Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moc szczytowa instalacji PV to jest to tzw. chwyt marketingowy.

NOMIS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umówmy się ZE zależy na Twoim prądzie, i tym abyś miał licznik 2 kierunkowy czy masz 10 czy masz 2kW na dachu ich średnio interesuje. Liczą nowe instalacje stare instalacje same się rozbudowują a prosumentów którzy mają zgłoszone 9,99kW na dachu, a w realu mają czasem i 2 razy więcej w najbliższej okolicy wskażę pewnie z 10. Znam chyba rekordzistę ma prawie 40kWp na zgłoszeniu 9kWp, a opust się zgadza 0,8:)

Oj zaboli, jak się zorientują ;-)

Jak ostatnio narzekałem na napięcia na przyłączu to za pare godzin mi człowiek przyszłał wartości pomiarowe z całego dnia, ściągnięte zdalnie z licznika.

Jak będzie problem i zobaczął, że gość z instalacją 10KWp robi właśnie 20KW, to raczej go po głowie nie pogłaskają ;-)

No widzisz, a mi PGE wmawia że nie mogą zdalnie odczytywać napięcia tylko moc. :)

Jak chcesz to się odezwij na priv. Przekieruję Ci maila, z załącznikiem który się nazywa EMU3_*, który zawiera 7 kolumn: Datę, 3x napięcie i 3x natężenie. WIęc przynajmniej tyle mogę wyciągnąć. Odczyt jest co 10 minut. Jak zapytałem czy są to wartości chwilowe, czy średnie 10-minutowe bo takie bym chciał poznać, bo takie mogą być podstawą do reklamacji niespełnienia norm, to już się akurat nie odezwali. Jak nie wiedzą u Ciebie jak to zrobić, to im Pan Zbigniew z Jeziornej wytłumaczy jak to zrobić :p