętrzna podziemna, od samego transformatora,który jest 800m od domu.Wyłącznik główny S304 100A (choć w rzeczywistości są dwa, założone przez tego samego elektryka. pierwszy, gdy prąd był podpinany do budynku gospodarczego przed rozpoczęciem budowy i ma oznaczenia M60 C25, drugi założony przy podłączaniu prądu do domu i jest S304 100A. W każdym razie wyłączenie każdego z osobna odcina dopływ prądu do domu) Dom na płycie. z instalacją odgromową, otokową. PE nie jest połaczony z instalacją odgromową. Powinien być uziemiony przy skrzynce z licznikiem bo z domu wychodzi przepustem w rurze pcv Końcem czerwca była burza i piorun prawdopodobnie przetestował nasz najwyższy zwód. Prawdopodobnie ponieważ nie było nas w domu, są szkody przepięciowe i chyba delikatnie przysmalony czubek zwodu.Moje zagadki:1. Jeśli rzeczywiście dostaliśmy po odgromówce to jakie są możliwości żeby piorun przeskoczył z druta odgromowego na kabel elektryczyny w domu ? Jakie warstwy dachu może pokonać taki "prąd" lub jeśli poszedł najpierw w ziemie to czy mógł dostać się do instalacji przez uziemienie PE ?2. Przepięcie poszło po drucie niebieskim - 0 - wywaliło kostkę w lampie, spaliło czujnik ruchu i rolety elektryczne. Wyłączyły się wszystkie bezpieczniki 25A i wszystkie na strychu. Równocześnie w tablicy głównej odkryłam że do ochronnika przepięciowego podpięte są tylko druty fazowe, 0 nie jest podpięte. Ochronniki faz nie sa przepalone (okienka są nadal zielone)3. Ochronnik przepięciowy chce wymienić na czteropolowy, żeby podpiać 3 fazy i 0. Chciałam się dowiedzieć jaki powinnam kupić B+C czy samo C czy może są jakieś inne ?Dodatkowa informacja, jeśli ma to znaczenie to od lipca na dachu są panele PV, Jest do nich osobna tablica i podobno jest w niej wszystko, łącznie z ochronnikiami - 4 pola są napewno. Prosze o wyjaśnienie mi moich zagadek Chcę zrozumieć co się mogło stać i spróbować zapobiec takim szkodom na przyszłość. No i na chwilę obecną za szkody winię 100% elektryka z powodu nie podpięcia 0 do ochronnika, chcę wiedzieć czy słusznie,Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256569-ochronnik-przeciwprzepi%C4%99ciowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.08.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeżeli jest taka sytuacja, mogło dojść do tzw. przepięć indukowanych. Trochę mnie dziwią takie sytuacje : PE nie jest połaczony z instalacją odgromową. Powinien być uziemiony przy skrzynce z licznikiem bo z domu wychodzi przepustem w rurze pcv Równocześnie w tablicy głównej odkryłam że do ochronnika przepięciowego podpięte są tylko druty fazowe, 0 nie jest podpięte.Spece nad specami robili, bo jakim cudem miały zostać przepalone? Jakie ochronniki ? Jest schemat doboru - https://strefaklienta.dehn.pl/publikacje/index.php Są publikacje, są artykuły Ś.p. prof Sowy, ale bardzo ważny jest tu projekt i oszacowanie ryzyka, zgodnie z PN-EN 62305 cztery arkusze. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256569-ochronnik-przeciwprzepi%C4%99ciowy/#findComment-7831426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 21.08.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wstaw fotkę tego ogranicznika, ale przy zdjętej osłonie rozdzielnicy, aby było widać podpięte przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256569-ochronnik-przeciwprzepi%C4%99ciowy/#findComment-7831688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts