mitch 23.08.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Nie byłoby narzekania na obcinanie bo będzie można wreszcie założyć tyle paneli ile potrzeba bez przekraczania limitu 10kWp. Jasne. Wierzysz w to, że ZE z własnej nieprzymuszonej woli uznają, że od teraz moc maksymalną liczymy od SCT? Skoro tak, to czemu nie chcą się zgodzić na bardzo prostą rzecz - wybieramy mniejszą z wartości - moc falownika albo moc paneli? Niedoczekanie nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 23.08.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Mój panel w wyidealizowanym systemie STC ma moc 275W W bardziej zbliżonym do rzeczywistości systemie NOCT ma 205W. To w sumie ok. 25%. U mnie przy temp. ok. 30st. powierzchni panela najlepsze dni moc sięga 97% macy max zainstalowanej, a w krótszych okresach daje ponad 100%, moc limituje falownik. W przy temp. ok. 60 st. (np. wczoraj i przedwczoraj tyle było) spada do ok. 83%. Nie byłoby narzekania na obcinanie bo będzie można wreszcie założyć tyle paneli ile potrzeba bez przekraczania limitu 10kWp. Sam kiedyś pytałem instalatora, dlaczego mi obcina szczyty. Kiedy sobie policzyłem te "straty" w stosunku do zysków przy gorszym naświetleniu, to mi narzekanie przeszło. Jeśli chodzi o obcięcie mocy to w kwietniu u mnie wyglądało to tak. Fronius 10kW + 30x JaSolar 330Wp = 9.9kWp Produkcja - 1698.24 kWh Produkcja przy graniczeniu mocy do 8kW - 1643.56kWh Strata wynikającą z ograniczenia mocy do 8kW - 54.68 kWh Obliczenia dla ograniczenia mocy do 8 kW zrobione na bazie wyprodukowanej energii w okresach 5 minutowych, bo takie podaje Fronius O ile w dzień bezchmurny wszystko się powinno mniej więcej zgadzać, o tyle jak są chmury to w przypadku falownika 10 kW przez 3 min może pracować z mocą 10 kW a pozostałe dwie 2 min z mocą np. 3 kW, Energii wyprodukuje jakby średnio przez 5 min pracowała z mocą 7,2 kW. Jednak w rzeczywistości przez te 3 min przy falowniku 8 kW będzie ścinało i w rzeczywistości energii będzie jakby przez te 5min pracował z mocą nie 7,2 kW a 6 kW. Pozostaje jeszcze kwestia sprawności falowników przy danej mocy, tylko że przy 8 i 10 kW będą one prawie identyczne. Napisz proszę jak liczyłeś zyski mniejszego falownika przy gorszych warunkach nasłonecznienia Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.08.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Właśnie dzisiaj jest stosowany wynik pomiarów SCT panela. Przejęzyczenie. Oczywiście chodziło mi o NOCT. Wystarczyłoby w ustawie napisać że moc generatora PV określona jest w systemie NOCT. Ustawa nie jest od takich drobiazgów, raczej w rozporządzeniu. Tak czy owak, dużo rzeczy by wystarczyło wpisać. Pytanie, czy można. A mam duże wątpliwości, choćby z racji tego, że tabliczki (naklejki) znamionowe przeważnie nie wyszczególniają mocy wg NOCT. Zazwyczaj jest to tylko "Peak power". Tak samo w homogolacji samochodu masz zapisaną moc maksymalną, która występuje tak samo jak Peak power w ściśle określonych warunkach. Moim zdaniem moc instalacji powinna być ustalana przez moc falownika i ile paneli podłączy sobie prosument to jego sprawa. Tutaj się zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.08.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Przecież wiesz że do ZE dostarczyć trzeba certyfikat panelu a tam jest to wszystko zapisane. I co z tego? Skoro przepisy wymagają tabliczek znamionowych. To nie takie proste. Tzn. da się, jak najbardziej, tylko nadal aktualne pytanie: po co? Załóż od razu, że nikt nie zmieni w rozporządzeniu, żeby brać pod uwagę NOCT. To jest szukanie problemu, tam gdzie go nie ma. Peak power, to peak power. Znając wydajność panelu NOCT kompletnie nic mi to nie powie zarówno o panelu, jak i spodziewanej produkcji bez żmudnych przeliczeń. Teraz widzisz instalację 5 kWp na południe z falownikiem 5 kW i wiesz, że z grubsza będzie ok. Jak zobaczysz tą samą instalację, tyle że 3,9 kWp i falownikiem 5 kW to już nie będziesz wiedział bez przeliczeń. Czyli prócz utrudnienia, nic to nie wniesie. Wniosek oddalono Co do samochodów, to do finansowych obciążeń bierze się pod uwagę pojemność silnika a nie jego moc, czy to peak czy nie. Co też jest niedopasowaniem do obecnych czasów. Jaki jest sens dużego OC dla 3,2 l Omegi z 218 KM, za to małego OC dla silnika 1.6, który z turbo ma 260 czy 270 KM. Gdzie sens, gdzie logika? Silniki 1.5 to obecnie bez problemu 150 KM. Podałeś wyjątkowo zły przykład, coś, co akurat powinno być zmienione na model angielski lub niemiecki. Tylko już sobie wyobrażam lament, jaki by się podniósł, jakby OC zależało od wieku kierowcy, wartości samochodu, jego wieku czy roku produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 23.08.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Sam kiedyś pytałem instalatora, dlaczego mi obcina szczyty. Kiedy sobie policzyłem te "straty" w stosunku do zysków przy gorszym naświetleniu, to mi narzekanie przeszło. Stąd moje pytanie jak to liczyłeś. Nie bardzo rozumiem te wszystkie wyliczenia. Co chcesz udowodnić? Ehhhh. To, że jeśli ktoś ma instalację na dachu typu patelnia idealnie na południe to dobieranie falownika o mocy na poziomie 80% mocy max zainstalowanej paneli nawet wg SCT jest błędem. Powinno się barć min. 90-95%. mocy paneli. To co pokazałem to rzeczywiste wartości, które zanotowałem w mojej instalacji (nie żadnej symulacji, przesuwaniu krzywej o ileś tam %). Dodam że moja instalacja nie jest idealnie na południe (azymut 206st.) Ja napisałem że gdyby np. do 10kW inwertera podłączyć panele których moc jest określona wg NOCT to nie nastąpiłoby przekroczenie magicznej linii 10kW. Produkcja byłaby większa pomimo chwilowego przycinania produkcji w idealnych warunkach nasłonecznienia. No bez jaj, sorry ale chyba nie wiesz co piszesz, dobierając falownik z ch-ki NOCT paneli np. o mocy 8 kW, trzeba byłoby brać falownik 10 kW aby nie tracić kilkunastu % energii z miesięcy marzec-maj, inne rozwiązanie to byłby niewykorzystanie potencjału nasłonecznienia. Dlatego Fronius dopuszcza przewymiarowanie paneli w stosunku do mocy inwertera nawet o 100%. (50% dla inwertera 10kW) To zrób np. 15kWp paneli na południe i daj falownik 10kW i sprawdź jaki będziesz miał wsp. wykorzystanie nasłonecznienia. To przewymiarowanie mocy paneli względem falownika to bardziej służy jeśli masz PV na różne kier. świata. Zysk przewymiarowania jest oczywisty gdy weźmie się pod uwagę obniżenie produkcji spowodowane temperaturą paneli dochodzące do 20% mocy maksymalnej. Patrzysz na to od złej strony, tu chodzi o maksymalne wykorzystanie nasłonecznienia. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 23.08.2020 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Zupełnie nie zrozumiałeś tego co napisałem. Nigdzie nie napisałem aby dobierać moc falownika to charakterystyki NOCT. Napisałem że niesprawiedliwe jest branie mocy SCT do określania mocy paneli w celu ustalenia wielkości opustu. Jeśli brana byłaby moc z NOCT, to przy zerowej autokonsumpcji do sieci mogłoby iść 120-125% w najlepsze dni. Wg mnie opust dla gosp. domowych powinien być stały niezależnie od mocy - były nawet takie pomysły aby zrobić stały 0.8, ale covid-19 wszystko uciął. Sam widziałem moc 300W z panela o mocy 275W SCT. Tylko to są chwilowe odczyty. 10 minut później nasłoneczniony panel obniża moc z powodu nagrzewania się. Popatrz niżej przez prawie godzinę 9,9kWp pracowała u mnie na max mocy. Panel, aby się nagrzać do 40-50C potrzebuje pół godziny pełnego słońca i wtedy moc maksymalna jest o minimum 15% mniejsza od maksymalnej. Aby u mnie aby spadało o 15% panel musi mieć temp. ok. 60C. Wsp. temp. Pmax dla obecnych paneli wynoszą ok. 0,35-0,40% na każdy stopień powyżej 25C Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 24.08.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Czy zakład energetyczny sprawdza ile faktycznie jest zainstalowanych paneli? Czy oni widzą te chwilowe peaki w produkcji czy tylko średnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 24.08.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Czy zakład energetyczny sprawdza ile faktycznie jest zainstalowanych paneli? Czy oni widzą te chwilowe peaki w produkcji czy tylko średnią? To zależy. U mnie policzył palcem. W zależności jaki masz licznik to tyle zobaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.08.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Umówmy się ZE zależy na Twoim prądzie, i tym abyś miał licznik 2 kierunkowy czy masz 10 czy masz 2kW na dachu ich średnio interesuje. Liczą nowe instalacje stare instalacje same się rozbudowują a prosumentów którzy mają zgłoszone 9,99kW na dachu, a w realu mają czasem i 2 razy więcej w najbliższej okolicy wskażę pewnie z 10. Znam chyba rekordzistę ma prawie 40kWp na zgłoszeniu 9kWp, a opust się zgadza 0,8:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Umówmy się, że jak w jakimś regionie Zakład Energetyczny zacznie mieć problem z napięciami na trafo, to zacznie się przyglądać instalacjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.08.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 To obniżą napięcie na trafo i problem z głowy. Jak mi się inwerter popsuł to myślisz że informowałem ZE że nie klepię prądu - a podobno mam taki obowiązek Słuchaj mają darmowy prąd i każdą Twoją nadwyżkę sprzedadzą sąsiadom po normalnej stawce kiedyś to liczyłem i zarabiają więcej niż Ci się wydaje na Twoim prądzie. Ja kiedyś zgłosiłem zbyt wysokie napięcie na sieci pomierzyli ile Pan tego masz 3,3kW spojrzał na mnie i uśmiechnął a widział może 6kWp Swoją drogą nadal mam podbity papier z ZE że dokumenty przyjęto dnia tego i tego, ale jak widać zapomnieli zaktualizować, zgubili - nie mój problem. Zgłosiłem na biurze podawczym podstęplowali a na rachunku nadal jest 3,3kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 24.08.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Da się jakoś logicznie uargumentować dlaczego do 10kWp jest haracz 20%, a powyżej 30 ?No chyba, że pomysł zaczerpnięty z progresywnego podatku dochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.08.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 A da się logicznie uargumentować Ostrołękę C?Masz mieć 10kWp bo jakiś oszołom w .xls wyliczył że tyle Ci starczy na co + cwu. Ale nie pomyślał że możesz mieć dom szkieletowy i będziesz chciał go grzać w COP=1. bo to będzie tańsze niż ciepła pompa.Ja sam wkładam grzałkę 0,7kW w rekuperację aby z nawiewników wpadało do pokoi 50*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 29.08.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Da się jakoś logicznie uargumentować dlaczego do 10kWp jest haracz 20%, a powyżej 30 ? No chyba, że pomysł zaczerpnięty z progresywnego podatku dochodowego. Takie pomysły są na każdym kroku - choćby liczenie ubezpieczenia od pojemności silnika. Ale nie pomyślał że możesz mieć dom szkieletowy i będziesz chciał go grzać w COP=1. bo to będzie tańsze niż ciepła pompa. Może nie pomyślał a może pomyślał... Już podnoszą się głosy, że PV nie powinno być dotowane, nie skłania do oszczędności energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2020 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Już podnoszą się głosy, że PV nie powinno być dotowane, nie skłania do oszczędności energii... Myślę że powinieneś wstrzymać oddech bo produkujesz za dużo CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 30.08.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Myślę że powinieneś wstrzymać oddech bo produkujesz za dużo CO2 Kolejność następująca: czytamy, staramy się zrozumieć, odpisujemy. Jeśli któryś punkt niejasny, to wracamy do poprzedniego lub pytamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 30.08.2020 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Takie pomysły są na każdym kroku - choćby liczenie ubezpieczenia od pojemności silnika. Panie czytający ze zrozumieniem - pytałem o logiczną argumentację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.08.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Nie ma logicznej argumentacji istnieje coś takiego w Szwajcarii gdzie moje mondeo mk4 wg. specyfikacji miało 115 koni mechanicznych a na hamowni wykręciło 140 kucy które podkręciliśmy do 170. Tyle z logicznych argumentów.Kolejny większość nowych benzynek jest wyposażonych w turbosprężarkę i z silnika 1 litrowego można i wykręcić 200 kucy tylko ten samochód nie dojedzie do 100000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 30.08.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Panie czytający ze zrozumieniem - pytałem o logiczną argumentację Gdybyś zrozumiał co i dlaczego tak napisałem, zrozumiałbyś jednocześnie, że nie ma co wszędzie doszukiwać się logiki. Po prostu niepotrzebnie zakładasz, że wszędzie trzeba kierować się logiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 30.08.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 nie ma co wszędzie doszukiwać się logiki.. Ale ja o to właśnie zapytałem, o logiczną argumentację, skoro nie znasz odpowiedzi było siedzieć cicho, a nie wplatać w to wątek motoryzacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts