Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa zanurzeniowa nie wyłącza się.

Szym3k

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pompę głębinową IBO 1,5kW SDM, wyłącznik ciśnieniowy IBO PC+59 (max moc pompy 1,1kW - wiem, że za mało, ale działał 3 - 4 lata i bylo ok), zbiornik 80L.

Pompa zaczęła szwankować, przyszedł Pan złota rączka który instalował nam pompę i powiedział, że czas przyszedł na włącznik ciśnieniowy. Miał go wymienić, ale przestał odbierać telefony. Postanowiłem to zrobić samemu. Kupiem taki sam. Wszystko się udało, ale pokazały się paru dniach pokazały się nieszczelności w ujęciach wody na ogrodzie. Podczas naprawy tych nieszczelności pompa przestała tłoczyć wodę mimo pracy. Zmierzyłem ciśnienie na butli i było chyba 0,5 bara. Pomyślałem, że przyszedł czas na wymianę membrany w zbiorniku. Zrobiłem to, ale teraz pompa działa, tłoczy wodę, ale się nie wyłącza. Na manometrze miałem ustawiony zakres pracy 2,5-4 bary. Pompa dobija do 4 barów, ciśnienie stoi w miejscu, ale pompa dalej pracuje. Zmniejszyłem ciśnienie wyłączania do 3,5 bara i jest to samo.

Raz tylko pompa wyłączyła się na sekundę i włączyła się ponownie. Włącznik ciśnieniowy jest chyba ok, bo w przeciwnym razie ciśnieni na manometrze by rosło powyżej ustawionego - tak jak to miało na początku.

Gdzieś jest jakaś nieszczelność i to jest problem? Dziwi mnie tylko, że przed wymianą membrany wszystko działało przez 2 - 3 dni.

Ktoś podsunie jakiś pomysł?

Pozdrawiam,

Szymon

Edytowane przez Szym3k