karolkak 20.08.2020 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Tu już wiele razy uzyskałam pomoc, więc może i teraz dostanę jakieś wskazówki. Instalację w domu robił elektryk z uprawnieniami i on też zrobił odbiór instalacji.Układ sieci TN-S, WLZ główny 5xYKY 5x10mm², sieć zewnętrzna podziemna, od samego transformatora,który jest 800m od domu.Wyłącznik główny S304 100A (choć w rzeczywistości są dwa, założone przez tego samego elektryka. pierwszy, gdy prąd był podpinany do budynku gospodarczego przed rozpoczęciem budowy i ma oznaczenia M60 C25, drugi założony przy podłączaniu prądu do domu i jest S304 100A. W każdym razie wyłączenie każdego z osobna odcina dopływ prądu do domu) Dom na płycie. z instalacją odgromową, otokową. PE nie jest połaczony z instalacją odgromową. Powinien być uziemiony przy skrzynce z licznikiem bo z domu wychodzi przepustem w rurze pcv Końcem czerwca była burza i piorun prawdopodobnie przetestował nasz najwyższy zwód. Prawdopodobnie ponieważ nie było nas w domu, są szkody przepięciowe i chyba delikatnie przysmalony czubek zwodu.Moje zagadki:1. Jeśli rzeczywiście dostaliśmy po odgromówce to jakie są możliwości żeby piorun przeskoczył z druta odgromowego na kabel elektryczyny w domu ? Jakie warstwy dachu może pokonać taki "prąd" lub jeśli poszedł najpierw w ziemie to czy mógł dostać się do instalacji przez uziemienie PE ?2. Przepięcie poszło po drucie niebieskim - 0 - wywaliło kostkę w lampie, spaliło czujnik ruchu i rolety elektryczne. Wyłączyły się wszystkie bezpieczniki 25A i wszystkie na strychu. Równocześnie w tablicy głównej odkryłam że do ochronnika przepięciowego podpięte są tylko druty fazowe, 0 nie jest podpięte. Ochronniki faz nie sa przepalone (okienka są nadal zielone)3. Ochronnik przepięciowy chce wymienić na czteropolowy, żeby podpiać 3 fazy i 0. Chciałam się dowiedzieć jaki powinnam kupić B+C czy samo C czy może są jakieś inne ?Dodatkowa informacja, jeśli ma to znaczenie to od lipca na dachu są panele PV, Jest do nich osobna tablica i podobno jest w niej wszystko, łącznie z ochronnikiami - 4 pola są napewno. Prosze o wyjaśnienie mi moich zagadek Chcę zrozumieć co się mogło stać i spróbować zapobiec takim szkodom na przyszłość. No i na chwilę obecną za szkody winię 100% elektryka z powodu nie podpięcia 0 do ochronnika, chcę wiedzieć czy słusznie,Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.08.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeżeli jest taka sytuacja, mogło dojść do tzw. przepięć indukowanych. Trochę mnie dziwią takie sytuacje : PE nie jest połaczony z instalacją odgromową. Powinien być uziemiony przy skrzynce z licznikiem bo z domu wychodzi przepustem w rurze pcv Równocześnie w tablicy głównej odkryłam że do ochronnika przepięciowego podpięte są tylko druty fazowe, 0 nie jest podpięte.Spece nad specami robili, bo jakim cudem miały zostać przepalone? Jakie ochronniki ? Jest schemat doboru - https://strefaklienta.dehn.pl/publikacje/index.php Są publikacje, są artykuły Ś.p. prof Sowy, ale bardzo ważny jest tu projekt i oszacowanie ryzyka, zgodnie z PN-EN 62305 cztery arkusze. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 21.08.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wstaw fotkę tego ogranicznika, ale przy zdjętej osłonie rozdzielnicy, aby było widać podpięte przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts