Szym3k 21.08.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie,Mam pompę głębinową IBO 1,5kW SDM, wyłącznik ciśnieniowy IBO PC+59 (max moc pompy 1,1kW - wiem, że za mało, ale działał 3 - 4 lata i bylo ok), zbiornik 80L.Pompa zaczęła szwankować, przyszedł Pan złota rączka który instalował nam pompę i powiedział, że czas przyszedł na włącznik ciśnieniowy. Miał go wymienić, ale przestał odbierać telefony. Postanowiłem to zrobić samemu. Kupiem taki sam. Wszystko się udało, ale pokazały się paru dniach pokazały się nieszczelności w ujęciach wody na ogrodzie. Podczas naprawy tych nieszczelności pompa przestała tłoczyć wodę mimo pracy. Zmierzyłem ciśnienie na butli i było chyba 0,5 bara. Pomyślałem, że przyszedł czas na wymianę membrany w zbiorniku. Zrobiłem to, ale teraz pompa działa, tłoczy wodę, ale się nie wyłącza. Na manometrze miałem ustawiony zakres pracy 2,5-4 bary. Pompa dobija do 4 barów, ciśnienie stoi w miejscu, ale pompa dalej pracuje. Zmniejszyłem ciśnienie wyłączania do 3,5 bara i jest to samo. Raz tylko pompa wyłączyła się na sekundę i włączyła się ponownie. Włącznik ciśnieniowy jest chyba ok, bo w przeciwnym razie ciśnieni na manometrze by rosło powyżej ustawionego - tak jak to miało na początku.Gdzieś jest jakaś nieszczelność i to jest problem? Dziwi mnie tylko, że przed wymianą membrany wszystko działało przez 2 - 3 dni.Ktoś podsunie jakiś pomysł?Pozdrawiam,Szymon Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Szym3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 A jakie ciśnienie masz nad membraną ile wpompowałeś powietrza do zbiornika po wymianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts