Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien - parę pytań

Nurek_

Recommended Posts

Planuję zrobić odprowadzenie wody z rynien, na razie do studni chłonnej, docelowo pomyśle o jakimś wkopywanym zbiorniku na deszczówkę.

W związku z tym mam pytania.

1. Po pierwsze jakich rur użyć do odprowadzenia wody. Pomarańczowych kanalizacyjnych czy mogłyby być to żółte rury drenarskie? Jeśli drenarskie to czym je łączyć - trójniki drenarskie nie są chyba zbyt szczelne.

2. Czy przy rynnach wystarczą czyszczaki np. ten:

https://odwodnienia24.pl/czyszczak-z-sitkiem-110?gclid=Cj0KCQjw4f35BRDBARIsAPePBHzQAr15CmPbKYmbaioJn7XhCb0Spg6tNuRJpJ3G1qMHMkxlWQgHviMaAiuBEALw_wcB

czy lepiej użyć osadników https://odwodnienia24.pl/pl/p/Studzienka-rynny-z-odplywem-bocznym-110-/478.

W pobliży nie mam wysokich drzew więc nie przewiduję zanieczyszczeń w rynnach

3. Czy i jakie wymagane są spadki. Jak oglądałem tego typu realizacje na necie (zwłaszcza z użyciem rur drenarskich) to wydawało mi się że cała instalacja jest na jednym poziomie. Od domu do planowanego zbiornika miałbym jakieś 15m. I jak głęboko muszą być rury? 40-50 cm wystarczy?

Instalacja wyglądała by mniej-więcej tak

odwodnienie.jpg

Ewentualnie jak ktoś ma jakieś rady ten temat to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam

Edytowane przez Nurek_

ja robiłem na szarych kanalizacyjnych 110, 2 rynny na jedną nitkę podobnie jak u ciebie, uznałem że drenarskie za cienkie. spadki jak ci wyjdzie ale nie rób za dużych żebyś na końcu nie musiał kopać głęboko, w swoich skrzynkach miałem wyjście od dołu wiec to była głębokość z której stratowałem przy pierwszej rynnie, wszystko działa tylko deszczu mała jakoś mnie omijają zbiornik 25m3

Drenarskie są 100, kanalizacyjne 110 więc wielkiej różnicy nie ma. Ale już zakupiłem pomarańczowe kanalizacyjne.

Spadek planuję ok 1cm/1m, wystarczy tyle? Przy ok 25-30 metrach od najdalszej rynny do zbiornika będzie 30 cm różnicy, więc powinno być w miarę ok - standardowy zbiornik betonowy ma kominek ok 50 cm. Zastartuję z czyszczaków z wyjściem bocznym, to zyskam parę cm.

Zbiornik masz betonowy? Ogólnie jak z wodą, udaje się nazbierać tyle, żeby swobodnie podlewać?